Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Allt om högdensitetsskum som du borde veta

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsult

Madrass

22 april 2024 5 min läsning

Är skum med hög densitet samma sak som minnesskum? Eller är det bättre? Låt oss ta en djupdykning och se vad som exakt gör högdensitetsskum så bra, hur det används och om det kan hjälpa dig att sova som en mästare!

Tillverkningsprocessen för ett HD-skum är något annorlunda från vanligt minnesskum en - men inte så mycket som du kanske hade förväntat dig.

I grund och botten är det en polymer som skapas av två kemikalier som framställs av organiska föreningar. Man tar polyol och diisocyanat, sätter ihop dem och får till slut polyuretan. Naturligtvis kan man inte ta vilken mängd polyol eller diisocyanat som helst. Förhållandet måste vara ungefär 2:1, till förmån för polyol.

Vi säger ungefär för att ibland, det finns andra föreningar eller kemikalier som läggs till i mixen för att skapa ett specifikt tätt skum.

Efter att vi tillverkat polyuretan skummet hälls sedan i formar och kylsDärefter skärs den i lämpliga bitar, som senare används i olika produkter, bland annat madrasser.

Vad är högdensitetsskum?

Har du någonsin undrat vad det understa lagret i din nya memory foam-madrass är gjort av? Tja, oftare än inte - det är tillverkat av skum med hög densitet! Högdensitetsskum är inte ditt vardagliga, vanliga minnesskum. Det finns vanligtvis längst ner på våra madrasser och är ett mycket fast skum som du sällan kommer att hitta som utgör hela madrassen.

Skum med hög densitet är inte förstahandsvalet när det gäller komfort, men å andra sidan, om du behöver stabilitet och allroundstöd - leta inte längre. HD-skumlager finns inte bara som en del av en minnesskummadrass utan du kan också hitta inuti hybrid- eller innerspringmadrasser. Med det sagt, låt oss gräva lite djupare i det här materialets värld och se vad vi kan lära oss mer om det. Ska vi göra det?

Var använder vi högdensitetsskum?

Som vi tidigare nämnt används det i olika produkter och är inte begränsat till madrasser. För att bättre förstå hur mångsidigt det är ska vi berätta lite om var du kan förvänta dig att hitta det.

Madrasser

en bild av en man som håller i en packad madrass

Naturligtvis måste vi börja med madrasser. Som vi tidigare har nämnt, HD-skum används ofta för att tillverka en bas eller ett stödlager för minnesskum, hybrid eller en resårmadrass, även om den senare inte är lika vanlig som de två första.

Vad du kan förvänta dig av dess bas eller ett stödlager är utmärkt hållbarhet och en betydande nivå av stöd. Det kommer inte bara att stödja din kropp, utan det kommer också att maximera rörelseisolering, förbättra cirkulationen och erbjuda tryck- och lindring av ryggsmärta.

Beroende på om vi har att göra med polyfoam med hög densitet eller minnesskum, är priset och kvaliteten på madrassen kan variera avsevärt.

Soffa & soffkuddar

En annan plats där du kan hitta minneskum med hög densitet är i de bästa sofforna och soffkuddarna. Anledningen till att vi använder det istället för vanligt är mestadels på grund av hållbarhet men också stöd. 

När du sitter i en soffa är hela din kroppsvikt ligger på en relativt liten ytaDet betyder att du behöver något som är lite fastare och mycket mer hållbart om du inte vill att dina kuddar ska få avtryck inom några veckor. Fiberfyllda kuddar kommer definitivt att ge din soffa avtryck på grund av den låga fastheten. 

I allmänhet är det HD-skum som finns i kuddar av soffskum har en densitet på mellan 1,5 och 2,5 på en skala. Denna siffra, som vi ofta ser i etiketter för skumplast för stoppning, representerar pund per kubikfot skumplast.

Kuddar till stolar

en bild av en stol med en kudde

När det gäller HD-skum och stolsdynor är situationen i stort sett densamma som för soffdynor. Mjukskumskvaliteterna varierar från låg till hög densitet, beroende på behoven.

Vi tittar på en hög densitet, skum med hög elasticitet som kan motstå tryck från kroppsvikt under en längre tid och kan också återgå till det ursprungliga tillståndet utan problem.

Ännu en gång har skum med medelhög densitet som används är också vanligtvis klassificerat mellan 1,5 och 2,5 på skalan för skumdensitet.

Burspråk

Burspråk är en fantastisk plats där du kan slappna av och koppla av efter en lång och hård dag. Men eftersom det inte skulle vara så bekvämt att sitta på bar trä, brukar man köpa en kudde.

Återigen, eftersom vi behöver något mjukt, stödjande och bekvämt för fönsterstolarna, istället för att gå med en lågkvalitativ, billig svampdyna, skulle vi titta på minneskumdyna med hög densitet. Stoppningsskum med hög densitet används ofta för "tjockare" kuddar för att ge mer mjukhet och komfort.

Om du å andra sidan inte har verktygen eller viljan att göra något av detta, kan du kanske bara hitta ett specialiserat avfallshanteringsföretag som inte har något emot att göra exakt samma sak och bara låta dem sköta det. Slutresultatet är som sagt detsamma, så det är bara att välja den som verkar lämpligast. Vissa madrassåterförsäljare kommer dock att ge dig en ersättningsmadrass till det lägre priset.

Sängar för husdjur

En bild av en hund som sitter på en hundbädd

Ett annat ställe där man ofta hittar det är i sängar för husdjur. Satsningssängar måste vara två saker - vattentäta och hållbara. Komfort är också en faktor, och när det gäller husdjur är HD-skum mer än bekvämt.

Det främsta skälet till att använda detta material i sängar för husdjur är verkligen hållbarheten. Skum är inte vattenavvisande i sig självt, men sängar för husdjur är vanligtvis täckta av vattentäta polyesteröverdrag, så det är så det problemet löses. Vi har en fullständig guide om att välja säng till husdjur så ta en titt om du är på jakt efter den nya sängen för ditt husdjur.

Tips för att köpa och använda skum med hög densitet

Låt oss säga att du vill köpa det här materialet så att du kan göra dina egna kuddar till en soffa eller en stol.

Det första du bör göra är att hitta rätt densitet - den som passar dina behov. Om du behöver något extra tåligt, kanske för en uteservering på ett kafé, kanske du vill titta på något som är hög elasticitet och hög densitet, så att den håller sig i bra form under en längre tidsperiod.

Nästa steg är att du vill se till att det skum du använder håller måttet. Den certifiering som du bör hålla utkik efter är CertiPUR. Ett CertiPUR-certifierat HD-skum är fritt från alla möjliga skadliga ämnen och är säkert att använda för människor.

Slutligen, missta inte densiteten och fastheten. De är inte starkt beroende av varandra. Innan du gör ett val bör du mäta en densitet av minnesskum. Du kan ha HD-skum som är mjuk som ett moln och fast som en klippa. Vet vad du vill ha och om du är osäker på något - fråga runt eller gör din research.

Fördelar med skum med hög densitet

en bild av en kvinnas hand som trycker på en kudde av memory foam

Låt oss fokusera på scenariot där du behöver skum med hög densitet för kuddar till en soffa eller en stol eller en madrass med en HD-skumbas, så att vi bättre kan förklara Fördelar och nytta med skum med hög densitet.

Den första och mest uppenbara fördelen med skum med hög densitet är dess Hållbarhet. Anledningen till att det är mer hållbart än vanligt skum finns redan i namnet - det är densiteten. Det är kompakt till sin natur, och ju tätare det är - desto mer hållbart är det. I grund och botten resulterar mer skum per kubikcentimeter i en mycket mer hållbar produkt.

Näst på tur har vi konturering. Detta kan verka motsägelsefullt, men återigen, bara för att skummet är tätare betyder det inte att det är fastare. Som en allmän tumregel kan man säga att ju tätare skummet är, desto bättre blir konturerna. Det är just därför ett tjockt lager skum med hög densitet är används ofta som baslager och exakt varför den kommer att vara bättre för att sitta eller slappna av i en soffa under en längre period. För att sammanfatta saker och ting:

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man säga att även om minnesskum låter som ett mycket bättre försäljningsargument, är skum med hög densitet lika viktigt! Det är trots allt högdensitetsskummet som gör grovjobbet när det gäller både hållbarhet och stabilitet - två viktiga egenskaper för att skapa en bra madrass.

Vanliga frågor om skum med hög densitet

I slutändan har vi velat avsluta saker och ting genom att svara på några av de vanligaste frågorna om skum med hög densitet.

Är skum med hög densitet bekvämt?

Det beror på. En madrass helt gjord av HD-skum skulle inte vara bekväm, men en dyna till en fåtölj skulle vara det. Det är långt ifrån obekvämt, men det har sina begränsningar.

Är högdensitetsskum giftigt för människor?

Nej. Om det är tillverkat enligt gällande regler och föreskrifter är HD-skum inte giftigt. Som vi har sagt, leta efter CertiPUR-certifieringen så är du säker.

Är skum med hög densitet bra för en soffa?

HD-skum är ett utmärkt val för en soffa eftersom det är slitstarkt, mycket fjädrande och formar sig perfekt efter kroppen.

Innebär skum med hög densitet mer fasthet?

Skummets densitet är inte direkt relaterad till skummets fasthet.

Hur länge håller högdensitetsskum?

Det beror på kvaliteten. Du kan förvänta dig att en sittdyna med skumstoppning med hög densitet håller i mellan fem och tio år.

Sänker sig skum med hög densitet?

Ja, en liten bit. Alla skum sjunker; endast skum med hög densitet sjunker betydligt mindre jämfört med vanligt minnesskum eftersom det är en sådan skumkvalitet som inte är benägen att sjunka så mycket.

Finns det andra typer av skumdensitet?

Det finns olika skumkvaliteter. Ja, du kan hitta skum med lätt densitet, lämpligt för madrasser som till exempel ger större sjunknivå. Det finns också ett mjukt mediumdensitetsskum som är lite fastare och som ofta används i sittdynor för hemmabruk.

Relaterade produkter:

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

en bild av en kvinna som tränar innan hon ska sova
02 maj 2024

Träning före sömn: Är det hälsosamt?

Att hitta den tid vi behöver för att träna och ge näring åt vår kropp i fysisk bemärkelse är en utmaning. Liv och rörelse i vår dagliga ...
Utvalda bilder för Dunelms landningssida
23 april 2024

Vad vi hittade på Dunelm

Till att börja med har vi hittat några underbara sovrumsstilar för vuxna och det finns något för alla. Du kan blanda och matcha allt du fi...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska