Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur man väljer en kudde - Allt du behöver veta!

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

Utvald bild för Hur man väljer kudde - allt du behöver veta

25 april 2024 12 min läsning

Att få de perfekta sängkläderna kan förändra din sömn på ett sätt du inte kunde föreställa dig. Men att välja ut dem kan vara svårt om du inte vet vad du ska leta efter. Så vi presenterar för dig, "hur man väljer" - kuddutgåva!

Ofta ursäktar vi vårt dåliga humör med att vi inte har fått tillräckligt med sömn. Vi har alla varit där och det är inget att skämmas för. Sömn är nyckeln till att upprätthålla ett balanserat liv. Människor köper otaliga produkter som tar deras sömnupplevelse till nästa nivå och en av de viktigaste är det föremål där vi placerar våra huvuden - kudden.

Kuddar förbättrar vår sömnkvalitet, komfort och konsistens när vi tar vår viktigaste vila. Om du väljer en kudde som inte känns bekväm ökar dessutom risken för huvudvärk, domningar, obehag, nacksmärta och så vidare. Så här är allt du behöver veta för att kunna välja den perfekta kudden!

Behöver du en ny kudde?

En bild av två kuddar på en säng

Till att börja med vill vi diskutera om du överhuvudtaget behöver en ny kudde. Att få rätt kudde kan trots allt ofta komma med en rejäl prislapp och din sömn kommer säkert att bli lidande om du oroar dig för pengar hela natten lång. Men å andra sidan är även de bästa kuddarna tvungna att falla från nåden vid någon tidpunkt. Så här är varningssignalerna du behöver hålla utkik efter!

Vik den på mitten - Om du har en kudde som inte består av skum (latex, mikrofiber eller en kroppskudde) kan du prova att vika den på mitten. Om kudden inte återgår till sin vanliga platta form är det förmodligen dags att köpa en ny.

Ta bort örngottet - Ta en titt på din kudde utan örngott. Om färgen börjar bli gul är det dags att gå och handla. Allt som vårt huvud gör sig av med under sömnen fastnar i själva kudden. Om färgen följs av en konstig lukt bör du allvarligt överväga att skaffa en ny kudde.

Klumpar och ojämnheter - Dessa är ett nej-nej om du vill ha en kudde i gott skick. Klumpar i materialet är en röd flagga som signalerar att materialet som kudden är tillverkad av börjar förlora sin konsistens. Detta påverkar kvaliteten på komforten samtidigt som det äventyrar huvudstödet som din kudde erbjuder. Återigen, ett tydligt tecken på att du bör skaffa en ny kudde.

Utgångsdatum - Vissa kuddar kommer med dessa, inget skämt. Polyesterkuddar har notoriskt utgångsdatum markerade på sina taggar. Detta beror på den naturliga nedbrytningen av kuddmaterialet, men låt dig inte skrämmas av det. Många andra faktorer avgör om din kudde är förbi sitt bästa. Mängden slitage, om du använder ett örngott och hur ofta du sover är alla faktorer. Kontrollera ändå utgångsdatumet, särskilt om din kudde har åldrats lite.

Vilket kuddfyllnadsmaterial passar dig bäst?

En bild av en kvinna som kramar sin kudde

Eftersom vi redan har nämnt hur fyllningen kan avgöra hur länge en kudde håller, är det bara logiskt att gå djupare in på de olika fyllningsalternativen. När allt kommer omkring, om du vill ha en bra kudde, måste du veta vad som gör den bra!

Lyckligtvis, om du redan vet hur man hitta den perfekta madrassenEn del av det du lärde dig där går att överföra till kuddar! Så här är de vanligaste typerna av kuddar som du sannolikt kommer att se.

Kuddar i ull

En bild av kuddfyllning av ull

När du skaffar en ullkudde bör du förvänta dig några fantastiska förmåner. De tenderar att ha utmärkta fukttransporterande egenskaper såväl som fantastisk temperaturkontroll. Detta gör den till den perfekta kudden för varma sovare eller människor som bor i ett varmt klimat.

Ull är också allergivänligt, så du behöver inte oroa dig för allergier (förutom om du är allergisk mot själva ullen). Ullkuddar tenderar också att vara strukturellt sunda, vilket innebär de ger gott om stöd. Detta innebär dock också att de är lite svårare att forma om.

Och det är också värt att påpeka att ullkuddar i allmänhet är bland de dyrare kuddarna och kräver extra omsorg när det gäller underhåll. Slutligen tar lukten av ull lite tid att vänja sig vid. Men om ull låter som ett idealiskt val för dig rekommenderar vi att du läser ut Woolroom Natural British Wool Pillow recension.

Kuddar i bomull

För det mesta, bomullskuddar har många av de samma fördelarna som ullkuddar. De är allergivänliga, har bra temperaturreglering och transporterar bort överflödig fukt. Dessutom (och detta är något som också gäller för ullkuddar) kan du styra deras loft och fasthet genom att ta ut en del av fyllningen.

Men.., se till att du får en kudde som är 100% bomull och inte bara en blandning om du vill ha optimala resultat. Visst, bomullsblandningar kan ibland ge bra kuddar, men det är vanligtvis bättre att gå helt naturligt. Med detta sagt kan de också bli lite dyra. Och om du letar efter en rekommendation, ge vår Gora Pillow recension en titt.

Kuddar av minnesskum

En bild av memory foam i en kudde

Kuddar av memory foam är bland de mest populära kuddtyperna och det av goda skäl. Eftersom minnesskum kan anpassa sig och forma sig efter din kropp, kuddar av memory foam ger fantastiskt stöd för nacken och är bland de bästa alternativen för människor som letar efter en mjuk kudde. Så det är mycket populärt när man letar efter de bästa kuddarna för nacksmärta.

De är också mycket lätta att hitta och finns i många olika varianter och i alla prisklasserså det är lätt att hitta den perfekta som ger dig en god natts sömn. Det enda problemet är att låg- till medelprissatta kuddar av minnesskum tenderar att ha problem med överhettning.

Du kan dock alltid skaffa en kudde med minnesskum och kylgel och lösa detta problem. Vi rekommenderar särskilt att du tittar på Coolmax Contour Memory Foam-kudden.

Kuddar av latex

en bild av en latexkudde

Om du älskade vad vi hade att säga om kudden med minneskum, kommer en latexkudde förmodligen att passa dig också. Precis som med minneskum, latex ger mycket stöd åt huvud och nacke samtidigt som den är bekväm.

Latex har dock inte lika mycket eftergivlighet som memory foam, vilket leder till en något fastare kudde. Du kan alltid ta bort en del av latexen för att motverka detta, men om du vill ha en mjukare kudde får du i allmänhet en bättre nattsömn med en annan fyllning.

Observera också att kuddar med naturlatex tenderar att vara lite dyrare. Men om ditt huvudmål är att få sömn av hög kvalitet rekommenderar vi att du tar en titt på vår lista över de fem bästa latexkuddarna.

Kuddar av fjäder och dun

Vi bestämde oss för att gruppera fjäder- och dunkuddar i samma kategori eftersom du vanligtvis får en blandning av de två. De tenderar att vara de mjukaste kuddarna på marknaden (särskilt om det finns mer ner) och är det perfekta valet för många.

De är i allmänhet mycket fluffiga, lätta att hitta och även om de inte är lika billiga som en syntetisk kudde, bryter de inte heller banken. Dessutom är de tillverkade av helt naturliga material - vilket är ett stort plus för vissa. Med detta sagt är de inte veganska (eftersom fåglar nödvändigtvis är inblandade i processen) och de kan ibland bidra till bildandet av dammkvalster.

Ändå utgör de ett utmärkt val för många sovande! Och om du letar efter de bästa fjäderkuddarna föreslår vi att du börjar din sökning genom att läsa vår Snuggledown Goose Feather and Down Pillow recension.

Kuddar av bovete

Den sista naturliga kudden vi vill prata om är bovetekudden. Även om det mest är populärt i Östasien, kan bovete fortfarande vara den perfekta fyllningen för dig! Och det enklaste sättet att förstå vad de handlar om är att Tänk på en liten sittsäck.

Fyllningen består av små klumpar som anpassar sig efter ditt huvud och din nacke, vilket ger en extremt hög nivå av stöd och tryckavlastning. Avvägningen är dock att en bovetekudde tenderar att vara lite fastare och i allmänhet är en platt kudde (i motsats till fluffiga dunkuddar till exempel). Men om du letar efter den tunnaste kudden eller letar efter fasta kuddar är det här mer positivt!

De kan dock vara lite bullriga, vilket inte är idealiskt för lätta sömnare. Så om du vill ha en kudde som kan bli av med nacksmärta men bovete låter för irriterande, är det bäst att leta någon annanstans. Å andra sidan, om du vill ha den bästa kudden för nacksmärta, kan en bovetefyllning vara det du letar efter.

Kuddar av syntetmaterial

Syntetiska kuddar finns i alla former och storlekar och är i allmänhet de lättaste att hitta och de billigaste. De mest populära fyllningarna i denna kategori är mikrofiber och polyester.

Generellt sett, syntetiska kuddar är lite fastare än sina naturliga motsvarigheter, men de är också mycket lättare att underhålla - och de flesta av dem kan tvättas i maskin. Men när du letar efter en bra syntetisk kudde, se till att kontrollera lämpliga certifieringar, eftersom farliga kemikalier ibland kan blandas in i processen.

Och även om de tenderar att vara billiga, kan syntetiska kuddar också vara mycket högklassiga och av högsta kvalitet. Så att få de bästa kuddarna behöver inte nödvändigtvis inkludera naturliga material. Om du vill ha bevis, läs bara vår Emma Premium Microfibre Pillow recension.

Vilken är den bästa kudden för din sovposition?

Nu när vi har gått igenom alla de olika materialen är det dags att gå vidare till din sovställning. För trots allt.., hur du sover avgör direkt vilken typ av kudde som passar dig bäst. För att inte tala om att olika sovställningar kräver olika typer av stöd.

Det kan verka komplicerat eller oviktigt vid första anblicken, men det är faktiskt tvärtom. Att räkna ut vilken kudde du behöver är lätt som en plätt när du vet vad du ska hålla utkik efter. Att välja fel kudde kan dock leda till en hel del nack- och ryggsmärta! Så låt oss gå igenom allt du behöver veta om att välja rätt kudde för din sovposition.

En infografik som visar vilka loft olika sovställningar är kompatibla med

Sidosovare

De flesta människor sover på sidan och därför är de flesta kuddar bra för sidosovare! Det viktigaste du behöver tänka på är kuddens höjd eller dess loft. Detta beror på att du, beroende på dina axlar, kan behöva en kudde med ett mindre eller större loft.

Men generellt sett kommer de flesta sidosovare att vilja välja en medeltjock kuddeeftersom den är tillräckligt hög för att hålla ryggraden i god form och ge stöd åt nacken. Men om du har mycket breda axlar vill du ha tjocka kuddar, och om du har smala axlar är en tunn kudde perfekt - så ta hänsyn till din sömnposition!

Och när det gäller fasthet, en medelfast kudde bör passa dig bra - eftersom du inte vill att ditt huvud ska sjunka ner helt i kudden, men du vill också ha lite eftergift för att vara bekväm. Och eftersom de flesta kuddar är medelfasta kuddar är kuddfasthet för sidosovare så lätt som det blir. Slutligen, om du letar efter rekommendationer, här är vår lista över de bästa kuddarna för sidosovare.

Magsömn

Som en magsovare, att få en kudde som är lätt att komprimera är viktigt. Till skillnad från sidosovare är din främre halva mer eller mindre rak, vilket innebär att en kudde med högt loft leder till att huvudet böjs uppåt och orsakar nackspärr.

Det kan också vara bra att notera kuddens fluffighet, särskilt om du gillar att sova med huvudet i mitten. Detta beror på att du inte vill komprimera den mellersta delen av kudden medan sidorna håller sig uppe och blockerar ditt ansikte och mun. Med allt detta sagt finns det marginella fall. Till exempel om kudden är otroligt tunn. Så när du får den bästa kudden för främre sovande, helst vill du prova några olika loft. Och om du undrar, här är vår kortlista över de bästa kuddarna för mage / främre sovare.

Ryggsömn

I de flesta fall, ryggsovare klarar sig bra med en kudde med medelhögt till lågt loft. Det finns dock några saker som du bör tänka på.

Om du till exempel lider av sura uppstötningar kan en något högre kudde hjälpa dig att lindra en hel del av obehaget under natten. Om du å andra sidan lider av sömnapné eller bara har för vana att snarka, är det bäst att rådfråga din läkare och skaffa en snarkkudde som kan hjälpa dig att hålla luftvägarna fria från påfrestningar. Och beroende på hur du sover kan extra fasta kuddar också vara ett bra val. Så vi föreslår att du tar en titt på vår lista över de bästa kuddarna för ryggsovare och hittar något som fungerar för dig.

Kombinerade sovplatser

Att vara en kombinerad eller blandad sovare innebär att du ändrar din sovställning under natten. Och det gör det lite svårare att välja den perfekta kudden baserat på dina personliga preferenser. Men som en allmän tumregel bör du få en kudde med medelhöjd, medium fast kudde göra tricket.

Det kan också vara bra att skaffa en justerbar kudde eftersom du kan finjustera den så att den passar dina behov. Eller åtminstone få en fyllning som kan anpassa sig till din kropp - som latex eller minnesskum. Och om du inte vet var du ska börja föreslår vi att du läser vår OTTY Deluxe Pillow-recension.

Vilken kuddform och kuddstorlek passar dig?

En bild av tre kuddar i olika former och storlekar

Nästa steg i att välja rätt kudde är att tänka på kuddens storlek och form. Och oroa dig inte, det här är mycket lättare än de två föregående segmenten.

När allt kommer omkring kan du förmodligen bara genom att titta på en kudde avgöra om den har rätt storlek och form för dig. Vi kommer ändå att diskutera hur storlek och form påverkar en kudds prestanda - bara för att vi ska kunna se till att du väljer den perfekta kudden i slutändan!

Kuddens storlek

När det gäller storleken på kudden, den enda avgörande faktorn är hur hög kudden är när den har komprimerats. Som tidigare nämnts påverkar detta direkt din ryggradsinriktning och bör därför tas på allvar.

När det gäller kuddens bredd och längd är det bara en fråga om personliga preferenser. Om du gillar att rulla runt mycket kommer du säkert att få ett leende på ditt ansikte om du får en större kudde. Plus att få stora kuddar till sängen ger de bästa kuddstriderna. Men om du gillar att ta med dig din kudde överallt, bör en mindre kudde passa dig bättre. Å andra sidan kan du också bara skaffa en separat resekudde av hög kvalitet.

Kuddens form

När det gäller kuddens form fungerar en vanlig, rektangulär eller kvadratisk kudde för de flesta människor. Med det sagt finns det några andra kuddformer som kan vara mycket mer användbara i vissa situationer. För att bara nämna några:

Vilka kuddfodral ska du skaffa?

En bild av en kudde med ett blommigt kuddfodral

En annan viktig men ibland förbisedd aspekt av att få den perfekta kudden är att skaffa ett ordentligt kuddfodral. Visst, de flesta kuddar levereras med avtagbara överdrag som du kan byta ut när du vill, men varför inte satsa på guld från början?

Eftersom överdragen är i direkt kontakt med ditt ansikte kan ett dåligt överdrag dessutom helt underminera även den bästa kudden! Så håll följande faktorer i åtanke:

Vad är ett kuddskydd?

På liknande sätt som kuddöverdrag har vi kuddskydd. Även om de inte är lika populära som vanliga överdrag kan de ändå vara användbara i vissa situationer. Användningen av kuddskydd inkluderar men är inte begränsad till:

Hur många kuddar ska man sova med?

En bild av en kvinna som sover med ett stort antal kuddar

Vi har diskuterat hur man hittar den perfekta kudden, men behöver man bara en? Tja, det beror på vad du är ute efter. Om du vill hålla kostnaderna nere samtidigt som du ger din kropp vad den behöver - räcker det förmodligen med en.

Men.., att ha flera kuddar för sänggåendet har sina egna fördelar. Till exempel kan du få den bästa sidosömnskudden att använda på natten och sedan ge den bästa ryggsömnskudden för att ta de mest bekväma tupplurarna som denna planet någonsin har sett.

Det finns också mindre kuddar som du kan skaffa för att göra ditt vakna liv lite bättre. Till exempel kan kuddar för hållning (som ländryggskuddar) göra det mycket bekvämare att sitta vid skrivbordet hela dagen.

Slutsats

Som du kan se finns det en hel del saker du behöver tänka på om du vill välja rätt kudde. Men förhoppningsvis är du nu fullt utrustad för att fatta det beslutet och få den bästa sömnen i ditt liv!

Och om du har några fler frågor om sömn eller andra sängprodukter rekommenderar vi starkt att du surfar in på vår webbplats eller lämnar en kommentar nedan, eftersom vi har täckt nästan allt du någonsin behöver veta för att få en ordentlig vila. Och låt oss veta om hur man väljer, kuddutgåva, hjälpte dig att hitta din perfekta tupplurskompis!

Sprid nyheten

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvalda bilder för Eating in Bed.
02 maj 2024

Äta i sängen - Hur äter man i sängen utan att göra en röra?

Ah, att äta i sängen - den ultimata njutningen. Det finns så många anledningar till varför denna mysiga aktivitet kan förändra ditt liv. För...
Utvalda bilder för Hur man sover i en bil.
22 april 2024

Hur sover man i en bil?

Och det här är våra favoriter: Subaru Outback representerar den nya generationen. Den erbjuder dig rymliga baksäten som kan användas fullt ut...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska