Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Senast uppdaterad den 22 april 2024

Varför gör frisk luft dig trött och hjälper dig att sova bättre?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Utvald bild för Varför blir man trött av frisk luft.
Om vi fick ett öre varje gång vi hörde rådet - ta lite frisk luft... Ja, det fick oss att gräva djupare i dess fördelar. Men vi hittade bara nya frågor som - varför blir man trött av frisk luft?

Oroa dig inte, du är inte här för ingenting. Vi fick reda på vad som är dolt bakom sådana tips och förberedde svar på alla dina frågor! Låt oss äntligen ta reda på vad den friska luften kan göra.
Kanske tänker du nu - var kan jag hitta frisk luft i den livliga staden? Ja, det finns definitivt en gåta kring frisk luft, och vi är redo att lösa den åt dig. Även i staden finns det något magiskt med att ta ett djupt andetag av frisk luft som hjälper oss att somna. Därför ger det oss en känsla av lugn och ro. Dessutom sjunker kroppstemperaturen naturligt i en sval sovrumsmiljö, full av frisk luft.

Men det finns fortfarande många dolda hemligheter om naturen och dess påverkan på vårt sinne, vår kropp och våra sömnmönster. För att börja förbereda oss för en god natts sömn ska vi ta reda på vad frisk luft gör oss trötta.

Syre och sömnkvalitet: Varför blir man trött av frisk luft?

En bild av en kvinna som njuter av en klar himmel.

Vad är det första du känner när du släpper in frisk luft i ett rum eller går ut? Ja, det gör jag, en svalkande och avslappnande känsla - det är precis vad vi har i åtanke! När man tänker efter sover vi bäst när vi känner oss så. Och den milda brisen ger inte bara omedelbar uppfriskning utan påverkar också självregleringen av temperaturen. En sådan känsla är en följd av effekten av ATP (adenosintrifosfat), den primära energikällan för celler.
På så sätt har hjärnan tillräckligt med material för att befästa minnen, bearbeta information och utföra viktiga underhållsuppgifter. Men det finns ofta stora utmaningar som sömnapné. Detta stör normal andning och gör det svårt att somna. Det är därför din kropp älskar syre, det förhindrar andningsproblem och säkerställer hälsosamma andningsmönster under sömnen.

Brist på syre orsakar också frekventa uppvaknanden på natten, och ibland är kardiovaskulära problem den största orsaken. Hur hänger det ihop med frisk luft? Det är enkelt - ditt hjärta måste fungera, vilket innebär att du behöver det hela tiden. Annars riskerar du hälsoproblem som högt blodtryck, en av de största fienderna till god sömn.

Luftföroreningar inomhus: En tyst sömnsabotör

En bild av ett vitt fönster på en gul vägg.

Luftföroreningar inomhus är mycket farligare än du tror. Vi underskattar ofta dess negativa inverkan på sömnkvaliteten. Här är en kort påminnelse så att det inte händer dig:

  • Obehag i andningsvägarna.
  • Sömnstörande allergier.
  • Kemisk irritation.
  • Störd dygnsrytm.
  • Dålig luftkvalitet inomhus.
  • Sömnstörande lukter.

Oroa dig inte, det finns en lösning. Faktiskt flera: ordentlig ventilation, regelbunden rengöring och luftrenare. Du är välkommen till oss!

Vanliga källor till luftföroreningar inomhus

De viktigaste källorna till luftföroreningar är mer eller mindre desamma i alla delar av världen. De är dock föroreningsintensiteten beror också på förhållandena i ditt hem. Vi älskar alla lukten av renlighet, och det är därför vi använder oss av luftfräschare. Vet du att de kan göra mer skada än nytta? Ja, den här produkten är en av de potentiella föroreningarna. De neutraliserar inte ens lukten, de maskerar den bara samtidigt som de innehåller en stor andel gifter.

Kvaliteten på det inre utrymmet kan försämras av apparater och anordningar som förbränner bränslensom t.ex. gasspisar eller eldstäder. Ni känner alla till tobakens skadliga effekter, men vissa byggnadsmaterial kan också avge flyktiga organiska föreningar med tiden. Många Rengöringsprodukter för hushåll som blekmedel och aerosolsprayer innehåller skadliga ingredienser (ammoniak, klor och VOC).

Vi får inte glömma mögel och fuktproblem till följd av vattenläckor eller otillräcklig ventilation. Om du har husdjur bör du vara medveten om allergener som kan utlösa allergier och astma. Dammkvalster, mjäll, pollen och kackerlacksspillning kan dock ha samma effekt.

De skadliga effekterna av luftföroreningar inomhus på sömnen

Vi hoppas att vi inte har skrämt dig med information om föroreningar i ditt hem. Du kommer förmodligen inte att sova gott i natt om skadan redan är skedd. Vem ska du vara rädd för? Vi talar om huvudfienden i ditt drömland - luftföroreningar inomhus.

Låt oss bli av med den en gång för alla. Allt du behöver göra är att låta frisk luft fylla ditt vardagsrum. Sedan händer det magiska - du behöver inte oroa dig för störda andningsfunktioner, allergiska reaktioner, ökad sömnfragmentering, sömnstörd andning eller störningar i dygnsrytmen. Ja, du gissade rätt. Det är dessa konsekvenser av luftföroreningar inomhus som stör din sömn.

Fördelarna med frisk luft

En bild av en kvinna som ler.

Vad uppnår du med frisk luft? Till att börja med lindrar du astmasymtom och förebygger andningsproblem. Men det är inte allt, eftersom ditt mentala tillstånd också kan gynnas. Du får alltså en ren miljö (läs: kemikaliefri), vilket bidrar till bättre hälsa. Ta reda på hur nedan.

Ökade syrgasnivåer

Syrehalten i blodet är den mängd syre som cirkulerar i blodet. Normala syrenivåer i blodet varierar mellan 75 och 100 mm Hg. En syrenivå i blodet under 60 mm Hg anses däremot vara låg och kräver ofta tillskott. Naturligtvis beror allt på läkarens beslut och det enskilda fallet. Ett sådant tillstånd kallas hypoxemi, vilket orsakar:

Vissa hälsotillstånd, som astma och medfödd hjärtsjukdom, kan dock bidra till dessa faktorer. Låt oss nu komma till saken - hur frisk luft ökar syrenivån. Förutom den anti-hypoxiska effekten höjer frisk luft kroppens försvarsförmåga genom att öka immunsystemets aktivitet!

Avlägsnande av luftburna föroreningar

Ja, att rengöra luften är lite mer utmanande än att rengöra madrassen. Det betyder dock inte att det är omöjligt. För att alltid andas frisk luft, följ de följande stegen.

Det här är alltså några av sätten att avlägsna luftburna föroreningar. Vad har de alla gemensamt? Alla dessa metoder uppmuntrar till frisk luftcirkulation, vilket effektivt avlägsnar luftburna föroreningar. Det är det som är tricket! Men först måste du identifiera de specifika föroreningar som finns i din inomhusmiljö.

Psykologiska och avslappnande effekter av frisk luft

En bild av en glad flicka.

Andnöd är ett av symtomen på brist på frisk luft, men också ångest. Ser du sambandet mellan ackumulerad stress och syre? Det finns definitivt ett samband. Till exempel kan bukandning omedelbart hjälpa till att övervinna stress, vilket innebär alternerande inandningar och utandningar i några sekunder.

Yoga och meditation fungerar på samma sätt, och andra fysiska aktiviteter är också välkomna. Renheten i den luft vi andas är dock viktigare än teknik. När du pratar om frisk luft kommer du att känna psykologiska och avslappnande effekter. Låt oss ta reda på varför det är så.

Biophilia: En naturlig väg till avslappning

En bokstavlig översättning skulle vara: "kärlek till naturen". Ja, från kontakt med växter och djur till att njuta av dagsljus och dofter. Sedan får du gissa vad det betyder i inredningskonceptet för wellness. För säkerhets skull ska vi förklara. Om du regelbundet låter frisk luft cirkulera i ditt hem kommer du att må mycket bättre och känna dig mer motiverad. Men hur då?

Frisk luft, i kombination med andra element i biofilisk design, sänker blodtrycket, förbättrar hjärtmuskelns arbete, främjar produktiviteten, förbättrar koncentrationen och de kreativa processerna och är utmärkt för avkoppling. Kontakt med naturen är ett utmärkt sätt att lindra stress i stadsmiljöer. På så sätt återställer du den mentala, känslomässiga och hälsomässiga balansen.

Reglering av dygnsrytm

Vår kropps inre klocka ansvarar för att reglera olika fysiologiska processer. Har du någonsin undrat - vem är ansvarig för det? Det finns inget entydigt svar, men vi vet med säkerhet vad som påverkar den - frisk luft. Denna miljö spelar en avgörande roll för att reglera din dygnsrytm. Ja, det är ett kraftfullt verktyg för att synkronisera din inre klocka, särskilt med ljus-mörker-cykeln.

Du vet det där dag-natt-spelet? Vår hjärna arbetar enligt denna princip, men ibland kan vi förväxla den. Till exempel när vi utsätts för artificiellt ljus under en lång tid innan vi går och lägger oss. För att främja vakenheten behöver du då melatonin - ett hormon som hjälper till att reglera sömnen. På tal om melatonin spelar frisk luft en stor roll i produktionen av det.

Dess inflytande är särskilt starkt på kvällen när det kombineras med minskad exponering för artificiella ljuskällor (skärmar eller stark inomhusbelysning). Å andra sidan kan du arbeta med din inre klocka även på morgonen. Utnyttja den här fantastiska delen av dagen och utsätt dig för naturligt ljus och rent syre. Det hjälper din kropp att förstå när det är dags att vakna och vara aktiv och när det är dags att vila.

Tips om frisk luft för bättre sömn

En bild av en kvinna som står utomhus.

Du vänder och vrider på dig i sängen för att du inte kan somna och tänker först att du måste köpa en ny madrass. Okej, ibland behöver man verkligen byta det underlag man sover på, eftersom det är den vanligaste orsaken till dålig sömn. Men innan du gör det, fråga dig själv - när öppnade du senast ditt sovrumsfönster? Det stämmer, det kan vara lösningen på sömnlösa nätter, men det finns mer.

Öppna fönster och dörrar

En lägre nivå av koldioxid i sovrummet innebär större sömndjup, sömneffektivitet och färre uppvaknanden under natten. Om du inte visste det, här är det - ett svalare rum ger en bättre nattmiljö. Den optimala sovmiljön är mellan 18 och 19,5 grader Celsius.

Vid dessa temperaturer förblir vår kroppstemperatur "termiskt neutral", vilket innebär att kroppen inte behöver göra något för att reglera värmen. Vi får inte glömma bort den skadliga inverkan av fukt. Så vad väntar du på? Öppna dina fönster och dörrar! Det är det snabbaste sättet att fylla rummet med frisk luft och spola ut gifter.

Sömnmiljö utomhus

Naturljud - appar är en riktig livräddare för många som kämpar med sömnen. När vi tänker på det handlar det inte bara om att lyssna. Du vet hur bra det känns om du någon gång har tillbringat minst 2 timmar i naturen.

Faktum är att bilder av träd hjälper oss att slappna av och lugna våra sinnen. Vår omgivning verkar ha ett stort inflytande på oss. Ingen app kan slå de autentiska ljuden från naturen. Därför skulle det inte vara dåligt att uppleva att sova i en sådan miljö.

Men innan dess.., välj en säker och bekväm plats. Du bör leta efter en torr yta utan vassa föremål eller potentiella insektsbon. Skaffa också ett tält eller sovsystem så är du redo att åka.

Krukväxter för förbättrad luftkvalitet inomhus

Växter för inomhusbruk är ett utmärkt sätt att dekorera ditt rum och även förbättra din sömn. Och nu kommer den vanligaste frågan - är det bra att ha växter i sovrummet?

Vissa människor uppfattar dem som varelser med två personligheter - under dagen är de hjältar som skapar syre, och på natten kväver de oss med koldioxid. Läskigt! Du har ingen anledning att tro på sådana historier eftersom växter faktiskt absorberar mycket mindre syre än du tror.

Växter som Sansevieria släpper också ut syre under natten. Dessutom rekommenderar vi Jasmine, Lavendel, Valerian, Gardenia och Green Lily, som är kända för sin avslappnande effekt.

Slutsats

Om du inte har funderat på hur mycket syre du utsätts för är det dags att börja göra det. Tänk på det som en kopp av ditt favoritkaffe som väcker dig ur ditt sömniga tillstånd. Men att andas frisk luft är mycket mer än så. Å ena sidan kan det öka energinivåerna under dagen, samtidigt som det förbereder oss för en bättre natts sömn.

En av anledningarna är att det inte finns några föroreningar och allergener inomhus tack vare luftväxlingen. När du dessutom exponeras för naturligt ljus får du bättre kontroll över din dygnsrytm. Sammantaget får du ett mer konsekvent sömn- och vakenmönster och ett bättre humör.

Sprid ordet vidare

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska