Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

10 bästa vaggvisor för barn vid sänggåendet

TSA-granskaren Connie Hack

Skrivet av Connie

Sömnrådgivare

en ikon som representerar en metod för testning av produkter

Hur vi testar

Vår testprocess

en mamma som håller sitt barn

2 maj 2024 11 min läsning

"Jag har inte förstått en takt musik i mitt liv, men jag har känt den"

Igor Stravinsky sa en gång. Det finns något i vårt sätt att uppfatta ljud som har mer att göra med känsla än med logik. Vi har naturligtvis en föreställning om vad vissa ljud betyder, som inte har så mycket att göra med förnuft, förvärvad kunskap eller kulturell bakgrund. Språkljud och musikljud leker först med våra känslor, innan de når vårt förnuft. Det börjar redan i spädbarnsåldern, med vaggvisor som våra mammor brukade sjunga för oss när vi skulle sova.

I den här artikeln kommer vi att presentera vårt urval av de 10 bästa låtarna som är ett utmärkt val för vaggvisor vid sänggåendet. Men innan vi går in på listan ska vi lära oss mer om hur spädbarn uppfattar ljud.

Hur förstår spädbarn rytm, melodi och ord? Vilka ljud behagar och lugnar spädbarn? Vi har utforskat olika psykologiska upptäckter, lingvistiska undersökningar och musikteorier för att ge dig svaret. Med tanke på den idealiska tiden att få ditt barn att somna och musiken kan du ge din bebis en skön vila. Så, låt oss se hur ditt barn uppfattar den sång som du sjunger eller spelar för dem!

en vaggvisa för barnet

Studiet av ljud och ord

Många språkvetenskapliga studier har visat att ords ljud inte är en slump. Människor har vissa, låt oss säga, fördomar om betydelsen av vissa ord i ett språk som de inte förstår, enbart baserat på hur orden ljud. Ett antal lingvistiska experiment har visat att detta är sant.

Så vad har detta faktum att göra med hur spädbarn uppfattar musik, sånger och vaggvisor? Spädbarn förstår ännu inte språket ordentligt, de kan kanske memorera några ord som de ofta hör, men de kan inte använda språket på samma sätt som vuxna gör. Men de reagerar ändå "rätt" på vissa ord och uttryck. Hur är det möjligt?

Först och främst utvecklas barns hörsel mycket snabbt. De kan till och med höra redan i livmodern. De första ljuden som de kan uppfatta är lågfrekventa ljud, och senare utvecklar de förmågan att uppfatta högfrekventa ljud. Spädbarn kan alltså höra ganska bra långt innan synen utvecklas ordentligt. Nu måste vi förstå hur spädbarn reagerar på ljud och hur de memorerar dem.

Kiki & Bouba

Låt oss återgå till de lingvistiska experiment som vi nämnde tidigare. Det finns ett berömt lingvistiskt experiment som kallas "bouba-kiki-effekten". I det här experimentet bad forskarna försökspersonerna att svara på följande fråga: Ett djur är litet, ett är stort, ett kallas Bouba, andra kallas Kiki. Vilken är vilken?

Naturligtvis skulle deltagarna svara att ett stort djur är Bouba och ett litet är Kiki. Det trodde du säkert också? Det finns många liknande lingvistiska experiment som nyligen har genomförts. Ett annat berömt sådant var när försökspersonen tillfrågades: Är en man som heter Ip en fet eller en smal man? Folk sa alltid att de såg honom som lång och smal, även om de inte kunde förklara varför. Vissa försökspersoner hade språk som modersmål som inte skrivs med ett alfabet, så effekten av den visuella associationen mellan bokstaven "I" och smal byggnaden inte kunde tas med i beräkningen. Föreställer du dig också att någon som heter Ip är en lång person?

Ljud och innebörd

Det finns också ett intressant fenomen när det gäller förhållandet mellan ordens ljud och betydelse. Har du någonsin lagt märke till hur ljudet av ord som "cracker", "sparkle", "spice", "mellow", "frisky", "bomb", "womb", "rumble", "chip", "lean", "hollow" verkligen motsvarar betydelsen av dessa ord? När du säger "cracker" eller "frizzy" eller "hollow" får du omedelbart en bild i huvudet som perfekt passar ihop med betydelsen av dessa ord.

Många lingvister har studerat denna likhet mellan ljud och betydelse. Den viktigaste slutsatsen är att detta fenomen finns i alla språk och uppfattas av människor i alla åldrar, kulturer och med olika utbildningsbakgrund. När det gäller frågan om varför detta fenomen existerar finns det många olika teorier.

en betydelse av orden i en vaggvisa för barn

Kan du känna ljudet?

En vanlig uppfattning är att människor "känner" ljuden innan de förstår dem. Så vi kan dra slutsatsen att spädbarn förlitar sig mest på detta känsla eftersom de saknar kunskap om språket. Men hur är det med musik?

Psykologer har kommit fram till att spädbarn och små barn tycker om sånger i C- och G-tonarter. Så ditt barn kanske bara gillar "Let it be" från Beatles eller "Every breath you take" från The Police som vaggvisor vid läggdags. Dessutom föredrar spädbarn repetitiva, enkla rytmer, harmoni framför kaos. Så spela inte Igor Stravinsky för ditt barn än, det kanske inte uppskattar det lika mycket som du gör. Lämna också experimentell jazz för ensamtid.

Vad tycker barn om att höra?

Men varför föredrar spädbarn vissa ljud framför andra? För att svara på detta måste vi prata om den enda ljudupplevelse som de har innan de kommer till den här världen. I livmodern hör barnen hjärtslagen och de djupa ljuden som liknar känslan av att vara nedsänkt i vatten. Dessutom överför vätska ljud mycket snabbare än luft, så de vänjer sig vid sin mammas röst redan innan de föds. Det är i stort sett allt som de hör. Psykologer tror att detta är en anledning till att spädbarn kan känna sig lugna och sömniga när de utsätts för monotona ljud från motorer, maskiner eller hushållsapparater. Det är därför som maskiner med vitt brus kan vara till stor hjälp när du vill lugna ner ditt barn och få det att somna. Spädbarn kan också somna när de åker bil, eftersom vibrationerna från motorn faktiskt lugnar dem.

Så när det gäller musik eller vaggvisor vid läggdags tycker spädbarn om enkla, långsamma rytmer som kan likna en människas hjärtslag. Något som dämpade långsamma trummor kan vara lämpligt för denna ålder (som ljudet av trummor från långsamma medeltida sånger.) De gillar också blåsinstrument och olika slagverk.

baby sover med en vaggvisa

Vad har de bästa vaggvisorna?

Eftersom vi gick igenom lite intro om hur spädbarn uppfattar ljud, låt oss se vad bra vaggvisor vid sänggåendet ska ha.

fördelarna med vaggvisor för spädbarn

Fördelar med ljud

Så vi har lärt oss vilken typ av musik som barn tycker om, men hur är det med musikens betydelse? Varför är tidig exponering för musikaliskt innehåll så viktigt för ett barn? Låt oss prata om det! Här är de viktigaste fördelarna som musik har på ett ungt sinne.

de bästa vaggvisorna för bebisar vid sänggåendet

Listan

Nu är det dags att gå vidare till listan! Vi har valt ut 10 låtar som är bra vaggvisor. Vi gjorde urvalet genom att bedöma rytmen, sångens tonart, instrumentet som spelas på, rösten och innehållet i texten. Vårt urval sträcker sig från klassiska barnramsor och vaggvisor från alla tider. Så när vi valde ut låtarna tänkte vi lite utanför boxen. Vi tog med alla låtar som uppfyller viktiga kriterier som vi pratade om tidigare. På det sättet innehåller vår lista klassiska sånger och några vintergröna klassiker. Med andra ord valde vi kompositioner som skulle vara de mest tilltalande för ett mycket ungt sinne. Låt oss nu se dem!

10 bästa vaggvisor för barn vid läggdags

  1. Moonlight Serenade - Piano Solo - Det berömda stycket av Glenn Miller spelat på piano. En mycket lugnande och fridfull musik, du kan också spela den i sin originalversion om du föredrar det.
  2. Brahms, Klarinettsonat nr 1, op.120 II. Andante un poco adagio - Det är ett vackert mästerverk av Brahms och passar såväl bebisar som barn i alla åldrar.
  3. Doris Day - Min dröm är din - Denna ballad från 40-talet är ett utmärkt val för sömniga stunder!
  4. Hush little baby - Lista över vaggvisor vid sänggåendet kan bara inte gå utan denna berömda barnramsa! Den är alltid ett bra val för en vaggvisa tack vare sina enkla och repetitiva verser.
  5. Mary Poppins Soundtrack - Håll dig vaken - Denna mjuka och vackra sång är ett utmärkt val när du vill få ditt barn att somna med några fina, lugna toner.
  6. Joan Ambrosio Dalza - Laudato Dio - En vacker och lugnande sång spelad på luta. Spädbarn och barn kan verkligen njuta av den här typen av ljud.   
  7. Ilene Woods - En dröm är en önskan som ditt hjärta gör - En sång som inte behöver någon särskild introduktion. En vacker och mild röst som kan ta din baby in i drömvärlden.
  8. Judy Garland - Någonstans över regnbågen - Många generationer växte upp med den här sången och den är fortfarande en av de vackraste och mest lugna melodierna i världen.
  9. Brahms - Vaggvisa - Ett vackert val för en vaggvisa, kan inte göra ett misstag med den här. Celloversionen är kanske den som passar bäst för dina barn.
  10. Tjajkovskij - Svansjön, oboe solo - Det här är utan tvekan vinnaren på vår lista. Ett mästerverk som kan bli en del av ditt barns nattliv i många år framöver.

Hedersomnämnanden

Och här är några hedersomnämnanden! Dessa låtar kom inte riktigt in på topp 10-listan över vaggvisor, men de är fortfarande ett bra val för sömntidssång.

en bild av en lycklig mamma med en lycklig bebis

Slutsats

Som vi sa tidigare uppfattar spädbarn mest känslan av musik och tal, och de känner snarare än förstår innebörden av sångerna. Så när du väljer vaggvisor för din bebis, se till att välja de låtar som skapar lugnande, mild och behaglig känsla. När allt kommer omkring är det det viktigaste som barnet kommer att uppskatta från en viss låt.

När det gäller de andra sakerna, sikta på sångerna som har enkla men vackra texter. På så sätt kommer vaggvisorna med tiden att bli ett sätt för ditt barn att lära sig och bearbeta språket. Dessutom föredrar spädbarn djupare ljud, så välj hellre cello, blåsinstrument, slagverk eller piano än instrument som ger skarpa, höga ljud.

Så nästa gång du ska sova kan du välja några av våra vaggvisor och ha en härlig stund tillsammans med din bebis. Musik är en värdefull och vacker del av våra liv, och det är aldrig för tidigt att börja njuta av den.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Connie
Som CPD-certifierad sömnkonsult vet jag hur viktig sömnen är. Och som en kombinationssovare har jag tyckt att det har varit svårt att få produkter som passar min sömnstil. Jag har mer än 2 års erfarenhet av produkttester med The Sleep Advisors, vilket innebär att jag har sovit på, med och under mer än 500 produkter med varierande grad av framgång. Detta läggs till mer än 2 års erfarenhet som produktrecensent för tidningarna Closer, Heat och Grazia, så jag har en rigorös process. Jag älskar att dela mina sömnvittnesmål med våra läsare och höra deras erfarenheter också.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska