Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Senast uppdaterad den 24 januari 2024

Autism och sömn - hur sömnen påverkar personer inom autismspektrumet

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

En ikon som visar faktagranskad information som bekräftats av en professionell

Expertrådgivning

Expert medverkar: Beth A. Malow, läkare

Utvalda bilder för Autism and Sleep - How Sleep Affects People on the Spectrum (Autism och sömn - hur sömn påverkar människor inom spektrumet)
Autism är ett komplext neurologiskt utvecklingstillstånd som kan påverka varje individ på lite olika sätt. Ett mönster som verkar vara mycket vanligt är dock att autism och sömnproblem tenderar att sammanfalla.

Som redan nämnts kan personer med autismspektrumstörning påverkas på helt olika sätt. Det som gäller för en person kan vara raka motsatsen för en annan. Med detta sagt är det en stor hjälp att vara informerad när det gäller att leva med eller stödja andra med autism. Vi vill därför ta upp några av de vanligaste orsakerna till att personer inom autismspektrumet kan ha svårt att somna. Vi skulle vilja förklara vetenskapen bakom det.

Sömn är trots allt avgörande för att leva ett hälsosamt liv. Och vi vill särskilt fokusera på barn med autism eftersom det är avgörande för deras utveckling att de får hjälp att sova. Naturligtvis kommer vi att luta oss mot den medicinska expertisen hos läkare i området. Vi lämnar några användbara länkar längs vägen. Det är i fall du vill lära dig mer om tillståndet och dess effekter på sömnen.

Varför har personer med autismspektrumstörning svårt att somna?

En bild av en kvinna som sträcker sig efter väckarklockan när hon ligger i sängen

Det uppskattas att 50 till 80 procent av autistiska barn lider av sömnlöshet i någon grad. Och även om den siffran är något lägre för vuxna, är det fortfarande mycket mer sannolikt att de lider av sådana sömnstörningar än deras kollegor som inte befinner sig inom spektrumet. För att förklara de olika faktorer som spelar in när det gäller barn med autism och sömnstörningar kommer vi att luta oss mot Dr Beth Malows kategorisering.

Biologiska faktorer

När det gäller biologiska faktorer kan de vara de mest intressanta, men också de mest spekulativa. I allmänhet handlar dessa faktorer om ens genetiska sammansättning och hur specifika gener kan hjälpa oss att somna.

När det gäller barn kan man utläsa några viktiga skillnader när man jämför dem med barn med typisk utveckling. För det första.., de tenderar att ha högre hjärtfrekvens även när de sover. De har också andra former av ökad känslighet för stimuli. Och överkänslighet är något som vi kommer att gå igenom lite mer i detalj senare.

Bortsett från detta, vissa skillnader kan också ses när man tittar på melatoninbehandlingsamt skillnader i melatoninvägar, abnormiteter i neurotransmittorer och möjliga skillnader i GABA- och serotoninvägar. Med allt detta sagt är det också viktigt att veta att det finns inga konkreta bevis för att autismspektrumstörning orsakar sömnproblem eller tvärtom. Snarare är de två processerna bara kopplade till några få av samma gener.

Men vad betyder allt detta i lekmannatermer? Enkelt uttryckt hjälper melatonin vår biologiska klocka (även kallad dygnsrytm) att veta när det är dags att sova. Dess viktigaste utlösande faktor är mörker och det är anledningen till att vi vanligtvis sover på natten. Men om vår kropp inte bearbetar melatonin på rätt sätt kan det orsaka dålig sömn. Det kan få oss att känna oss energiska även när vi vet att det är dags att gå och lägga oss.

Medicinska faktorer

Under denna kategori vill vi gärna diskutera andra medicinska tillstånd som kan förstärka eller orsaka sömnproblem, särskilt hos barn med autism. De vanligaste tillstånden är ADHD, ADD, vissa former av parasomnier (t.ex. sömngång och Restless Legs Syndrome/Periodic Leg Movement Disorder) samt tillstånd som sömnapné.

Med tanke på att sömnstörningar vanligtvis stör sömnen är det lätt att förstå varför personer inom spektrumet också har sömnproblem när de ställs inför olika tillstånd. Men det är inte så, En annan viktig faktor i denna kategori är medicinering.

Oavsett om det är mediciner som tas för att lindra vissa aspekter av autismspektrumstörning eller mediciner som tas för något av de samtidiga tillstånden (som de som anges ovan), är det möjligt att de stör sömnen. I en SSC-studie fann man till exempel att barn med autism som tog humörreglerande läkemedel tenderade att sova mer medan de som tog lugnande medel och ADD-läkemedel tenderade att sova mindre.

Naturligtvis vill vi inte göra några generaliseringar och vi rekommenderar inte heller att du slutar med ordinerad medicinering på eget bevåg. Men att träffa din läkare och eventuellt göra en sömnstudie kan ge dig ytterligare insikt i vad din kropp reagerar på.

Beteendemässiga faktorer

Av de tre huvudkategorier som vi har nämnt är beteendemässiga faktorer de som du förmodligen har mest kontroll över. Det beror på att det hänvisar till hur olika läggdagsrutiner eller kostalternativ kan störa din sömn. Detta är särskilt viktigt för barns sömn, eftersom de tenderar att vara lite mer känsliga i detta avseende.

Som med allt hittills, det finns ingen universallösning som passar allaDet finns dock vissa saker som kan göra det svårare att somna. Att titta på skärmar före sänggåendet har till exempel visat sig undertrycker våra melatoninnivåer. Det gör det svårare att somna. Detta gäller särskilt för barn, eftersom de tenderar att vara mer känsliga för blått ljus. Andra faktorer i denna kategori är koffeinintag, uppslukning av film/videospel och att gå och lägga sig för tidigt/för sent.

Det är dock värt att påpeka att inte alla faktorer i den här kategorin är uppenbara. I ett webbinarium från Dr Beth Malow förklaras till exempel hur även om du gnuggar ditt barns rygg innan det ska sova kan orsaka problem. Det beror på att barnet kanske förknippar sömn med din närvaro. Vi kommer att diskutera hur man skapar en bra rutin för läggdags längre fram.

Sömnproblem som är vanligt förekommande hos personer med autism

En bild av en man som står inför några problem

Nu när vi har fått den vetenskapliga bakgrunden ur vägen vill vi diskutera specifika sömnproblem som personer med autismspektrumstörning kan möta. För det första, som vi redan har nämnt, är sömnstörningar som sömnlöshet särskilt vanliga.

Inte bara det, utan personer inom spektrumet får i genomsnitt också mindre REM-sömn än sina typiskt utvecklade kollegor (med en genomsnittlig skillnad på 8%). Resultatet av att få mindre REM-sömn, som är avgörande för inlärning och minnesbehållning, är att personer inom spektrumet kan få lägre poäng (i genomsnitt) på IQ-tester och ha mer uttalade svårigheter i vissa sociala interaktioner.

Överstimulering och psykisk hälsa

Detta för oss in på två andra viktiga faktorer som vi inte har diskuterat fullt ut hittills. För det första.., överstimulering. Även om en person inom spektrumet inte har en diagnostiserad sömnstörning kan de ibland ha svårt att sova på grund av vissa stimulantia. En av de vanligaste är ljus. Oavsett om det är en skylt som syns från sovrumsfönstret eller det blå ljuset från din telefon när du scrollar innan du går och lägger dig, kan det orsaka problem.

Men även andra stimulantia kan orsaka liknande effekter, som beröring, lukt eller ett visst ljud som bara drar till sig din uppmärksamhet. Även att bara titta på en riktigt bra film innan sängen kan fungera på ett liknande sätt. Det beror på att ditt sinne kommer att vara upptaget av att tänka på vad som hände.

Och detta leder oss till den andra vanliga sömnutmaningen mental hälsa. Även om det inte är en exakt vetenskap, forskning tyder på att personer inom spektrumet är mer benägna att lida av depression än sina kollegor. Inte bara det, utan de har också ofta problem med ångest, särskilt på natten. Båda dessa faktorer kan ha ett betydande inflytande på deras sömnmönster. Det beror på att förhöjda kortisolnivåer kan göra det svårare att somna.

Strategier för att förbättra sömnen för personer med autism

Nu vet vi vad som kan orsaka sömnproblem för personer med autism. Eftersom vi vet vad dessa problem kan manifestera sig som, är det dags att prata om lösningar. Naturligtvis kan vi inte hävda att någon av dessa strategier kan upphäva problemet vid dess källa. Det kan dock hjälpa dem på spektrumet att somna lättare.

Med detta sagt kommer det bara att finnas några allmänna strategier. Vi kommer att ta upp medicinering i nästa avsnitt och prata om mer allmänna beteendestrategier här. Hur som helst, alla allvarliga förändringar bör göras i samråd med din läkare eller en sömnspecialist.

Gör en avslappnande rutin vid sänggåendet

En bild av en kvinna med en handduk på huvudet som deltar i en avslappnande sängdagsrutin

Ett av de bästa sätten att underlätta övergången mellan vakenhet och sömn är att skapa en avslappnande rutin som du och ditt barn kan hålla fast vid. Generellt sett kan samma tid för sänggående och uppvaknande hjälpa kroppens dygnsrytm att hålla sig på rätt spår och därmed möjliggöra en hälsosam sömnlängd.

Dessutom har avslappnande aktiviteter den extra fördelen att de lindrar en del av den stress som personer inom spektrumet kan känna på kvällen. Den enda regeln är att det inte får vara alltför stimulerande eller innebära att du tittar på en skärm.

Vissa kanske gillar att skriva sömndagbok på morgonen och sedan läsa igenom den innan de går och lägger sig. Andra kan ha nytta av lätt stretching eller meditation. Oavsett vad som gäller, se till att personen känner sig bekväm och att aktiviteten hjälper honom eller henne att slappna av.

Minska skärmtiden

Att inte titta på en skärm före sänggåendet är alltid ett gott råd. Och om ditt barn somnar med en telefon i handen är det ännu mer fördelaktigt eftersom de är mycket känsliga för blått ljus. Så försök om möjligt att undvika alla elektroniska enheter minst 30-60 minuter före sänggåendet.

Detta hjälper inte bara på ett fysiskt plan eftersom dina melatoninnivåer inte kommer att undertryckas, utan det kan också hjälpa på ett känslomässigt plan. Att se en intressant video eller en störande bild sent på kvällen kan trots allt få dig att vara vaken i timmar och tänka på det.

Läkemedlens roll för att förbättra sömnen hos personer med autism

En bild av någon form av mediciner som faller ur flaskan

När det gäller sömnmedicinering verkar det inte finnas ett enkelt svar. Som vi har nämnt tenderar personer med autism att vara lite mer känsliga för vissa stimuli. Och det är inte ovanligt att sömnstörningar uppträder samtidigt med deras tillstånd. Så när det gäller att dricka olika typer av mediciner kan det vara knepigt.

Vi frågade Dr Jay Slosar, psykolog på Practicalpie, om deras åsikt i frågan, vilket de svarade på: "Personer med ASD kan vara mer känsliga för eller ha dåliga svar på sömnrecept. Som ett resultat är det viktigt att konsultera en läkare som har expertis inom behandling av sömnsvårigheter hos personer med ASD. Efter att ha övervägt icke-farmakologiska terapier bör sömnläkemedel därför användas som ett sista alternativ."

Men å andra sidan, Dr Malow föreslår att kosttillskott som melatonin är ganska godartade överlag och kan hjälpa till vid sömnsvårigheter. Med tanke på att personer med autism tenderar att ha lägre melatoninnivåer (vilket behandlas i avsnittet om biologiska faktorer) kan externt tillskott av melatonin hjälpa kroppen att bättre reglera sömn- och vakenhetscykeln.

Slutsats: Betydelsen av sömn för personer med autism

Oavsett om du har autismspektrumstörning eller tar hand om ett barn inom spektrumet, är kunskap makt. Vi hoppas att de många aspekter som vi har tagit upp har hjälpt dig att bättre förstå autism och de många sätt som autism påverkar sömnen på.

Det är fortfarande många faktorer som spelar in och vi har inte alla svar. Men att försöka arbeta in någon form av avslappnande rutin vid sänggåendet, undvika blått ljus och konsultera en läkare för att få melatonintillskott eller annan lämplig medicinering verkar alla vara bra åtgärder. Och framför allt, älska, bry dig om och respektera dem omkring dig, eftersom ett lyckligt och klart sinne är mycket mer benäget att glida in i en djup sömn. Och berätta gärna om din erfarenhet av autism och sömn nere i kommentarerna.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska