Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Är det bra att sova kommandosoldat?

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsulent

Utvald bild för Är det bra att sova kommando.

2 maj 2024 7 min läsning

Hur klär du dig för att sova? Sover du i pyjamas eller går helt naken? Eller går du för mellanvägen och sover commando?

En del människor har pyjamas på sig när de sover. Andra föredrar att sova nakna.

Men det finns också de som älskar att sova kommandosömn. Om du frågar oss, The Sleep Advisors, alla alternativ är bra alternativ. Och alla alternativ har många fördelar för din kropp, ditt sinne och din sömn. Det gäller bara att hitta det alternativ som passar dig bäst!

Men gör dig själv en tjänst och försök åtminstone att sova commando en natt - när du väl har gjort det är vi säkra på att du och dina underkläder kommer att älska det och fortsätta med det under alla kommande nätter.

Vad är sömnkommando?

Men innan vi börjar prata om alla för- och nackdelar med att sova commando, låt oss först berätta vad den här termen handlar om.

Nämligen, till sömnkommando eller att gå kommando är en term som används för att beskriva handlingen att inte bära underkläder under sina kläder. Hur, när, var och varför människor startade denna trend vet vi inte. Men vad vi vet är att människor väljer att gå commando av olika skäl. Vissa känner sig bara bekväma när de inte behöver ha underkläder på sig i sängen. Andra föredrar det eftersom det hjälper dem att förhindra irritation eller skav på vissa områden. Och det finns också de som hoppar över underkläder eftersom de känner sig mer frigjorda och fria utan dem.

En bild av en kvinna som täcker sitt ansikte med ett täcke.

Naturligtvis finns det människor som inte är anhängare av denna trend - och det är också okej!

I slutet av dagen, det vill säga när det är dags för dig att gå till sängs, beslutet att gå eller inte gå commando är ett personligt beslut! Så det spelar ingen roll vems sida du står på - du bör stanna kvar och se vilka fördelar och potentiella risker det finns med att vara kommandosoldat.

Fördelar med att sova commando

Enligt hälsoexperter skulle de flesta kvinnor och män faktiskt må bra av att inte ha några kläder på sig i sängen. Så, män, sluta bära boxershorts och kvinnor, sluta bära underkläder. Om du gör det kommer du att kunna njuta av följande fördelar:

fördelar med att sova-kommando_kvinna-och-man-sova

Ökad komfort

Underkläderna finns i alla former och storlekar. Och de finns också i alla färger och i alla möjliga material. Men även om du köper de dyraste underkläderna på marknaden kommer de förmodligen att ge dig någon form av obehag när du sover. Det här är vad tyger gör med våra kroppar, de håller fast oss hårt.

Ja, den här "stramheten" är bra att ha i underkläderna eftersom du inte vill att de ska falla ner när du till exempel går. Men när du ligger i sängen och försöker sova behöver du inte tajta underkläder. Ta bara av dig dem. När du väl har gjort det, lita på oss, kommer du äntligen att kunna få den där sköna nattsömnen. Utan något som "håller" dig hårt kommer du att kunna somna på fem minuter och somna tills väckarklockan ringer.

Bättre blodcirkulation

Tätare underkläder sätter helt enkelt mycket tryck på vårt skrevområde. Och som ett resultat, förutom att orsaka oss en hel del obehag när vi sover, minskar trånga underkläder också vår blodcirkulation. Du vet redan hur illa det är. Så för att förhindra detta, ta bara av dig underkläderna innan du går och lägger dig.

Men om du inte är en av dem som kan gå commando, försök åtminstone att byta ut dina trånga underkläder mot några lösa bomullsunderkläder. Att gå och lägga sig med något som minskar blodcirkulationen varje kväll kan leda till allvarligare hälsoproblem.

Minskad kortisolhalt

Du vet den där känslan när du tillbringar hela dagen i tajta kläder och när de tajta kläderna får allt att klia och nästan göra ont? Om du någonsin har haft jeans som är en storlek för små, vet du vad vi pratar om. När du bär tajta underkläder känns nämligen ditt skrev likadant. Och även om du inte vet om det eller känner detNär det kliar och gör ont utlöser det stresshormonet kortisol.

När kortisolhalten är hög kan vi för det första inte somna. Sedan, när vi väl somnar, fortsätter vi att vrida och vända på oss och vaknar till och med mitt i natten. Och slutligen, när vi vaknar på morgonen, ja, då vaknar vi på dåligt humör. Japp, dina tajta trosor och boxershorts kan göra allt detta för dig och din sömn. Så för att inte förstöra ditt kortisol, släng dina underkläder under pyjamasen eller sov bara naken.

Ökade nivåer av melatonin

Kortisol är ett stresshormon och melatonin är ett hormon som ansvarar för vårt lugn. Och när du är lugn kan du somna på 5 minuter. Och inte bara det - när du känner dig stressfri och lugn kommer du att kunna sova längre och vakna och känna att du är på toppen av världen.

Så om du bär underkläder i sängen och om det ökar dina kortisolnivåer, finns det ingen chans att ditt melatonin också kan öka. För att öka melatoninhalten måste du först sänka kortisolhalten. Och för att göra det har vi redan sagt vad ni ska göra.

Bättre sexliv

Behöver vi ens förklara den här? Det är enkelt - att sova utan underkläder kommer definitivt att uppmuntra intimitet mellan dig och din partner. Och ja, vi pratar om både fysisk och känslomässig intimitet. Så om du tycker att detta är något som saknas i ditt förhållande, kan det vara ett bra ställe att börja åtgärda det problemet att gå kommando.

Friska spermier

Den här är viktig för alla män där ute, så kvinnor kan gärna hoppa över den här. Enligt forskning som utförts av en hälsoexpert kan det nämligen skada spermakvaliteten avsevärt om du bär boxershorts eller underkläder som är på den stramare sidan. Om du inte låter ditt skrevområde, särskilt dina testiklar, svalna efter att ha burit byxor och underkläder hela dagen, kan du också påverka kvaliteten på dina spermier.

Dålig spermakvalitet kan leda till svårigheter att bli gravid en dag. Så låt inte detta hända - låt det inte hända eftersom en av lösningarna på detta problem är så enkelt som att inte bära underkläder i sängen.

Förebyggande av infektioner

Och nu, låt oss prata om damerna. Om du frågar någon expert på kvinnors hälsa där ute, kommer hon (eller han) att säga samma sak - för att förhindra vaginala infektioner eller någon form av vaginal irritation, bör du sova utan trosor då och då. Kvinnors underliv behöver andas. Om de inte kan det är de mer benägna att utveckla bakterie- och jästinfektioner.

Högre temperatur blandat med fukt i underlivet kommer av att man bär underkläder hela dagen och natten. Naturligtvis måste vi ha dem på oss under dagen, men på natten finns det ingen anledning. Så, rädda dig själv från all bakterietillväxt och jästinfektioner, och släng bara trosorna.

Frisk hud

En annan sak som är självklar är att din hud där nere kommer att vara mycket friskare. Tänk bara på det... när du låter din hud andas och svalna kommer den inte bara att se bättre ut utan också må bättre. Och ja, detta gäller all hud på din kropp, inte bara i skrevet.

Potentiella risker med att sova kommandosömn

Även om det inte finns några hälsorisker med att sova naken, finns det mindre olägenheter som bör nämnas. Kroppar är nämligen, tja, läckande. Så utan en barriär mellan dig och dina lakan kommer du förmodligen att tvätta lite oftare än du brukar göra. Men precis som nämnts tidigare betyder det inte att sova helt naken att gå commando, nej. Det betyder att du inte bär underkläder under din pyjamas.

Men om du bestämmer dig för att sova kommando, behandla din bästa pyjamas precis som du skulle behandla dina underkläder - en ny uppsättning varje natt!

En bild av en kvinna som gäspar.

Om du bestämmer dig för att sova helt naken, se till att du är bekant med tyget på dina lakan. Vissa syntetiska material kan irritera människor med känslig hud. Så precis som du skulle välja bomullsunderkläder, välj också bomullslakan.

Ska du sova kommando under vintern?

Vi förstår inte varför du inte skulle göra det. Att gå commando innebär att du inte bär underkläder under pyjamasen. Så länge du har din pyjamas, och naturligtvis så länge du har tillräckligt med filtar och några av de bästa vintertäckena för att hålla dig varm, behöver du inte oroa dig för att frysa utan dina underkläder.

Ska-du-sova-kommandot-under-vintern_kvinnan-i-onesie

Slutsats

I slutändan är det ett personligt val att gå commando eller inte. Därför är det upp till dig att bestämma vad som är bra för dig och dina privata delar. Men en sak är säker - att sova utan underkläder kan göra mer nytta än skada för din kropp och ditt sinne!

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Utvalda bild av djup sömn.
02 maj 2024

Djup sömn

Djupsömn, även känd som långsam sömn, är ett sömntillstånd som inträffar under de senare stadierna av sömncykeln. Den kännetecknas av...
Featured image for Har bäckensmärta när du ligger ner
22 april 2024

Varför har jag ont i bäckenet när jag lägger mig ner på natten?

Omkring 10-20% människor kan lida av IBS, och det är en mycket trolig orsak till kronisk bäckensmärta hos kvinnor och män.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska