Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Varför sover hundar så mycket?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Två sovande hundar

22 april 2024 9 min läsning

Hundar behöver också sömn för att vila från dagliga aktiviteter och förnya organismen. Men varför sover hundar så mycket? Det beror helt och hållet på hundens ras och dagliga aktiviteter.

Vi tenderar alla att betrakta våra hundar nästan lika mycket som människor och ser dem som familjemedlemmar. Men.., Vi uppmärksammar ofta inte tillräckligt vissa av deras egenskaper, och en av dessa egenskaper kan vara sömn.

Till exempel undrar många människor varför sover hundar så mycket...eftersom vi skapar dem i jämförelse med människor och då tycker vi att det är konstigt att de sover mer än halva dagen.

Hundens sömnvanor påverkas av många egenskaper hos själva rasen, men också av många andra faktorer. Vi ville analysera allt som har med hundar och sömn att göra i detaljDärför har vi skrivit den här artikeln som vi hoppas att du ska ha nytta av.

Hur många timmar sover en hund i genomsnitt per dygn?

Hunden sover i genomsnitt 14 till 16 timmar per dygn. Men valpar och äldre hundar kan också spendera mer tid på att sova. Valpar behöver till exempel mycket mer sömn, precis som människobarn. Beroende på ålder kan en hunds sömn ta 16 timmar eller ibland ännu mer.

Först efter att de fyllt ett år får de en sömnrutin som är typisk för vuxna hundar. Man har också observerat att de flesta hundar i större raser tillbringar mer tid i djupsömn eller tupplurar medan mindre hundar inte gör det lika mycket på grund av deras aktivitet.

en bild av en jack russell-hund i en säng

Så dessa djur sover mer än människor. De sover mest på nätterna och tar en tupplur på cirka 3 timmar på dagarna. Det är viktigt att notera att deras sömn förändras med åldern, precis som människans sömn utvecklas under livet. Vi kan säga att en hunds normala sömnmönster inte bör ta mer än 5 timmar under dagen för en kvalitativ vila.

Detta är mycket viktigt för dem, eftersom mer vilar de i sina Sängar för husdjur under dagen, desto gladare och mer avslappnade blir de, vilket är mycket lätt att märka på dem.

Sover hundar på natten?

Hundar sover på natten som de flesta djurs. Det är så kallade polyfasisk sömncykel, vilket innebär att deras sömn flyter intermittent. Deras sömn avbröts alltså upp till flera gånger, och det kunde du märka efter många dagliga tupplurar. Du kommer att märka detta särskilt om ditt husdjur sover i sängen med dig.

Deras nattsömn beror till stor del på aktiviteter under dagen. Vuxna hundar sover till exempel upp till 14 timmar per dygn, och om en hund verkligen sover så mycket under dagen är det osannolikt att den kommer att kunna kombinera 8 timmar under natten som en människa.

Å andra sidan.., detta kan påverkas om ägaren arbetar med hundens dagliga rutin där han kommer att inkludera fler kvalitetsaktiviteter. Hur mycket sömn din hund får har därför ofta med dig att göra.

3 faktorer som påverkar hundens sömnmönster

Precis som en människa är en hunden går igenom flera utvecklingsstadier under sitt liv. Under dem sker det förändringar i rutiner, hur man fungerar på daglig basis och andra förändringar. Detta händer vanligtvis under den period då du går in i dina gyllene år.

 På samma gång, hans sömnschema förändras och en drastisk skillnad mellan en valp och en vuxen hund märks. Hans fysiska utseende är dock en annan faktor som påverkar hans aktiviteter och därmed hans sömn.

Den hundens ras har också ett stort inflytandeeftersom vissa hundar är mycket mer aktiva än andra. Det finns så många olika hundprofiler och varje ras har olika personligheter.

Hundens ålder

Till exempel, äldre hundar blir lättare trötta. Det innebär att även en kort promenad kan vara en stor ansträngning för dem, och i så fall behöver de mer tid för att fylla på sin energi.

Det är därför de sover ofta mer på dagen och mindre på natten. Å andra sidan kommer mycket små valpar att sova för det mesta medan de som är lite äldre aktivt utforskar så mycket de kan.

Hundens vikt

Även om valpar och äldre hundar i allmänhet tillbringar mer tid med att sova, överviktiga hundar kan också sova mycket mer än smalare hundar. Förutom att vissa raser är mer benägna att sova kan de ha ett stort antal kilo som gör att de blir långsammare i sina dagliga rörelser.

en bild av en hund av rasen cane corso som ligger

Det kommer också att begränsa deras många aktiviteter, men det kan också leda till att vissa sjukdomar utvecklas. Dålig hälsa på grund av det stora antalet kilogram är ofta orsaken till överdriven sömn.

Hundens ras

Vissa hundraser är helt olika. Medan vissa älskar fysisk aktivitet som vandring, simning, löpning eller promenader, skulle andra ligga på soffor hela dagarna. Det är därför ägarna oftast harmoniserar hundens personlighet med sin egen.

Hur som helst, hundar som har en lugnare personlighet kommer gärna att tillbringa timmar och timmar med att sova. Å andra sidan kommer raser som beagle och andra att ha mycket mer energi, vilket innebär att de naturligtvis behöver mindre sömn.

I allmänhet, stora hundraser behöver mer sömn, medan mindre hundar har en annan situation.

Har hundar sömnmönster och REM-faser?

Eftersom hundar har en dröm som är mycket lik en människas, är den uppdelad i två faser. Så, den hundens sovmönster för hundar inkluderar också REM och NREM. Detta skulle innebära att de sover i NREM medan den verkliga drömmen är REM.

Det gör att de verkligen kan samla all den energi de behöver för att fungera ordentligt. Dock är skillnaden mellan en hund och en människa är att hundar endast tillbringar 10% av sin sömntid i REM-cykeln. Det är därför de sägs ha en flexibel sömn, eftersom de kan vakna när som helst om de hör några ljud etc.

Å andra sidan innebär detta att de saknar alltid extra sömn för att nå den optimala nivån av den återhämtande REM-sömnen.

Tecken som tyder på att din hund sover för mycket

Det är normalt för en hund att sova dag och natt. Även om det inte är klart för många varför hundar kan sova så mycket, är de kapabla att sova mer än 14 timmar. Det är dock inte sant, Hundens sömnvanor varierar beroende på ålder, hundens vikt och ras.

Ibland för mycket sömn kan vara en indikator på dålig hälsa. Hursomhelst finns det några grundläggande tecken som säger något mer om det. Det handlar till exempel om en situation där en hund sover trots att det finns något bredvid som annars skulle distrahera den. Om hunden har svårt att vakna kan det finnas ett problem.

Det händer att hunden helt enkelt somnar plötsligt på grund av lek eller någon annan liknande aktivitet. Ett plötsligt tillstånd av vakenhet eller uppkomsten av stress är ett annat tecken som pekar på samma sak.

en bild av en hund som ligger ner på ett golv

Det kan också hända att hundens sömnmönster ändras plötsligt på grund av otillräckligt dagligt vattenintag, otillräcklig mat, etc. Ökad sömn kommer ofta med beteendeproblem som ångest, ökad aggression, hälta, rädsla, lathet etc.

I så fall är det bäst att prova sig fram med ändrade rutiner eller söka råd hos en veterinär. Veterinären ställer vanligtvis ytterligare frågor till ägarna så att han kan identifiera problemet, men ofta görs vissa tester som ger ännu mer användbar information.

Kan hundens hälsa vara orsaken till att den sover för mycket?

Överdriven sömn kan vara en följd av någon förändring i hundens liv, men också en indikator på ett hälsoproblem. Sömn åtföljs vanligtvis av plötslig viktminskning, långsamma rörelser, ångest eller några andra tillstånd.

Å andra sidan.., det är naturligt för en hund att sova mer än vanligt om det har varit ökad aktivitet. Till exempel har träningsmängden ökat på senare tid eller så har träningens längd och intensitet förändrats. Därför rekommenderas det att du gradvis ökar träningen.

Stress eller tristess kan också vara orsaken till överdriven sömn, och det beror oftast på en plötslig förändring i rutinerna, till exempel en flytt. Övervikt innebär att hunden blir tröttare, vilket innebär att den behöver mer sömn eller extra energi.

I så fall är det viktigaste att etablera en näringsmässigt komplett och balanserad kost. Smärta är en annan vanlig orsak till frekvent sömnmen det är mycket svårt för ägarna att känna igen det. Smärtan åtföljs dock vanligtvis av andra symtom som indikerar att något är fel med hunden.

Hur gör du din hunds dag gladare så att han sover mindre?

Om ägaren fyller hundens dag med produktiva aktiviteter kommer den att sova precis så mycket att den kan fungera normalt under dagen. Den kommer också att vara mindre aktiv på natten och därmed anpassa sig till ägarens rutin.

Det är därför som människor försöker förbättra sitt husdjurs rutin genom att ta ut det på promenad vid ungefär samma tid varje dag. De gör samma sak med måltider genom att mata dem några timmar före sänggåendet. Det finns dock fortfarande många sätt att göra en hunddag mer tillfredsställande.

Hundar är till exempel mycket lika energiska barn som också behöver en meningsfull plan för dagliga aktiviteter.

en bild av en kvinna som kramar en hund

Ge honom leksaker

Oavsett om leksaken för hundar är plysch, trasa eller något annat material är det en stor källa till skoj för dem. Men på grund av de stora möjligheterna som att rulla, hoppa eller något annat, behöver de dem för mycket mer. Till exempel, det är ett utmärkt verktyg som de använder för att träna käken, men också för att frigöra överskottsenergi och underhållning.

Lek med din hund

Hundar leker mindre och mindre när de blir äldre. Därför måste de uppmuntras att fortsätta spela, och det gör man bäst genom att delta i en aktivitet tillsammans med dem. Detta är också ett tillfälle att skapa en bättre relation till husdjuren.

en bild av en kvinna som leker med en hund

Att till exempel spela med en frisbee är ett utmärkt tillfälle att springa en hund. Bollar är lika bra för dem, eftersom att kasta bollen är en aktivitet där hunden spenderar mest energi samtidigt som den tränar samtidigt.

Promenera med din hund

Experter rekommenderar att hunden rastas minst en gång om dagen. På så sätt kommer hunden att förbli motiverad och få en positiv vana, vilket kommer att påverka livskvaliteten. Promenader har en stor inverkan på många aspekter av hundens allmänna hälsa, och dessa är främst vikt och kroppskondition.

Eftersom fetma är mycket dåligt för en hund är promenader ett bra sätt att förebygga det. Den främjar också bättre funktion i matsmältnings- och urinvägarna, mental hälsa och känslomässig hälsa hos hunden och mycket mer.

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Rekommenderad läsning:

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska