Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Förståelse för bäddsoffans mått: En omfattande guide

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

Utvalda bilder för Bäddsoffa mått

22 april 2024 9 min läsning

I takt med att allt mindre hem blir verklighet blir det allt vanligare att ha en bäddsoffa. Så för att vara säker på att din bäddsoffa passar, låt oss prata om bäddsoffans mått!

Som många andra saker verkar bäddsoffans mått enkelt tills det är dags att faktiskt skaffa en ny bäddsoffa. Men oroa dig inte, det är inte heller raketvetenskap. Faktum är att så länge du vet vad du ska se upp för och är i rätt huvudutrymme, bör du kunna få en bekväm bäddsoffa med minsta möjliga svårigheter.

Så idag ska vi prata om vad du bör tänka på när du skaffar en ny bäddsoffa - bäddsoffans mått, hur de kan skilja sig mellan olika sofftyper och andra viktiga faktorer. Och om du fortfarande har några frågor i slutet är du välkommen att lämna dem i kommentarfältet!

Olika typer av bäddsoffor

En bild av en grå bäddsoffa

Om du någonsin har försökt köpa en bäddsoffa tidigare vet du att det finns en hel del terminologi. En tvåsitsig bäddsoffa, en futon, en klick-klack, en bäddsoffa, en hörnsoffa, etc. Så, precis som när vi pratade om hur du kan göra en bäddsoffa mer bekvämska vi dela in dem i tre kategorier baserat på vilken öppningsmekanism de använder.

Observera att detta inte gäller storlek eller form, utan bara mekanismen. Och det beror på att de flesta bäddsoffor faller under dessa tre kategorier och baserat på hur de öppnas finns det lite olika faktorer du behöver tänka på.

Lättöppnade bäddsoffor

Lättöppnade bäddsoffor eller bäddsoffor som kan skjutas ut kan vara ganska knepiga när det gäller att mäta upp sovutrymmet.

Detta beror på att, med dessa bäddsoffor drar du vanligtvis ut den nedre delen av soffan framåt och skjuter sedan ner ryggstödet.

Så din tidigare sittplats är nu din sovplats och sittdynorna och ryggdynorna är din nya madrass. Och vi säger att dessa bäddsoffor är särskilt svåra att anpassa storleken på eftersom de behöver extra utrymme bakom sig så att ryggstödet kan skjutas ner hela vägen.

Klick-klack bäddsoffor

Som med enkel öppning bäddsoffor, en bäddsoffa med klickfunktion där ryggstödet fungerar som halva madrassen. Sittdynan måste alltså vara bekväm och du måste vara medveten om att "sängformen" kräver mer utrymme än "bäddsoffformen".

Att lämna lite utrymme både framför och bakom bäddsoffan är därför viktigt, särskilt för mindre vardagsrum med mycket dekorationer.

Utdragbara bäddsoffor

Till skillnad från de två föregående typerna, Utdragbara bäddsoffor har en egen madrass. Detta innebär att du inte sover direkt på dynorna, vilket gör dem mer slitstarka och lättare att hålla dig bekväm.

Men både monteringsprocessen och mätningarna är lite svårare. För det första, eftersom det finns en hel madrass i spel, kommer en utdragbar bäddsoffa vanligtvis att ta upp mer utrymme. Speciellt eftersom utdragbara bäddsoffor vanligtvis är hörnsoffor - de största och mest skrymmande möblerna du kan hitta.

För det andra är det här de flesta människor gör ett misstag när de tar mått. Du måste nämligen komma ihåg att du bara sover på madrassen. Med andra ord kan en bäddsoffa för två personer ha en stor dubbelmadrass. Men en stor fyrsitsig bäddsoffa kan också bara ha en dubbelmadrass. Så se till att vara uppmärksam!

Standard bäddsoffa mått

En bild av en kvinna på en bäddsoffa

När det gäller att välja en madrassbehöver du vanligtvis inte veta de exakta måtten. En dubbelsängsmadrass passar till en dubbelsängsram, och en dubbelsängsram är mer eller mindre lika stor oavsett var du köper den.

När det gäller storleken på en bäddsoffa är det dock lite mer komplicerat. Det beror på att måtten på en bäddsoffa inte alltid är standardiserade.

Bäddsoffor erbjuder mångsidiga sovlösningar, men det är viktigt att känna till standarden sängstorlekar kan hjälpa dig att jämföra alternativ och fatta välgrundade beslut även för ditt sovrum. Denna förståelse säkerställer att du väljer rätt storlek för dina behov, oavsett om det är en bäddsoffa för gäster eller en traditionell säng för dagligt bruk.

Dessutom kan det vara svårt att bedöma bäddsoffans bredd eller längd med bara storleksnamnet. Och för att verkligen göra saker och ting komplicerade använder tillverkarna inte alltid samma terminologi.

Med andra ord, även efter att ha läst följande avsnitt, kommer vi alltid att rekommendera att du letar upp de specifika måtten på bäddsoffan innan du förbinder dig till ett köp.

Vi listar dock några av standardstorlekarna så att du kan få en uppfattning om vad du ska leta efter.

Standardmåtten på själva soffan

Det är viktigt att notera att vi här bara talar om själva soffan och inte om den madrass som eventuellt följer med. Det täcker inte heller hörnsoffor. Och dessa siffror kan ändras från en tillverkare till en annan. Men i allmänhet är här standardmåtten på bäddsoffor.

en anpassad infografik som visar standardmått för bäddsoffor

Stol eller bäddsoffa

Bäddsoffor för stolar eller barnsängar är de minsta av dem alla. De är vanligtvis lika stora som en vanlig liten soffa, cirka 55H x 80W x 60D cm. Som säng är de vanligtvis lika stora som en singelmadrass.

Bäddsoffor med två enkelsängar eller loveseat

Tvillingbäddsoffor eller loveseatbäddsoffor är lite vanligare än fåtöljbäddsoffor och kan lättare rymma en person. Men det brukar inte vara bekvämt för två personer. Den är vanligtvis cirka 90H x 120W x 90D cm.

Bäddsoffor för hela familjen

En helsoffa har vanligtvis samma höjd och djup som en tvillingsoffa, men är lite bredare. Detta för att den lättare ska rymma två personer. Den är vanligtvis cirka 90H x 180W x 90D cm.

Bäddsoffa för dubbelsäng

Med de följande två bäddsofforna börjar du komma in på området att kunna sova på soffan även innan den "förvandlas" till en säng. Queen bäddsoffor är vanligtvis 90H x 200W x 90D cm och bör vara tillräckligt stora för de allra flesta människor.

King bäddsoffa

Till skillnad från madrasser är en bäddsoffa king size den största, exklusive hörnsoffor eller soffor med specialmått. De är vanligtvis cirka 90H x 220W x 90D cm.

Andra standardstorlekar på soffan

Tro det eller ej, men det finns mer än ett sätt att mäta en soffa. Och här är en enkel förklaring till varför. I det föregående avsnittet används namnen på madrassstorlekar, med mer fokus på sängdelen av en bäddsoffa. Men om vi fokuserar mer på soffdelen får vi dessa standardstorlekar.

Bäddsoffa med 1 sittplats

Som namnet antyder är en 1-sits bäddsoffa gjord för att en person ska kunna sova och sitta samtidigt.

2-sits bäddsoffa

En 2-sits bäddsoffa eller en bäddsoffa för två personer ska normalt rymma två personer som sitter ner. Det är dock inte säkert att den är tillräckligt stor för att två personer ska kunna sova på den.

Bäddsoffa med 2 och en halv sittplatser

Den här bäddsoffan är något större än den föregående. Den extra storleken gör det möjligt för två personer att sova samtidigt i bäddsoffan.

3-sits bäddsoffa

En 3-sits soffa är sannolikt den vanligaste soffstorleken eftersom den är idealisk för tillfällig användning när du har gäster över samt för ett par att sova på. Tre eller till och med fyra personer kan sitta i en bäddsoffa med tre sittplatser.

4-sits bäddsoffa

En fyrsitsig bäddsoffa är sannolikt den största soffan du hittar för det mesta, exklusive skräddarsydda soffor. De passar lätt flera personer både när de letar efter någonstans att sitta och sova. Denna möbel kräver dock mycket utrymme.

Storleken på bäddsoffans madrass

Slutligen vill vi påpeka ett mycket viktigt faktum - storleken på bäddsoffan korrelerar inte alltid med storleken på madrassen! Din faktiska sovyta kan vara mindre eller större än vad namnet antyder. Så kontrollera alltid storleken på den faktiska madrassen, särskilt om det är en utdragbar bäddsoffa.

När det gäller bäddsoffor med klickfunktion och enkel öppning är det bara att räkna. Lägg bara ihop höjden på ryggkuddarna och djupet på sittkuddarna så får du bredden på din sovyta. Och längden kommer att vara densamma som själva bäddsoffan.

En infografik som visar standardstorlekar för madrasser och sängar

Överväganden om rumsutrymme

Som du kanske har märkt vid det här laget, att se till att du har tillräckligt med plats för en soffa är knepigare än man först skulle kunna tro. Storleken på bäddsoffor kan variera ganska mycket och alla regler går ut genom fönstret när du slänger in hörnbäddsoffor och anpassade soffor.

Men det är inte hela världen. Så länge du läser måtten på nätet eller i butiken och planerar saker och ting i vardagsrummet eller sovrummet, borde det gå bra. Med det sagt, här är några fler saker du verkligen bör tänka på innan du skaffar din nya bäddsoffa.

Har soffan rullarmar?

Även om detta kan låta som en slumpmässig fråga kan det spara dig en hel del huvudvärk. Många moderna soffor har nämligen scrollarmar, eller till och med ett scrollryggstöd, vilket innebär att De är tjockare på ovansidan än på undersidan.

Så om du bara mäter botten på din nya bäddsoffa kan du få en otrevlig överraskning när du får in den i vardagsrummet och ser att den inte passar ordentligt! Se därför till att mäta bäddsoffan både nedtill och upptill.

Vilka är måtten på soffan när den är helt utfälld?

I likhet med det föregående tipset, även om det är lite mer uppenbart, ska du inte bara mäta bäddsoffan när den är "i soffläge". Sängen kommer trots allt att behöva gott om utrymme och det sista du vill är att specifikt hitta den bästa bäddsoffan bara för att få veta att den inte får plats.

När det gäller lättöppnade och klickbara sängar, kom också ihåg att bäddsoffan behöver utrymme bakom sig för att rymma ryggstödet som skjuts ner. Även en bäddsoffa som Bruno Interior behöver lite utrymme bakom ryggstödet - även om det kanske inte ser så ut vid första anblicken. Så låt inte bäddsoffan stå i jämnhöjd med väggen.

Kommer bäddsoffan att blockera något?

Även om din bäddsoffa förhoppningsvis kommer att vara höjdpunkten i ditt rum, är den inte alls det enda som finns i ditt rum. Så se till att den inte hindrar något från att fungera som tidigare! Ett uppenbart exempel är en dörr som öppnas inåt och som fastnar på bäddsoffans kant.

Men det finns också mindre uppenbara situationer. Om din nya bäddsoffa till exempel har längre ben än den förra, kan den nu blockera fönstret eller fastna på fönsterbrädan.

Får soffan plats genom dörren?

Om din nya bäddsoffa redan är monterad måste du se till att den faktiskt får plats genom dörren till din byggnad/lägenhet/hus. Detta är särskilt viktigt för bäddsoffor med hörn, eftersom de är ganska svåra att manövrera.

Så be dina vänner om hjälp, mät allt tre gånger och få in soffan. Men om du inte har något emot monteringsprocessen kan det vara bättre att gå den vägen och hoppa över det här steget.

Tips för att köpa rätt bäddsoffa

Att få rätt mått på bäddsoffan är halva jobbet. Att få en bra bäddsoffa är dock den andra halvan. Så här är några tips för att få den bästa bäddsoffan .

Ta hänsyn till kuddarna

I många fall kommer ryggkuddarna och sittdynorna att bli din nya madrass. Så se till att de är bekväma! För de flesta människor är mjuka skumkuddar rätt väg att gå. Men du bör också ta hänsyn till tyget. Något som polyester kan nämligen bli för varmt och leda till överhettning.

Ta hänsyn till madrassen

Om du däremot har en bäddsoffa som går att dra ut bör du titta på själva madrassen. Om du är relativt lätt och sover på sidan kan du försöka hitta en bäddsoffa med en mjuk skummadrass. Om du däremot är lite tyngre kanske du vill ha en fastare madrass.

Och kom ihåg att bara för att det är en bäddsoffa betyder det inte att du ska nöja dig med en medelmåttig madrass. I själva verket bör du leta efter den bästa madrassen som du kan hitta!

Överväg att skaffa en bäddmadrass

På samma sätt som i det föregående tipset kan en bäddmadrass vara nödvändig i vissa fall. De flesta bäddmadrasser är bara cirka 11 cm höga och tenderar att vara på den fastare sidan. Detta är dock inte idealiskt för alla!

Så om du är orolig för att bäddmadrassen inte kommer att vara tillräckligt bekväm kan du överväga att skaffa en bäddmadrass av hög kvalitet! De är vanligtvis inte alltför dyra men kan helt förändra känslan av din bäddsoffa.

Slutsats

Och det är allt du behöver veta om bäddsoffans mått. Som du kan se varierar de ganska mycket. Och i slutändan måste du alltid ta det från fall till fall och noggrant läsa produktbeskrivningen. Men så länge du håller huvudet kallt så kommer det att lösa sig i slutändan!

Sprid ordet vidare

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Läs mer om Sömnmöbler

Utvalda bilder för Att köpa en ny säng för bekväm sömn under kallt väder
02 maj 2024

Skaffa en ny säng för bekväm sömn under kalla nätter

Den viktigaste frågan att ställa sig innan man börjar handla på nätet eller i butikerna är vad man behöver. Till exempel...
Utvalda bild av boxspring säng.
02 maj 2024

Vad är boxspring?

Det finns två huvudsakliga sätt att skapa ett boxfjädersystem. Ett sätt är att skapa ett nät av sammankopplade fjädrar och placera dem inom gränserna ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska