Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Kan en madrass orsaka ryggsmärta?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

Stäng-knappen

22 april 2024 5 min läsning

Om du vaknar varje morgon med smärta i ryggen kanske du frågar dig själv "Kan en madrass orsaka ryggsmärta? Eller är det något annat?". Nåväl, låt oss ta reda på det!

För att svara på frågan "Kan en madrass orsaka ryggsmärta" måste vi först förstå hur din madrass påverkar din hållning och ryggradsinriktning. Detta beror på att madrassen är den viktigaste faktorn när det gäller stöd för ryggraden under natten!

Så låt oss se exakt hur din madrass kan hjälpa eller hindra din rygg och orsaka smärta. Och sedan ska vi se hur du kan välja rätt madrass och potentiellt lösa dina ryggsmärtor en gång för alla!

Hur påverkar madrassen vår ryggrad?

Till att börja med måste vi diskutera hur din madrass påverkar din ryggrad i allmänhet. Sedan går vi in på detaljerna och hur du potentiellt kan lindra din ryggsmärta.

Så, som en allmän regel, du vill ha en madrass som passar din sovställning och din vikt. Beroende på dessa två faktorer kan nämligen en madrass antingen ge stöd och en god natts sömn eller ryggont och sömnlöshet.

Och även om det kan verka komplicerat är det faktiskt ganska enkelt. Din nya madrass måste hålla din ryggrad i linje och rak samt ta bort en del av trycket från dina leder. Så låt oss gå in på detaljerna och se om fel madrass orsakar din ryggsmärta!

En illustration av ryggradsstöd

Hur sömnpositioner påverkar ryggsmärta

Beroende på hur du sover befinner sig din rygg i olika positioner och kräver därför olika typer av vård. Och detta gäller oavsett om du behöver en fast madrass, en mjuk madrass eller något däremellan. Men låt oss inte gå händelserna i förväg. Huvudpoängen är att en madrass som inte stöder din sömnposition oundvikligen kommer att leda till en dålig sovställning. Låt oss titta på några exempel.

Sidosovare

En bild av en kvinna som sover på sin högra sida.

Om du sover på sidan, dina tryckpunkter kommer att vara din axel och din höft. Under hela tiden kommer din midja att "flyta" per se. Så du vill ha en madrass som har lite eftergivenhet. Detta är för att dina axlar och höfter ska kunna sjunka ner i madrassen, vilket gör att din midja kan "komma ner" och hålla sig i rätt linje.

Om du å andra sidan har en gammal madrass som är lite för fast, måste din midja komma ner på egen hand, böja hela ryggraden i processen. Och det är lätt att förstå att det kan orsaka ryggont redan efter några få nätter.

Ryggsömn

en kvinna sover på rygg med en sömnmask

När det gäller ryggsovare är saker och ting lite annorlunda. Eftersom din rygg direkt tar på sig trycket, behöver du bara se till att dina höfter inte sjunker ner i madrassen för mycket. Därför är fasta madrasser ofta en bra idé.

Med det sagt kanske vissa personer inte vill ha en fastare madrass. Till exempel om du är lite större och inser att dina höfter är framåtböjda. Detta orsakar mycket tryck på nedre delen av ryggen och kan förvärra ryggsmärtan med tiden. Så även om en fastare madrass i allmänhet är en bra idé, kanske vissa föredrar en medelfast madrass eller till och med en mjuk madrass. Det är också värt att nämna att vissa yrkesgrupper betrakta sovande rygg som den bästa sovställningen för ryggsmärta!

Magsömn

en man som sover på mage i sin säng.

För en person som sover på mage är en bra madrass nästan alltid en fast madrass. Precis som i det föregående exemplet är det din ryggrad som direkt tar emot din kroppsvikt. Men eftersom din framsida inte tenderar att kröka sig för mycket vill du vanligtvis inte sjunka ner i madrassen alls.

Detsamma gäller om madrassen är knölig, eftersom ryggraden måste böjas för att komma runt den.

Så om du har ont i ryggen och sover på magen är en fast madrass ofta ett säkert kort när det gäller smärtlindring.

Hur din vikt påverkar ryggsmärtan

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till när man talar om ryggsmärta är din vikt. Detta beror på att olika madrasser kan vara bättre eller sämre för din rygg, beroende på din sovposition och din vikt.

Till exempel, om du sover på sidan men är på den tyngre sidan behöver du en fastare madrass än en som sover på sidan men är på den lättare sidan. Detta beror på att ju tyngre du är, desto mer tryck utövas via dessa tryckpunkter. Så om du är mycket lätt måste madrassen vara mycket mjuk, annars kan inte höfter och axlar sjunka ner i den.

Så bara för att vi föreslår en memory foam-madrass för sidosovare betyder det inte att samma madrass kommer att vara perfekt för alla. Vissa kanske vill ha en fastare, mer stödjande madrass med tätt skum medan andra kanske vill ha en ultramjuk modell. Här är en tabell som hjälper dig att ta reda på var du befinner dig.

En infografik som visar olika fasthetsnivåer för madrasser

Hur påverkar madrassens fasthet ryggsmärta

Slutligen, för att avsluta den här delen av artikeln, låt oss prata om madrassens fasthet. Vid det här laget borde det vara uppenbart hur madrassens fasthet kan hjälpa till att lindra smärta och förbättra din sömnkvalitet. Det är dock viktigt att notera att när vi säger "en mjuk madrass" talar vi inte om en rent subjektiv känsla.

Det finns en etablerad skala för madrassfasthet som anger hur mycket madrassen ger efter. Det är en skala från 1-10, där de flesta madrasser hamnar i intervallet 6-7 eller mediumfasta. Så om du från föregående avsnitt har bestämt att du behöver en 6 eller 6,5, se till att bara titta på mediumfasta madrasser!

En infografik som visar madrassens fasthetsskala

Hur kan man lindra ryggsmärta?

En bild av en kvinna som lider av ryggsmärtor på grund av felaktig sömnställning.

Nu när du vet att en madrass kan orsaka ryggsmärta är den logiska nästa frågan hur du kan lindra ryggsmärta. Och det mest uppenbara svaret är att först titta på din nuvarande madrass och se om det är den som är problemet. Titta på avsnitten ovan och hitta din madrassmodell online för att se om den passar. Tänk också på dess ålder.

Du kan också vara uppmärksam på om smärtan uppstår på morgonen, eftersom det är en tydlig indikation på att något är fel med madrassen. Om du har kronisk ryggsmärta är det tveksamt hur mycket tryckavlastning en madrass verkligen kan erbjuda.

Också innan du går madrass shopping, överväga att skaffa en bäddmadrass. Detta beror på att de kan göra din sovyta lite mjukare eller fastare samtidigt som du sparar kostnaden för en högkvalitativ madrass.

Vilken typ av madrass är bäst för att lindra ryggsmärta?

Slutligen, låt oss snabbt prata om madrasstyper. Inte alla vet skillnaden mellan minnesskum och pocketfjädrar, och detta kan avsevärt förkorta din sökning efter den bästa madrassen.

Skummadrasser

Skummadrasser är i allmänhet mjuka och har en ansenlig mängd eftergivlighet. De kan också ge stöd och tryckavlastning för att säkerställa en bättre ryggradsinriktning. Men de kan också vara en hit-or-miss. För det första är inte alla skummadrasser mjuka. Detta beror på att skum med hög densitet vanligtvis är mediumfast eller högre.

För det andra tenderar skummadrasser att ha små överhettningsproblem. Så om du inte vill att ditt nya liggunderlag ska göra dig svettig, kanske du vill titta på andra modeller.

Springmadrasser

Resårmadrasser är ofta lite fastare och kan ge ett bra stöd för ryggraden. Detta gäller särskilt för madrasser med pocketresåreftersom varje fjäder kan anpassa sig till din kropp och dina rörelser. Madrasser med fastare fjädrar kallas också ofta ortopediska madrasser och är kända för att hjälpa till att lindra smärta i övre och nedre delen av ryggen.

Så även om de inte kan bota kronisk smärta är de vanligtvis ett bra val. Åtminstone om du är en mage eller ryggsovare. Sidosovare kanske föredrar skummodeller.

Hybridmadrasser

Hybridmadrasser kan vara det bästa när det gäller att åtgärda dålig hållning som de kombinerar fördelarna med de två föregående madrasstyperna. De har vanligtvis ett lager minnesskum som kan ta bort trycket från dina leder samt pocketfjädrar som rör sig med din kropp. Dessutom kommer avancerade modeller vanligtvis med zonstöd, vilket är en välsignelse när det gäller ryggsmärta.

Med allt detta sagt kommer inte alla hybrider att vara en perfekt madrass. De kan vara ganska svåra att hitta och är vanligtvis lite dyrare. Dessutom, om du vill ha en extra fast madrass är vanliga fjädermodeller vanligtvis ett säkrare val.

Slutsats

Övergripande, kan en madrass orsaka ryggsmärta? Ja, det kan den. Men den här smärtan kan avhjälpas! Så kom ihåg vad vi har sagt hittills, skaffa en av de bästa madrasserna för ryggsmärta, få en stödjande kudde och lyssna på din kropp. I slutändan kan du investera i en bra bäddmadrass för ryggsmärta om du vill spara några dollar och undvika att köpa en ny madrass. Och om det inte fungerar, eller om smärtan kvarstår hela dagen, ska du kontakta en läkare för att få professionell rådgivning som hjälper dig att lindra din smärta.

Sprid ordet vidare

Relaterade produkter:
Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska