Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Finns det några hälsofördelar med att dricka citronvatten före sänggåendet?

Först och främst måste vi få en sak ur vägen. De flesta av dessa fördelar är mestadels anekdotiska och stöds inte riktigt av forskning. De flesta förlitar sig på det faktum att färsk citronsaft är en bra källa till C-vitamin, och vi vet alla att Vitamin C är bra för oss. Så med detta sagt, här är några potentiella fördelar med att dricka citronvatten före sänggåendet:

Intag av vitamin C

bild-1871-1

Citroner är en bra källa till C-vitamin, som en citron innehåller ca 50 mg C-vitamin, vilket är allt från 60-80% av rekommenderat dagligt intag.

Så om du vill öka ditt intag av C-vitamin är det ett bra sätt att dricka citronvatten före sänggåendet.

Varför gjorde du det? Eftersom C-vitamin är ett viktigt vitamin som ansvarar för många funktioner i kroppen, inklusive immunsystemets stöd [1]kollagenproduktion och järnabsorption. [2]

C-vitamin är dessutom en kraftfull antioxidant som kan bidra till att skydda kroppen mot skador orsakade av fria radikaler.

Hydrering

bild-1871-1-1

Att ha en ett glas vatten före sänggåendet är alltid en bra idé, men att tillsätta citron kan göra den ännu bättre. Eller åtminstone godare.

Citroner är ett naturligt vätskedrivande medelvilket innebär att de kan bidra till att främja urinproduktionen och förhindra uttorkning eller till och med njursten.

Dessutom kan dricka varmt, varmt eller till och med kallt citronvatten också bidra till att öka ditt intag av vatten, vilket i princip är det som får dig hydratiserad i det här fallet.

Detox

Din kropp "avgiftar" sig själv på egen hand, så det finns verkligen inget behov av att göra något speciellt för att "avgifta" detVissa människor tror dock att citronvatten, äppelcidervinäger och olika andra DIY-recept kan bidra till avgiftning genom att "spola ut gifter" och främja en sund matsmältning, men det finns egentligen inga bevis för detta påstående.

Så länge du fortsätter att dricka vatten kommer "toxinerna" att lämna dig ifred.

Avslappning

bild-1871-2

På grund av att C-vitamin är en antioxidant som är involverad i att lindra symtom på ångest, stress, depression och andra [3]Vissa människor tror att dricka citronvatten före sänggåendet kan hjälpa dig att slappna av och somna lättare.

Vi måste dock ta hänsyn till doseringen. Även om studier har visat märkbara terapeutiska effekter av C-vitamin i höga doser (500 mg), Dessa effekter har inte observerats vid låga doser.
Så även om det kan hjälpa dig att slappna av att dricka citronvatten före sänggåendet, kommer det inte att göra mycket för att faktiskt hjälpa dig att slappna av och varva ner.

Minskar förkylningssymtom

bild-1871-3

Under årens lopp har det genomförts många studier för att testa C-vitaminets effekt när det gäller att minska förkylningssymtom.

Vissa studier har visat att C-vitamin kan bidra till att minska förkylningssymtomens varaktighet och svårighetsgradmedan andra studier inte har visat på några effekter alls. [4].

Och även om det utan tvekan finns vissa fördelar med att komplettera kosten med C-vitamin när du är förkyld, är det inte särskilt troligt att en liten dos kommer att göra mycket när det gäller att förhindra att du blir förkyld i första hand eller minska dess svårighetsgrad.

Eventuell viktminskning

Studier [5] har visat att "Individer med adekvat C-vitaminstatus oxiderar 30% mer fett under ett måttligt träningspass än individer med låg C-vitaminstatus". Med andra ord kan tillskott av C-vitamin hjälpa dig att bränna mer fett, vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ett glas varmt vatten med citronsaft före sänggåendet inte kommer att leda till någonting om du inte minskar på kalorierna och tränar. Du kommer inte att förlora bukfett om du bara dricker vatten och citronsaft.

Minskad risk för hjärtsjukdom

Slutligen har vissa observationsstudier visat att personer med högre nivåer av C-vitamin i blodet har en lägre risk för hjärtsjukdom.

Även om detta inte nödvändigtvis innebär att dricka varmt citronvatten före sänggåendet minskar risken för hjärtsjukdomar eller sänker blodtrycket, är det ändå en ganska imponerande fördel om det kombineras med en hälsosam livsstil.

Finns det några biverkningar av att dricka citronvatten före sänggåendet?

Precis som fördelarna som mestadels är anekdotiska, är biverkningarna av att dricka citronvatten före sänggåendet mestadels hörsägen.

GERD

GERD eller gastroesofageal refluxsjukdom är ett tillstånd där magsäckens innehåll rinner tillbaka upp i matstrupen.

Detta kan orsaka halsbränna, bröstsmärta och andra symtom. När det gäller citron har vi två motsatta påståenden. Vissa människor säger att dricka citronvatten dagligen kan hjälpa till att lindra symtomen på GERDEftersom en liten mängd citronsaft blandad med vatten har en alkaliserande effekt, vilket leder till minskade symtom.

Det finns dock ingen forskning som tyder på att detta är sant, även om vissa människor hävdar det. Å andra sidan är det mest troligt att den sura karaktären hos citronsaft kommer att förvärra dina symtom, vilket leder till halsbränna, bröstsmärta och andra obehag.

Kissa på natten

Att dricka ett glas citronvatten före sänggåendet kan få dig att kissa under natten. Men detta är inte en biverkning som sådan, eftersom det helt enkelt beror på att du är dricka vanligt vatten.

Halsbränna

Precis som vid GERD kan citronsyran i citron eller juice från andra citrusfrukter leda till halsbränna, så om du lider av halsbränna eller GERD är det nog bäst att undvika att dricka citronjuice med vatten före sänggåendet.

Vem bör undvika att dricka citronvatten före sänggåendet?

Som vi just har diskuterat, om du lider av halsbränna, GERD eller något annat tillstånd som förvärras av citrusfrukter, är det förmodligen bäst att undvika att dricka citronvatten före sänggåendet.

Gravida kvinnor bör också undvika att dricka citronvatten före sänggåendet, eftersom de är benägna att utveckla halsbränna och GERD under graviditeten.

Slutligen, om en förstorad prostata gör att du vaknar på natten, sluta dricka drycker minst två timmar innan du går och lägger dig.

Hur man gör varmt citronvatten?

bild-1871-4

Det finns nästan oändligt många recept på hur man gör varmt citronvatten, men vi ska ge dig ett enkelt som du kan prova.

Ingredienser:

  • 1 kopp varmt vatten
  • En halv citron

Allt du behöver göra är att pressa ner citronsaften i det varma vattnet och dricka det. Så där ja.

Om du inte klarar av syran är det bättre att du inte dricker den alls, hellre än att spetsa din drink med socker som kan leda till viktökning och sömnstörningar. [6]

Slutsats

Allt som allt är det en bra idé att hålla sig hydratiserad med ett glas citronvatten före sänggåendet. Inget dåligt kan komma från att hålla din kropp hydratiserad.

Men tro inte bara att mer C-vitamin i din kost kommer att förändra din sömn, hjälpa dig att tappa kilon eller bekämpa förkylningar utan att svettas.

Det är sant att C-vitamin är viktigt för många kroppsfunktioner, men att dricka citronvatten före sänggåendet räcker inte långt.

Det är en hälsosam vana, men det är inget magiskt. Så, ska du dricka citronvatten innan du går och lägger dig?
Definitivt.

Sprid ordet vidare

Kommentarer (1)

Tom 08/05/2024

Jag tycker att citronvatten hjälper till att lugna min hals också, så att jag inte vaknar med torr mun


Referenser & källor

1. Förebyggande av förkylning med ett C-vitamintillskott: en dubbelblind, placebokontrollerad undersökning, NLM.gov

2. Biokemi, Absorption av järn, NLM.gov

3. Effekter av oralt C-vitamintillskott på ångest hos studenter: En dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad studie, NLM.gov

4. C-vitamin för att förebygga och behandla förkylning, NLM.gov

5. Strategier för hälsosam viktminskning: från C-vitamin till det glykemiska svaret, NLM.gov

6. Förhållandet mellan intag av tillsatt socker och sömnkvalitet bland universitetsstudenter: En tvärsnittsstudie, NLM.gov

Kommentarer (1)

Tom 08/05/2024

Jag tycker att citronvatten hjälper till att lugna min hals också, så att jag inte vaknar med torr mun


Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska