Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur påverkas ryggsmärta av tryckavlastning och ryggradsjustering?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

Utvalda bilder för tryckavlastning och ryggradsuppriktning

22 april 2024 9 min läsning

Att förstå det dynamiska förhållandet mellan tryckavlastning och ryggradsinriktning är nyckeln till att avslöja hemligheterna bakom behandling av ryggsmärta.

När det gäller ryggsmärta handlar det ofta om två kritiska faktorer för att hitta en lösning - tryckavlastning och ryggradsjustering. Och det kommer att vara vårt ämne för dagen. Fortsätt därför att läsa om du vill veta mer om dessa "frågor" och deras samspel.

Naturligtvis skulle vi inte vara The Sleep Advisors om vi inte delade med oss av några råd till dig - råd som hur man väljer rätt madrass och sängkläder som kan hjälpa dig att lindra all den värk och smärta som är förknippad med din ryggsmärta.

Samspelet mellan tryckavlastning och ryggradsuppriktning

En bild av en kvinna som gör övningar för sin ryggrad

Har du någonsin undrat vad det finns för samband mellan tryckavlastning och ryggradsjustering (när det gäller sömn, förstås)? Låt oss avmystifiera denna dynamiska duo och hur de samarbetar mot kronisk smärta samtidigt som de förbättrar din sömnkvalitet.

För det första är sambandet mellan tryckavlastning och ryggradsuppriktning är som en välkoreograferad balett. När din madrass ger tillräcklig tryckavlastning är det inte bara en vinst för komforten, det är också ett sätt att bekämpa kronisk smärta. Föreställ dig detta: tryckavlastning fungerar som en bundsförvant som lugnar de känsliga områdena, lättar på den kroniska smärtans grepp och banar väg för en vilsam natt.

Men här blir det ännu coolare - det här taggteamet är inte en enkelriktad gata. Att ta itu med en aspekt påverkar den andra positivt, vilket skapar ett symbiotiskt förhållande. Det är som en dominoeffekt av godhet. När din ryggrad är i linje, tack vare rätt madrass, bidrar det till bättre tryckavlastning. Föreställ dig att din ryggrad är maestron som leder en symfoni av komfort, minskar smärta och förbättrar den övergripande sömnkvaliteten.

För att levandegöra den här dynamiska duon, låt oss tänka oss ett verkligt scenario. Tänk dig en madrass som ger adekvat tryckavlastning som ett anpassat stödsystem, som vaggar tryckpunkterna.

Samtidigt får din ryggrad, som är uppriktad i sin naturliga kurva, den extra fördelen av minskad kronisk smärta. Det är ett harmoniskt förhållande - tryckavlastning och ryggradsjustering arbetar tillsammans för att förvandla din sovplats till en fristad med smärtlindring och förbättrad sömnkvalitet. Det är inte bara sängdags, det är en nattlig rendezvous med välbefinnande.

Välja rätt madrass och sängkläder

En bild av en kvinna som väljer mellan flera alternativ

Okej, nu när vi har målat upp bilden av varför tryckavlastning och korrekt ryggradsinriktning är viktigt, låt oss gå in på detaljerna. Vad är egentligen tryckavlastande madrasser? Och hur gör de det som de gör så bra?

Sedan går vi vidare till ryggraden och förklarar hur olika sovställningar, liksom din kroppsvikt, påverkar ditt val av madrass.

Slutligen för att få optimal tryckavlastning och komfort, vi får inte glömma bort din hals! Trots allt är nacksmärta förmodligen lika irriterande som ryggont. Vi ska därför fördjupa oss i kuddar och hur du väljer den perfekta kudden för din sovposition.

Så, utan vidare, låt oss gå igenom alla dessa ämnen så att du kan vara låst och laddad innan du lägger några nya sängkläder i din kundvagn.

Vad är tryckavlastande madrasser?

När man tittar på madrasser avser tryckavlastning hur väl madrassen kan fördela trycket jämnt när du sover. Låt oss till exempel säga att du sover på golvet. Om du Sov på sidanär axlarna och höfterna de viktigaste pelarna som håller upp resten av kroppen.

Detta innebär att dessa två punkter tar upp hela din kroppsvikt och kommer sannolikt att värka inom kort.

Å andra sidan, om du sover på en madrass som ger tryckavlastning, trycket sprids ut. Om du till exempel sover på sidan och dina axlar och höfter sjunker ner lite i madrassen, kan nu även din midja "ta på sig" en del av belastningen.

Och det betyder att du inte vaknar med axel- eller ryggsmärtor på morgonen. Detta gäller för alla sovpositioner och blir bara mer drastiskt ju tyngre den sovande är.

Hur hittar man en madrass med tryckavlastning?

Som du kan se i det föregående segmentet, tryckavlastning handlar främst om att forma sig efter kroppen och fördela yttrycket. Och i den här avdelningen är madrasser med minneskum vanligtvis det mest populära alternativet.

Detta beror på att skum låter kroppen sjunka ner i madrassens yta, vilket ger avlastning av tryckpunkter och gör att du känner dig bekväm. Och detta gäller för alla skummadrasser: bäddmadrasser av memory foam, vanliga skummadrasser och till och med hybridmadrasser.

Du kan till och med gå för latexmadrasser istället för minnesskumäven om det är viktigt att notera att latexmadrasser vanligtvis är lite fastare. Om du letar efter en bäddmadrass är latex också lite svårare att få tag på.

Vad är tryckmadrasser?

Vi vill också göra en tydlig åtskillnad mellan madrasser med tryckavlastning och "tryckmadrasser". En madrass med tryckavlastning är nämligen oftast bara en bra madrass som använder sig av någon typ av skum eller en mer formbar fyllning.

En tryckavlastande madrass är däremot en madrass som är särskilt framtagen för personer som lider av trycksår och liknande tillstånd. De har vanligtvis pumpar som blåser upp eller tömmer vissa delar av madrassen på luft så att ingen tryckpunkt belastas av din vikt under större delen av natten.

De flesta människor behöver dock inte den här typen av madrasser för att få en god natts sömn. Detta är specialfall för människor som inte kan ligga bekvämt på annat sätt för att förbättra sin fysiska och psykiska hälsa.

Hur säkerställer man korrekt ryggradsuppriktning?

Okej, nu när vi vet vad en tryckavlastande madrass är, låt oss gå vidare till den andra delen av pusslet - hur säkerställer du rätt ryggradsinriktning? Jo, det gör man, Det finns tre saker du måste tänka på för att uppnå smärtfri lycka - din sovposition, din vikt och madrassens fasthet.

Och även om det kan låta mycket, är det faktiskt ganska enkelt. Vi lämnar till och med ett praktiskt litet diagram som du kan hänvisa till för att avgöra vilken madrass du behöver!

Vad är madrassens fasthet?

Madrassens fasthetsskala är en skala från 1-10 där 1 representerar den mest molnliknande mjuka madrass du kan tänka dig och 10 är mer jämförbar med golvet. Det är därför som de allra flesta madrasser ligger mellan 4 och 7.

Och den vanligaste fasthetsklassificeringen är 6. Det här är en medelfast madrass och för de flesta människor är det allt de behöver. Men som du kommer att se om en stund behöver vissa personer en fastare eller mjukare madrass för att hålla ryggraden frisk.

Och oroa dig inte, om du har fel madrass är det inte hela världen. Om du bara är lite fel ute kan du göra din madrass lite fastare med rätt sängram. En rejäl och fast bäddmadrass kan dessutom höja skalan med 1 eller kanske 2.

En infografik som visar madrassens fasthetsskala

Hur väljer man den perfekta madrassfastheten?

En bild av en person som kontrollerar madrassens fasthet

När du ska välja den perfekta madrassfastheten måste du ta hänsyn till din sovposition och din vikt. I allmänhet gäller att ju tyngre du är, desto fastare måste madrassen vara.

Och ju lättare du är, desto mjukare måste madrassen vara.

Detta beror på att med mer vikt kommer mer tryck.

Så om din madrass är för mjuk för din vikt kan du sjunka ner för långt i madrassen och bli obekväm.

Om madrassen å andra sidan är för fast sjunker du inte ner tillräckligt, vilket leder till tryckpunkter i höfter, axlar och ryggrad.

Så här är en tabell som hjälper dig att förstå vem som behöver vad. Vi kommer också att gå igenom varje sovställning för sig för att förklara den lite närmare.

En infografik som visar olika fasthetsnivåer för madrasser

Sidosovare

Sedan de flesta människor är sidosovare, låt oss prata om dem först. För att undvika felaktig ryggradsinriktning, sidosovare vill ha en madrass som är på den mjukare sidan. Detta beror på att både axlar och höfter måste sjunka ner lite i madrassen för att ryggraden ska förbli rak.

Modeller med minnesskum är mycket populära för sidosovare, men även en traditionell innerspringsäng kan potentiellt erbjuda bra tryckavlastning. Du behöver bara notera fastheten och om den har ett solidt stödjande lager.

Bonustips: om du har kronisk rygg- eller höftsmärta kan du lägga en kudde mellan knäna kan bidra till att ytterligare lindra trycket och förbättra sömnkvaliteten.

Magsömn

Magsovare vill vanligtvis ha motsatsen till sidosovare. Detta beror på att när du ligger på magen är din ryggrad redan rak. Men om du får en mjuk madrass och dina höfter sjunker, har du plötsligt mycket spänning i nedre delen av ryggen.

Det är därför magsovare vill i allmänhet ha en fast madrass. Helst ska madrassen fortfarande ge tryckavlastning, men se till att den är minst 7 på fasthetsskalan.

Bonustips: Du kan också placera en kudde under magen för att förhindra att höfterna sjunker ner. Det kanske inte är lika bekvämt, men det är det billigaste sättet att hålla ryggraden frisk.

Ryggsömn

Medan sova på rygg kan orsaka snarkning och förvärra sömnapné, är det ganska hälsosamt överlag. Faktum är att när det gäller att hantera ryggsmärta, kan det till och med vara det bästa.

När det gäller madrassens fasthet är den någonstans i mitten - med en mediumfast madrass som är bekväm för de flesta. Men som du kan se i vår tabell kan tyngre personer behöva en fastare modell.

Bonustips: placera små kuddar under knäna och ländryggen för extra tryckavlastning.

Hitta den perfekta kudden för ryggradsuppriktning

En bild av en TSA-kontrollant som sover på en kudde

Som vi har nämnt spelar din kudde också en roll när det gäller att hålla din ryggrad frisk och smärtfri.

Åtminstone när det gäller övre delen av ryggen och nacken.

Och oroa dig inte, till skillnad från med en madrass, välja rätt kudde är ganska enkelt.

Se bara till att kuddens höjd (eller loft) är lämplig för din sovposition.

Så, precis som vi gjorde för en sekund sedan, låt oss snabbt gå igenom de 3 sovpositionerna och prata om vilken typ av kudde de behöver.

Observera också att vi bara fokuserar på ryggradsinriktningen här, inte på fastheten eller materialet eftersom det främst påverkar komforten och inte din nacke eller ryggrad.

Sidosovare

Sidosovare behöver en kudde med mycket stort loft, särskilt om personen har breda axlar. Detta beror på att kudden måste täcka avståndet mellan slutet av axeln och kinden för att hålla huvudet i rätt position.

Ortopediska kuddar är också mycket användbara för sidosovare eftersom de är utformade för att hålla upp både huvud och nacke. Men en vanlig dunkudde kommer fortfarande att vara bra, så länge det inte komprimeras för mycket.

Magsömn

Magsovare vill hitta den plattaste kudden som går att få. Som vi redan har konstaterat är ryggraden och huvudet redan i en rak linje när du ligger på rygg. En kudde som har ett stort loft kommer därför att luta huvudet åt sidan och sätta press på nacken.

Det är därför det inte är ovanligt att magsovare kastar bort sin kudde under natten.

Ryggsömn

Återigen är det ryggsovare som är mellanbarnet, eftersom de inte vill gå till någon av ytterligheterna. Om kuddens loft är för högt lutas huvudet framåt. Men om loftet är för lågt hamnar huvudet i bakåtlutat läge.

Så kanalisera din inre Guldlock och försök hitta en kudde som är helt rätt!

Livsstilsjusteringar för behandling av ryggsmärta

När det gäller tryckavlastning och ryggradsjustering är dina sängkläder otroligt viktiga. Vi tillbringar dock inte hela våra liv med att sova. Med andra ord behöver vi ta hand om vår ryggrad under dagen lika mycket som vi behöver ta hand om den på natten!

Låt oss därför gå igenom några livsstilsförändringar som du bör göra för att hålla din ryggrad frisk och fin.

Övning

En bild av en kvinna som sträcker på sig.

Träning med felaktig form kan orsaka ryggsmärta, men bra form kan göra det mindre troligt att det uppstår från första början!

Det beror på att när vi stärker våra ryggmuskler blir de mycket starkare och mer motståndskraftiga.

Med andra ord behöver du inte oroa dig för att få ont i ryggen varje gång du måste böja dig för att plocka upp något.

Dessutom hjälper en bra träningsrutin dig att få en bättre nattsömn och gå ner i vikt - vilket vi nu ska prata om.

Att gå ner i vikt

En bild av en kvinna som visar att hon har gått ner i vikt

Att gå ner i vikt kan vara fördelaktigt på mer än ett sätt. För det första, om din nuvarande madrass är för mjuk för dig, kan du gå ner några kilo och hamna i den lägre fasthetszonen. Och när man tänker på att en bäddmadrass också kan ändra madrassens känsla något, kan du faktiskt "skräddarsy" din säng efter dina behov.

Utöver detta kan övervikt sätter press på ryggen även under dagen. Så om du går ner några kilo kan din ryggrad andas lättare och potentiellt avvärja otäck ryggsmärta innan den ens kommer i din väg.

Slutligen förbättrar en hälsosam vikt de flesta hälsoområden - inklusive sömnen. Och även om du får lite värk är det mycket lättare att hantera den om den är ditt enda problem.

Vi säger förstås inte att du måste vara en streckgubbe eller svälta dig själv. Försök bara att nå ett hälsosamt BMI genom rätt kost och en hälsosam dos motion!

Korrekt hållning

Om du bryr dig om tryckavlastning och ryggradsjustering under natten bör du också göra det under dagen! Med andra ord, gör ditt bästa för att inte sloka dig genom livet.

Håll ryggraden rak, benen och armarna i en 90-graders vinkel och axlarna nere. Och om det här är för mycket att hålla reda på, se till att resa dig upp och gå runt en stund så ofta du kan. Även denna enda förändring kan hjälpa dig att förbättra din hållning på lång sikt.

En infografik som visar korrekt sittställning

En justerbar säng

En justerbar sängram har tillverkats med tanke på personer som lider av ryggont, vilket gör att de kan avlasta sina nedre ryggar. Och även om de kan vara lite svårare att hitta, kan de potentiellt erbjuda dig komfort som du aldrig har känt förut!

Dessutom använder justerbara sängar vanligtvis madrasser med minnesskum. Så du får fortfarande alla fördelar som är förknippade med det. Och det kan hjälpa till med vissa medicinska tillstånd - till exempel sura uppstötningar.

Den enda nackdelen är att justerbara sängar endast lämpar sig för personer som sover i ryggläge, eftersom de andra två sängarna skulle ge ryggraden en onaturlig position.

En elektrisk filt

Även om en elektrisk filt inte riktigt kan hjälpa till med tryckavlastning eller ryggradsjustering, det kan hjälpa till att lindra ryggsmärta. När allt kommer omkring hjälper värmeterapi dina muskler att slappna av och gör ofta underverk för att dämpa muskelspänningar.

Och om du har tillbringat hela föregående dag böjd över en dator eller hjälpt dina vänner att flytta in i sitt nya hem, behöver dina ryggmuskler verkligen lite värme.

Oroa dig inte, elektriska filtar är helt säkra. Och även om du inte vill använda dem för att bekämpa ryggsmärtor kan du ändå skaffa en för bekvämlighetens skull - särskilt under vintermånaderna.

När ska man söka professionell rådgivning?

Läkare håller i stetoskop

Även om det vore idealiskt om vi alla bara kunde jogga, skaffa bra madrasser och aldrig uppleva ryggont i våra liv - så är det knappast fallet.

Och även om en elektrisk filt kan hjälpa mot muskelvärk och rätt sängkläder kan hjälpa din ryggrad att återhämta sig lite lättare, kräver vissa ryggsmärtor läkarvård.

Om du upplever kronisk ryggsmärta räcker det sannolikt inte att bara byta ut sängkläderna. Och felaktig ryggradsinriktning kan leda till saker som Kyfos eller skolios, som inte bara kan viftas bort med en bra kudde.

Så om du har haft ryggsmärtor i flera veckor, har haft en skada eller har en befintlig sjukdomshistoria som rör ryggproblem är det bäst att besöka din läkare.

Om du är äldre är det också smart att kontakta en läkare så snart du kan, eftersom saker som diskdegeneration är mycket mer sannolikt ju äldre du är.

Slutsats

Sammanfattningsvis är både tryckavlastning och ryggradsjustering avgörande om du vill ha ett liv utan ryggsmärtor. Och så länge du tar hänsyn till din sovposition och sängklädernas egenskaper bör det inte vara alltför svårt att uppnå detta.

Men goda livsstilsvanor är också alltid välkomna. Och om inte ens det är tillräckligt bra, sök professionell hjälp och ta det därifrån!

Men om du har några frågor om sängkläder eller rätt sovteknik är du välkommen att fråga oss i kommentarfältet!

Sprid ordet vidare

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska