Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Pyjamas eller kalsonger? Vad är den bästa sovande klädseln?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

två kvinnor sitter på en säng

2 maj 2024 8 min läsning

När du ska gå och lägga dig vill du känna dig bekväm, fräsch och behaglig i dina nattkläder. Du vill inte att något ska sitta för hårt eller att du ska känna dig för varm. Men hur långt ska man egentligen gå för att uppnå den perfekta komforten?

Ska du ge dina underkläder lite tid eller ska du kanske ge alla dina sömnkläder en tid? Ska du sätta på en kylfläkt innan du sover för att kyla ner rummet? Eller är det bara rätt material som är nyckeln till komfort? Låt oss ta reda på mer om alla modealternativ för sömnig tid!

Precis innan vi listar våra alternativ, låt oss se vad våra kriterier för bedömning kommer att vara. Så hälsa och hygien kommer att komma i första hand, därefter komfort och utseende. Så, låt oss börja!

Damernas hygien och hälsa

Kvinnor behöver vara extra försiktiga när det gäller intimområdet. Många experter säger att för att förhindra infektioner bör kvinnor välja underkläder av lösa material som andas, är mjuka att ta på och inte irriterar huden. Att sova utan underkläder kan också vara dåligt för kvinnors hälsa.

Herrars hygien och hälsa

Experter säger att löst sittande underkläder kan gynna mäns fertilitet. Så i allmänhet bör män undvika att bära mycket snäva underkläder för att sova, och de är ganska mycket bra att gå. Män bör också vara försiktiga när de väljer tyg. Andningsbara material säkerställer bättre hygien.

Komfort

Denna aspekt är mycket viktig eftersom den påverkar hur du sover. Frågan om komfort handlar egentligen om personliga preferenser. Några allmänna råd är att välja sömnkläder som är lösa, gjorda av naturliga material, andas och som inte håller dig för varm under natten. Försök att ha så få lager som möjligt och välj pyjamas eller underkläder som är gjorda av bomull eller siden.

Dessutom kan damer öka komforten om de går utan behå.

en bild av tre kvinnor som ligger i en säng

Rätt temperatur

Vi vet hur mycket rätt temperatur är viktigt för en god natts sömn. Experter är överens om att en lite svalare miljö gynnar sömnkvaliteten. Välj därför material som kan andas och som inte gör att du svettas under natten under de varmare månaderna på året.

Krydda relationen

Att välja rätt sovkläder kan få det att brinna till i sovrummet. Satsa på material som är behagliga att ta på och som har lugna, stillsamma och rogivande färger. Var också uppmärksam på snittet så att du kan handla de nattkläder som kompletterar din kroppsform.

Fullt skydd - Pyjamas och underkläder

Detta är ett något konventionellt alternativ som bär både pyjamas och underkläder. Så, vad är för- och nackdelarna?

Pro: Kanske det bästa valet för hygien, både för kvinnor och män. Sliter inte på komforten och gör de kallare månaderna mer behagliga.

Con: Kan vara för varma för varmare månader. Andningsförmågan minskar om underkläderna inte är tillverkade av naturmaterial.

Slappna av - Pyjamas utan underkläder

Känner du att underkläderna är lite onödiga när du ska sova? Du vill koppla av i dina lösa kläder, och underkläder stör dig bara? Låt oss se vad som är bra med det här valet!

Pro: Detta alternativ ger mer andningsförmåga i allmänhet. Visst, ett trevligt val för sommaren. Kan gynna manlig fertilitet.

Con: Kan ha en negativ effekt på hygienen, särskilt för damer.

Halvklädd - Endast underkläder

Kanske vill du inte förlora underkläderna, men pyjamas gör dig bara för varm? Vad sägs om att skippa pyjamasen?

Pro: Fortfarande mycket frihet men utan risk för hygien. Bra alternativ för sommaren om du har svårt att hantera värmen.

Con: På samma sätt som om du hade både pyjamas och underkläder på dig, skulle tyget fortfarande vara precis på din hud. Så om du inte gillar den här känslan när du sover, gör det här alternativet inte mycket för dig.

Hur väljer man rätt pyjamas?

  1. Tyg - Välj bomull, rent silke eller flanell under vintermånaderna. Silke är kanske det bästa valet av material för nattkläder. Det är naturligt, andas och reglerar temperaturen. Dessutom känns det skönt mot huden.  
  2. Formen och snittet - Huvudregeln här är att undvika åtsittande nattkläder. Välj en löst sittande pyjamas som ger dig komfort under natten. Undvik pyjamasar som sitter åt runt midjan, halsen eller handlederna.
  3. Färg - Färgen på din pyjamas kan därför vara mycket viktig om du delar säng med din partner. Satsa på färger som kan få oss att känna oss sömniga och lugna, som blå nyanser och andra kallare färger. Skippa färger som gör oss pigga och vakna, som till exempel rött. Här är några idéer för eleganta och söta pyjamasfärger:
En kvinna i pyjamas ligger på en säng.

Hur väljer man rätt underkläder?

  1. Tyg - På samma sätt som för pyjamasar, välj mjuka, släta och behagliga naturmaterial.
  2. Formen och snittet - När det gäller damer finns det verkligen en form som du bör undvika och det är en stringtrosa. Experter brukar nämna denna form som den som är farlig för den kvinnliga intima hälsan och hygienen.
  3. Färg - Det beror på om du kombinerar dina underkläder med pyjamas eller om du väljer ett lösare alternativ. Så om dina underkläder är synliga, välj också de lugna och "sömniga" färgerna.
  4. Utseendet - Undvik underkläder med för mycket detaljer, som knappar, snören, solida ornament eller något annat som kan göra dig obekväm under natten. Satsa på en enkel look för att öka komforten. Men om du vill vara modern när det gäller dina underkläder, gör det med färger, inte med obekväma former eller material.
en kvinna som sover i underkläder

Au naturel - det finns också detta alternativ

Så du har provat att gå utan kalsonger, och sedan utan pyjamas men med kalsonger, och du kan inte nå den perfekta bekväma känslan riktigt än? Har du funderat på att ta av dig alla kläder när du går och lägger dig?

Vissa människor kan inte föreställa sig ett mer avslappnande sätt att somna än att rulla ner i lakanen direkt efter ett varmt och skönt bad. Utan några kläder, förstås. Andra människor kan inte slappna av om de inte är fullt påklädda i sängen. Så om du överväger den här idén, låt oss se vad några för- och nackdelar är.

Det finns en uppfattning, även bland vissa experter, att sova utan kläder on kan faktiskt gynna kvinnors intima hälsa. Intimområdet kan andas mer vilket minskar fukten som är gynnsam för bakterier.

Det här är en lite okonventionell åsikt, men eftersom den har några bra punkter kan vi erkänna att det här kan fungera för vissa damer ganska bra. Det finns något annat som du kan vinna på att sova utan pyjamas, och det är mer intimitet med din partner. Att sova utan sömnkläder kan göra något bra för romantik och närmare förhållande. Jus se till att din rumstemperatur är bra.

ett par som sover i en säng

Nu när vi har diskuterat alla alternativ kan vi väl sammanfatta det hela!

Nattlinne som tillvalHygien och hälsaKomfortKrav och önskemålFörhållande
Pyjamas + underkläderKanske det bästa alternativetKan reducerasByt lakan i normal taktKan ge ett gott intryck om färgerna är de rätta.
Pyjamas utan underkläderInte särskilt hygieniskt. Tänk efter en extra gång om du har haft problem med infektioner.Ökad komfortByt lakan i normal taktDet förändrar inte så mycket...
Underkläder utan pyjamasDet är nästan lika hygieniskt som alternativ nr 1.Kanske mer bekväm, definitivt svalare. Bra för sommaren.Byt lakan oftareKan vara bra för intimitet.
Inga kläder allsKan vara dåligt för hygienen. Vissa experter tror att det kan vara bra för kvinnors hälsa. Åsikterna är ganska mycket delade.Mycket bekvämTvätta dina lakan lika ofta som du tvättar dina kläderKanske den bästa för intimitet.

Slutsats

När det gäller sovkläder är det i slutändan en fråga om personliga preferenser. Endast två aspekter kan ha ett gemensamt svar för alla, och det är hygien och hälsa. Komforten är en personlig fråga, vissa tycker om tunna och lätta material, medan andra vill känna sig omslutna av en mjuk pyjamas. Så när du väljer dina sovkläder, oavsett vad du föredrar, se till att välja naturliga material som andas. Välj också löst sittande sömnkläder så att du kan känna dig riktigt bekväm under natten.

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Utvald bild av kan du tvätta madrassöverdrag.
02 maj 2024

Kan du tvätta madrassöverdrag?

Om du äger en bäddmadrass i vinyl, grattis! Du kan tvätta den i maskin! Allt du behöver göra är att ta av locket (om det har ...
en utvald bild av Insomnia Treatment and prevention guide
22 april 2024

Guide för behandling och förebyggande av sömnlöshet

Sömnlöshet kan ha olika bakomliggande orsaker, bland annat Stress Ångest Depression Kronisk smärta Medicinska tillstånd (t.ex. astma, sura uppstötningar,...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska