Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Behöver du magnesium för sömn?

TSA-granskaren Connie Hack

Skrivet av Connie

Sömnrådgivare

Behöver jag magnesium för bättre sömn och bättre hälsa?

2 maj 2024 6 min läsning

Magnesium är känt för att ha en positiv effekt på sömnlöshet. Så om du inte kan sova och du inte förstår varför, bör du överväga om du kanske saknar detta mineral. Här är varför du ska ta magnesium för sömn.

Om du någonsin har undrat om du verkligen behöver det här mineralet - ja, det gör du. Oavsett om du behöver det för att somna lätt eller för att sova överhuvudtaget, är detta mineral mycket mer än så. Det är nödvändigt att använda det för att den allmänna hälsan ska fungera korrekt. Så om alla dina försök att somna har misslyckats, försök att undvika sömnlösa nätter genom att använda magnesium för sömn.

Magnesium är synonymt med förbättrad sömn. Det hjälper dig också att njuta av en djup och fridfull, oavbruten sömn. Sömn är nödvändigt för varje person och det är därför det är viktigt att prova alla typer av lösningar som finns tillgängliga för dig.

Vad är magnesium?

Vår kropp kan inte fungera utan essentiella mineraler. De är ansvariga för alla typer av kroppslig funktion, hälsan hos våra ben, hjärta, hjärna etc. Magnesium är ett av dem och det finns i vårt serum och i våra röda blodkroppar. Vi kan dock hitta det på andra ställen också.

Således är detta mineral mycket representerat och är en ingrediens i många livsmedel. Magnesium sänker blodtrycket, minskar stress och förbättrar sömnkvaliteten. Om du fortfarande inte förstår exakt hur det påverkar sömnlöshet är det mycket lätt att förklara. För att kunna somna måste vår hjärna känna sig trött och avslappnad. Det är ett naturligt sätt att sakta ner dess aktivitet i slutet av dagen.

Hur hjälper magnesium dig att sova bättre?

Vår kropp måste på ett naturligt sätt förbereda sig för sömnen. Det är därför melatonins interaktion med nervsystemet är viktigt. Eftersom magnesium stimulerar denna process är det ansvarigt för att överföra meddelanden mellan hjärnan och nervsystemet.

Magnesium påverkar nervsystemet genom att blockera molekyler som orsakar "spänning" för att binda till nervceller, vilket resulterar i lugnande av ditt nervsystem. Magnesium kan vara en effektiv metod för att få tillräckligt med sömn när du är lider av en sträckning i interkostalmuskeln också.

Slappnar av i kropp och själ

En frisk kvinna som regelbundet använder magnesium

Magnesium är associerat med kalciumsamt natrium och kalium. Eftersom förhållandet mellan natrium och kalium är mycket viktigt måste det regleras på rätt sätt. För detta ändamål finns det en slags biologisk pump som ansvarar för deras reglering, och magnesium är en viktig del i pumpens funktion. På grund av otillräckligt intag av magnesium kan dess arbete emellertid störas.

Det finns tydliga symtom som tyder på detta tillstånd, och nervositet i sinnet och musklerna är ett av dem.

Den goda nyheten är att detta mineral har till uppgift att överföra neurotransmittorer mellan nervceller. Neurotransmittorer överför information i hjärnan och påverkar tänkande, känslor, minne, koncentration. Det kommer att stimulera dina hjärnvågor och du kan känna dig mycket bättre.

Reglerar sömnkvaliteten

en bild av en man som sover i en säng

Dålig sömnkvalitet eller sömnlöshet är en annan indikator på otillräckligt magnesiumintag i kroppen. Detta skulle innebära att du har för mycket kalcium i cellerna och förkalkning uppstår. Kom ihåg att även en liten brist på detta mineral kan påverka det faktum att du inte kan somna. Dess roll är av stor betydelse när det gäller funktionen av GABA-receptoreroch de gör det möjligt för hjärnan att nå ett vilotillstånd.

För att lösa detta problem, människor tar vanligtvis magnesium på kvällen för ännu bättre resultat. Detta är dock inte den enda faktorn som bidrar till sömnlöshet. Restless legs och krampsyndrom är vanligt förekommande, och magnesium har en positiv effekt på detta tillstånd.

 

Minskar ångest och depression

Tillståndet av depression och ångest märks mycket snabbt. Om du har märkt frekvent nervositet, du kan inte fokusera eller överreagera på stressiga situationer, leta efter en anledning. Men om du helt enkelt är på dåligt humör och inte ser någon speciell anledning, överväg att ta magnesium. Du får förmodligen inte tillräckligt av det. Människor kan förväxla dessa symtom med den kroniska trötthet de kännermen det är också en tydlig indikator på brist på detta mineral.

Om du märker att du inte gör något som skulle trötta ut dig så mycket fysiskt eller psykiskt kan det vara ett tecken på mineralbrist. Eftersom magnesium är ansvarigt för energitransport kan det lätt uppstå svaghet och energitapp på grund av lägre intag.

Vad ska man tänka på när man tar magnesium för sömn?

Magnesium är ett rekommenderat kosttillskott när det används för sömn eller bättre funktion av kroppen. Detta mineral finns mest i mat, men det finns många tillgängliga alternativ att tänka på. Om du tar en måttlig daglig dos kommer du inte att uppleva några biverkningar. Det finns dock andra saker du inte får glömma.

Följ gränsen för dagligt intag

en kvinna som tar en daglig dos magnesium

Experter rekommenderar att män håller sig till 400 mg magnesium när det gäller det dagliga intaget. För kvinnor är den övre gränsen 350 mg. När det gäller barn under 8 år skulle den lämpliga dosen vara 100 mg, medan 60 mg rekommenderas för yngre barn. Vi får dock inte glömma att magnesium också kan konsumeras genom kosten.

Och om du vill vara 100% säker på att du får i dig en lämplig mängd magnesium, tala med din läkare eller dietist.

Ta hänsyn till eventuella biverkningar

Medan det är praktiskt taget omöjligt att konsumera det för mycket genom maten, du kan ta in för mycket med kosttillskott. Problemet uppstår om du överskrider den rekommenderade dosen, och de vanligaste symtomen är diarré, buksmärta, illamående och arytmi. Det är också viktigt att överväga de mediciner du använder utöver magnesium, eftersom biverkningar kan uppstå.

Störning av annan medicin

När vi säger att det kan uppstå problem om du använder kosttillskott och andra mediciner menar vi vissa antibiotika, läkemedel, diabetes- och blodtrycksmediciner. I så fall bör du rådgöra med din läkare när det gäller det rekommenderade dagliga intaget av detta mineral.

Hur vet jag att jag har magnesiumbrist?

Symtom på magnesiumbrist inkluderar många saker. Och det kan vara symtom som sömnlöshet, men också muskelkramper. Således kan problem manifestera sig som neurologiska, muskulära, metaboliska eller kardiovaskulära.

Människor rapporterar i allmänhet kronisk trötthet, frekventa muskelkramper, sug efter choklad, nervositet eller humörsvängningar, högt blodtryck, hormonella problem och oförmåga att falla i sömn.

Finns det några livsmedel som är rika på magnesium?

en bild av mat som är rik på magnesium

Du kan hitta detta mineral i många livsmedel. De livsmedel som innehåller mest magnesium är mangold, spenat och andra gröna bladgrönsaker, Mandlar, makrill och lax, pumpafrön, den tidigare nämnda mörka chokladen, bananer, etc. Kost och sömn hänger ihop och kost är ett bra sätt att kompensera för brist på mineraler, men det fungerar också långsammast.

Se därför till att ta hänsyn till detta när du försöker beräkna din dagliga dos av magnesium.

Är magnesium bättre än melatonin för sömn?

Eftersom magnesium och melatonin är de mest populära sömntillskotten kan vi ofta stöta på den här frågan. Emellertid, det är fel att likställa deras inflytande, eftersom de behandlar olika saker relaterade till sömn.

Magnesium bidrar till exempel till att kroppen slappnar av och lugnar ner sig, och melatonin leder automatiskt till en förändring av hormonerna som gör att du somnar.

I så fall kommer melatonin att direkt påverka sömnen. Experter säger att magnesium kan hjälpa oss att sova längre och känna oss mer utvilade när vi vaknar.

Tack vare GABA-effekten får vi en skyddande och lugnande effekt på hjärnan och kroppen. Hemligheten med denna syra är att den blockerar vissa signaler i det centrala nervsystemet vilket gör att hjärnan saktar ner. För att GABA-effekten ska bli så bra som möjligt för vår organism är det nödvändigt att öka dess nivåer.

Detta uppnås genom att ta kosttillskott, och magnesium används mest för det ändamålet. Det binder till och stimulerar GABA-receptorer i hjärnan.

Tips för att köpa och använda magnesium för sömn

en bild av en kvinna som sover efter magnesiumintag

Det finns flera faktorer att tänka på när du väljer det bästa magnesiumet. Det viktigaste är att ta hänsyn till vilken typ av magnesium du behöver. Till exempel har vissa typer av denna produkt en bättre effekt på sömnlöshet eller något annat tillstånd ... Du kan också tycka att det är svårare att absorbera och därmed orsaka matsmältningsbiverkningar. I så fall behöver du ett tillägg med långsam frisättning.

Det är därför det är lika viktigt att kontrollera ingredienserna, särskilt om du har kostbegränsningar eller allergier. Naturligtvis är det nödvändigt för produkten att klara oberoende tester för att bli certifierad. Det skulle vara bra att kontrollera detta glas också. Glöm inte att göra det:

Fördelarna med att använda magnesium för sömn

Detta mineral är viktigt för alla människor och spelar en viktig roll för kroppens och hjärnans hälsa. Även om det är det fjärde vanligaste mineralet i kroppen, har du ibland helt enkelt inte tillräckligt av det. Oavsett om du äter hälsosamt och gör allt rätt, så är det så det är.

Visste du att magnesium är inblandat i hundratals biokemiska reaktioner i din kropp?? Så varje cell innehåller den och utan den kan den inte fungera.

Det deltar i skapandet av energi, protein, genunderhåll, muskelsvängningar och reglering av nervsystemet. Eftersom sömn spelar en viktig roll i ditt nervsystem måste du ta hand om det. Magnesium aktiverar mekanismer som lugnar och lugnar dig. På detta sätt lindras symtomen på ångest och depression, vilket kan störa sömnen.

Slutsats

Sammantaget kan det att ta magnesium för sömn vara precis vad läkaren beställde för många människor! Så se till att äta mycket magnesiumrik mat och/eller titta på magnesiumtillskott om du behöver en extra boost. Se bara till att rådfråga din läkare så att du inte råkar överdriva det.

Rekommenderad läsning:

Vanliga frågor om magnesium för sömn

Kronisk trötthet, stress, muskelvärk är mycket allmänna symtom som kan förknippas med olika tillstånd. Detta är exakt anledningen till att människor inte omedelbart tänker på magnesiumbrist. Men om du misstänker en brist på detta mineral måste du vara säker på att du gör rätt sak. Annars kommer du att ha mer skada än nytta. Så du kan aldrig gå fel med ytterligare information.

Vilken form av magnesium är bäst för sömnen?

Magnesiumglycinat är en av de mest populära formerna som förknippas med bättre sömn.

När är den bästa tiden att ta magnesium?

Du kan ta magnesiumtillskott när som helst på dygnet.

Ska jag ta magnesium för sömn varje dag?

Alla fördelar med magnesium är exakt relaterade till långvarig och konstant användning.

Vad kan hända om jag tar för mycket magnesium?

De vanligaste symtomen på för mycket magnesium i kroppen är diarré, buksmärtor, illamående och arytmier.

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Connie
Som CPD-certifierad sömnkonsult vet jag hur viktig sömnen är. Och som en kombinationssovare har jag tyckt att det har varit svårt att få produkter som passar min sömnstil. Jag har mer än 2 års erfarenhet av produkttester med The Sleep Advisors, vilket innebär att jag har sovit på, med och under mer än 500 produkter med varierande grad av framgång. Detta läggs till mer än 2 års erfarenhet som produktrecensent för tidningarna Closer, Heat och Grazia, så jag har en rigorös process. Jag älskar att dela mina sömnvittnesmål med våra läsare och höra deras erfarenheter också.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska