Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Tidiga fåglar och nattugglor - vad är skillnaden?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Tidig fågel och nattuggla

22 april 2024 5 min läsning

Vissa människor vaknar groggy och helt trötta på morgonen, medan andra inte har några problem med att vakna i gryningen. Å andra sidan kanske du finner dig själv knappt vaken sent på kvällen, medan andra klarar av att vara vakna nästan hela natten och spela spel, titta på serier eller gå på fest. Har du funderat på varför det är så? Är det verkligen den tidiga fågeln som får masken? Eller beror det helt och hållet på din livsstil? Här kommer vi att prata om fördelarna och nackdelarna med både tidiga fåglar och nattugglor.

Är du en tidig fågel eller en nattuggla?

Chansen är stor att du redan vet det. Du kan avgöra det genom att helt enkelt titta på dina produktivitetsnivåer under dagen. Om du inte känner dig motiverad, energisk, har svårt att vakna tidigt och gå och lägga dig tidigare, då är chansen stor att du är en nattuggla. Nattugglor har sin högsta kreativitet på eftermiddagen. Morgonpigga å andra sidan går upp lättare och kan arbeta effektivt redan från början. Men det är på eftermiddagen som toppen går ner och många av de tidiga fåglarna börjar känna sig mindre energiska och kanske till och med tar en sen eftermiddagslur för att komma igång.

tidiga fåglar och nattugglor tecknad bild

Vetenskapen bakom tidiga fåglar och nattugglor

Chansen att du är en tidig fågel eller en nattuggla beror inte bara på sociala och miljömässiga faktorer - det finns även genetiska faktorer som spelar in. Många av våra gamla förfäder var tvungna att hålla koll på ungarna och skydda stammen från vilda djur eller attacker. Detta gör att ättlingarna, eller snarare vi, är mer benägna att känna energitoppar när solen går ner. Det gäller åt båda hållen - den största skillnaden är naturligtvis vilken tid på dygnet som vi känner oss mest produktiva.

Tonåringar och vuxna

Det mest utbredda exemplet på tidiga fåglar kontra nattugglor kan ses hos tonåringar och vuxna. Tonåringar går igenom hormonella förändringar, tillväxt, definierar sig själva som en individ och allt detta kan bidra till att de blir nattugglor. Det hjälper inte att de håller sig uppe sent på småtimmarna och spelar spel, tittar på serier, sms:ar eller går ut med vänner. Det betyder dock inte att alla tonåringar kommer att förbli nattugglor när de växer upp.

Samma sak gäller för vuxna - många av oss har 9-till-5-jobb och har praktiskt taget inget annat val än att bli morgonpigga. Men du kanske märker att många vuxna presterar fantastiskt på jobbet på morgonen, medan andra utmärker sig efter lunchrasten. Det finns ett stigma kring att nattugglor underpresterar, men sanningen är att de kan arbeta lika effektivt som morgonpigga - bara vid en annan tidpunkt.

en bild av en flicka som arbetar på en dator på natten

Social jetlag

Social jetlag är en term som skapats av forskare som utfört experiment med tidiga fåglar och nattugglor. Det härstammar från det faktum att nattugglor missgynnas eftersom det moderna samhället utför de flesta av alla sina sociala och arbetsrelaterade aktiviteter under en tidsperiod från 9 till 17. Många nattugglor upplever sömnbrist för att anpassa sig till förväntningarna på att utföra dessa skyldigheter under den tidsperioden. Detta är särskilt svårt, eftersom det är den tid då nattugglor är minst produktiva. Med detta i åtanke är det inte förvånande att studenter som är nattugglor har lägre betyg.

Sanningar och myter om tidiga fåglar och nattugglor

Myt: Tidiga fåglar är smartare, friskare och mer produktiva

Som vi har nämnt finns det inga skillnader i prestationsförmåga mellan de båda typerna. Även om vissa kan tycka att det är bra att vara produktiva under de konservativa arbetstimmarna, betyder det inte att det är dåligt att någon presterar bättre efter mörkrets inbrott. När det gäller intelligens och hälsa har forskningen kommit fram till att det inte heller finns några skillnader mellan morgonpigga och nattugglor.

Sanning: Nattugglor är mer intelligenta

I genomsnitt finns det en mycket liten övervikt för nattugglor när det gäller problemlösning och kognitiva förmågor. Detta faktum är direkt kopplat till genetik. Våra förfäder var tvungna att vara självsäkra, dominanta och redo att möta faror, vilket gjorde deras reaktionstid kortare och mer effektiv. Så om det uppstår en nödsituation kan du vara säker på att en nattuggla reagerar snabbast.

ungdomar som tittar på tv på kvällen

Sanning: Tidiga fåglar är generellt sett lyckligare

Detta beror på att nattugglor lider av den tidigare nämnda jetlaggen. Tidiga fåglar tenderar att falla in i de sociala normerna och dagtidsscheman. Därför tenderar de att vara mer nöjda med de resultat de åstadkommer och känna sig mer fulländade.

Myt: Nattugglor är vårdslösa

Även om det kan tyckas att de är mer benägna att ta risker, så är det inte så. Nattugglor är helt enkelt mer självsäkra och agerar ut snabbt. Forskning har dock visat att nattugglor röker mer och dricker alkohol oftare än morgonpigga.

en kvinna sitter på kanten av en klippa

Myt: Du kan ändra din rytm

Detta har fortfarande inte bevisats. Men om du behöver förbereda dig för en stor jobbmöjlighet eller om du behöver arbeta extra hårt för det där provet, kan du behöva arbeta på att skapa ett annorlunda sömnschema. Även om du kan ändra ditt sömnschema helt och hållet är det ingen garanti för att du kommer att vakna och känna dig pigg varje morgon (eller eftermiddag).

Vem får masken?

Det finns inga avgörande skillnader mellan att vara en nattuggla eller en morgonpigg fågel. Båda har sina för- och nackdelar, och det viktigaste är att ta hand om sin hälsa. Det spelar ingen roll när du går och lägger dig, så länge du får tillräckligt av det. Det är inte bara att somna vid rätt tidpunkt som är viktigt för att få en god sömn.

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Rekommenderad läsning:

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska