Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Senast uppdaterad den 22 april 2024

Hur vet man när man behöver en ny kudde?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

En man som sover på en kudde
Kuddar ligger oftast längst ner på listan över våra bekymmer. Det är sällan de kommer upp i våra tankar eller samtal. Att ignorera dem är rimligt, även om de har ett utgångsdatum - som de flesta saker i livet. Så vi bör definitivt då och då tänka på en ny kudde.

I genomsnitt tillbringar vi ungefär en tredjedel av våra liv sovande eller liggande i sängen. Eftersom de flesta av oss gör det med en kudde under huvudet är det vettigt att kontrollera när det är dags att skaffa en ny. De delar som lossnar från kroppen när vi sover (hud, olja, smuts, damm) stannar kvar i själva kudden. Om det inte kontrolleras kan det leda till hudirritationer, allergier och till och med Astma.

Fyllningen i de flesta kuddar bryts ned med tiden, förutom de tidigare nämnda partiklarna som ansamlas i den. Således är en kontroll av din kuddes tillstånd i ordning. Du kan göra det genom att testa den med hjälp av några av tipsen i den här artikeln.

Tecken på att du behöver en ny kudde

Vik den på mitten

Om du har kuddar som inte är av skum (latex, mikrofiber eller kroppskuddar) kan du prova att vika dem på mitten. Om kudden inte fjädrar tillbaka till sin vanliga platta form är det förmodligen dags att göra ett köp.

Ta bort örngottet

Ta en titt på dina kuddar utan örngott. Om färgen börjar bli gul, är det ditt fel. Allt som vårt huvud gör sig av med under sömnen fastnar i själva kudden. Om färgen följs upp av konstiga lukter bör du allvarligt överväga att skaffa en annan kudde.

Klumpar och ojämnheter

Dessa är ett nej-nej om du vill ha en kudde i gott skick. Klumpar i materialet är en röd flagga som signalerar att materialet som kudden är tillverkad av börjar förlora sin konsistens. Detta påverkar kvaliteten på komforten och äventyrar även huvudstödet som dina kuddar erbjuder. Återigen, ett tydligt tecken på att du bör skaffa nya kuddar.

Utgångsdatum

en uppsättning nya kuddar

Vissa kuddar kommer med dessa, inget skämt. Polyesterkuddar har notoriskt utgångsdatum markerade på sina taggar. Detta beror på den naturliga nedbrytningen av kuddmaterialet, men låt dig inte skrämmas av det. Många andra faktorer avgör om din kudde är bra för sopor. Mängden slitage, användning av örngott och frekvensen av sömn på den är alla faktorer. Kontrollera ändå utgångsdatumet, särskilt om din kudde har åldrats lite.

Typ av kudde

Beroende på material, tillverkare och användningsförhållanden håller kuddar från ett par år upp till ett par decennier för vissa. Materialet som kudden är tillverkad av är dock den viktigaste faktorn för hur länge dina kuddar håller. I tabellen nedan jämförs kuddarnas livslängd beroende på vilket material de är tillverkade av:

MaterialLång livslängd
Fjäder20+ år
Ner20+ år
Syntetisk dun2-3 år
Skum/Latex2-3 år
Polyester1-2 år
en bild av en kvinna som sover på en ny kudde

Naturliga material är helt klart vinnare här. Fjäder- och dunpennan är anledningen till att sådana material har en lång livslängd, men även de kommer att brytas sönder vid frekvent användning eller ålder. Syntetiska material verkar gå sönder mycket snabbare, men med omsorg kommer de att hålla ett par extra år längre fram. I vilket fall som helst bör livslängden tas med i beräkningen om en ny kudde är vad du letar efter.

Slutsats

Att byta kuddar är något som ofta förbises, särskilt om sömn inte är något problem. Att byta kuddar är inte bara en fråga om komfort, utan också en fråga om hygien. Att ignorera kuddens livscykel till förmån för etablerade sovmönster kan vara skadligt för ens hälsa - särskilt om du är benägen för allergier eller andra dermatologiska tillstånd.

Det är ärligt talat inte så svårt eller dyrt. Jag kan garantera att de flesta av oss, sällan i bästa fall, byter denna del av vår säng. Prova det, särskilt om du har problem med att somna. Att förändra omgivningen för våra kroppar är viktigt för att förändra ohälsosamma sömnmönster. Så lägg en ny kudde i din korg om du har något av dessa tecken - du kommer inte att ångra dig.

Relaterade produkter:

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Rekommenderad läsning:
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Trött kvinna
22 april 2024

Hur länge kan en person hålla sig vaken som mest?

Det enkla experimentella svaret på denna fråga är 264 timmar (ca 11 dagar). År 1965 satte Randy Gardner, en 17-årig gymnasieelev, igång ett...
Utvald bild för kan ett ryggstödsbälte hjälpa till att lindra ryggsmärta
22 april 2024

Stödbälten för ryggen - fungerar de?

Så, hjälper det verkligen att bära ett ryggstödsbälte på något meningsfullt sätt? Tja, det är inte helt entydigt. I en studie observerades 28 arbetare när de...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska