Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur blir man av med dammkvalster i 10 steg?

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsult

Hur man blir av med dammkvalster i 10 steg

2 maj 2024 7 min läsning

Vore det inte underbart om du kunde bo i ett hem helt utan allergener? Även om det är praktiskt taget omöjligt kan vi hjälpa dig att hantera vissa av dem.

Om du är någon som kämpar med ständiga allergier och du inte verkar kunna fastställa vad det handlar om - kan problemet ligga i din säng. Lärande hur man blir av med dammkvalster är något som kommer att hjälpa dig enormt, både omedelbart och på lång sikt. Det är dock inte något som är lätt att uppnå, så vi har bestämt oss för att hjälpa dig och vägleda dig genom utrotningsprocessen mot ett bättre liv. På den noten finns det några saker du behöver längs vägen.

Material och verktyg

De flesta av er har säkert några av dessa liggande i hushållet. Om du inte har det, här är en lista över de viktigaste som du kanske vill skaffa.

STEG 1: Använd allergisäkra sängöverdrag

Dammkvalster älskar att frossa i de döda hudceller som vi ömsar. Som du kanske har gissat finns det mesta av den huden i våra sängar. För de av er som är allergiska mot dessa skadedjur är den första försvarslinjen att skaffa allergivänliga sängöverdrag och åtminstone få bort dem från lakanen.

När du går ut och letar efter ett helt nytt, allergisäkert sängöverdrag, se till att du väljer ett vattentätt, eftersom dessa små små skadedjur tycker mer om fuktiga omgivningar än att bita dig när du sover.

STEG 2: Tvätta dina sängkläder varje vecka

En kvinna tar på sig rena sängkläder

Att köpa ett nytt par lakan räcker dock inte. Precis som alla andra lakan måste du hålla dem rena också. Ett bra sätt att hålla sängkläderna fräscha och rena är att använda tvättmedel mot allergener. Även om varmvatten och vanligt tvättmedel gör ett bra jobb med att rengöra dina lakan, skadar ett extra lager skydd aldrig någon - utom vägglöss. På den noten bör tvätt och byte av lakan en gång i veckan göra tricket. Om du vill göra det oftare får du gärna göra det - det kan inte skada.

STEG 3: Se till att hålla luftfuktigheten på en låg nivå

Som vi tidigare har nämnt, huskvalster trivs i fuktiga förhållanden, så ett annat bra sätt att få dem att försvinna är att avfukta utrymmet. En avfuktare kommer inte bara att göra världen till ett levande helvete för de irriterande skadedjuren, utan den kommer också att förbättra kvaliteten på din sömn, och ännu viktigare livet, om du har allergier. Det är välkänt att fuktiga förhållanden inte är helt lätta för dina bihålor. På den noten kan du hitta fler intressanta tips och tricks om hur du sova bättre när du har allergier så vi föreslår att du tar en titt.

STEG 4: Avlägsna eventuellt damm

Att bara städa ditt hem när du märker dammuppbyggnad är inte rätt väg att gå här. Dammiga platser runt ditt hus är i princip Disneyland för irriterande skadedjur som orsakar irritation, sömnsvårigheter, rinnande näsa och frekventa nysningar. Vi förstår att du inte kan ägna hela dagen åt att städa damm, men en regelbunden dammtorkning kommer att gynna dig mer än du någonsin kan föreställa dig. En sak att tänka på är dock att inte dammsuga dammiga ytor eftersom du bara skapar tillräckligt med luftflöde för att det ska spridas över hela huset - använd istället en fuktig våtservett.

STEG 5: Ha ett filter i din värmepanna/AC-enhet

AC med filter på en vit vägg

Många är omedvetna om detta, men en av de största bovarna i dramat när det gäller att sprida dammpartiklar och orsaka dammallergi kan vara just din luftkonditionering. De skapar inte bara tillräckligt med luftflöde för att dammkvalster ska kunna röra sig fritt, utan de kan också sprida olika bakterier och bakterier. Alla typer av bakterier och damm, inklusive kvalster, kan ansamlas i luftkanalen på en luftkonditioneringsenhet. De sprids sedan i rummet när du sätter på luftkonditioneringen. Du måste använda ett luftfilter för att förhindra att det händer. Dessutom måste du tvätta och/eller byta ut filtret då och då.

STEG 6: Städa och dammsug ditt hus regelbundet

Bortsett från att ta bort synligt damm måste du städa ditt hus regelbundet om du vill bli av med dessa skadedjur. Att städa och dammsuga huset är det minsta du kan göra. Men om du vill göra mer, skaffa en dammsugare med HEPA-filter, så att du kan vara säker på att alla skadliga partiklar fångas upp i dammsugaren. För övrigt, rengöring av din madrassOm du rengör gardiner eller andra ytor med en ångtvätt kommer du också att få bort en stor del av huskvalstren.

STEG 7: Sänk temperaturen i huset

sänka radiatortemperaturen

Du kanske inte gillar det här om du är en person som ofta blir kall, men att sänka temperaturen i ditt hem kan hjälpa ditt dammkvalsterproblem avsevärt. Till skillnad från dig kan de inte överleva alltför länge i en kall miljö, så att vrida termostaten åt andra hållet kanske inte är en så dålig idé. Detta är särskilt sant när det gäller sovrummet, för som du vet är det där de flesta dammkvalster finns. bett av dammkvalster inträffa. Så, sänk temperaturen och låt inte Bettbaggar biter dig!

STEG 8: Sköt om dina husdjur regelbundet

Att ha ett husdjur är en underbar sak - vi älskar dem alla. Tyvärr gör kvalstren det också. Av den anledningen, och av många andra skäl, bör du sköta om dina husdjur regelbundet. Ett bad varje vecka är det minsta du kan göra för ditt husdjur. Ge dem ett bad, torka av dem och låt dem vara. Dessutom, även om vi vet att det måste kännas bra, dela inte din säng med dina husdjur - särskilt inte om du är allergisk. Inget emot dessa underbara djur, men dammkvalster och alla möjliga andra allergener tenderar att dröja sig kvar i ditt husdjurs päls - även efter ett grundligt bad.

STEG 9: Använd madrass- och kuddöverdrag

Allergivänliga överdrag av hög kvalitet kommer inte bara att förbättra din sömnupplevelse avsevärt, utan de kommer också att se till att du är den enda som sover i sängen den natten. Nu kanske du inte vill ge upp dina silkeslakan, vilket är förståeligt, men den goda nyheten är att du inte behöver göra det. Att använda en kudde eller madrassöverdrag under lakanen är mer än tillräckligt för att se till att det inte finns några dammkvalster i din säng. Förutom de allergivänliga egenskaperna kan ett madrassöverdrag av hög kvalitet också förbättra sängkomforten.

STEG 10: Säkerställ en regelbunden och god ventilation i ditt hem

Bra luftflöde och en ny omgång luft är allt som behövs ibland. Luften som har varit instängd i ett rum under en längre tid kan bli ganska fuktig och unken, vilket vi redan har konstaterat är vad dammkvalstren vill ha. På den punkten kan en ordentlig och regelbunden ventilation av ditt hem vara din största allierade i kampen mot dessa små, små monster. Om du inte har ett ventilationssystem, oroa dig inte - att öppna ett fönster är lika effektivt, om inte mer. 

Genom att utrusta ditt hem med en luftrenare kommer du dessutom att förbättra den allmänna luftkvaliteten och därmed minska risken för kvalster och allergener i ditt hem. Du kan också ha problem med luftfuktigheten, där högkvalitativa luftavfuktare kommer in för att lösa problemet.

Avslutning

Nu kan vi inte garantera att du kommer att bli av med alla huskvalster i ditt hem - det kan ingen, det är omöjligt. Men om du följer vår enkla guide kan vi garantera att du kommer att leva i en mycket bättre och hälsosammare miljö eftersom alla dessa metoder har visat sig vara både sanna och effektiva. Dessutom kan du göra en djuprengöring av madrassen då och då för att se till att den är fräsch och ren hela tiden. Förhoppningsvis tar du vårt råd, får några nya lakan, antar några nya vanor och så småningom ser själv hur det är att leva i en värld utan dammkvalster.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

en bild som visar hur man mäter skumdensitet
02 maj 2024

Hur mäter man skumdensitet?

Du kan tänka på skummets densitet som skum. Detta innebär att skum med lägre densitet kan vara fast och hårt. Till exempel, om du fokuserar ...
Utvald bild av Hur man väljer kudde för ditt barn
22 april 2024

Hur du väljer en kudde till ditt barn

Runt 18 månaders ålder, när ditt barn växer och utvecklas, kan du överväga att introducera en kudde. I det här skedet har de flesta barn utvecklat...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska