Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Vad är det bästa örtteet för sömn?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilder för bästa örtte för sömn

22 april 2024 6 min läsning

Vem tycker inte om en god kopp te? Det är inte bara gott, det kan också hjälpa dig att somna och slappna av. Men vad är det bästa örtteet för sömn och vad är hemligheten bakom dess magi?

Vi har talat länge om de hälsoeffekter av te, särskilt när det gäller sömn. Men örtteer är förmodligen de mest inflytelserika i denna kategori. Så idag ska vi titta på vetenskapen bakom hur örtteer hjälper dig att somna och se exakt vilka örtteer som är bäst på vad de gör.

Varför är örtte bra för sömnen?

Innan vi börjar räkna upp de olika tesorterna och bestämmer vilket som är bäst, låt oss prata om hur tedrickande hjälper dig att somna från första början. Som du snart kommer att se erbjuder örtteer i synnerhet en hel del fördelar som hjälper dig att somna och till och med förbättra sömnkvaliteten överlag. Så låt oss se exakt hur det lyckas göra detta!

Lugnande karaktär

På grund av olika föreningar som finns i vissa örtteer, Att dricka en kopp te på kvällen kan fungera som ett milt lugnande medel. Detta är tydligast med te på valerianarot och du kan hitta en hel del "sömnte" som fokuserar på dessa lugnande egenskaper.

Det är värt att påpeka att sederingen är mycket mild och på egen hand är det diskutabelt om det skulle hjälpa så mycket. Men dessa föreningar i kombination med allt annat vi kommer att prata om kan faktiskt hjälpa vissa människor att glida av för att sova mycket snabbare.

Lättar på spänningen

En bild av tre olika örtteer

Stress påverkar sömnen på ett ganska påtagligt sätt. Det är därför människor ofta inte kan vila inför en anställningsintervju eller efter att de har haft en mycket jobbig dag. Lyckligtvis har det dock visat sig att teer kan lindra spänningen.

Till exempel i en studie, Lavendelte har visat sig hjälpa till med förhöjda kortisolnivåer samt ångest och depression. Med detta sagt måste mer forskning göras i ämnet, eftersom bevisen inte alltid är 100% avgörande. Trots detta, många av deltagarna har upplevt positiva effekter!

Inget koffein

När vi diskuterade hur mycket koffein det finns i tepåpekade vi att örtteer är de enda som kan innehålla 0 koffein överhuvudtaget! Och även om koffein förekommer är det i så små mängder att det är högst osannolikt att det påverkar din sömn.

Och även om koffein inte direkt hjälper dig att somna, är det ändå värt att påpeka. Koffein finns trots allt i många fler drycker än man kan tro. Från kaffe till vissa läskedrycker, att ta en drink på kvällen kan vara ett minfält. Så drick bara kamomillte och oroa dig inte för det!

Skapar en bra rutin

Att ha den bästa läggdagsrutinen innebär att ha något avslappnande du kan göra varje kväll. Och som vi just har nämnt är örtte det perfekta valet! Det innehåller trots allt inget koffein, det hjälper dig att lugna ner dig och är i allmänhet utsökt.

Att ha det som en del av din sängdagsrutin kommer dessutom med några extra fördelar. Nämligen, din hjärna kommer att börja associera örtteer med sömn. Om du dricker lavendelte varje kväll kan det alltså fungera som en avstängningsknapp som främjar sömnen. Definitivt värt att titta på, särskilt om du har svårt att somna på egen hand. Se bara till att du också har den perfekta madrassen för att gå tillsammans med det, eftersom det finns en gräns för hur mycket örtte kan hjälpa på egen hand.

Hjälper vid andra medicinska tillstånd

Om du inte redan planerade att dricka te varje kväll kan det här avsnittet vara det som vinner dig över. Även om dessa fakta inte alltid 100% är huggna i sten, Mycket forskning tyder på att vissa örtteer kan erbjuda betydande hälsofördelar.

Det här är bara några exempel, men de borde få fram poängen. Alla dessa tillstånd kan hålla dig vaken på natten. När allt kommer omkring är det inte lätt att somna om du har ont. Så genom att hjälpa till att lugna dessa tillstånd, även lite, kan örtteer indirekt förbättra din sömnkvalitet.

Vilka sorters örtte kan man få tag på?

En bild av olika örtteer

Faktum är att det finns många olika sorters te. Från de grundläggande kategorierna, som grönt te, svart te, oolongte, vitt te och örtte, ner till specifika te-typer. Det finns mycket att gå igenom. Faktum är att bara för örtteer fann vi en webbplats som listade 50 olika typer!

Och det kan vara svårt att hitta de bästa teerna för sömn om du inte ens vet hur många örtteer som finns i första hand. Så vi ska försöka lista några av de vanligaste örtteerna som du kan hitta och kanske inkludera i din dagliga rutin!

Som du kan se finns det fler tepåsar än stjärnor på himlen - eller så kan det åtminstone kännas så. Och om du bara har druckit kamomillte i hela ditt liv går du miste om dussintals andra örtteer som du potentiellt skulle kunna njuta ännu mer av!

Vad är det bästa örtteet för sömn?

Nu när du vet hur örtteer kan hjälpa dig att sova och har en grov uppfattning om de många olika typerna av örtteer, låt oss komma till den titulära frågan - vilket är det bästa örtteet för sömn?

Självklart, det här är inte en fråga som passar alla och olika människor kan reagera på olika örtteer på olika sätt. Som en allmän tumregel skulle vi dock säga att följande få örtteer är de som mest sannolikt hjälper dig att slumra till och fortsätta sova.

Kamomillte

Kamomillte är en av de mest populära örtte-typerna och vi tycker att det förtjänar den titeln. Forskning tyder på att det hjälper dig att lugna ner dig och till och med bekämpa dina demoner i viss utsträckning (som vid generaliserat ångestsyndrom). Dessutom, om du ofta har en orolig mage på kvällen, kan det göra det mycket lättare att somna.

För att inte tala om att det också är otroligt populärt. Det betyder att du kan hitta det nästan var som helst och vanligtvis inte behöver betala så mycket för att få tag på det. Så när det gäller att göra tetid till din kvällsrutin är kamomillte det enklaste att genomföra.

Te av valerianarot

En bild av flera koppar örtte

Att dricka valerianarotste är nästan på samma nivå som att ta sömnmedicin. Detta beror på att valerianarot används faktiskt för vissa mediciner och sömntillskott! Och även om det är svårt att säga om det är lika potent i teform verkar forskningen lovande.

Nämligen i de flesta studier som tittat på valerianans inverkan på sömnkvaliteten har resultaten varit positiva. Faktum är att jämfört med placebogruppen var det två gånger mer sannolikt att deltagare som drack valerianate hade en god natts sömn. Och vi skulle säga att det är ganska bra odds - särskilt när du bara smuttar på lite utsökt te.

Citronmeliss-te

Även om det troligen inte är lika populärt som de två föregående, är citronmeliss-te ett annat mycket fördelaktigt örtte. Det används mest för att minska ångest och lugna ner människor. Forskning har dock visat att det har vissa extra fördelar i specifika fall.

Till exempel, en studie fann att citronmeliss-te kan hjälpa postmenopausala kvinnor att förbättra sin sömnkvalitet. Och en annan studie drog slutsatsen att citronmeliss te också kan hjälpa dem med kronisk stabil angina (CSA). Naturligtvis kan en skiva te inte helt undertrycka allvarliga medicinska tillstånd eller problem, men det är värt att veta att det kan hjälpa lite.

Lavendel-te

Liksom några av teerna hittills är lavendel ett ångestdämpande medel, vilket innebär att det hjälper till att lindra ångest. Och precis som Valerian te, ser det faktiskt medicinsk användning utanför bara te - i det här fallet i aromaterapi.

Och, du gissade rätt, forskning tyder på att lavendelte hjälper dig att sova. För att vara exakt, studien visade att när de kombinerades med god sömnhygienvar det mer sannolikt att deltagarna hade en god natts sömn. Det är dock värt att påpeka att sömnkvaliteten var den enda stora skillnaden, eftersom sömnlängden i stort sett förblev oförändrad.

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska