Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Plyschbädd 101 - Allt du behöver veta!

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Kvinna som sover bekvämt

23 april 2024 5 min läsning

Vad är det första du tänker på när du hör ordet plyschsäng? Låt oss se vad den här sängtypen handlar om och avgöra om den är perfekt för dig!

Vad betyder "plysch" när det gäller sängar? Varför skulle du vilja ha en plyschsäng? Eller en madrass? Är dessa två samma sak?
Så vi ska berätta en liten hemlighet - det är de inte.

Även om det ofta används för att beskriva mjuka madrasserEn plyschsäng kan också vara en sammetslen, mjuk sängram i kombination med en plyschmadrass. Den här kombinationen är så lyxig och överdådig och så inbjudande att inte ens de hårdaste arbetarna kan motstå att ta en tupplur på en av dem.

Det finns alltså två sidor av myntet, har vi bestämt oss för att skriva en miniguide om detta ämne och lära dig allt som finns att veta om plyschsängar. Okej, då. Kom igen, nu går vi.

Vad betyder plyschbädd?

En bild av en man som trycker på en plyschmadrass med handen.

Ordet "plysch" kommer från ett franskt ord - peluche. Peluche är ett slätt tyg med en skuren lugg som påminner om fustian eller sammet. Termen "plysch" myntades för att beskriva något så känsligt, lyxigt eller överdådigt som detta underbara tyg. Sängar med plysch är alltså mjuka, skira och överdådiga. Och, låt oss inte glömma - lyxiga.

Dessa lyxiga sängar kan vara ganska dyra - titta bara på Silver Plush-sängen. Men priset är motiverat eftersom de ger en molnliknande komfort som är oöverträffad. Och lita på oss när vi säger detta - när du väl har sovit på en av de här sängarna kommer du aldrig att vilja stiga upp ur sängen igen. Om du nu föredrar lugnande mjukhet.

För att vara rättvis kan du koppla en plysch Sängram med en vadderad sänggavel och medelfast eller till och med en fast madrass, men det skulle bara vara löjligt, eller hur? Så dessa plyschdjur är ofta mjuka hela vägen igenom.

Och nu att vi har fastställt vad en plyschbädd är, låt oss gå vidare och se vilka fördelar det finns med att sova på en. Det måste ju trots allt finnas någon anledning till att dessa sängar är så populära, eller hur? Det kan inte vara höjden på sänggaveln eller fotgaveln, eller hur? Nej, det är de här sakerna.

Fördelarna med en plyschsäng

Det finns flera anledningar till varför människor älskar att se plyschsängar och madrasser i sitt sovrum. Vi har listat några av dem nedan:

Mer komfort för sidosovare

Sov på sidan för att undvika snarkning

Om du sover på sidan vet du att det är ganska svårt att hitta en madrass som är tillräckligt mjuk för att ge dig det stöd och den komfort du behöver. För mjuka - och du kommer att känna att du sjunker.

För fast - och dina höfter och axlar kommer att börja göra ont. Men plyschsängar är perfekta för dig som sover på sidan eftersom de ger rätt mängd stöd.

Lindrar höftsmärta

En ung kvinna som håller i höften på grund av smärta

Om du lider av höftsmärtor kan en plyschsäng vara precis vad doktorn beställde. Dessa sängar formar sig efter din kropp och ger stöd och framför allt tryckavlastning där det behövs som mest - vid höfterna.

På så sätt förblir din ryggrad i linje och du vaknar inte upp och känner dig stel och öm. Vi hittade också några av de bästa madrasser för behandling av höftsmärta så du kanske vill kolla in dem också.

Låg rörelseöverföring

En bild av ett par som sover på Dormeo Octaspring Classic bäddmadrass.

Detta är en fördel som delas av alla mjuka sängar. Även om du delar en king size-säng med en partner vet du att deras vändande och vridande ofta kan störa din sömn. Med plyschiga sammetssängar är det ingen fara eftersom de isolerar rörelser ganska bra - särskilt när de är tillverkade av mjukt minnesskum.

Så även om din partner har en orolig sömn, du fortfarande kan få en god natts sömnäven om du skulle ligga på en Small Double. Okej, kanske inte en liten dubbel, men en dubbel.

Vem är en plyschsäng inte till för?

Nu när vi har sett några av fördelarna med att sova i en plyschsäng är det dags att ta en titt på den andra sidan av myntet. Låt oss se vem dessa sängar inte är lämpliga för:

Magsömn

Som vi har nämnt tidigare är plyschsängar mjuka rakt igenom. Men det innebär också att de saknar det stöd som krävs för magsovare - särskilt runt höfterna. Så här är det, om du sover på magedå är en plyschsäng inte rätt alternativ för dig.

Personer som lider av ryggsmärta

Precis som för magsovare behöver personer som lider av ryggont en madrass som ger dem rätt stöd. Och tyvärr erbjuder inte plyschsängar det. Istället anpassar de sig efter din kroppsform, vilket ibland kan förvärra ryggsmärta.

Personer som föredrar en fast madrass

Vi vet att vissa människor bara älskar fasta madrasser och det är inget fel med det. Men om du är en av dessa personer är en plyschsäng inte rätt val för dig eftersom den är alldeles för mjuk.

Hur fast är en plyschsäng?

En bild av linenspa plyschmadrass framifrån.

En plyschsäng är lika mjuk som madrassen som ligger ovanpå den. Så den bättre frågan är - hur fast är en plyschmadrass?

Ja, det är ingen lätt fråga. För att försöka svara på den måste vi titta på fyra typer av plyschmadrasser: innerfjädring / spiral, minnesskum, hybrid och en madrass med en kuddtopp. Så här är det.

En plyschfjädermadrass är en mellanmjuk till mjuk madrass som passar för sido- och ryggsovare. Så, ungefär en fyra på fasthetsskalan.

Skum- och hybridmadrasser är märkbart mjukare. De är vanligtvis reserverade för sidosovare och endast sidosovare, även om vissa fjäderviktiga ryggsovare förmodligen också kan få lite vila på dessa. Vi skulle ge dessa ungefär en trea på fasthetsskalan.

De sköna madrasserna med extra kuddöverdrag är extra mjuka. De kallas ultraplush, så du får en uppfattning om hur mjuka de faktiskt är. De är i princip moln vid denna tidpunkt, och om du inte vilar på din sida - kommer du att ha svårt att hitta det här bekvämt. Detta kanske dock inte är slutet på historien för kuddöverdrag ... Vi kommer att fördjupa oss i dessa lite mer om en minut. Men låt oss nu se hur du tar hand om din plyschbädd på rätt sätt.

Hur tar man hand om plyschbädden?

en bild av en man som rengör en madrass

Grejen med plyschsängar är att de inte är lika hållbara som andra madrasser där ute. Så du måste vara försiktig med dem om du vill att de ska hålla. Här är några tips om hur du tar hand om din plyschsäng på rätt sätt:

  • Använd ett madrasskydd - Detta är ett absolut måste om du vill förlänga livslängden på din madrass. Ett madrasskydd skyddar din madrass från spill, svett, smuts och dammkvalster. Se bara till att tvätta det regelbundet.
  • Rotera och vänd din madrass - Detta är något du bör göra med alla madrasser, inte bara plyschmadrasser. Genom att vända och vrida på madrassen fördelar du slitaget jämnt, vilket förlänger dess livslängd avsevärt och sparar pengar i det långa loppet.

Avslutningsvis

Om du följer dessa tips kan du förlänga livslängden på din plyschsäng. Men även med rätt skötsel ska du inte förvänta dig att de håller i mer än ett decennium. Ramar klarar tidens tand, men det gör inte madrasser. Så ha det i åtanke när du gör ditt köp.

Låt oss nu gå in i några huvud-till-huvud-strider.

Mjuk vs fast

en kvinna som kontrollerar fastheten i en madrass

Vilken är bäst? Det är en svår fråga eftersom allt beror på dina personliga preferenser och din sovposition. Vi ska dock försöka ge dig en allmän uppfattning om vilken som kan vara bäst för dig.

Om du gillar en mjuk madrass och sover på sidan, välj då för all del en plyschsäng. Dessa är särskilt utformade för att passa dig felfritt, och så länge de är av god kvalitet - kommer de att passa dig.
Om du behöver en fast madrass och sover på mage (eller till och med på rygg) är en plyschsäng tyvärr inte rätt val för dig. Välj istället något fastare, som en fast resårmadrass eller en madrass med memory foam.

Om du lider av ryggsmärta - då är det återigen en fast ortopedisk madrass är rätt väg att gå eftersom det kommer att ge dig det stöd du behöver. Mjukbäddar däremot ger inte lika bra stöd och kan faktiskt förvärra ryggsmärtan.

Så där har du det. Det här är de viktigaste skillnaderna mellan plysch och fasta madrasser. Som du kan se handlar allt om personliga preferenser i slutändan. Se bara till att välja rätt för dig så kommer du att vara bra att gå!

Plysch vs ultra-plysch

Nu är det här det blir riktigt knepigt och känsligt.

Ultramjuka sängar är, enkelt uttryckt, för mjuka för de flesta människor. Om du inte är en sidosovare eller har mycket specifika behov, skulle vi i allmänhet avråda från att skaffa en ultraplyschig säng. De ligger i botten av en fasthetsskala, som vanligtvis rankas som 1 eller 2, så i princip är det som att sova på bubblor att sova på dessa.

Dessa är utformade för personer som vill ha det absolut mjukaste. Så om du inte är säker på att det är vad du behöver föreslår vi att du håller dig borta från dem.

Plysch vs kuddtopp

En bild av en plyschig bäddmadrass.

Vi säger att kuddöverdrag tenderar att kännas mjukare än vanliga plyschbäddar. De kan till och med vara lika mjuka som en ultraplush - särskilt om du lägger ihop de två. Detta är dock inte nödvändigtvis alltid fallet.

En kuddöverdrag är i princip ett supermjukt överdrag som sys fast på en madrass. Det betyder att madrassen under en örngott kan vara medium, mediumfast eller till och med fast, och en örngott kan bara fungera som ett bekvämt, mysigt toppskikt för att göra det lite mysigare att sova samtidigt som man behåller en stödjande bas under örngottet. Så när det gäller kuddöverdrag, har du faktiskt ett stort utbud av fasthetsalternativ att välja mellan.

Slutsats

Sammantaget skulle vi säga att en plyschsäng är perfekt för vissa människor - och ganska medioker för andra. Så, vilken grupp tillhör du? Låt oss veta det i kommentarerna och dela gärna med dig av dina erfarenheter om du någonsin har haft en plyschsäng.

Sprid nyheten

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Sömnrådgivarens presentatör för stressad för att kunna sova
23 april 2024

För stressad för att sova

Det finns inget magiskt piller eller någon rutin vid sänggåendet som får dig att sova perfekt om du inte tar hand om dig själv under resten av dagen. ....
Utvalda bild för Påverkar fullmånen din sömn
02 maj 2024

Påverkar fullmånen din sömn?

Vi vet att det föder varulvar, men påverkar fullmånen din sömn? Du kanske blir förvånad över svaret - fortsätt läsa för att lära dig mer.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska