Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur förändrar tekniken madrassindustrin?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

Utvalda bilder för Hur förändrar tekniken madrassindustrin

22 april 2024 6 min läsning

I takt med att tekniken går framåt börjar alla branscher förändras och anpassas. Det väcker frågan - hur förändrar tekniken madrassbranschen? Det visar sig att vi har kommit en lång väg.

Den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt för madrassföretag att förnya sig på många olika sätt. Faktum är att det kan vara svårt att förstå att det vi ser som vanligt uppfanns för bara några decennier sedan! Så vi kommer att gå igenom några av de största omskakningarna i madrassindustrin som har ägt rum nyligen. Och lita på oss, du kommer att bli förvånad över hur mycket saker och ting har förändrats under denna korta tidsperiod!

Nya typer av madrasser har fötts

När vi talar om madrasstyper tänker de flesta på resårmadrasser, skummadrasser och kanske latex. Det kan dock vara lite svårt att bedöma när vad kom ut. Till exempel, medan syntetiska och naturliga latexmadrasser ses som lyxartiklar idag, är de lite äldre än man kan tro - de första modellerna dök upp runt för hundra år sedan. Uppfinningen av traditionella minnesskummadrasser ägde å andra sidan rum så sent som 1970-talet!

Lagren i en HiGRID-madrass

Men hybridmadrasser är utan tvekan de nyaste barnen på blocket! Med vissa konton som placerar sin uppfinning i slutet av 2000-taletDet är fascinerande att tänka på hur snabbt hybridmadrasser ökade i popularitet. Men det är också mycket vettigt! När allt kommer omkring är löftet om att ha det bästa av två världar, minnesskum och fjädrar, bundet att få människor intresserade. Och allt eftersom åren går blir de bara mer och mer avancerade.

Att göra allt perfekt

Det är alltid roligare att prata om en helt ny uppfinning, men små justeringar kan ibland vara lika revolutionerande. Och som du kommer att se, nästan alla aspekter av madrassindustrin har genomgått stora förändringar under årens lopp - allt med slutmålet att göra allting perfekt! Så låt oss ta en titt på några anmärkningsvärda exempel.

En bild av en gyllene måltavla som träffas av en gyllene pil

Fler sängramar

Medan en vanlig sängram i trä eller metall var normen ett tag (tillsammans med att sova på golvet), har den moderna eran betydligt fler alternativ. För det första, har vi nu justerbara sängar som du kan finjustera till absolut perfektion. Och det var bara i förra seklet att folk har haft förmånen att få pilla på sina sängramar på det här sättet.

För att inte tala om hur kompakt allt har blivit. Om du vill ha vertikalt utrymme har du låga sängramar. Om du vill ha mer fritt utrymme har du förvaring och våningssängar. Och om du vill ha fullständig avskildhet har du himmelssängar. Så det finns naturligtvis ett svar på nästan alla problem du kan tänkas ha.

Inget mer svettande

En av de största nackdelarna med madrasser av memory foam är att de tenderar att fånga kroppsvärmen och göra dig svettig. Med några madrassinnovationer på vägen kan detta dock undvikas ganska enkelt. Detta beror på att memory foam har blivit mycket mer komplext under de senaste åren! Nu kan du ofta hitta memory foam med grafit eller en kylande vätska/gel som skyddar dig mot överhettning.

Och om den nya skumtekniken inte var tillräckligt bra finns det också andra alternativ. Från ventilerande överdrag till svalkande toppers - det har aldrig varit lättare att fly från värmen!

Ingen mer rörelseöverföring

Precis som överhettning är skummadrassens främsta nemesis, rörelseöverföring är mardrömmen för alla ägare av resårmadrasser. Och det beror på att innerspringmadrasser brukade styra marknaden! De hade en "platta" med fjädrar som alla tryckte på varandra vid minsta rörelse.

Men madrasstekniken har kommit långt och du är inte längre begränsad till bara en resårmadrass. Detta beror på att pocketresårmadrasser är här för att rädda dagen! Eftersom varje fjäder har sin egen lilla ficka är rörelseöverföringen nästan helt borta och du kan äntligen få en god natts sömn oavsett hur mycket du vänder och vrider på dig.

Justerbar fasthet

En annan sak som folk brukade kämpa med är madrassens fasthet. Om madrassen är för fast för din kroppsbyggnad blir du obekväm. Men om madrassen är för mjuk får du ont i ryggen. Tekniken med madrasser med justerbar fasthet har dock utvecklats för att lösa detta problem.

För det första finns det nu madrasser av hög kvalitet som gör att du kan justera fastheten på båda sidor av madrassen. Detta ser man vanligtvis med luftmadrasser. Men det finns också mer intressanta sätt att ta sig an problemet. Till exempel, HiGRID-The Sleep Company och deras SmartGRID-teknik har ett helt annat förhållningssätt.

Genom att skapa ett polymert gallerskikt kan madrasser som t.ex. Luxe Original eller Premium Hybrid kan ge en mjuk känsla på kroppskurvor, som höfter eller axlar, samtidigt som den fortfarande är stödjande och fast längs ryggen. Vi täcker denna nya innovation mer noggrant i vår SmartGRID-artikel - så kolla in den om du vill veta hur de har lyckats få det bästa av två världar.

Håller saker och ting miljövänliga

En annan viktig rörelse som har fått fäste under de senaste åren är miljörörelsen. Och även om madrassindustrin vanligtvis inte kommer upp när man pratar om klimatförändringar, har den verkligen gjort stora framsteg!

Nuförtiden kan du enkelt få en renoverad madrass som minskar avfallet. Eller så kan du köpa en madrass som innehåller naturliga material. I denna kategori är bambu och eukalyptus sängkläder är för närvarande all-the-rage. Detta beror sannolikt på det faktum att de både räddar planeten och erbjuder utmärkt andningsförmåga - och håller därmed kroppstemperaturen sval.

Dessutom finns det nu fler system på plats för att hålla oss säkra. Du kan nu snabbt ta reda på om ullen har anskaffats på ett etiskt sätt eller om varumärket i fråga gör sin del för att hålla koldioxidutsläppen nere. Sammantaget är det ett stort steg framåt i rätt riktning.

Bättre sängkläder i allmänhet

Slutligen är det inte bara madrasserna som har blivit bättre - allt har blivit det! Du har nu en kudde för nästan alla situationer: resor, amning, nackbesvär etc. Sänglakanen blir också mjukare och mer andningsbara för varje minut, med produkter som sängkläder i satin blir allt billigare och mer utbredda.

Dessutom vet vi mycket mer om sömn i allmänhet. Vi vet nu hur vi kan underlätta symptom på vintertrötthetI dag är vi snabbare på att känna igen sömnlöshet, det finns sängkläder som är utformade för specifika sovstilar och så vidare. Så vad du än behöver kan du nu hitta! Madrasserna finns i överflöd - du kan kolla vår ständigt gröna köpguide för bästa madrass att försöka hitta din perfekta madrass - och vi är säkra på att du kommer att hitta den eftersom madrassindustrin har utvecklats så långt att alla kan hitta sin perfekta fasthet eller stöd.

Slutsats

Att förbättra sin sömnkvalitet har förmodligen aldrig varit enklare än i modern tid. Tekniken har svarat på nästan alla behov du kan ha för att få ordentlig sömn och det är bara en tidsfråga innan de fulländar allt!

Och vi är ganska optimistiska när det gäller ny teknik som SmartGRID-skiktet från HiGRID. Kanske kommer de till och med att ta fram helt nya innovationer för kunderna inom kort! När allt kommer omkring har tekniken gjort madrassindustrin till en fiende att räkna med och vi kan bara föreställa oss vad som kommer att komma härnäst.

Denna sida har tagits fram i samarbete med HiGRID-The Sleep Company.

Sprid ordet vidare

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska