Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Låt oss lära dig hur du stylar en enkelsäng

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilder för hur man stylar en enkelsäng

2 maj 2024 9 min läsning

Även om enkelsängar tenderar att vara mindre grandiosa och flashiga än king size-sängar, betyder det inte att du inte kan lägga till lite wow-faktor! Så här är några idéer för att styla din enkelsäng!

När det gäller att styla din säng är det bara fantasin som sätter gränser. Den inredning eller stil som ger dig mest glädje är den perfekta matchningen för din säng. Ibland kan det dock vara lite svårt att bli inspirerad.

Så vi kommer att gå igenom fem faktorer som du bör tänka på när du stylar din säng, och förhoppningsvis kommer de också att få dina kreativa juicer att flöda. Och i slutändan kommer din enkelsäng att lysa lika starkt som till och med den största av king- eller queen-sängar!

Få din säng att se bra ut 24/7

En bild av en kvinna täckt av ett brunt lakan och en liten kudde

Från det ögonblick du går upp ur sängen till det ögonblick du somnar igen, dikterar dina lakan och täcken utseendet på din säng. Så se till att du utnyttjar den fulla fördelen och få den att se fantastisk ut! Och beroende på vilken sängdesign du går efter finns det en hel del alternativ att välja mellan.

Så låt oss gå igenom alla huvudaktörer i denna kategori (som monterade och platta lakan) och diskutera vilken estetik du potentiellt kan arbeta i. Observera att dessa sovrumsidéer kommer att vara ganska vaga, eftersom det är upp till dig att välja ut exakt de färger och mönster du tycker ser bra ut.

Skaffa bra sängkläder

Som tidigare nämnts finns det två huvudtyper av lakan som vi vill prata om - monterade lakan och platta lakan. Den största skillnaden mellan de två är att ett monterat lakan sveper tätt runt din madrass medan ett platt lakan bara läggs ovanpå.

Så om du vill ha en lös, avslappnad design skulle ett platt lakan förmodligen passa dig bättre. Men om du vill hålla hårt i detaljerna och göra mer intrikata färgmönster tror vi att ett underlakan är det bästa alternativet.

Och även om vi inte fokuserar så mycket på funktionalitet när det gäller sängkläder, vill vi påpeka en betydande skillnad. Ett underlakan är nämligen mer benäget att bli skrynkligt eller falla av sängen. Så om du vänder och vrider på dig på natten eller älskar att hoppa upp i sängen bör du ha det i åtanke. Men å andra sidan kan ett underlakan ge dig lite huvudvärk om du har en bäddmadrass eller ett madrasskydd eftersom det är svårare att få rätt storlek.

Men hur du än vrider och vänder på det finns det några utmärkta mönster att välja mellan. Ett mönstrat lakan är perfekt för att sätta lite guldkant på tillvaron medan ett enfärgat lakan kan utgöra en subtil bakgrund för mer färgglada kuddar. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Skaffa en sängkjol

Även om den liknar ett platt lakan har en sängkjol en något annorlunda estetik. Den del av lakanet som hänger av madrassen är nämligen mer stiliserad och därmed mer iögonfallande. Ibland kan de vara helt platta rakt igenom, men ibland har de en vågig design som ger sängen en lite flödande, elegant känsla.

Vi tycker att sängkjolar är särskilt användbara om resten av ditt sovrum har många växter, ljusa färger och ornament. Observera bara att de kan samla mycket damm, så de behöver förmodligen rengöras oftare än ett påslakan.

Skaffa en sänglöpare

Sänglöpare (UK) kallas ibland för "sängdukar" och är ett mycket enkelt sätt att få din säng att se mer förnämlig ut. De tar inte upp mycket plats och kan bryta monotonin i dina lakan genom att införa en färgklick i slutet av sängen.

Du kan antingen välja en sänglöpare som har en liknande estetik som resten av sängkläderna eller till och med välja en drastiskt annorlunda färg för mer betoning (som en gul löpare på svarta lakan). Dessutom tar löpare väldigt lite utrymme och kan enkelt bytas ut - vilket är ganska praktiskt om du har ett gästrum med en annan sängstyling.

Skaffa ett bra sängöverdrag

En bild av en tjusig säng med en snygg sänggavel

Även om de kan tyckas likna sänglakan, sängöverdrag är lite mer nyanserade och kan drastiskt ändra utseendet på din säng under dagen. Och även om du vanligtvis tar av dig dem innan du går och lägger dig är de också mycket tjockare och bekvämare än lakan, så de kan också erbjuda en god natts sömn.

Och även om vi skulle kunna förlora oss i terminologin för alltid när det gäller vad som utgör ett sängöverdrag, vill vi bara fokusera på tre huvudkategorier - filtar, täcken och duntäcken.

Filtar

När du försöker styla en säng så att den har en hemtrevlig, stuga estetik, är filtar dina bästa vänner. När allt kommer omkring är det få saker i världen som förknippas med komfort så starkt som filtar.

Och ju tjockare väven är, desto tydligare framträder denna estetik. Vi gillar särskilt ullfiltar, eftersom det ger en så förnäm estetik. För att inte tala om att du också kan hålla din enkelsäng varm under de hårdaste vintrarna.

Kviltar

Ett täcke är mycket likt ett underlakan, men eftersom det är extra vadderat är det lite mer iögonfallande. Och precis som med filtar utstrålar de helt enkelt komfort. Vi tycker dock att de erbjuder ännu fler alternativ än filtar, eftersom själva täcket kan komma i olika former och därmed passa olika mönster.

Dessutom kan förekomsten av mer raffinerade mönster få din enkelsäng att verka mycket större. Och om du har ett stort sovrum kan det vara en ganska fördelaktig illusion.

Täcken

Om du tog en titt på täckeöverdragen och önskade att de kunde vara ännu puffigare, bör täcken vara rätt upp i din gränd. Att få ett bra täcke gör att du bara vill hoppa på din säng varje gång du kommer in i rummet.

De är dock ganska stora (vanligtvis hängande från sidorna), så du måste vara försiktig så att de inte konsumerar hela din säng. Det är trots allt svårt att skapa en specifik estetik om en sängprodukt täcker upp allt annat.

Ha en bra sängram

Även om en enda sängram av design inte kommer att vara lika extravagant som en king size, betyder det inte att det måste vara tråkigt. Till exempel, även kungen av sängstomme lyx, himmelssängen kommer vanligtvis i en enda storlek.

Så.., det kan fortfarande enkelt vara fokuspunkten i hela ditt sovrum! En plattformssäng är förmodligen det bästa alternativet om du vill ha en minimalistisk design och en förvaringssäng passar utmärkt för ett barnrum på grund av den extra förvaringen.

På tal om det, om du vill göra en gästsäng tråkig är bäddsoffor dina bästa vänner. Även om de vanligtvis kommer i större storlekar, har vissa soffor en enkelsäng. Och på detta sätt är ditt gästrum nu också en andra sittgrupp, vilket kan vara mycket bekvämt.

Så välj inte automatiskt en standardiserad sängram. Visst, det finns inget rätt eller fel när det gäller design - men vi rekommenderar starkt att du tittar på alla alternativ innan du fattar ditt beslut. Särskilt eftersom en sängstomme av hög kvalitet bara kan förbättra dina kvalitetssängkläder.

Låt ditt täcke sticka ut

Om du inte gillar att lägga på ett påslakan och istället lämnar ditt täcke på sängen, dikterar det utseendet på hela din sängstyling. Så se till att det är en positiv sak och inte en dödsdom!

När det gäller själva täcket, se bara till att du håller dig varm. Titta in i vad en TOG-skala är och ha ett täcke med lämplig värme för säsongen. Påslakanet är å andra sidan mycket mer flexibelt.

Påslakan finns i alla former och storlekar och kan hjälpa dig att skapa imponerande mönster. Så, precis som med sängramen, gör lite efterforskningar istället för att omedelbart bestämma dig för ett monokromt överdrag. Vi rekommenderar särskilt vändbara påslakan, eftersom de ofta har två helt olika mönster på vardera sidan.

Och när det gäller själva påslakanet, se till att det antingen ligger jämnt ovanpå sängen när du inte ligger i den eller ha ett vikt påslakan i slutet av sängen för en mer stiliserad look. Låt det bara inte vara en enda röra när du kliver ur sängen, eftersom inte ens de bästa påslakanset kan rädda den looken.

Utnyttja kuddar

En bild av tre kuddar i olika former och storlekar

Kuddar öppnar upp en helt ny värld när det gäller att styla din enkelsäng eftersom det finns fler varianter än du vet vad du ska göra med. Så låt oss dela upp de två huvudaktörerna - sovkuddar och kuddar.

Sovkuddar

När det gäller storleken och formen på din sovkudde är den vanligtvis ganska standard. Trots allt är deras huvudsakliga syfte att stödja din nacke - så de kanske inte alltid ser så bra ut när de gör det.

Men.., ett bra kuddfodral kan dölja en hel del skada. Så var kreativ! Om du bara använder en stor sovkudde, se till att den inte krockar med ditt täcke eller lakanen, eftersom det är fokuspunkten för den övre halvan av sängen.

Och när du väl har gjort det kan du använda de mindre kuddarna, beroende på vilken stil du vill ha, för att antingen kontrastera eller förhöja den estetiken.

Kuddar och prydnadskuddar

Sängkuddar är det enklaste sättet att piffa upp stilen på din enkelsäng. Antalet kuddar per säng är "så många som får plats" och standardstorleken på kuddarna är "vad du vill att de ska vara". Med andra ord kommer du garanterat att hitta en kudde för nästan alla estetiska behov.

Och sedan kan du också multiplicera variationen med alla de olika kuddöverdrag du kan använda! Så, som vi nämnde kort, använd de mindre kuddarna tillsammans med din större sovkudde för att skapa mer invecklade mönster och mönster.

Även kuddarnas placering kan bidra till stilen, beroende på hur du använder dem och hur många kuddar som används. Så ta ut svängarna och se vad du kan komma på - kuddarna i sovrummet är dina bästa vänner i det här avseendet.

Sängens position är viktig

Även om sängens position inte alltid är ett diskutabelt ämne (särskilt om du har ett litet sovrum), bör du tänka på det. När allt kommer omkring, om du har en mer grandios sängram, kan du stoppa in den i hörnet negera all den elegans du hade byggt upp!

Faktum är.., du bör nog undvika att ställa sängen i hörnet i allmänhet. En enkelsäng är trots allt inte så stor och när den placeras i ett hörn kan den verka ännu mindre. För att inte tala om att det också begränsar ditt designval lite, eftersom människor bara kan se sängen från ena sidan.

Om möjligt, placera sängen på en mer framträdande plats. Men om utrymmet är begränsat kan du åtminstone flytta den en bit bort från väggen - antingen för att lämna tillräckligt med plats för ett soffbord eller åtminstone en mobilladdare.

Investera i en sänggavel

En bild av en tjusig säng med en snygg sänggavel

Om din säng inte redan har en sänggavel föreslår vi starkt att du skaffar en. När allt kommer omkring ser även en enkelsäng automatiskt så mycket mer imponerande och storslagen ut när den paras ihop med en riktig sänggavel. Och om du skaffar en helt ny sängram kan du till och med skaffa en med fotgavel också om du verkligen vill att den ska se elegant ut.

Vår personliga smak lutar starkt åt tuftade sänggavlar i synnerhet, eftersom de inte är för pråliga men också ser ganska lyxiga ut. Och beroende på vilket material som används för sänggaveln kan lyxen bara öka!

Det finns till och med sängtillverkningstillverkare som gör skräddarsydda sänggavlar som passar perfekt för din smak. Så tänk på saken och kolla in dina alternativ på nätet.

Gör en DIY-imiterad sänggavel

Med tanke på att vi nämnde lyx mer än en gång när vi pratade om sänggavlar, är det ingen överraskning att de också kan vara ganska dyra för ett dekorativt föremål. Men bara det behöver inte nödvändigtvis avskräcka dig!

Trots allt, du kan hitta otaliga exempel online på människor som skapar sina egna sänggavlar utan att spendera för mycket pengar. För att inte tala om att eftersom de är specialtillverkade kan de också skräddarsys efter vilken estetik du än vill ha. Så om du har en kreativ ådra och vet hur man arbetar med verktyg, kan det här vara det perfekta alternativet för dig!

Slutsats

Sammanfattningsvis, bara för att du inte har den största sängen, betyder det inte att du inte kan ha den vackraste. Från de typer av lakan du använder till de många olika överdragen, kuddarna och till och med själva sängramen - du kan skapa den perfekta sängen.

Så förhoppningsvis har du nu några idéer om hur du kan utforma en enkelsäng, och ditt sovrum kommer att se mer fantastiskt ut än någonsin. Och om du vill veta mer om sovrumsdesign eller specifika sängkläder, är oddsen att The Sleep Advisors har täckt dig!

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvald bild för hur kan teknik hjälpa dig att sova
24 april 2024

Hur kan teknik hjälpa dig att sova bättre?

Det är en sak att ha en gedigen förståelse för hur sömn fungerar och en annan att ha faktiska sömndata! Och att ha en egen sömnenhet har aldrig varit...
Utvald bild av hur man kan bli av med fukt i sovrummet.
02 maj 2024

Hur blir man av med fukt i sovrummet?

Det är inte svårt eller komplicerat att märka att du har fukt i sovrummet eller i någon annan del av huset. Det finns många tecken på att...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska