Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Vad är ett ryggstödsbälte och kan det förebygga smärta i nedre delen av ryggen?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

Utvald bild för kan ett ryggstödsbälte hjälpa till att lindra ryggsmärta

22 april 2024 6 min läsning

Smärta i nedre delen av ryggen är ett problem som de flesta av oss möter någon gång i livet. Men kan ett ryggbälte hjälpa oss att hålla ryggen säker? Här är vad forskningen tyder på.

Smärta i nedre delen av ryggen är den största enskilda orsaken till arbetsoförmåga (vid cirka 11%) och det blir bara värre. Så det borde inte komma som någon överraskning att strategier för att lindra smärta i nedre delen av ryggen är ganska populära, med ryggstödbälten som är särskilt frestande för vissa.

Men förebygger dessa bälten verkligen skador eller är de bara ett konstigt modeuttryck? Tja, det beror på vilken typ av ryggstöd du använder och vad du använder det till. Men totalt sett är saker och ting mycket mindre säkra än vad många ryggsmärtor förmodligen vill att de ska vara.

Så låt oss ta en närmare titt och se vad ryggstödsbälten handlar om.

Vad är ett ryggstödsbälte?

En bild av ett ryggstödsbälte

Som namnet antyder är ett ryggbälte ett bälte som du bär runt höfterna eller nedre delen av ryggen och som ger ett fast stöd åt ryggraden och minimerar rörelser. Och i teorin kan detta bidra till att lindra ryggsmärta på några olika sätt.

För det första genom att begränsa rörelsefriheten, är det mer sannolikt att du behåller en korrekt hållning och låter eventuella skador läka naturligt. Och genom att undvika dålig hållning minskar du också risken för ytterligare ryggskador.

För det andra är det mindre sannolikt att du skadar dig själv när du lyfter tyngre föremål genom att stödja ländryggen. Och detta är teoretiskt sett mycket viktigt för lagerarbetare och personer som tillbringar större delen av sin tid med att bära tyngre föremål.

För det tredje har vissa ryggbälten också värmeelement. Och medan värme är inte den bästa Förutom att lindra akut smärta kan den hjälpa till att lindra smärta hos personer som lider av kronisk smärta, gamla skador eller muskelspänningar.

Allt detta är dock bara på papperet.

Fungerar ryggstödjande bälten verkligen?

Så, hjälper det verkligen att bära ett ryggstödsbälte på något meningsfullt sätt? Tja, det är inte helt entydigt. I en studieobserverades 28 arbetstagare som bar flexibla korsryggsstöd och ingen skillnad observerades mellan deras grupp och placebogruppen.

Så även om människor som bär den här typen av stödbälten ofta känner att de upprätthåller en hälsosam hållning och skyddar ryggen, finns det inga belägg för det.

Å andra sidan.., denna studie tog en titt på lyftbälten och såg märkbara skillnader när försökspersonerna skulle göra tyngre lyft. Även om detta inte berör huruvida bältet kan avlasta tryck, visar det att det kan stödja ländryggen och därmed öka effekten under ansträngande aktiviteter.

Men även påståenden som dessa bestrids av NIOSH när de sätts i samband med arbetstagarnas säkerhet - vilket är en mycket bredare målgrupp än bara lyftare. För att vara exakt förnekar de inte stödbältenas effektivitet utan påpekar snarare att studier inom detta område har inte kunnat ge några avgörande bevis.

Med allt detta sagt fokuserade dessa typer av studier mestadels på "lättare" bälten. Så låt oss gå igenom alla typer av stödbälten och se om vissa är mer användbara än andra.

Olika typer av ryggstödsbälten

Även om det inte verkar gå så bra för ryggbälten hittills, beror det på att vi mest har fokuserat på flexibla, vardagliga stödbälten. Ibland kan dock ett fast stöd vara bättre för att hantera ländryggssmärta än ett bälte som erbjuder ett mjukt och flexibelt stöd.

Och detta är den viktigaste särskiljande faktorn mellan de två typerna av stödbälte. Så vi kommer att gå igenom båda typerna och förklara hur de kan eller inte kan hjälpa, eftersom båda typerna kan kallas stödbälten eller ryggstöd, vilket ofta leder till förvirring.

Flexibla stödbälten

En bild av ett flexibelt stödbälte

När man tänker på ryggbälten tänker de flesta på den flexibla typen av bälten. Dessa bälten brukar har elastiska material som klämmer åt höfterna och/eller bukenoch erbjuder lite extra stöd.

Dessa typer av ryggstöd begränsar vanligtvis din rörelsefrihet men ändå erbjuda lite flexibilitet. Du kan till exempel fortfarande böja dig framåt, men dina fingrar når vanligtvis inte längre än till knäna.

Så i den meningen.., de kan hjälpa dig att undvika att skada dig själv om du redan har en befintlig mindre skada.

De kan också hjälpa till något med rygghållningen men hindrar dig inte helt från att sloka. Men det kan hävdas att detta beror mer på att du har en ständig påminnelse om att stå rakt än att det är den direkta konsekvensen av bältet.

Slutligen, eftersom dessa bälten vanligtvis är ganska snäva, det finns också ett element av värmehållning. Och denna genererade värme kan hjälpa till med tillstånd som muskelspasmer, även om ett värmepaket sannolikt skulle vara mer effektivt.

Eftersom bältena har justerbara remmar kommer de inte alltid att sitta så hårt att de genererar överskottsvärme.

Halvstyva och styva ryggstöd

En stel ryggortos används vanligtvis efter operationer eller allvarliga skador för att hjälpa patienterna att återhämta sig ordentligt. Och som namnet antyder är de mycket styvare än de tidigare stödbältena, vilket ofta helt begränsar din förmåga att böja dig framåt eller kröka ryggraden.

De här bältena ger också mycket mer extra stöd och avlastar leder och ryggrad, vilket kan vara till hjälp vid till exempel diskbråck eller skador på sacroiliacaleden. Och det finns studier utställning en lägre invaliditets- och smärtpoäng med dessa typer av tandställningar.

Det är dock värt att påpeka att dessa typer av ryggortoser, särskilt de styva, inte är avsedda för vanliga människor som lider av ryggsmärta. Läkare brukar snarare rekommendera att man gör en sådan operation om man har råkat ut för en skada eller har något underliggande medicinskt tillstånd som orsakar smärtan i nedre delen av ryggen.

Vilka är nackdelarna med att bära ett stödbälte?

En bild av en person som bär ett ryggstödsbälte

Även om vi inte kan säga att ett ryggbälte definitivt kommer att hjälpa dig, kan vissa ändå vilja ha ett ryggbälte på jobbet om de tillbringar mycket tid med att lyfta tyngre föremål. Eller bara för att hålla hållningen sund.

Detta väcker dock frågan, finns det några nackdelar med att bära dessa bälten? Eller är ett ländryggsstödbälte något som antingen kan hjälpa eller inte göra någonting alls? Tja, det kan finnas några nackdelar. Hur närvarande eller störande de är kommer dock att variera mycket från person till person.

  • Hudirritation - Om du har mycket känslig hud kan det fasta stödet från ett bälte vara lite för fast. För att få stöd för att lindra ryggsmärtor måste bältet trots allt klämma åt din överkropp ganska mycket. Därför kan vissa personer uppleva hudirritation när de rör på sig.
  • Problem med magsäcken - På samma sätt kan du uppleva vissa magproblem om bältet går över din nedre del av buken. Detta gäller särskilt för personer som ofta är uppblåsta.

Andra alternativ för att hantera smärta i nedre delen av ryggen

Som du kan se är stödbälten inte 100% uppbackade av läkare - åtminstone inte för daglig användning. Så om du behöver extra stöd för nedre delen av ryggen kanske du också vill överväga andra alternativ. Naturligtvis kan du fortfarande bära ett stödbälte om du inte tror att någon av de potentiella biverkningarna sannolikt kommer att hålla fast.

Och även om du inte har ont i ryggen just nu är det här bara bra metoder för att hålla ryggen frisk på lång sikt. Så vi rekommenderar definitivt att du implementerar dem alla om du kan.

Skaffa en lämplig madrass

Ett inte lika roligt faktum är att en dålig madrass kan orsaka ryggsmärta. Och detta gäller särskilt när det handlar om smärta i nedre delen av ryggen. Detta beror på att om en madrass är för mjuk eller för fast för din sovposition och vikt kan dina höfter hamna i en ohälsosam position. Och eftersom du inte rör dig så mycket under natten blir det ett stort tryck på ländryggen.

På så sätt kan det vara lika bra att skaffa ett ryggstöd för ischias som att skaffa en bra madrass för ischias. Och även om vi inte kan gå in på alla detaljer här, eftersom det är en ganska lång process, kan du läsa vår guide för att välja den perfekta madrassen för att se om din nuvarande madrass orsakar ryggsmärta.

Träning (om möjligt)

När vi talade om muskelatrofi nämnde vi att svaga ryggmuskler ger mindre ryggstöd när man inte bär bälte. Du kan också använda samma princip i andra riktningen genom att tränar dina ryggmuskler och ger mer stöd för ryggraden på det sättet.

Om du tränar med rätt form är det dessutom mindre sannolikt att du skadar dig när du plockar upp något från marken. Och om gymmet inte är din grej eller om du är förbjuden att lyfta vikter, prova djupa sträckningar och yoga!

Även en kort stretchrutin på morgonen kan göra din rygg mer motståndskraftig och hjälpa dig i det långa loppet.

Arbeta med din hållning

Ett ortopediskt bälte för ryggsmärta är inte nödvändigt för att få en korrekt hållning, även om det verkligen kan hjälpa. Och även om vi erkänner att det är lättare sagt än gjort, Du kan lära dig att sitta och stå rakt om du bara vill.

Det finns också gott om appar som påminner dig under dagen om att räta på ryggen, rulla tillbaka axlarna och hålla lemmarna i 90 graders vinkel. Och för vissa räcker det med detta för att både lindra smärtan och förhindra att framtida ryggsmärtor uppstår.

En infografik som visar korrekt sittställning

Slutsats

Allt som allt, är det ultimata sättet att aldrig mer ha ont i nedre delen av ryggen att skaffa ett ryggstödsbälte? Nej, inte precis. Det kanske hjälper vissa och det kanske inte hjälper andra. Och i vissa fall kan det till och med göra mer skada än nytta.

Men om du får tummen upp av din läkare kommer de sannolikt att erbjuda åtminstone viss smärtlindring. Och i kombination med en bra madrass och ännu bättre vanor bör du kunna hålla smärta i nedre delen av ryggen till ett minimum.

Sprid ordet vidare

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska