Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Så undviker du att sova på rygg - tips och tricks

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

Utvalda bilder för hur man undviker att sova på rygg

22 april 2024 6 min läsning

En av våra trogna rådgivare frågade oss nyligen "hur undviker man att sova på rygg?" och vi har kommit tillbaka med några svar! Här är allt du behöver veta.

Även om din föredragna sovposition i de flesta fall bara handlar om komfort, finns det situationer där du vill ändra hur du sover på natten. Till exempel kan sidosovare rekommenderas att sova på rygg för att hantera gastroesofageal refluxsjukdom, medan ryggsovare med obstruktiv sömnapné kan rekommenderas att byta till sidan.

Så låt oss gå igenom några tips om hur du kan ändra din sovposition så att den passar alla dina komfort- och hälsobehov! Och om du tror att du inte behöver veta hur du undviker att sova på rygg, håll dig kvar till slutet, eftersom vi kommer att fördjupa oss i några hälsoproblem som är direkt kopplade till sömnpositioner!

Kan du ändra din sovställning permanent?

Låt oss börja med att få det här ur vägen. ja, du kan ändra din sovposition. Det är bara en vana och din kropp kommer att anpassa sig.

Låt oss nu gå igenom hur du kan träna dig själv att växla mellan olika sovställningar. Det finns en hel del sätt att gå tillväga för att göra detta men håll en viktig sak i åtanke - Det tar tid att bryta en vana.

Så om din nya sovställning inte fungerar under de första nätterna eller om du tycker att det är svårt att få en god natts sömn i din nya sovställning, oroa dig inte. Även om det inte är idealiskt, är det inte heller ovanligt. Och så länge du håller fast vid det kommer din kropp att anpassa sig.

Och om du vill veta mer om sovställningar och hur de påverkar din hälsa ska du stanna kvar till slutet. Du kanske upptäcker att ett hälsoproblem som du har för närvarande orsakas av din sovställning!

Hur man alltid sover på sidan

En bild av en kvinna som sover på sidan

Att sova på sidan är mycket vanligt och mycket praktiskt. Så det borde inte vara en överraskning att nästan 3/4 av alla människor föredrar att sova på sidan framför andra sovställningar. Med det sagt är sidosömn inte alltid den bästa sovställningen, men vi kommer att prata mer om det senare.

Låt oss nu hålla oss till hur du kan sova på din sida! Det enklaste sättet att göra detta är att skapa någon form av barriär som hindrar dig från att rulla över på rygg eller mage.

Använd kuddar

Om du är rädd att du ska rulla omkull på rygg, skaffa en stödjande kudde och placera den bakom dig. Bonuspoäng om din säng också ligger nära en vägg. I så fall kan du vända ryggen mot väggen och lägga kudden mellan dig själv och väggen.

Eftersom kudden inte har någonstans att ta vägen kommer du troligen att ligga kvar på sidan. Du kan dock fortfarande rulla över på magen. Och som vi kommer att se senare är magsömn mindre än perfekt i vissa situationer. Men vi kommer att prata mer om det senare.

Använd en U-formad kudde eller gravidkudde

Gravida kvinnor är inte de enda som kan dra nytta av en bra gravidkudde! Faktum är att en gravidkudde eller en U-formad kudde kan vara precis vad du letar efter. Den omsluter dig ju i princip och ger stöd framifrån och bakifrån.

Detta gör det inte bara mycket bekvämare att sova i fosterställning utan det gör det också svårare att vända sig om. När allt kommer omkring, när du tittar på något som Kally U-formad kudde, ser du att det inte lämnar mycket utrymme för dig att floppa runt.

Använd tennisbollar

Ett annat vanligt sätt att ändra sömnstil är att helt enkelt göra de andra två mycket mindre bekväma. I det här exemplet, du skulle helt enkelt tejpa tennisbollar på din mage och din rygg. Så när du försöker rulla runt blir tennisbollarna obekväma och du rullar troligen bara tillbaka på sidan.

Med det sagt är det här inte vårt favorittips. Det kan ju hända att du får ett blåmärke om du lyckas somna på mage eller rygg. Dessutom kan tennisbollarna "rymma" om du vänder och vrider på dig mycket. För att inte tala om att om du redan har någon form av hälsoproblem kan det här förvärra den associerade smärtan om du hamnar i en konstig position.

Så även om det definitivt kan fungera för vissa människor, rekommenderar vi att du testar andra metoder först.

Sov i en mindre säng

På ett liknande sätt som det föregående tipset, kan man bara "ta bort" möjligheten att byta sovställning! Om du till exempel sover i en bäddsoffa ska du inte dra ut sängen alls utan istället sova på kuddarna.

Sedan kan du flytta ryggen till ryggstödet, vilket tar bort möjligheten att vända dig på rygg. Och eftersom sittdynorna sannolikt är mycket små kommer du inte heller att kunna vända dig på magen.

Detta är dock inte en långsiktig lösning. Sittdynorna kan sannolikt inte ta hänsyn till din naturliga kurva och du kan få ont i höfterna (och inte heller få en vilsam sömn). En bra bäddmadrass kan minimera detta problem, men i allmänhet vill du sova i en ordentlig säng.

Ska man sova på mage?

En bild av en The Sleep Advisor som sover på mage

Du kanske har märkt att vi mestadels bara har fokuserat på hur man byter från att sova på ryggen till att sova på sidan. Att sova på magen har å andra sidan mestadels varit frånvarande. Och det är av goda skäl!

I allmänhet kan det vara säkert och bekvämt att sova på mage. Det är dockhär är mycket mer du behöver tänka på som magsovare. När allt kommer omkring lägger du en hel del onödigt tryck på magen och de allra flesta kuddar är inte lämpliga för denna sömnposition. Låt oss därför snabbt gå igenom några saker som du bör vara medveten om.

Att ha en ordentlig kudde

Att sova på mage är redan från början inte idealiskt eftersom huvudet vrids i 90 graders vinkel hela natten. Så du ber redan om nacksmärta på morgonen. Men det är inte här dina potentiella problem med nacksmärta slutar!

Förutom att huvudet lutas åt sidan kan det också hamna på sned uppåt om du inte har en lämplig kudde under. Generellt sett kommer den bästa kudden för magsovare att ligga platt och mycket tunn. Detta beror på att om du inte har en tunn kudde måste ditt huvud lutas under natten.

Att ha en ordentlig madrass

Den andra viktiga faktorn som du bör tänka på är din madrass. Till skillnad från en sidosovare vill du nämligen att höften och axlarna ska sjunka ner i madrassen, du vill att din kropp ska förbli helt platt.

Det är därför madrasser för framsovare kommer vanligtvis att vara mycket fast. Du kan också lägga en kudde under höfterna så att du kan hålla ryggraden i linje och undvika ryggsmärtor som orsakas av att sova i en "lutande" position.

Varför ska man inte sova på rygg?

En bild av en kvinna som sover på rygg

Låt oss slutligen tala om varför du bör undvika att sova på rygg överhuvudtaget.

Och faktum är att vi, till skillnad från att sova på mage, i allmänhet inte avråder människor från att sova på rygg.

Faktum är.., när det gäller saker som sura uppstötningar kan det göra ditt liv mycket enklare att sova på rygg.

Men det finns också situationer där det är bättre att sova på sidan.

Så om du inte har några specifika hälsoproblem utan bara vill veta hur olika sovställningar kan påverka din hälsa, följer här några allmänna riktlinjer.

Obstruktiv sömnapné och/eller snarkning

Den vanligaste anledningen till att människor vill undvika att sova på rygg är på grund av obstruktiv sömnapné och/eller snarkning. När allt kommer omkring, när du sover på ryggen, kommer tyngdkraften att göra det mycket lättare för din tunga att glida tillbaka och blockera din luftväg.

Så om du eller din partner upplever detta tillstånd eller tenderar att snarka varje natt, kommer det säkert att hjälpa dig i det långa loppet att byta till din sida.

Nack- och/eller ryggsmärta

Precis som med magsovare, inte alla kuddar eller madrasser passar perfekt för dig. Och eftersom det är sidosovare som gäller är det bäst att veta vad du letar efter eftersom oddsen är emot dig.

När det gäller nacksmärtor är din kudde förmodligen för tjock. När allt kommer omkring vill du att din nacke ska vara rak och i linje med ryggraden och en tjockare kudde tvingar huvudet att luta nedåt.

När det gäller madrasser är det en liknande situation som för magsovare (även om det vanligtvis inte är lika allvarligt). Generellt sett, du bara vill försäkra dig om att dina höfter inte sjunker ner för långt i madrassen. Det leder ju till att rumpan "sticker ut" och sätter press på nedre delen av ryggen.

Slutsats

För många människor och i många fall är det helt okej och säkert att sova på rygg. Men om du måste byta till din sida vet du nu hur du gör det! Var bara ihärdig så kommer din kropp att anpassa sig med tiden. Och om du vill gå över till att sova på magen hoppas vi att du tar våra råd i beaktande och skaffar rätt utrustning.

Så, trogna rådgivare, du vet nu hur du undviker att sova på ryggen! Om det finns några andra frågor du har om sömnhälsa eller sängkläder, se till att lämna dem i kommentarerna eller kontakta oss direkt.

Sprid ordet vidare

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvalda bilder av Sleeping upright
22 april 2024

Att sova upprätt 101

Den mest uppenbara nackdelen med att sova i sittande ställning är nack- och ryggproblem. När allt kommer omkring har ditt huvud vanligtvis inte...
Utvalda bilder för varför du bör sova i bomullslakan.
02 maj 2024

Varför ska du sova i bomullslakan?

Det finns många fördelar med att sova i bomullslakan, och de går långt utöver att bara vara mjuka och bekväma. Här är några av de viktigaste fördelarna...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska