Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Senast uppdaterad den 22 april 2024

Är kardiovaskulära och metabola sjukdomar kopplade till oregelbundna sömnmönster?

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Certifierad sömnkonsult

Featured image for Kardiovaskulära och metaboliska sjukdomar kopplade till felaktiga sömnscheman
När det gäller sömn har vi alla varit med om det - att jonglera med arbetsdagar och lediga dagar, ofta med olika sömntider. Detta vanliga fenomen kallas "social jetlag", och även om det kan låta harmlöst tyder ny forskning på att det kan ha en mer betydande inverkan på vår hälsa än vi tidigare trott.

En ny studie, som genomfördes på en nationellt representativ grupp tjeckiska hushåll, har fördjupat sig i den sociala jetlaggens värld och belyser hur den relaterar till vårt allmänna välbefinnande.

Här följer en närmare titt på studiens viktigaste resultat och vad de innebär för dig:

Social jetlag förklarad

En bild av en man som stänger av sin alaramklocka.

Kroppens inre klocka, även kallad din dygnsrytmstyr viktiga funktioner som sömn, hormonfrisättning och till och med kroppstemperaturen. Idealiskt sett är den synkroniserad med den naturliga dag-natt-cykeln, vilket uppmuntrar dig att sova på natten och hålla dig vaken på dagen. Denna anpassning är avgörande för att upprätthålla en regelbunden sömn- och vakenhetscykel.

Men vad händer när denna klocka kommer i otakt med ditt dagliga liv, vilket leder till ett oregelbundet sömnmönster?

Det är där social jetlag kommer in i bilden!

Social jetlag är en term som används för att beskriva obalansen mellan din kropps inre klocka och dina dagliga aktiviteter och ditt arbetsschema. Det är som att uppleva en tidszonsförändring utan att lämna hemmet. Detta fenomen leder till en skillnad i sömntid mellan arbetsdagar och lediga dagar, vilket stör det naturliga flödet i din sömn- och vakenhetscykel.

Social jetlag är vanligare än du kanske tror och drabbar en betydande del av befolkningen, där mer än 80% av arbetstagarna upplever någon grad av denna sömnstörning i dygnsrytmen.

Så om du någonsin har kämpat för att vakna på vardagarna samtidigt som du har haft långa, vilsamma helger, är du inte ensam om att möta utmaningarna med ett oregelbundet sömnmönster och konsekvenserna av en störd dygnsrytm.

Studiens uppdrag

Studien hade tre primära mål:

Upptäckterna

Studien analyserade noggrant nio biomarkörer relaterade till ämnesomsättning, kardiovaskulär hälsa, endokrin funktion och immunsystemet.

Vad innebär det för dig?

Även om denna studie ger spännande insikter om förhållandet mellan sömn, social jetlag och hälsa är det viktigt att notera att den främst identifierar associationer, inte direkta orsakssamband. Ytterligare forskning är nödvändig för att fullt ut förstå det komplexa samspelet mellan dessa faktorer.

Konsekvenserna för enskilda personer är dock tydliga: om du uppmärksammar dina sömnmönster och hittar sätt att anpassa dem bättre till ditt dagliga liv kan det få djupgående konsekvenser för din långsiktiga hälsa och övergripande livskvalitet. Att inse betydelsen av din kronotyp och anpassa din dagliga rutin därefter kan vara ett värdefullt steg mot ökat välbefinnande.

Förståelse av kronotyper och hälsa

En bild av en sovande man.

Kronotyper är våra genetiskt betingade preferenser för olika tider på dygnet. De delas ofta in i tre kategorier: morgonkronotyper (morgonmänniskor), kvällskronotyper (nattugglor) och mellankronotyper (varken starkt morgon- eller kvällsinriktade).

  • Morgonkronotyper tenderar att känna sig som mest pigga och energiska under de tidiga timmarna på dagen och kan naturligt vakna tidigt.
  • Kvällskronotyper, å andra sidan, lever upp på kvällen och kan tycka att det är svårt att vakna tidigt på morgonen.
  • Mellanliggande kronotyper hamnar någonstans däremellan.

Forskning tyder på att kronotyp kan påverka olika aspekter av hälsan. Till exempel kan morgonkronotyper ha en fördel när det gäller metabolisk hälsa, eftersom deras inre kroppsklockor stämmer bättre överens med den traditionella nio-till-fem-arbetsdagen. Kvällskronotyper kan dock uppleva mer social jetlag och möta hälsoutmaningar som hänger samman med att deras inre klockor inte stämmer överens med samhällets scheman.

Möjligheten till framtida forskning

Även om denna studie ger viktiga insikter öppnar den dörren för många fler frågor. Forskare är angelägna om att utforska ämnen som hur social jetlag och oregelbundet sömn- och vakenhetssyndrom påverkar den psykiska hälsan, de potentiella långsiktiga effekterna av distansarbete på sömnmönster och personliga metoder för sömnhantering baserat på individuella kronotyper. Resan mot att förstå det komplicerade förhållandet mellan sömn, hälsa och oregelbundet sömn- och vakenhetssyndrom är långt ifrån över.

Slutsats

Ditt sömnschema handlar inte bara om att få en god natts sömn (eller om att förbättra kvaliteten på din sömn); det handlar om att värna om din allmänna hälsa. Forskarna fortsätter att utforska mysterierna med våra inre biologiska klockor, så håll ögonen öppna för ytterligare forskning om detta fängslande ämne. Under tiden råder vi dig att läsa den ursprungliga sömnstudien som denna artikel är baserad på!

Genom att förstå och aktivt hantera social jetlag och anpassa dina sömnmönster till din kronotyp kan du ta proaktiva steg mot bättre hälsa och välbefinnande.

Sprid ordet vidare

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska