Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur man gör det enkelt att sova med influensa

TSA-granskaren Connie Hack

Skrivet av Connie

CPD sömnkonsult

sjuk man

24 april 2024 5 min läsning

Att sova med influensa kan vara väldigt irriterande. Men det är möjligt att göra det ganska enkelt! Här är några tips som kan hjälpa dig att få lite vila när du är sjuk i influensa.

Som om det inte vore nog med att influensan plågar dig hela dagen, du är fast med denna irriterande sak även när du vill få lite välbehövlig sömn! Att sova med influensa kan vara mycket frustrerande, så vi bestämde oss för att ge dig några råd och förhoppningsvis hjälpa dig att få lite vila under influensasäsongen.

Att försöka somna när du hostar, nyser och näsan ständigt rinner är verkligen inte lätt. Lyckligtvis har experter många användbara och bra råd att erbjuda i den här frågan! Vi har listat dem alla bara för dig. Så låt oss se hur du kan få lite sömn när du har influensa.

Använd näsdroppar och höj din kudde

Det första du bör försöka göra för att förbättra din sömn när du har influensa är att ta näsdroppar och använda en extra kudde för att höja huvudet. Näsdropparna hjälper dig att andas och förhoppningsvis kommer dina bihålor inte att störa dig under natten. Också, bör du använda tyngdkraften för att underlätta din andning under natten. Använd en större kudde, eller lägg helt enkelt en extra kudde ovanpå. På så sätt kommer ditt huvud att vara upphöjt och du kan somna lättare.

Försök med inandning och/eller använd luftfuktare

en bild av en kvinna som sitter bredvid en luftfuktare

Det här är de klassiska knepen för att få lite lindring när du har problem med bihålor eller hosta. Lyckligtvis fungerar dessa knep faktiskt ganska bra! När du har influensa blir dina näsborrar torra och irriterade och dina luftvägar blockerade. Fukt och varm luft kan hjälpa dig mycket med att rensa luftvägarna.

Dessa knep kan ge dig en efterlängtad lättnad och lindra influensasymtomen. Fråga din läkare om inhalationsmetoder för bästa resultat! Och om du vill ha den bästa luftfuktaren på marknaden har vi den perfekta artikeln för dig.

Ät en lätt, varm måltid innan du går och lägger dig

Att äta en hälsosam, varm soppa kan hjälpa dig att somna när du har influensa. För det första kommer den varma soppan, precis som varmt te eller varm mjölk, att ge lite lättnad till dina dåliga bihålor. För det andra, lätta varma måltider som en soppa kan få dig att känna dig dåsig. Så det här är en win-win-situation. Välj en hälsosam grönsakssoppa för att öka ditt immunförsvar.

Överstimulera inte din hjärna

spela videospel före sänggåendet

När du har influensa är det svårt att göra något som är svårt och krävande. Som ett resultat kan du förlita dig på filmer och TV för att fördriva tiden. Men det här är inte bra att göra innan du ska sova! Elektronik kan störa dina sömncykler. Att titta på filmer och serier innan du går och lägger dig kan dessutom stimulera din hjärna och göra det ännu svårare för dig att somna. Så, före sänggåendet, undvik att använda din telefonspela videospel eller titta på film eller TV. Försök att göra detta minst en timme innan du går och lägger dig.

Prova en avslappnande meditation

en kvinna som mediterar

Det här är något som kan hjälpa dig allra mest. Använd andningen för att slappna av, både i kropp och sinne. Tekniken går till så här:

  • Andas in djupt (så mycket du kan)
  • Håll andan (försök att hålla andan längre, men gör det inte obehagligt)
  • Andas ut djupt (igen, så mycket du kan).

För bästa resultat, försök att vara disciplinerad när det gäller längden på dessa tre andningssteg. Räkna om det är lättare för dig. Gör ett test innan du använder den här tekniken för att se hur många sekunders inandning som är bekvämt för dig. Försök med, låt oss säga, fem sekunders inandning, samma tid för att hålla andan och lite mer för utandning. När du hittat ditt magiska tal kan du börja med avslappning!

För den här avslappningstekniken är tungans position mycket viktig. Håll tungan mot den övre gommen och andas bara genom näsborrarna!

Ett extra tips

Försök att föreställa dig att din kropp slappnar av medan du gör detta. Börja med att visualisera att tårna är helt avslappnade, sedan fötterna, sedan benen, sedan buken och så vidare. Denna visualisering hjälper dig att bli av med alla spänningar i kroppen.

När du är helt avslappnad kan du börja visualisera hur du flyter på vågorna, hur du gungar i hängmattan eller ligger på stranden medan vågorna nuddar dina fötter. Det här är bara några förslag, du kan föreställa dig något annat om det är det som du förknippar mest med avslappningen. Poängen med den här visualiseringen är att du ska föreställa dig det som är mest behagligt och avslappnande för dig.

Justera rumstemperaturen

en kvinna som ställer in temperaturen på en termostat

Ett för varmt eller för kallt sovrum kan göra det svårare för dig att glida iväg till drömvärlden. Studier visar att människor tenderar att somna lättare om rummet är något kallare. Så undvik att göra ditt sovrum för varmt. Kom bara ihåg att om du har influensa ska du inte överdriva med att kyla ner ditt sovrum. Så måttfullhet är nyckeln när du justerar din rumstemperatur.

Föreställ dig en fridfull plats eller en trevlig berättelse

Detta är också en intressant teknik som fungerar ganska bra. När du går och lägger dig kan du försöka föreställa dig att du befinner dig på den plats där du helst vill vara, eller den plats dit du skulle vilja åka. Vad är det som är speciellt med den platsen? Vad är det som är så tilltalande med den? Vad gör du där? Försök att tänka på alla dessa saker och utveckla ett avslappnande scenario i ditt sinne.

Du kan också göra en liknande sak med att föreställa dig en berättelse. Vad skulle du vilja göra? Vart skulle du vilja åka? Vilka är dina mål? Försök att föreställa dig att du har uppnått dessa saker och att du nu njuter av dem. På så sätt kommer du att lätta ditt sinne och förhoppningsvis omdirigera dina tankar lite från den irriterande influensan.

Ta ett varmt och skönt bad.

en bild av en kvinna som njuter av ett avslappnande bad

En av de bästa sakerna du kan göra för att försöka somna är att ta ett varmt och skönt bad. Detta är särskilt bra om du har influensa eftersom varma bad också kan ge lite lättnad för dina näsborrar och luftvägar i allmänhet.

Även om detta är en bra avslappningsteknik ska du vara försiktig med den om din influensa följs av komplikationer eller feber. Ett varmt bad och hög temperatur är ibland inte en bra kombination! Så om du bara har en lätt influensa kan du fortsätta med det avkopplande, varma badet. Men om du har en allvarlig feber ska du först fråga din läkare om råd.

Signalerar till din hjärna att du förbereder dig för sömn

Gör en ritual innan du ska sova, något i stil med en kombination av alla de saker som vi nämnde ovan. Ta ett bad, drick ett varmt te, ta dina droppar, slappna av med andning och behagliga visualiseringar. Gör det här varje kväll, gör det till en vana. Ganska snabbt, kommer din hjärna att inse att alla dessa steg är signaler om att du förbereder dig för att sova.

Skäm bort dig själv

När du har en irriterande, tråkig influensa förtjänar du att skämmas bort mer än någonsin. Använd din skönaste kudde, dina finaste lakan, de bästa dofterna i ditt bad och allt annat som får dig att känna dig nöjd och avslappnad. Detta kan hjälpa ditt sinne att hantera stressen av influensa, feber och utmattning.

Du kan alltid be din läkare om sömntabletter om absolut ingenting annat fungerar ...

Nu har vi lämnat den här till slutet eftersom vi starkt tror att den här "tekniken" bara ska användas om allt annat misslyckas och du inte har något annat val. Även när du kämpar med influensa kan du slappna av i kropp och själ tillräckligt mycket för att somna på ett naturligt sätt. Men om dina problem med bihålor, smärta, stress eller feber helt enkelt är för stora och du bara inte kan somna oavsett vad du försöker, fråga din läkare om du kan få sömntabletter utskrivna. Om du har influensa är en lång, hälsosam sömn trots allt av avgörande betydelse för ditt snabba tillfrisknande.

Slutsats

Vi vet alla hur mycket en god och hälsosam sömn kan stärka vårt immunförsvar och hjälpa oss att besegra influensan. Problemet är att influensa verkligen kan göra det svårt för oss att somna. Men misströsta inte, som du ser finns det många bra saker som kan hjälpa dig att få en skön vila även när influensan slår till. Använd dina näsdroppar innan du går och lägger dig, undvik elektronik och koppla av på det sätt som passar dig bäst! Och även om det aldrig blir trevligt att sova med influensa, behöver det inte heller vara tortyr.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Connie
Som CPD-certifierad sömnkonsult vet jag hur viktig sömnen är. Och som en kombinationssovare har jag tyckt att det har varit svårt att få produkter som passar min sömnstil. Jag har mer än 2 års erfarenhet av produkttester med The Sleep Advisors, vilket innebär att jag har sovit på, med och under mer än 500 produkter med varierande grad av framgång. Detta läggs till mer än 2 års erfarenhet som produktrecensent för tidningarna Closer, Heat och Grazia, så jag har en rigorös process. Jag älskar att dela mina sömnvittnesmål med våra läsare och höra deras erfarenheter också.
Relaterade inlägg

Sömnråd för att hjälpa dig att sova

en bild av en kvinna som tränar innan hon ska sova
02 maj 2024

Träning före sömn: Är det hälsosamt?

Att hitta den tid vi behöver för att träna och ge näring åt vår kropp i fysisk bemärkelse är en utmaning. Liv och rörelse i vår dagliga ...
Utvald bild för domningar i händerna när du sover.
02 maj 2024

Domningar i händerna när du sover

Att vakna upp till en domnad hand kan vara en förbryllande och obehaglig upplevelse. När händerna kliar kan listan över orsaker till detta tillstånd vara ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska