Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

10 Trosföreställningar om drömmar och sömn genom historien

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsult

Drömfångaren

22 april 2024 9 min läsning

Sömn, och i ännu högre grad drömmar, har alltid varit ett mysterium. Och massor av olika kulturer har kommit med sina egna svar på vad drömmar betyder. Låt oss gå igenom 10 av dem!

Vi tillbringar en så stor del av våra liv med att sova och drömma, att det inte är konstigt att forntida kulturer strävade så mycket efter att definiera dem. Det finns till och med samma drömmar som vi alla har. Därför vill vi ta dig igenom några av de mest intressanta och vackra myterna om sömn, drömmar och mardrömmar. Vi har valt ut 10 av de mest inflytelserika gamla föreställningarna om drömmar och sömn som du kan läsa och njuta av!

Sömnen behagar själen - Orfisk tro

I en orfisk hymn till Hypnos, sömnens gud, beskrivs denna gudom som: "Hypnos, gudarnas konung, och män av dödlig börd". Sömnen är också en gudarnas härskare, avslöjar den orfiska texten för oss. Längre fram i dikten dyker denna vers upp:

"Dina behagliga, milda kedjor bevarar själen"

Poeten kallar också Hypnos för "den som tämjer bekymmer".

Vi ser att den antika orfiska mytologin uppfattade sömnen som en mycket välgörande och behaglig upplevelse för själen. Liksom den grekiska mytologin i allmänhet såg även Orphic en stor likhet mellan dödsriket och drömvärlden. När allt kommer omkring härstammar dessa två trosuppfattningar från samma andliga grund.

I den orfiske mytologin finns mycket intressanta föreställningar om själens resor och drömmarnas andliga natur. Många av dessa idéer återfinns i senare poesi och filosofi. Deras inflytande på det antika grekiska tänkandet är stort och utforskas och studeras fortfarande av forskare.

Anden flyger under natten - Slavisk mytologi

slavisk kultur mytologi

I Slavisk folklore och mytologi, sömn beskrevs som en själs vandring. Under sömnen skulle anden flyga iväg och resa. Under natten skulle andarna hos alla levande varelser, inte bara hos människor, vandra iväg. I Slavisk mytologiAlla levande varelser har någon form av ande som kan färdas i natten.

I gammal slavisk folklore fanns det till och med en mytisk varelse, Vedogon, som skyddade en sovande själ. Denna varelse beskrevs som en ande som hör hemma i atmosfären och som hjälper till att vägleda och skydda en vandrande människosjäl.

I den här gamla mytologin, Mardrömmar uppfattades som ett verk av den onda anden Kikimora som skulle sitta på en persons bröst för att orsaka en obehaglig nattt. Det finns en teori i filologi som förklarar hur termen "mora" eller "mare" härrör från namnet på denna ande. Man tror att i nästan alla gamla europeiska språk var denna term "mora" kopplad till beskrivningen av mardrömmar eller nattskräck.

Drömmar kan komma från underjorden - Nordisk mytologi

Som i många europeiska folksagor är den nordiska tron på drömmar relaterad till idén om kommunicera med de döda eller med andarna. Under sömnen försvagas gränserna mellan de levandes och de dödas världar, så att de levande kan ta emot vissa meddelanden från bortom.

Förutom denna tro på drömmar, som finns i olika former i hela Europa, måste vi nämna ytterligare en nordisk tro på sömn. Nu är sömnen inte något som bara människor upplever. Gudar kan ha sin egen sömn. Men deras sömn är i huvudsak kopplad till kosmos födelse och förstörelse. Denna idé från den nordiska mytologin är mycket berömd och kan i någon form kännas igen i andra europeiska myter.

Illusioner och drömmar är alvernas verk - tysk folktro

I gamla germanska folksagor, de onda alverna var de som stod bakom mardrömmar. De kom hem till den sovande, torterade och kvävde honom eller henne och gav honom eller henne skräckinjagande drömmar. Vissa experter tror att dessa gamla berättelser var människors försök att förklara sömnförlamning.

Denna tro på drömmar finns i olika former i hela Mellan- och Västeuropa. I tysk folktro kallas dessa onda alver alps och de kan vara mycket elaka. De vill gärna skada människor och djur, och i de tyska folktrons sagor finns det många sätt att bekämpa eller besegra dem.

Alperna kan vara andar från döda barn eller helt enkelt några onda övernaturliga varelser. De attackerar under natten och de brukar vilja sitta på offrets bröstkorg så att offret kan andas ordentligt. Denna tro på drömmar var mycket populär under hela medeltiden i Tyskland.

Kunskapen kan nås i drömmar - Vedic

en bild av hinduisk gudinna

Vediska föreställningar om drömmar och sömn är den av alla gamla föreställningar som mest liknar vår moderna, vetenskapliga förståelse av dessa saker. I vediska skrifter kan vi hitta detaljerade beskrivningar av sömncykler och sömnfaser, som liknar vår moderna definition av dessa saker.

Dessa texter beskriver olika stadier av sömn, såsom lätt, djup och drömlös sömn samt den sömn där drömmar uppstår. Den vediska förståelsen av sömn och drömmar är mycket komplex och detaljerad, så vi kommer bara att prata om några huvudpunkter.

I denna uråldriga tro om sömn ser vi många överensstämmelser med vår vetenskap. Texterna innehåller definitioner av olika sömncykler samt råd för en hälsosam sömn. Det kanske mest intressanta är att vi i dessa texter kan hitta en stor likhet med vår idé om djupa och lätta sömnfaser.

När det gäller råd kan vi i dessa texter stöta på regler som:

Det är mycket intressant hur mycket av de moderna medicinska och vetenskapliga åsikterna som kan hittas här. Korrekt hygien, lätta middagar, gå och lägga sig tidigt, det är alla saker som praktiseras av människor i modern tid också. När det gäller den vediska tron på drömmar blir saker och ting ännu mer komplicerade.

Vediska föreställningar om drömmar

I dessa gamla texter hittar vi återigen fler likheter med vår moderna psykologi. Vediska texter erkände många olika typer av drömmar, till exempel:

Det låter väldigt likt vår moderna vetenskap, eller hur? Vi inser också att de flesta av våra drömmar bara är tolkningar av saker som vi upplevt under dagen.

De vediska skrifterna är kända för sina mycket detaljerade psykologiska analyser. Deras tolkning av personlighetstyper och medvetandenivåer är också påfallande lik vår förståelse av dessa saker.

Dessa gamla texter erbjuder detaljerade tolkningar av alla de drömtyper som vi har nämnt. Eftersom alla dessa tolkningar på något sätt liknar de moderna, ska vi bara tala om en som skiljer sig åt. Det är den sista typen - drömmarna som bär på en djup mening.

Betydelsen

Kärnan i den vediska förståelsen av drömmar skulle vi kunna uttrycka med dessa ord - drömmar är vårt sätt att förstå saker som vi inte har förstått i vaket tillstånd. Detta är också något som den moderna psykologin skulle hålla med om. Men i dessa gamla skrifter gäller detta uttalande också den sista typen av drömmar som vi har nämnt ovan. De drömmar som har andlig mening är också en coping-färdighethjälper de en person att ta till sig en kunskap som annars skulle ha glidit honom ur händerna.

Denna urgamla tro kan vara mycket intressant för oss i modern tid eftersom den kombinerar vetenskap och religion på det mest märkliga sätt. De vediska trosuppfattningarna avslöjar för oss att denna typ av meningsfulla drömmar är sällsynta. De flesta drömmar är enkla härmningar av tidigare upplevelser, och det minsta antalet drömmar kan förstås som de med andlig mening.

Dessa andliga drömmar kommer enligt denna uråldriga tro som ett efterlängtat svar som inte kunde nås i vaken tid. Eller så kommer de som det svar som helt enkelt inte kunde nås på något annat sätt. Dessa välvilliga "meddelanden" kan skickas av bestämda nära och kära, olika övernaturliga varelser eller gudarna själva. Vid det här laget kan vi se en viss överensstämmelse mellan denna forntida tro om drömmar och grekernas, slavernas eller egyptiernas.

Sammantaget kan vi hålla med om att denna tro på drömmar och sömn är den mest intressanta kombinationen av vetenskap och religion som kommer från antiken.

Du kan kalla på en demon för att få hjälp - Forntida japanska

Enligt gamla japanska trosföreställningar, om du har en mardröm kan du kalla på en demon Baku för att hjälpa dig. Demonen Baku skulle äta en mardröm och dina problem skulle försvinna.

Denna tro om drömmar säger att du till och med kan ringa Baku innan du går och lägger dig och erbjuda honom en mardröm i förväg. Det enda problemet skulle vara om Baku skulle förbli hungrig efter att ha ätit en mardröm som erbjöds honom. Då skulle den hungriga Baku äta andra drömmar från den person som ropade på honom. Så den personen skulle förbli utan trevliga drömmar och förhoppningar efter Bakus festmåltid. Denna tro på drömmar finns i en liknande form även i den kinesiska mytologin.

Kropp och själ avgör drömmar - Forntida kinesiska

en bild av ett kinesiskt tempel

I gamla Kinesisk mytologiDet finns starka indikationer på att kineserna trodde att sömn och drömmar kan avslöja kroppens tillstånd. Denna gamla tro på drömmar pekar på sambandet mellan kroppens tillstånd och tillståndet i det omedvetna sinnet. Drömmarna kan vara en varning om att något är fel med kroppen. Vissa drömmar kan signalera till en person att hans eller hennes hälsa kan vara i fara.

Även i den gamla kinesiska synen på sömn kan vi se ett visst samband mellan god sömn och god hälsa. Sömnen ses som någon form av kroppens sätt att reparera.

Forntida kinesisk tro på sömn liknar något som några andra forntida mytiska och folksagor. De forntida kineserna trodde också på:

Kineserna hade en av de första texterna om drömtolkning under antiken. Det är uppenbart att de lade stor vikt vid drömmarnas innebörd.

Gudar kan avslöja sanningen under drömmar - Forntida Egypten

egyptisk kultur

Enligt de gamla egyptierna, att sova i ett tempel kan ge profetisk, klärvoajant eller insiktsfull dröm. Människor som plågades av ett andligt problem besökte tempel för att övernatta där. På morgonen tolkade prästerna den dröm som de hade haft i templet för dem.

Vissa gamla skrifter avslöjar att egyptierna trodde på drömmarnas stora betydelse. Det finns bevis för att några av de tidigaste drömtolkningarna kommer från det forna Egypten. Egyptierna var också fascinerade av fenomenet med vanliga drömmar, precis som vi är idag.

De gamla egyptierna trodde att drömmar kan "öppna ögonen" och att den som drömmer kan resa till stjärnorna. De trodde att det kan finnas några omen i drömmar som är meddelanden från de högre varelserna. Till exempel, som i många kulturer, trodde forntida egyptier att drömmen om döden är en bra omen.

Besegra sömnen och besegra döden - Mesopotamien

Gilgameshs eposI den antika kulturen framställs sömnen som något som människan inte kan övervinna. I det berömda kapitlet där hjälten Gilgamesh samtalar med Utnapishtim kan vi se hur sömnen uppfattades i denna forntida kultur. Utnapishtim säger till Gilgamesh att om han vill likna de odödliga måste han visa att han kan besegra sömnen!

Så uppgiften ställdes framför Gilgamesh. Han måste hålla sig vaken i sju nätter och sex dagar så att han kan visa sig värdig odödligheten. Naturligtvis segrar den mänskliga, dödliga sidan av Gilgamesh när han somnar. Förutom denna slående bild finns det många fler allusioner i detta epos om hur sömnen uppfattades i denna forntida kultur. När Gilgamesh hade haft en viktig dröm försökte han alltid tolka den som ett omen. Detta tyder återigen på att mesopotamierna trodde på drömmarnas gudomliga natur.

Slutsats

Från Fjärran Östern till Nordeuropa har man lagt stor vikt vid drömmarnas innebörd och sömnens syfte. Som vi har sett motsvarade vissa av de gamla föreställningarna om drömmar och sömn till och med våra moderna, vetenskapliga föreställningar. Andra är mer som konstnärliga, fantastiska representationer eller är bara sagolika.

Oavsett form härrör alla dessa föreställningar om drömmar från människans strävan att förstå vad som händer under vårt omedvetna. Vi försöker göra samma sak idag. Vi hoppas verkligen att du hade en fantastisk tid att läsa vår korta presentation om forntida myter och övertygelser om sömn. Och om din kultur har ett svar på vad betyder drömmar som vi inte har nämnt ännu, lämna det i kommentarerna!

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska