Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Senast uppdaterad den 2 maj 2024

Konstiga baby sovande positioner: Sover din bebis i någon?

TSA-granskaren Connie Hack

Skrivet av Connie

Sömnrådgivare

en bild av en bebis som sover i en konstig ställning

De flesta vuxna är fullt medvetna om hur viktigt det är med en bra sovställning för barnet. En måndagsmorgon med stel nacke är mer än tillräckligt för att få fram det. För spädbarn är behovet dock ännu större eftersom deras ben, muskler och allmänna kroppsform förändras och utvecklas varje natt. Därför är det alla föräldrars ansvar att se till att deras barn sover i rätt ställning. Har du sett din bebis sova i en konstig sovställning? Ska du flytta på det eller låta det vara?

Samband mellan konstig sovställning och plötslig spädbarnsdöd

Under de senaste åren har det kommit ut en enorm mängd information till allmänheten om plötslig spädbarnsdöd (SIDS, Sudden Infant Death Syndrome). Följaktligen har fler familjer börjat ägna mer uppmärksamhet åt i vilka positioner deras barn sover. De uppmuntrar dem att sova på rygg och vänder på dem när det behövs. Men trots föräldrarnas ansträngningar kan många barn fortfarande ha en tendens att lägga sig i ganska konstiga och obekväma sovställningar. Särskilt mot bakgrund av forskning och information om SIDS undrar många föräldrar förståeligt nog om de ska vara oroliga när deras barn hamnar i sådana udda sovställningar.

en baby som sover i en konstig position

Spädbarn som lämnas att sova på mage i mycket mjuka sängkläder sägs löpa den allra högsta risken för plötslig spädbarnsdöd. Olika andra externa faktorer spelar också in. Dessa inkluderar:

Gör klart positioner

Även om det är bäst för barn att sova på rygg under sina tidigaste år finns det några konstiga sovställningar som är vanliga. De utgör ingen allvarlig, omedelbar fara och du behöver inte oroa dig för dem. Ett exempel på detta är vad som kallas gör dig redo positioner.

I dessa positioner ser det ut som om ett sovande barn tränar eller gör någon form av stretchövningar. I dessa ställningar kan barnets muskler bli mer utvecklade och tonade. När barnet kan ses med utsträckta ben eller armar, eller kanske trycker mot huvudet eller fotbrädan med armarna eller benen, tränar de praktiskt taget. Dessa förberedande positioner utgör inget omedelbart hot. Psykosomatisk forskning tyder dock på att om detta sömnbeteende kvarstår för länge utan att åtgärdas, kan tillstånd som tvångsmässigt hårdragande utvecklas senare i livet.

en bild av en liten flicka som sover på en säng

Position för platt huvud

En annan viktig oro som delas av miljontals föräldrar är att syndromet med platt huvud. Syndromet platt huvud kallas det tillstånd som uppstår när en del av barnets huvud blir platt på grund av kontinuerligt tryck på ett ställe. Det finns två typer av platt huvud-syndrom hos spädbarn.

Detta är en tillplattning på ena sidan av barnets huvud. Den vanligaste formen är "positionell plagiocefali". Det inträffar när ett barns huvud blir platt på grund av ett kontinuerligt tryck på ena sidan av huvudet. Spädbarn är mest sårbara eftersom deras skalle är mjuk och böjlig när de föds.

Detta är ett tillstånd där barnets huvud är oproportionerligt brett jämfört med dess djup. Det kan uppstå när barn ligger långa perioder på rygg. Det gör att hela bakhuvudet plattas ut, vilket resulterar i ett mycket bredare och kortare huvud. Brakycefali är mindre vanligt.
Problemet är att även om tidigare studier faktiskt har kopplat ihop ryggsovande barn med en förhöjd risk för FHS, så finns det betydligt fler fördelar och färre faror med att göra det.

Sträckt kroppsposition

Det finns vissa sovställningar där barnets kropp ser ut att vara översträckt, ungefär som i vissa uppresningsställningar, men mer utsträckt som om barnet står på tårna eller huvudet. Denna konstigt utsträckta kroppshållning har ibland misstagits för allvarligare problem, som för högt intrakraniellt tryck, men är ofta bara en enkel sömnavvikelse. Men även om det bara är en onormal sömnställning har välvda sovställningar kopplats till barn som får nattliga astmaanfall.

Även om vissa onormala ställningar som barn sover i kan vara symtom på eller orsaka hälsoproblem, är de flesta bara tecken på att barnets leder och muskler utvecklas. Det är viktigt att föräldrar samlar in så mycket information som möjligt. På så sätt kan de skilja normala sömnfunktioner från potentiellt skadliga sömnavvikelser.

en bild av ett barn som sover på rygg

Säkerhetstips för att undvika konstig sovställning

Sängkläder

Delat rum

Officiella riktlinjer föreslår att delning av rum är en bra idé, men föräldrar bör inte frestas att dela en riktig säng med sitt barn. Under de första sex månaderna efter barnets födelse bör du överväga att placera spjälsängen nära din egen säng. Det borde vara tillräckligt bekvämt och ge dig sinnesfrid. Tvillingar bör inte tillåtas dela samma säng. Inte heller bör äldre barn få sova med yngre syskon. Det går bra att vila med barnet eller mata det i den egna sängen. Barnet ska dock läggas tillbaka i sin egen säng när det ska sova. Sängdelning kan vara livsfarligt om någon av eller båda föräldrarna röker, dricker alkohol eller använder droger.

en bild av en mamma som leker med sin bebis

Förebyggande av plötslig spädbarnsdöd

Slutsats

En konstig sovställning är en ganska komplex fråga, och den är viktigare än man kan tro. En felaktig sovställning kan få långsiktiga konsekvenser för barnet, och det är mycket oroande att plötslig spädbarnsdöd oftast är förknippad med dålig sovställning. Det finns ett antal saker som föräldrar kan göra för att hålla sitt barn i schack, som att göra sängkläderna fastare, kontrollera barnets huvudposition och åtgärda den vid behov, ta bort allt utom bara sängkläder medan barnet sover, dela rum (men inte säng) med barnet och rådfråga en expert innan du gör några större justeringar av barnets spjälsäng eller dagliga sovutrustning.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Connie
Som CPD-certifierad sömnkonsult vet jag hur viktig sömnen är. Och som en kombinationssovare har jag tyckt att det har varit svårt att få produkter som passar min sömnstil. Jag har mer än 2 års erfarenhet av produkttester med The Sleep Advisors, vilket innebär att jag har sovit på, med och under mer än 500 produkter med varierande grad av framgång. Detta läggs till mer än 2 års erfarenhet som produktrecensent för tidningarna Closer, Heat och Grazia, så jag har en rigorös process. Jag älskar att dela mina sömnvittnesmål med våra läsare och höra deras erfarenheter också.
Relaterade inlägg

Fler artiklar om barns sömn

en mamma som håller sitt barn
02 maj 2024

10 bästa vaggvisor för barn vid sänggåendet

Många språkvetenskapliga studier har visat att ords ljud inte är en slump. Människor har vissa, låt oss säga, fördomar om betydelsen av...
Utvalda bild av baby sleep bag guide.
02 maj 2024

Guide till sovsäck för baby

Innan vi går djupare in i vår guide om sovsäckar för barn måste vi först förstå fördelarna med att använda en sovsäck för barn. Annars, vad är ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska