Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Allt du behöver veta om täcken med låg TOG

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

Stäng-knappen

22 april 2024 8 min läsning

Sömn under varma sommarmånader behöver inte alltid vara behaglig. Å andra sidan är det bästa möjliga alternativet att få täcke med låg tog. Men du vet det eftersom du är här. Tja, vissa saker är inte så uppenbara, som mysteriet med TOG-betyg. Låt oss upptäcka allt du behöver veta om det.

Tänk på TOG-klassificeringen som en mini-luftkonditionering i din madrass. Du väljer alltså själv temperaturen utan fjärrkontroll. Men när du väl har valt finns det ingen återvändo - såvida inte tillverkaren säger något annat! Den enda skillnaden är att om du vill spara tid och pengar är det bäst att du tänker igenom dina sovplatsbehov noga. Vad har det med Tog-klassificeringar att göra?

Tja, för att få en mysig kokong av komfort och inte en bastu, måste du överväga många faktorer. Till exempel får du inte glömma bort resten av året. Naturligtvis är låg-tog-täcken inte ett underverk för en säsong. Faktum är att de kan vara mycket flexibla och bra reskamrater. Om det här är för förvirrande har vi förklarat allt i flera avsnitt. Så låt oss börja.

Förstå TOG-klassning och fördelarna med täcken med låg TOG-klassning

en kvinna i säng täckt av ett täcke med låg tålighet

Även om det verkar som ett förbryllande koncept, TOG-klassning är en mätning av ett täcks värmeisolering. Så ju högre den är, desto varmare är täcket. Å andra sidan innebär ett lägre TOG-värde att täcket är svalare och har bättre andningsförmåga. Om du vill ha minimal värmeisolering, bättre luftflöde och förhindra överhettning under natten ska du välja en idealisk TOG-klassificering mellan 1,5 och 4,5. Men vi har också en lösning för dem som alltid fryser:

  • Medium TOG (5-8) - ett mellanting mellan lätt andningsförmåga och tillräcklig värme, utmärkt för övergångssäsonger
  • Hög TOG (9-15) - val för kallare klimat och vintermånader när du behöver extra värme.

Våra sömnpreferenser och vår kroppstemperatur är inte desamma som dina. Så ta hänsyn till dina preferenser också. Vissa sover naturligt varmt, medan andra tenderar att känna sig kyliga även under milda nätter. Ta också hänsyn till årstiden för att säkerställa mysighet året runt.

Fördelar med täcken med låg TOG

ett par i säng under ett täcke med låg tålighet

Ahh, du vet den där känslan när du äntligen lägger dig ner i sängen efter en dag full av aktiviteter! Det verkar alltid mer bekvämt än det faktiskt är, eller hur? Men så känns det när du använder täcken med låg TOG. Men du kommer aldrig att förlora den där bortskämda känslan. Till skillnad från den höga klassificeringen som ger en tung, instängd känsla kommer du att känna att du andas lättare. Det är som att knäppa upp jeansen efter en lång dag. Vi kan ge dig oändliga exempel, men vart och ett av dem kommer att beskriva dessa fördelar:

  • Fjäderlätt komfort - Low Tog-täcke är perfekt för dem som vill visa sig under natten men är rädda för monster under sängen
  • Mångsidighet - de är lämpliga för användning året runt.

För varma sömnlösningar

På grund av de svalkande egenskaperna och andningsförmågan kan det inte gå fel med ett sommartäcke med lågt TOG, särskilt inte om du sover varmt. Kan man verkligen använda dem hela säsongen? Ja, eftersom de anpassar sig till din kroppstemperatur. Men om du behöver ett extra lager värme på vintern är det bättre att skaffa ett tyngre täcke.

Som varmsovare vet jag hur svårt det är att anpassa sig till hotellsängkläder. Men det var innan vi upptäckte fördelarna med det här täcket. För dem som reser ofta rekommenderar jag att ta med deras lättviktiga täcke som är lätt att packa.

I varmare klimat

Du får en svalkande effekt eftersom de är tillverkade av tyg som andas och som främjar god luftcirkulation och gör att överskottsvärme och fukt kan försvinna. Naturliga och lätta fyllningar som t.ex. silke, bambu eller lätta syntetiska material bidrar till täckenas luftighet. Det finns också täcken med ett överdrag som är svalt att ta på och som blir din bästa vän i varmare klimat.

Materialval för täcken med låg TOG

Det är sant att täcken med låg Tog-halt kan vara ett bra sällskap under sommarnätterna. Valet av material kan dock göra skillnad när det gäller komfort, andningsförmåga och övergripande prestanda. Vissa tyger är t.ex. lättare att underhålla, absorberar fukt bättre eller känns mjukare, även om de har samma TOG-klassning.

Här är några av de mest populära alternativen idag, även om jag skulle rekommendera att även överväga gås- och ankfjäder under de varmare månaderna.

Bomull

Om vi skulle välja ut det mest populära materialet så skulle det vara bomull. Detta beror naturligtvis på dess välkända egenskaper, som andningsförmåga och mjukhet. Det gör det idealiskt för varma sovande och varma klimat. Förutom den lyxigt mjuka sömnupplevelsen är det mycket lättskött och går att tvätta i maskin.

100%-bomull är dock känslig för tvätt- och torkningsprocesser vid höga temperaturer, så var försiktig. Om du är allergiker eller någon med känslig hud behöver du inte oroa dig den här gången. Du kommer att få en säker tillflyktsort när du använder påslakan i bomull i kombination med en riktig madrass och kuddar.

Bambu

Naturligtvis känner vi alla till detta material på grund av dess miljöegenskaper. Den exceptionella andningsförmågan gör att du kommer att vilja använda det hela sommaren, men förmågan att reglera värme och fukt kan också vara användbar under kallare nätter. Så glöm inte bort det så snart de varma nätterna är över, särskilt om du har andningssvårigheter under årets alla månader.

Tvärsnittet av bambufiber är full av olika mikrohål och hål, vilket innebär att den kan absorbera och avdunsta svett på mycket kort tid. Du får en behaglig kylande känsla, förhindrar överdriven svettning och skyddas mot bakterier och allergener. Tack vare den sistnämnda egenskapen slipper du problem med obehagliga lukter. Ah, det finns inget vackrare än ögonblicket när du är täckt av ett täcke med en behaglig lukt full av friskhet!

Eukalyptus 

Täcken av bomull, ull och siden har fått en allvarlig konkurrent - exotisk eukalyptus. Sängkläder av eukalyptus blir till exempel mycket populära nuförtiden och det som är fantastiskt med detta material är nanotekniken som ett sätt att bearbeta eukalyptusträ. Hur kan du dra nytta av det? För det första är en sådan produktionsmetod minimalt skadlig för miljön. Så glöm skadliga element och elektricitet.

Materialet innehåller antiseptiska och bakteriedödande egenskaper som förhindrar spridning av patogener och kvalster. Liksom bambu har eukalyptus deodoriserande egenskaper och upprätthåller en idealisk kroppstemperatur. Oavsett årstid kommer det att bidra till att skapa en bekväm sovmiljö. Det är ett mycket slitstarkt material, vilket motiverar dess höga pris. Med rätt underhåll kommer du att använda den i upp till 10 år!

Silke

Du måste ha hört att Sänglakan i siden är svalkande och behagliga att röra vid. Om du är villig att spendera lite mer pengar för ett högkvalitativt lätt täcke kan du inte gå fel med siden. Det faktum att kineserna har bevarat denna hemlighet i tusentals år talar för sig självt. Lyckligtvis behöver du inte leka SvampBob plankton för att njuta av det mest lyxiga materialet. Ja, att visa ditt sovrum för din partner kommer att göra ett bra första intryck.

Underkläder i silke är så passé - ge mig det svalkande silkestäcket! Genom att investera i silke får du ett täcke med naturligt temperaturreglerande och allergivänliga egenskaper, en lyxig känsla och lättvikt samt en luftig känsla. Det kanske inte verkar så, men silkesfibrer är mycket starka. I det långa loppet sparar du pengar genom att välja ett material med exceptionell styrka och hållbarhet.

Syntetiska material

Du kanske inte förknippar syntetiska fibrer med fräschör, men lita på processen. Nedan kommer vi att diskutera prisvärda alternativ till naturliga material.

Syntetiska material erbjuder många fördelar men kanske inte ger samma andningsförmåga och naturliga egenskaper som vissa naturmaterial.

Tips och råd: Välj material utifrån dina personliga preferenser, budgetbegränsningar och önskad sömnupplevelse.

Täcken med låg TOG för allergier och överkänslighet

en kvinna i sängen som njuter

Att hantera och reducera allergener är ofta svårt eftersom du måste skapa idealiska levnadsförhållanden utöver lämplig behandling. Naturligtvis är sängkläderna avgörande - förlåt, vi menar ett täcke med låg TOG. Vad har TOG-betyget med din allergi att göra? Du kommer att bli förvånad när du inser hur kopplade de två sakerna är.

För det första är lättviktsmaterial med lägre densitet lättare att tvätta och underhålla. Regelbunden tvätt är viktigt för alla som har andningsproblem för att hålla kvalster, pollen och djurmjäll borta. Snabbtorkande egenskaper är dock lika viktiga eftersom de förhindrar tillväxt av mögel (som är en utlösande faktor för andningsproblem).

Täcken med mindre tjocklek har mindre utrymme för damm, kvalster och andra allergener jämfört med täcken med högre TOG. Vi får inte glömma de allergivänliga alternativen! Vissa täcken med låg TOG är specialdesignade för att vara allergivänliga, vilket gör att de är mindre benägna att utlösa allergiska reaktioner.

Hitta det perfekta täcket med låg TOG för dig

Förutom allergiproblem bör du ta hänsyn till dina sömnpreferenser och ditt klimat om du vill hitta det perfekta täcket med låg TOG. Vi rekommenderar att du överväger andningsbara material som bambu eller Tencel, liksom deras andra egenskaper.

Typ och konstruktion av fyllning

Etiska överväganden är inte det enda som gör skillnaden mellan naturliga och syntetiska material. Men tänk på detta när du handlar om sådana saker är viktiga för dig. Låt oss se vad mer som döljer sig där.

Antal trådar

Trådantalet är antalet trådar vävs in i en kvadratcentimeter tyg i både horisontell (inslag) och vertikal (varp) riktning. Det förknippas ofta med kvaliteten och känslan hos sängkläder, och påslakan är inget undantag. Detta påverkar tygets känsla och textur och mindre på påslakans värme eller isolering.

Å andra sidan är det inte en lika avgörande faktor för täcken som för lakan. I vilket fall som helst är ett trådantal på cirka 200 till 300 en bra balans mellan hållbarhet och mjukhet. 1000 trådtäthet är en av de bästa du kan få så det är värt att leta efter det. På så sätt får du ett bekvämt tyg utan onödig vikt eller värme i täcket.

Underhåll och skötsel av täcken med låg TOG

Tänk på ditt täcke som en fästning som du måste säkra. Så du behöver till och med flera skyddsnivåer. Här är vad som kommer att fungera för ditt låga TOG-täcke:

Kom ihåg att undvika övertvätt, eftersom detta kan påskynda försämringsprocessen av täcket. Om täcket inte kan maskintvättas, lämna in det till en professionell tvättinrättning.

Slutsats

När du väl har förstått de viktigaste faktorerna som bidrar till deras effektivitet vet du allt om täcken med låg TOG, lita på oss! För att hitta en bekväm och lätt lösning för en svalare sömnupplevelse bör du överväga allt från fyllnadsmaterial till tygkvalitet och konstruktion. Glöm inte att varje element har en viktig roll i täckenas värmeprestanda. Men det är inte allt. När du äntligen har hittat ditt drömtäcke med låg TOG ska du underhålla det ordentligt för att förlänga dess livslängd.

Sprid ordet vidare

Relaterade produkter:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Utvalda bilder för luftväxlingshastighet.
23 april 2024

Vad är luftväxlingshastighet?

ACH - eller Air Changes per Hour - handlar om hur snabbt luften i ett rum byts ut mot frisk luft utifrån. Tänk på det som ett sätt att...
gula sovrumsidéer-som-kommer-att-hålla-ditt-sovrum-i-den-optimistiska-andan
02 maj 2024

Gula sovrumsidéer

Gult är en solig nyans som omedelbart kan pigga upp humöret. Varma färger är inbjudande och förknippas med sommarmånaderna, som solsken och...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska