Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

För varmt för att sova? Prova dessa tips

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

Utvalda bilder för För varmt för att sova

22 april 2024 7 min läsning

När temperaturen stiger och sommarvärmen förvandlar ditt sovrum till en bastu kan det kännas som ett omöjligt uppdrag att få en god natts sömn. Men var inte rädda, kära vänner med sömnbrist, för vi har några fräsande lösningar som hjälper dig att besegra värmen och njuta av din snooze-tid utan att svettas!

Ah, sommartid - solsken, Stranddagaroch glasstrutar. Men när den brännande värmen rullar in kommer en inte lika välkommen följeslagare som kallas "sömnlösa nätter".

När temperaturen stiger och ditt sovrum känns mer som en bastu kan det vara en verklig utmaning att hitta det svala lugn som behövs för en vilsam sömn. Men oroa dig inte! Vi är här för att rädda dig från att vända och vrida på dig i en svettpöl.

I den här artikeln får du några avslappnade och uppfriskande tips som hjälper dig att övervinna de varma, klibbiga nätterna och få den vilsamma sömn du förtjänar. Så fortsätt läsa.

Tips för att hålla dig sval under de varma nätterna

Okej - vi ska inte göra saker och ting långa och alltför komplicerade. Du är inte här för det, nej. Du är här för att ta reda på hur du kan svalka dig själv under denna brännande natt. Så här är några saker att göra före sängen och medan du ligger i sängen för att kyssa de svettiga nätterna adjö och äntligen få den verkligt lyckliga nattsömn du förtjänar.

Vad du ska göra innan du går och lägger dig

En kvinna bäddar sin säng

Här är några saker du kan göra innan du går till sängs.

Träna inte före läggdags

Träning före sänggåendet kanske inte är den coolaste idén om du vill hålla dig sval under natten.

När du tränar stiger kroppstemperaturen, och om du går till sängs med förhöjd temperatur kan det bli svårare att svalka sig och känna sig bekväm. För att säkerställa en sval och vilsam nattsömn är det bäst att ge dig själv några timmar mellan träning och sänggående, så att kroppen kan återgå till sin normala temperatur.

Så om du vill hålla huvudet kallt och undvika att känna dig varm och besvärad i sängen, spara dina träningspass till tidigare på dagen och låt natten handla om att hitta den perfekta platsen för sval komfort.

Ät inte före läggdags

När du äter arbetar din kropp med att smälta maten, och den här processen kan öka din kroppstemperatur. Att äta kolhydrater före sänggåendet kan orsaka en ökning av blodsockernivån, vilket gör det svårare att somna och kan leda till att du känner dig varmare under natten.

För att hålla saker och ting svala och förbättra dina chanser till en vilsam sömn, försök att avsluta din sista måltid eller mellanmål minst ett par timmar före läggdags.

Dra för gardinerna

Att dra för gardinerna under dagen och före sänggåendet är avgörande om du vill hålla dig sval under natten, särskilt under de heta sommarmånaderna. Genom att blockera den överdrivna värmen från solljuset kan du förhindra att ditt rum förvandlas till en värmefälla och känns varmt och obekvämt. Genom att dra för gardinerna under dagen håller du det direkta solljuset ute, och genom att dra för gardinerna innan du går och lägger dig behåller du svalkan från kvällen och får en behagligare sovmiljö, så att du kan hålla värmen borta och få en god natts sömn.

Och för bästa resultat - överväg att investera i några bra mörkläggningsgardiner - de är bäst för att hålla värmen ute och kylan inne.

Kyl rummet

EN illustration som visar idealiska temperaturer efter ålder

Glöm inte att du också måste hålla ditt rum svalt om du vill hålla dig sval under natten, särskilt under de varma, rastlösa nätterna.

Förutom att använda gardiner för att stänga ute överdriven värme kan en fläkt eller en luftkonditioneringsenhet bidra till att hålla en behaglig temperatur. Ett svalare rum främjar bättre sömnkvalitet genom att förhindra överhettning, så att du kan glida in i drömlandet utan att vrida och vända på dig av obehag.

Så innan du går och lägger dig, se till att skapa en sval oas i ditt rum med hjälp av gardiner, fläktar eller luftkonditionering för en riktigt uppfriskande och vilsam sömnupplevelse.

Investera i sängkläder av god kvalitet

Och, en av de viktigaste sakerna - sängkläder!

En stödjande madrass som andas, tillsammans med en svalkande kudde som geléfylld memory foam, kan bidra till att reglera kroppstemperaturen och förbättra sömnkvaliteten. Att välja lakan av ekologisk bomull eller andra material som andas främjar luftflödet och transporterar bort fukt, vilket gör att du känner dig bekväm och sval hela natten.

Genom att prioritera sängkläder av hög kvalitet kan du skapa en sömnmiljö som bidrar till en uppfriskande och återhämtande sömnupplevelse.

Ta ett varmt bad

I motsats till vad du kanske förväntar dig kan ett varmt bad faktiskt hjälpa dig att hålla dig sval under en varm natt och främja en natts sömn. djup sömn.

När du utsätter kroppen för varmt vatten vidgas blodkärlen och blodcirkulationen ökar, vilket leder till att kroppstemperaturen sjunker.. Denna sänkning av kroppstemperaturen efter ett varmt bad kan hjälpa dig att känna dig svalare och mer bekväm när du lägger dig i sängen.

Om du vänder och vrider på dig en varm natt kan du överväga att ta ett avkopplande varmt bad i stället för en kall dusch för att underlätta nedkylningen och bana väg för en vilsam sömn.

Vad du ska göra när du ligger i sängen

En kvinna i badrock ligger ner i sängen

Här är några saker du kan göra när du ligger i sängen för att sänka kroppsvärmen och få en bättre natts sömn.

En kvinna i badrock ligger ner i sängen

Denna temperatur anses ofta vara den perfekta för att främja sömnen eftersom den skapar optimala temperatur- och fuktnivåer i sovrummet. Genom att sänka termostaten förhindras överhettning eftersom varm luft stiger, vilket håller rummet svalare och mer bekvämt. Genom att uppnå en gynnsam sömnmiljö ökar du sannolikheten för att uppleva oavbruten, djup sömnvilket gör att du kan vakna upp utvilad och vitaliserad på morgonen.

Välj din pyjamas med omsorg

Att välja rätt typ av pyjamas är viktigt för att hålla sig sval under natten. Genom att välja lätta material som andas, t.ex. bomull eller bambu, kan luften cirkulera runt kroppen och du slipper känna dig varm och svettig.

Rätt pyjamas kan hjälpa dig att reglera kroppstemperaturen genom att låta värmen försvinna och hålla dig bekväm i förhållande till den omgivande temperaturen. Dessutom hjälper en pyjamas till att absorbera svett, skapar en barriär mellan din hud och sängkläderna.

Så även om gå kommando Det kan verka frestande, men att välja rätt pyjamas kan bidra till en mer bekväm och sval sömnupplevelse.

Ha lite vatten på nattduksbordet

Att ha en flaska kallt vatten på nattduksbordet är ett måste för att hålla sig sval under varmt väder och främja en bekväm sömn.

Att dricka vätska regelbundet, särskilt före sänggåendet, hjälper till att reglera kroppstemperaturen och gör att du känner dig utvilad. Att dricka kallt vatten under natten kan ge omedelbar lindring om du känner dig varm, och att dricka vatten kan också hjälpa dig att slappna av och lugna kroppen, vilket underlättar en smidigare övergång till sömn.

Ha därför alltid den pålitliga flaskan med kallt vatten vid din sida och säg adjö till att vända och vrida på dig i värmen, så att du lätt kan glida in i drömlandet.

Frys in ditt örngott

Att frysa in örngottet är ett smart knep för att hålla sig sval under natten och undvika störd sömn.

Eftersom värme stiger skapar ett fryst örngott på kudden en uppfriskande och sval yta att vila huvudet på. Detta enkla tillägg till din Läggdagsrutin hjälper till att motverka värmen i rummet och främjar en bekvämare och mer vilsam sömn, så att du kan vakna upp och känna dig utvilad och redo att ta itu med dagen.

Hur är det med heta sömnare och kvinnor som går igenom klimakteriet

En kvinna som håller en våt servett i pannan på grund av klimakteriesmärtor

Tyvärr finns det vissa människor som behöver sänka kroppstemperaturen inte bara under sommarmånaderna utan under hela året. Det handlar om personer som alltid sover varmt och kvinnor som upplever så kallade nattsvettningar. Lyckligtvis finns det en enkel lösning även för dessa människor. Alla som har svårt att sova på grund av den fruktade varma luften kan dra nytta av de tips som nämns ovan.

Hur påverkar temperaturen sömnen?

En kvinna som ligger ner i sängen medan hon blir upphetsad

Temperatur och sömn, de är som ett udda par som delar sovrum. Låt oss bryta ner det på ett avslappnat sätt.

När det gäller att snooza spelar temperaturen nämligen en lömsk roll. Under sömnen genomgår våra kroppar olika sömnstadier som REM-sömn, långsamvågig sömn, etc. Nu kommer det viktigaste: våra kroppar föredrar en svalare miljö för att dessa stadier ska kunna utföra sin magi.

När det är stekhett, som under en värmebölja, kan vår sömn bli lidande. Höga temperaturer gör det svårare för våra kroppar att svalna, och det kan störa vår dyrbara djupsömn. Dessutom kan värme förvärra tillstånd som obstruktiv sömnapné, vilket orsakar fler störningar under natten.

 

Men oroa dig inte, det finns hopp! Att etablera en rutin vid läggdags som inkluderar att hålla sömnmiljön sval kan hjälpa. Våra kroppar följer något som kallas en dygnsrytm, som reglerar vår sömn- och vakenhetscykel. När vi närmar oss läggdags börjar kroppstemperaturen naturligt att sjunka. Genom att skapa en svalare sömnmiljö med rätt temperatur kan vi synkronisera med kroppens naturliga rytm och få en bättre sömn.

Så nästa gång du går och lägger dig, se till att skapa förutsättningar för optimal sömn genom att hålla det svalt. Låt kroppen hitta den rätta temperaturen och se hur REM-sömnen och djupsömnen dansar bort natten, så att du blir utvilad och redo att ta itu med dagen som kommer.

Slutsats

Så där har ni det, gott folk!

När sommarvärmen gör ditt sovrum till en enda röra kan det kännas som en avlägsen dröm att få en god natts sömn. Men frukta inte, beväpnad med dessa coola tips och tricks kan du erövra de heta, klibbiga nätterna och återfå din vilsamma sömn.

En illustration som visar hur man håller sig sval och hur man håller sig varm

Från att dra för gardinerna till att ställa in termostaten, välja rätt sängkläder till att frysa in örngottet - dessa enkla justeringar kan göra hela skillnaden. Så omfamna svalkan, fördriv värmen och njut av dina välförtjänta nätter med fridfull sömn.

Sprid ordet vidare

Relaterade produkter:

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska