Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur man sover i en bil - Låt oss ta reda på det!

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Utvalda bilder för Hur man sover i en bil.

22 april 2024 7 min läsning

Efter en lång bilresa eller vandring behöver du desperat få några z's. Du undrar säkert hur man sover i en bil och om det överhuvudtaget är möjligt. Du har bäddat din säng, så nu är det bara att lägga sig på den. Vi ger dig de bästa möjliga lösningarna för en god natts sömn i baksätet.

Förvänta dig inte lyxkomfort när det gäller att sova i en bil. Att sova i bilen är en skrämmande uppgift oavsett om du är på roadtrip eller bara behöver en tupplur, men att köra bil över natten är ännu svårare.

Som tur är för dig har några av oss redan gått igenom det. Okej, du kan inte sova i en bil och vakna upp med en känsla av att ha sovit på ett femstjärnigt hotell. Men du kan uppleva ett tvåstjärnigt Hotell upplevelse utan tvekan.

Hur undviker du att vakna upp och känna dig som om du just blivit påkörd av en Knight-buss? Nyckeln till framgång är förberedelse. I den här guiden berättar vi hur vi förvandlade bilen till ett mysigt sovutrymme.

Välja rätt fordon för sovande

En bild av en kvinna som ligger på bilens motorhuv.

Sanningen är att vissa bilar är mer bekväma än andra. Det är därför du bör titta närmare på några av de bästa typerna av fordon för att sova. Från Bentley till Dacia, vi har täckt dig med lite användbar information. Låt oss välja den perfekta bilen för ditt nästa soväventyr! Först ska vi titta på grunderna. Tänk på följande faktorer:

  • Utrymme - leta efter en bil med gott om takhöjd och benutrymme
  • Komfort - överväga bilar med stödjande och justerbara säten
  • Integritet - välj bilar med tonade rutor eller lägg till några gardiner
  • Säkerhet och temperaturkontroll - leta efter bra ventilation

Och det här är våra favoriter: Subaru Outback representerar den nya generationen. Den erbjuder dig rymliga baksäten som kan justeras helt så att du kan sova bekvämt. Det låter som en bra tupplur för oss!

Nästa på vår lista är Volvo XC90. Den utmärker sig för sina mittstolar som kan skjutas i två riktningar och har ett bra bilbatteri.

Å andra sidan är Mazda CX-5 tillåter till och med en trevägsdelning (helt plant golv).

Skåpbilar är definitivt de bästa bilarna att sova i, och de Citroen Berlingo är inget undantag. Den har en hel del "utrymme".

Viktig utrustning för att sova i bilen

En bild av en kvinna som sover i en bil.

Om du planerar att sova lite när du är på språng behöver du rätt utrustning för att somna. Det kan göra hela skillnaden för din komfort och säkerhet. För att få allt, kolla in vår lista!

Sovsäck

En skyddande sovsäck med dragkedja vars primära funktion är värmeisolering kan hjälpa dig att sova bekvämt i en bil. Vilken typ av värmeisolator som finns i sovsäcken beror på i vilket klimat du ska använda den.

Om du använder den i förhållanden med högre luftfuktighet och låga temperaturer är det väskor med syntetisk isolering. Dunsovsäckar är ännu mer lämpliga för skydd eftersom de är lättare, kompakta och bekväma.

Det finns också påsar för att stoppa avdunstning med ett membran. Sådana används för extremt låga temperaturer.

Kuddar och filtar

När det gäller kuddar och filtar är storleken den viktigaste egenskapen. Eftersom bilar varierar, uppskatta lämpliga dimensioner. Du vill inte ha något för stort eller för litet.

Leta efter material som andas och som ger bästa möjliga värmereglering. Vi rekommenderar att du undviker material som kliar eller känns obekväma att ta på. Nästa viktiga egenskap är bärbarhet; fundera över hur lätta kuddar och filtar är att transportera.

Om du planerar en lång resa, se till att läsa skötselanvisningarna för tyget. Vissa modeller är mycket mer komplicerade/lättare att underhålla än andra. Kontrollera om tillverkarens anvisningar stämmer överens med dina förutsättningar.

Tips: Lätta och kompakta alternativ är de bästa för bilen.

Fönsterbeklädnad

Vad är det viktigaste med fönsterbeklädnad? Naturligtvis måste den täcka allt! I så fall bör du överväga följande:

Kom ihåg att innan du köper, överväga dina specifika behov (sekretessnivå, installation, förvaring).

Öronproppar och ögonmask

Öronproppar har många fördelar, men bara om du väljer rätt modell. För att undvika att göra ett misstag bör du kontrollera bullerminskningsgraden (NRR). På så sätt kan du vara säker på att yttre ljud inte stör din sömn. Eftersom du kommer att ha dem på dig i många timmar måste de passa dina öron.

Med ögonmasker är det lite svårare att göra ett val. En av de främsta anledningarna är de olika designerna som distraherar oss! Tja, blunda för det när det gäller estetik.

Fokusera på viktigare saker, som material, täckning och andningsförmåga. Om du har känslig hud eller känsliga ögon ska du välja en sömnmask av mjukt och icke-irriterande material, t.ex. bambu.

Hitta den bästa platsen att sova på

En bild av en kvinna som sover i sin bil

Vi förstår dig. Att hitta den perfekta platsen att sova på i bilen är svårt. Men med lite efterforskning och planering blir det mycket enklare. Följ bara de här stegen:

Rättsliga utmaningar

Först och främst - kontrollera lagarna. Att sova i en bil på allmän plats kan vara potentiellt förbjudet. Det beror alltså på lagen och de specifika omständigheterna. Dessutom bör du rådgöra med en advokat som är insatt i sådana bestämmelser.

Du kan också hitta användbar information på den lokala myndighetens webbplats eller hos den lokala polisen. Fråga om restriktioner eller bestämmelser och du kommer säkert att få många svar. Men det här är inte de enda ställena där du kan hitta information.

Utforska rättsfall online eller gå med i grupper. Det finns grupper av människor som bor i bilar eller reser ofta. De har dock erfarenhet av juridiska utmaningar och kan ge dig värdefull information och stöd.

Säkra platser

Därefter väljer du alltid säkra områden. Även om du har det minsta tvivel, kontrollera på Internet den del av staden där du kommer att parkera. Leta efter väl upplysta områden med låg brottsfrekvens som är synliga för andra.

En av de säkraste platserna är parkeringsplatser. Tyvärr är det inte alla som tillåter parkering över natten. Så kolla upp förhållandena, du kanske har tur!

En annan praktisk sak är (bil) campingappar. Där hittar du massor av recensioner, tips och foton som hjälper dig att välja en säker plats.

Tips: Undvik kullar och ojämnheter när du parkerar bilen på gatan.

Att välja en lugn plats

Trafikerade vägar och motorvägar är inte bra förutsättningar för att sova. Därför är det mycket viktigt att välja en lugn plats. Istället för högljudda platser, hålla sig till bostadsområden. De är tysta på natten.

Först måste du naturligtvis se till att du kan parkera där. Undvik sedan uppfarter eller ingångar till bostäder. Parker, rastplatser eller campingplatser är bra ställen att sova bekvämt på. Många av dem har också områden för parkering över natten.

När du har hittat din plats kan du använda öronproppar - för säkerhets skull. Kom ihåg att säkerheten bör vara din prioritet när du väljer en plats för bilsovning.

Hitta bekvämligheter

För att verkligen vara säker och avslappnad bör du ha tillgång till specifika bekvämligheter. Här är några tips för att hitta bekvämligheter:

Platser för vila - här finns rastplatser som toaletter, picknickbord och varuautomater

- Campingplatser - många platser har duschar, eldstäder och andra faciliteter

Parkeringsplatser - leta efter större parkeringsplatser (stormarknader, gym, köpcentrum)

Bensinstationer - transitstationer med toaletter, närbutiker och livsmedel

Fundera på hur platsen ser ut dag som natt, vardag som helg. Många platser kan vara lugna och relativt säkra ena dagen och inte nästa.

Tips för att sova bekvämt i en bil

En bild av en man som sträcker på sig efter att ha sovit i en bil.

De flesta fäller ner framsätena och använder dem som solstolar. De kan dock göra det obekvämt att sova. Å andra sidan är baksätena korta och ger inte tillräckligt med utrymme för komfort. Vad ska man göra då?

Positionera dig i den idealiska positionen och förbered sängkläderna!

Sovställningar

Vi är rädda för att det inte kommer att finnas tillräckligt med utrymme för sjöstjärnans sovposition (armar och ben utspridda). Å andra sidan är en halvfetal position utmärkt för att sova i bilen. Vi kan dock ge dig universella tips för att göra processen enklare för alla!

Till exempel, försök sova i baksätet. På så sätt har du gott om utrymme att sträcka ut dig. Om du är längre eller har en större bil kan du vara mer bekväm med den halvhöga positionen i framsätet.

Skaffa en uppblåsbar luftmadrass för mer utrymme och ett bekvämare liggunderlag i din egen bil.

Tips: Prova olika sovställningar för att hitta den som passar dig bäst.

Håll dig varm och mysig

Okej, vi antar att du har ätit och gått på toaletten. Nu är det dags att bädda ner dig i din nya säng. Det skulle dock vara bra om du hade ventilerat bilens interiör i förväg. Så snart det blir bekvämt att sova ska du naturligtvis stänga den av säkerhetsskäl.

Sänk sedan sätet så långt som möjligt. Om du sover i baksätet kan du flytta framstolarna för att få mer utrymme. Ta av säkerhetsbältena så att inget kommer i vägen.

Vi får inte glömma kläderna! Packa ner fler lager om det är kallt ute. Till exempel är sportkläder perfekta eftersom de håller kroppstemperaturen uppe. Slutligen ska du hitta ett bekvämt bäddset och en lämplig sovställning.

Slutsats

Sammantaget, somna i en bil utmanande och rolig upplevelse på samma gång. Även om att sova i en bil inte är det mest lyxiga alternativet erbjuder det en annorlunda och unik upplevelse, särskilt om du följer våra råd.

Glöm inte att typen av bil är en avgörande faktor. Logiskt sett erbjuder ett lyxigare och större fordon mer komfort. Lika viktigt är platsen där du sover. Glöm inte att förebygga den potentiella faran med kolmonoxidförgiftning.

Försiktighet! Slappna inte av förrän du har kontrollerat lagen. Så länge du följer reglerna och skyltarna vid vägkanten kommer du inte att få problem med polisen.

Sprid ordet vidare

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

en bild på hur man får bort blod ur en madrass
02 maj 2024

Hur får man ut blod ur en madrass?

Det finns flera användbara sätt att ta bort alla typer av fläckar och smuts från madrassen. Tyvärr kan du inte bara ta bort överdraget från ...
Bild på hur du kan minska rörelseöverföringen i sängen.
02 maj 2024

Hur minskar man rörelseöverföringen i sängen?

Men madrasser med minnesskum är inte heller utan sina fel. För det första har de inte alltid den bästa temperaturregleringen. Detta me...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska