Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Luftmadrass 101: Allt du behöver veta

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Luftmadrass

22 april 2024 7 min läsning

Oavsett om du åker på camping, till stranden, på festival eller om gästerna kommer till dig, är en luftmadrass alltid en bra lösning. Låt oss se vad de är för något!

Den fungerar som en praktisk säng som är lätt att packa ihop och bära med sig, samtidigt som den är lika mjuk som en sovkudde. A bra luftmadrass erbjuder all den komfort du behöver under nattens timmar

Så idén med en luftmadrass är mycket enkel. IDet är mer som att ha en behållare fylld med luft, stänga den och sova på den.. På så sätt får du en perfekt mjuk bas om du väljer rätt material, storlek etc.

Detta skulle vara den enklaste förklaringen av luftmadrassen eller vad den gör. Naturligtvis är den mycket mer än så. Detta innebär att den innehåller många fördelar som gör det till en enkel sömnlösning. Så låt oss prata mer ingående om den!

Innan du köper en luftmadrass

en bild av en kvinna som sitter på en luftmadrass

En luftmadrass används främst som gästsäng eller som en tillfällig säng för resor eller camping. Det betyder dock inte att de passar absolut alla. Trots att det finns ett stort antal material, storlekar och olika modeller kan konstruktionen av denna madrass störa många. Till exempel hänvisar detta till otillräckligt stöd jämfört med traditionella typer av madrasser.

Det kan också hända att luftmadrasser läcker eller får punkteringar, varefter de måste lappas ihop. Om du använder gummi eller vinyl kommer du säkert att stöta på ett obehagligt ljud. Dessa material låter lite mer än andra när du flyttar din vikt. En annan sak som irriterar många är att madrassen ofta fylls med luft. 

Skillnaden mellan luftsäng, luftmadrass och uppblåsbar säng

Skillnaden mellan en luftsäng, luftmadrass och uppblåsbar säng är inte signifikant. Det är det däremot, det finns en skillnad när det gäller i vilka situationer du använder dem. Till exempel kräver alla en uppblåsbar före användning och då kommer du att använda en pump. Å andra sidan finns det en skillnad i pris som varierar. De beror på deras storlek och andra egenskaper samt tillbehör.

Luftmadrass

Luftbädden kan användas i en mängd olika situationer. Till exempel, det är ett utmärkt val för långa bilkörningsförhållanden. Då skulle det vara bra att ha detta alternativ bredvid dig eftersom du på så sätt skapar dig mer utrymme för att vila och sova. Den är robust och hållbar. De är oftast tillverkade av högkvalitativa material som PVC. I så fall är tyget motståndskraftigt mot rivning och du får en bekväm och lyxig säng.

Men det är också ganska svårt. Dess rymlighet gör att fler människor kan sova på samma plats. Det går snabbt att installera och är lätt att förvara. Förmodligen skulle barnet bara kunna klara av det. Många använder den när de reser med bil, eftersom den effektivt blockerar ljud från fordonets botten och därmed skapar en bra sovmiljö.

Luftmadrass

Så, den uppblåsbar madrass är avsedd för camping eller som extrasäng för gäster. Den är utformad i samma mått som en fransk dubbelsäng, vilket innebär att den erbjuder tillräckligt med utrymme för två vuxna. Den fungerar som en praktisk säng som är lätt att packa och bära, samtidigt som den är lika mjuk som en sovkudde.

Det betyder dock inte att de passar absolut alla. Å andra sidan har de många alternativ för de typer av material som är inblandade. Det innebär att du lätt kan hitta en som passar din livsstil och dina behov. Detta är varför det är mycket viktigt att vara uppmärksam på flera viktiga saker under köpet, till exempel storlek, material etc.

Uppblåsbar säng

en bild av uppblåsbara madrasser

Eftersom det finns en stor likhet mellan en luftsäng, en luftmadrass och en uppblåsbar säng, är Den största skillnaden är att den uppblåsbara sängen är avsedd för inomhusbruk. Så utan ett lämpligt bottenlager är en uppblåsbar madrass inte det bästa valet för att sova utomhus.

En uppblåsbar säng kan variera beroende på tillverkare. Och det är också de här sängarna du förmodligen skulle tänka på när det gäller att gå till poolen eftersom de är ganska små och lätta.

Vad bör du tänka på när du letar efter en luftmadrass

Även om det finns vissa mindre skillnader i prestanda mellan modellerna, är de flesta tillverkade av punkteringsbeständig PVC eller polyvinylklorid. Innan du köper, fundera på vem som kommer att använda luftmadrassen och hur oftavilket material som är lämpligast för dina behov, vilken typ av liggunderlag som passar dig bäst och så vidare.

Storlek

När det gäller rätt storlek på luftmadrassen är reglerna desamma som för en vanlig madrass. När du väljer storlek på madrassenär det nödvändigt att ta hänsyn till antalet personer som kommer att sova på den. Om det är två personer rekommenderas att du använder en större madrass. Tänk dock på förvaring efter användning.

Du måste genast veta var du ska ställa den och om du har tillräckligt med utrymme för en större madrass. Lyckligtvis är det så, dessa madrasser tar inte mycket plats när de inte används. Naturligtvis är det viktigt att ta hänsyn till det utrymme där du planerar att lägga madrassen eller storleken på rummet.

Material

Luftmadrasser är tillverkade av uppblåsbara material. PVC eller polyvinylklorid används oftast. Även om många människor kopplar ihop PVC med rör är det inte samma sak. PVC i en madrass är betydligt mjukare. Du kan också se på dem som luftmadrasser av vinyl. De kan dock tillverkas av massor av olika material. Så de har många alternativ för de typer av material som är inblandade och det betyder att du enkelt hittar en som helt passar din livsstil och dina behov.

Även om det finns många potentiella material skiljer de sig inte så mycket åt. Till exempel, kan du hitta en sammetsliknande topp eller ett sammetslager som inte tillåter glidning. På så sätt kommer du att sova ganska lugnt och du behöver inte oroa dig för att glida av madrassen i sömnen. Det finns också en luftmadrass av gummi. Den är lite mindre töjbar jämfört med PVC, men håller också längre.

Komfort

En hälsosam och bekväm sömn kan få dig att vakna till liv över en natt, men bara om sängen är bekväm och anpassningsbar. Sömn är inte slöseri med tid eller ett tillstånd av medvetslöshet, utan en nödvändig process för att kropp och själ ska återhämta sig. Ett bra liggunderlag måste hålla den sovande kroppen i en naturlig position, säkerställa god fördelning av ytbelastningen, leda värme och fukt väl, etc.

Den orsaken till ryggont och svår huvudvärk kan vara en dålig säng som inte ger kroppen rätt stöd och tillåter inte god cirkulation. Luftmadrassen möjliggör fullständig muskelavslappning och en naturlig kroppsposition. Eftersom vaden är mest känslig för den del av sängen som är i direkt kontakt med den, är en justerbar yta och en elastisk kärna avgörande. Luftmadrassens material och andra egenskaper spelar dock en stor roll.

Uppblåsbar vs skum med slutna celler

En bild av en luftmadrass.

Detta är en av de vanligaste frågorna när du väljer en madrass. Det är viktigt att notera att båda alternativen har sina fördelar och nackdelar. Valet beror helt och hållet på dina individuella preferenser. Därför är deras individuella egenskaper vanligtvis noggrant övervägda före köp. Till exempel, skum med slutna celler är lätt samtidigt som det är skrymmande. De har ett lägre R-värde och är mer kompakta att bära. De är dock inte så behagliga att sova i.

Å andra sidan kan en uppblåsbart skum innebär lätt isolering eller reflekterande material i interiören. Detta innebär att den ger ett bättre skydd mot kall jord. De är lätta att lägga i en förpackning, men de måste blåsas upp varje natt och blåsas upp på morgonen. De är inte så hållbara.

Tillbehör

Du kan hitta olika modeller på marknaden med olika egenskaper. Några av dem är riktigt roliga. Till exempel, vissa modeller har en blå LED-lampa på undersidan. På så sätt kommer dina gäster eller du att ha det trevligt under natten, eftersom det fungerar som en inbyggd nattlampa. Det finns också de modeller med en USB-port och de gör att du kan ladda telefoner, surfplattor och andra enheter.

Många har också sensorer som söker efter tryckfall under natten. Under denna process pumpar de automatiskt in mer luft i madrassen om den utsätts för ett för högt tryck. Om du sänker madrassen för lågt blir det omöjligt och madrassens hållfasthet förändras inte. Beroende på dina behov kan du välja många andra tillbehör.

Tips för att köpa och använda en luftmadrass

Att välja en luftmadrass kan ibland vara ett ganska svårt beslut. Detta beror ofta på det ofta dåliga rykte som kommer från andra människors negativa erfarenheter. Det är därför det är mycket viktigt att vara uppmärksam på några viktiga saker när du handlar. Idag finns det moderna uppgraderingar som kan uppfylla dina specifika behov, men för en helt bekväm sömn måste du titta på den större bilden. Tänk därför på vilken storlek du behöver. Här gäller samma regler som för alla andra skitstövlar.

Om din budget och ditt utrymme tillåter det kan du överväga en större madrass. Glöm inte det förvaringsutrymme du måste ha. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till de gäster som skulle sova på madrassen. Om det mestadels är barn eller ungdomar, räcker det säkert med en enkel luftmadrass som ligger närmare marken. Naturligtvis, ju högre kvalitet madrass du väljer, desto bekvämare kommer det att vara att sova.

Fördelarna med att äga en luftmadrass

en bild av en kvinna som sover på en luftmadrass

Om dina gäster kommer, du förbereder dig för camping, en semester i naturen, är en uppblåsbar madrass rätt val för dig. Du kommer att blåsa upp det snabbt och enkelt och du kommer att ha en kvalitetssemester. Luftmadrasser är utan tvekan lämpliga - de kan ge extra sovutrymme överallt och tar inte mycket plats när de inte används.

De är också lämpliga för resor och vandring. Moderna produkter behövs av varje hus som en extrasäng. Uppblåsbara sovmadrasser kallas ofta luftbäddar, det här namnet uppträdde på grund av den höga graden och fullständig komfort.

Du bör dock ta hänsyn till det faktum att modeller med inbyggd pump väger mycket och är inte särskilt lämpliga för transport. Produktens yta har dock en annan yta, vilket förhindrar att den glider på den.

Slutsats

Även om de flesta människor troligen inte skulle tänka på att ha en luftmadrass som sin huvudsakliga sovmadrass, är de användbara i vissa situationer. Se bara till att det inte finns några vassa föremål i närheten, annars kan det hända att du får sova på golvet! Men vad tycker du? Har du någonsin sovit på en luftmadrass? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna.

Vanliga frågor om din luftmadrass

Så när du väljer den perfekta luftmadrassen bör du ta hänsyn till flera viktiga faktorer. Detta gäller storlek, material, ortopedisk effekt, färg, pump, tillbehör, pris och allt annat. Du kanske dock är intresserad av att lära dig lite mer lika viktig information. Därför kan du läsa några av de vanligaste frågorna från människor som har bestämt sig för att köpa den här madrassen.

Vad används en luftmadrass till?

De kan användas för camping, tillfälligt eller permanent bruk i hemmet. Det finns också sådana som är optimerade för att kombinera flera användningsområden.

Kan jag sova på min luftmadrass varje dag?

Detta beror på kvaliteten på själva madrassen och på faktorer som kroppsstöd, underhåll av madrassen, komfortnivå och antalet personer som sover på den.

Hur underhåller och rengör jag min luftmadrass?

Det är nödvändigt att kontrollera luftnivån i madrassen ofta och snabbt täppa till hålen om de uppstår. Använd en mjuk borste eller handdammsugare för att rengöra.

Hur länge kommer min luftmadrass att hålla?

Beroende på hur ofta du använder den kan det ta flera år innan den börjar läcka.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Utvalda bilder för Hur länge varar drömmar FI
22 april 2024

Hur länge varar drömmar?

Du kan inte föreställa dig det kaos som pågår i din kropp medan du sover. Även om det är en tid att vila, arbetar kroppen hårt för att regenerera sig själv. ...
Utvalda bild av hur man sover med en frusen axel.
02 maj 2024

Hur man sover med en frusen axel?

Om du till exempel återhämtar dig efter en operation eller om du har drabbats av en axelskada som krävde gips, är sannolikheten för att du utvecklar...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska