Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Senast uppdaterad den 22 april 2024

iRBD och behandling

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Certifierad sömnkonsult

Utvalda bilder för iRBD
Sömnstörningar kan vara en tyst och ofta outforskad del av hälsoproblemen.

En nyligen genomförd studie, utförd av ett forskarlag vid Seoul National University Hospital, fördjupade sig i världen av sömnbeteendestörning med snabba ögonrörelser (REM) (RBD) att utvärdera dess behandling och mätning med hjälp av aktigrafi.

Enkelt uttryckt ville de förstå hur bra en viss medicin var, klonazepamfungerade för patienter med RBD, ett tillstånd där personer lever ut sina drömmar under REM-sömnen.

Studien i ett nötskal

En bild av en sovande kvinna.

Sömnstörningar kan vara försvagande och drabba både patienten och dennes anhöriga.

I fallet med RBD kan konsekvenserna bli särskilt allvarliga, med individer som fysiskt utspelar sina drömmar under REM-sömn. För att ta itu med detta inledde ett team av forskare en omfattande studie för att bestämma effektiviteten hos clonazepam för att minska dessa drömrelaterade beteenden.

Forskarna använde sig av en metod som kallas aktigrafi för att mäta patienters motoriska aktivitet under sömnen. Med hjälp av aktigrafi kan två kritiska faktorer kvantifieras: Motor Activity Amount (MAA) och Motor Activity Block (MAB). MAA mäter omfattningen av rörelser under sömnen, medan MAB ger insikter om de specifika perioder då patienterna levde ut sina drömmar.

Deltagare i studien

Studien omfattade 23 deltagare som diagnostiserats med isolerad RBD (iRBD), ett tillstånd där RBD uppträder oberoende av andra sömnstörningar. Deltagarna var mellan 50 och 80 år gamla och hade inte fått behandling med klonazepam eller melatonin före studien.

Resultaten

Resultaten efter tre månaders behandling med klonazepam var anmärkningsvärda.

En betydande andel av patienterna upplevde en minskning av motorisk aktivitet under sömnen. Specifikt uppvisade 39% av patienterna en minskning av stora rörelser och 30% uppvisade en minskning av antalet motoriska aktivitetsblock. Dessutom rapporterade över hälften (52%) av deltagarna en förbättring på mer än 50% i minst ett av dessa mätvärden, vilket tyder på att behandlingen kan vara effektiv.

Subjektiva kontra objektiva mått

En av de mest intressanta aspekterna av denna studie var den uppenbara skillnaden mellan subjektiva bedömningar och objektiva mätningar.

Aktigrafi gav visserligen konkreta data om förändringar i motorisk aktivitet under sömnen, men dessa data stämde inte alltid överens med patienternas självrapportering och kliniska intervjuer. Det som patienterna berättade om sina sömnupplevelser stämde inte alltid överens med de data som samlades in av aktigrafiapparaterna.

Den stora bilden

En bild av en man som försöker sova.

Sömnstörningar utgör en unik utmaning både vad gäller diagnos och behandling. Denna studie ger ett nytt perspektiv på hur man kan utvärdera effektiviteten av behandlingar för patienter med RBD. Genom att införa objektiva mätningar med hjälp av aktigrafi får forskarna ett mer exakt verktyg för att bedöma behandlingsresultaten. Detta tillvägagångssätt lovar att avslöja värdefulla insikter som kanske inte är uppenbara enbart genom patientrapporter.

När det gäller sömnstörningar fungerar denna studie som en fyrbåk av hopp. Den visar vägen mot ett mer objektivt, datadrivet tillvägagångssätt för att förstå och hantera tillstånd som RBD. Även om det fortfarande finns mycket att lära har denna forskning öppnat dörrar till mer effektiva behandlingar, vilket i slutändan förbättrar livskvaliteten för personer som kämpar med RBD.

Slutsats

Sömnstörningar kan vara svåra att behandla och förstå, ofta på grund av att symtomen är svårfångade.

Men.., denna studie presenterar en lovande väg framåt. Genom att integrera aktigrafi i utvärderingen av behandlingseffekten för patienter med RBD kan forskarna få ett helhetsperspektiv som kombinerar både objektiva data och patientupplevelser. Förhoppningen är att detta tillvägagångssätt ska leda till effektivare behandlingar som förbättrar sömnkvaliteten och det allmänna välbefinnandet hos personer som lider av RBD.

Sprid ordet vidare

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska