Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur långt bort bör din telefon vara när du sover? 

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilder för Hur långt bort bör din telefon vara när du sover? 

22 april 2024 5 min läsning

Det är ingen hemlighet att många människor somnar med sina telefoner i handen. Men om du är förälder eller bara vill vara säker, kan en fråga komma upp - hur långt bort ska din telefon vara när du sover?

Även om vi alla är vagt medvetna om det faktum att elektroniska apparater kan orsaka vissa problemär det väldigt svårt att göra något åt det. När allt kommer omkring, när det gäller våra telefoner, lever hela vår virtuella identitet i princip inuti dem. Men med det sagt är det blå ljusets påverkan på din sömnkvalitet ingen liten sak och trådlös strålning är en källa till oro för vissa.

För att minska de skadliga effekterna av strålning från mobiltelefoner behöver du lyckligtvis inte sluta använda dem helt och hållet. Det räcker med att förvandla denna dåliga vana till en mindre skadlig. Så låt oss se hur långt bort din telefon behöver vara för att inte påverka din sömnkvalitet.

Varför ska du hålla din telefon borta när du sover?

En bild av ett barn som sover bredvid en telefon med skärmen påslagen

Strålning från mobiltelefoner (och andra apparater) kan förknippas med ökad cancerrisk samt psykisk och reproduktiv hälsa hälsoproblem. Mobiltelefoner sänder information med hjälp av lågfrekventa radiosignaler, som orsakar strålning. Och det påverkar både män och kvinnor negativt. Till exempel, forskning visar att det finns ett samband mellan strålning från mobiltelefoner och spermiernas kvantitet och kvalitet.

Detta innebär att detta skulle kunna ha en mycket negativ inverkan på fertiliteten. I så fall kommer män som bär en telefon i fickan att ha färre spermier. Det finns också forskning av psykologer som bekräftar de skadliga effekterna av mobilstrålning på ungdomars mentala hälsa, uppmärksamhet och sömn. Men vi kommer att gå djupare in på dessa ämnen lite längre fram.

Radiofrekvens och strålningsemission 

Skadlig mobiltelefon EMF-strålning finns runt omkring dig och hur elektromagnetisk strålning påverkar människor beror på många faktorer. Den viktigaste är strålkällans effektmen strålningens frekvens har ett lika stort inflytande. Konstant strålningsexponering stör energistrukturen i biologiska system. Följderna kan bli olika sjukdomar, både psykiska och fysiska.

I vissa situationer avger mobiltelefoner mer strålning än normalt. Då är det särskilt viktigt att hålla dem borta från huvudet. Till exempel ligger en mobiltelefons 2G-, 3G- och 4G-sändningsradiofrekvens i frekvensområdet 0,7-2,7 GHz medan 5G använder ett frekvensspektrum på upp till 80 GHz. Så du kan se att det har tagit ett ganska märkbart språng.

Blått ljus

De flesta, om inte alla, mobiltelefonanvändare har upplevt känslan av att sitta med telefonen sent på kvällen och sedan inte kunna somna. Och det är ingen tillfällighet eftersom mobiltelefonanvändning direkt försämrar sömnen. Detta beror på det kortvågiga ljuset, även känt som blått ljussom de flesta elektroniska enheter använder.

För att förstå varför blått ljus är viktigt måste vi först prata om din dygnsrytm. Kort sagt är det din biologiska klocka och den består av olika hormoner och celler som alla reagerar på vissa signaler. En av de viktigaste signalerna är ljus, eftersom det säger till din dygnsrytm "Det är dag, vi behöver energi nu".

Men.., blått ljus påverkar vår dygnsrytm på samma sätt. Så även om det är sent på kvällen kan din kropp tro att du behöver energi. Detta kan sedan leda till sömnstörningar och kan sätta din dygnsrytm ur spel. Och du vill definitivt att det system som reglerar sömncyklerna ska vara i balans. För barn är denna effekt dessutom särskilt kraftig eftersom de är mer känsliga för blått ljus.

Så om du eller ditt barn har svårt att sova, tänk på detta. Använder du din telefon precis innan du går och lägger dig? Och lämnar du den någonstans nära sängen där du kan se den när ett nytt meddelande dyker upp? Om så är fallet kan du prova att hålla den längre bort och använda en vanlig väckarklocka och sedan se om det var det som saboterade din sömnkvalitet!

Din psykiska hälsa

En aspekt av god sömn som människor tenderar att underskatta är mental hälsa. Även om det kanske inte verkar lika knutet till din sömncykel som din dygnsrytm, är det utan tvekan lika viktigt! Det beror på att studie efter studie har visat att saker som stress, ångest och depression kan orsaka sömnlöshet och allvarligt hindrar din förmåga att få ordentlig vila.

Men vad har det här med din telefon att göra? Låt oss vara ärliga för en stund och erkänna att internet inte alltid är den snällaste platsen. Faktum är att flera studier har funnit samband mellan sociala medier och dålig mental hälsa. Så om du eller ditt barn blir upprörda eller förolämpade online eller ser något som skakar om dig, kommer du sannolikt inte att få den sömn du behöver.

Därför, om du är vuxen, försök undvika sociala medier sent på kvällen. Eller åtminstone vara medveten om vilka webbplatser du besöker. Och om du har barn, försök att se till att de inte besöker webbplatser med störande bilder och ha en öppen konversation om nätmobbning - eftersom du aldrig vet om någon potentiellt ger sig på dem. Hursomhelst är det bäst att hålla telefonen utom räckhåll under kvällen och fokusera på att komma in i en lycklig sinnesstämning.

Skador på telefonen

Om du håller telefonen nära kroppen eller ansiktet när du sover riskerar du inte bara din hälsa på grund av radiofrekvent energi utan även telefonens hälsa. Detta beror på att du gör omedvetna rörelser under sömnen och många av dem är livsfarliga för en mobiltelefon. Till exempel kan du omedvetet skjuta bort den från sängen eller ligga på den om du sover bredvid din telefon. I vilket fall som helst kan stora skador uppstå.

Om du är mer orolig för telefonens skick, lägg den åtminstone bredvid sängen på nattduksbordet. Den ska inte ligga på golvet bredvid sängen, eftersom du kan stå på den när du går upp ur sängen. Om telefonen ligger på sängen bredvid dig kommer du förmodligen av misstag att rulla över den medan du sover. Detta innebär att enheten inte får tillräckligt med luftflöde och värms upp snabbare, vilket leder till batteriskador.

Ska jag använda flygplansläge eller stänga av telefonen? 

En bild av en kvinna som sover bredvid sin telefon

Om du slår på det här läget i din mobiltelefon väljer du det bästa sättet att förlänga batteritiden på din telefon. Anledningen är att dataöverföringen kopplas bort. I så fall kommer batteriet att räcka mycket längre, men det är inte allt du kan uppnå med det här läget.

Om du stänger av telefonen inaktiveras åtkomsten till mobiltelefonen. Om du tycker att det är svårt att inte kolla sociala nätverk och annat på din telefon på kvällen är det bäst att stänga av telefonen. På så sätt blir du inte frestad, och batteriförbrukningen i detta tillstånd är ännu lägre eftersom telefonen är helt avstängd.

Så, hur långt bort ska din telefon vara när du sover?

En bild av en kvinna som sover med sin telefon på nattduksbordet

Experter från Världshälsoorganisationen och andra kända organisationer rekommenderar hålla mobiltelefonen på minst 1 meters avstånd från sängen. Detta kommer att begränsa exponeringen för radiofrekvenser. Du måste också stänga av dina smartphones innan du går och lägger dig eller slå på flygplansläget. Annars kan du uppleva huvudvärk och andra sömnrelaterade problem.

Även om den inte står bredvid ditt huvud, utan lite längre bort, är den ansluten till nätverket och avger en liten mängd strålning. Blått ljus påverkar de hormoner som reglerar sömncyklerna, så det är lämpligt att hålla telefonen så långt borta från sängen som möjligt så att du inte får rastlösa nätter eller hälsoproblem.

Slutsats

Sammanfattningsvis, även om vi alla älskar våra telefoner, kan de vara ganska skadliga för vår sömnkvalitet. Så, hur långt bort ska din telefon vara när du sover? Så långt bort som möjligt eller minst 1 meter från ditt ansikte.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska