Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Topp 20 sagor du bör läsa innan du går och lägger dig

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilder för de 20 bästa sagorna

22 april 2024 3 min läsning

Att läsa sagor för dina barn är ett av de bästa sätten att knyta an till dem, sätta fart på deras fantasi och få dem att somna på samma gång. Så idag pratar vi om våra topp 20 sagor som vi tycker att du borde läsa.

Även om sagor kanske inte är lika populära idag som de en gång var, tycker vi fortfarande att de är en fantastisk källa till förundran och underhållning för barn. För att inte tala om att du också kan lära dem värdefulla livskunskaper under täckmantel av älvor och talande djur.

Och när det gäller de mest populära sagorna (vanligtvis från bröderna Grimms samling) känner du förmodligen till en hel del. Så idag kommer vi att ge dig en skön blandning av klassiska sagor och moderna sagor. Vi kommer också att förse dig med några obskyra titlar som du kanske till och med kan njuta av på din fritid.

20. Lilla Rödluvan

En bild av omslaget till Rödluvan

När det gäller klassiska sagor är Rödluvan utan tvekan i sagans hall of fame. Eftersom berättelsen har återskapats otaliga gånger genom åren (med berättelser, TV-program och till och med spel) skulle det vara synd för alla barn att inte vara lite medvetna om denna pärla.

Det lär barnen att att inte blint lita på främlingar eftersom man aldrig vet om de kan vara en varg. Dessutom gör den ikoniska konfrontationen mellan Rödluvan och vargen att du kan spela upp berättelsen en hel del - med olika röster eller kanske till och med en mask, vilket säkert gör det till en ganska minnesvärd berättelse.

19. Prinsessan i kistan

En bild av omslaget till Prinsessan i kistan

Denna obskyra men ändå underbara berättelse kommer från Andrew Lang och "The Pink Fairy Book". Och låt oss bara säga att den inte är lika hälsosam som några andra godnattsagor. Men det är också det som gör den så fascinerande.

För att förklara handlingen utan att avslöja för mycket, så handlar den om en prinsessa som måste stanna i en kista i ett år medan alla vakter som håller koll på henne försvinner under natten. Och vår drömprins är ett mycket lyckligt fyllo.

Berättelsen kan vara lite skrämmande och budskapet kanske inte är så tydligt, men det är ändå en fascinerande läsning. Faktum är att de flesta av berättelserna i "Den rosa sagoboken" faller under denna beskrivning.

18. Hans och Greta

En bild av omslaget till Hans och Greta

Trots att berättelsen om Hans och Greta skildrar föräldrar på ett ganska osmickrande sätt är den fortfarande en klassiker bland sagoälskare! Detta beror främst på äventyrskänslan mellan syskonen. Så om du har ett eget par kan historien vara något för dem.

För att inte tala om att det ger dig en bra anledning att förbjuda sötsaker då och då. Ingen vill ju träffa den elaka häxan och inte ens i de vackraste sagorna talas det om hål i tänderna.

17. Ryckts upp med rötterna

Omslagsbilden till sagan Uprooted

Detta modern saga kommer till oss från Naomi Novik och är en ganska intressant läsning. Berättelsen är i grunden ganska enkel - en mystisk trollkarl skyddar byn, men han får snart sällskap av hjältinnan (som inte precis kom dit av egen fri vilja).

Precis som de äldre hushållssagorna har berättelsen en mystisk och ibland olycksbådande atmosfär som kan få din kreativitet att flöda. Dessutom finns det till och med en liten Skönheten och odjuret-dynamik inlagd för säkerhets skull.

16. Snövit och de sju dvärgarna

Omslagsbild till sagan Snövit och de sju dvärgarna

Kan dina barn undvika att äta äpplen under en tid efter att ha läst den här berättelsen? Möjligen. Men kommer de nu att vet att inte ta emot mat från främlingar? Vi hoppas det.

Dessutom visar berättelsen på ett briljant sätt hur fåfänglighet kan leda till undergång, eftersom den onda drottningen aldrig lyckas mäta sig med den snälla Snövit. Och det här kanske bara är vår fördom, men dvärgarna är en av de mest ikoniska och hälsosamma sidokaraktärer i alla sagor.

15. De sju korparna

Bokomslag till sagosvansen De sju korparna

Eftersom vi hade de ikoniska sju dvärgarna är det bara logiskt att nu prata om de sju korparna. Den här sagan skrevs också av bröderna Grimm, men den är inte alls lika populär som några av deras andra verk. Men den har samma känsla av förundran som gjorde deras sagor så berömda från första början.

Vår fiktiva hjälte är en ung flicka som ger sig ut på ett äventyr för att rädda sina sju bröder som förvandlades till korpar vid hennes födelse. På äventyret besöker hon solen, månen, stjärnorna och till sist glasberget.

För det mesta är berättelsen ganska hälsosam och ett fantastiskt spektakel för din fantasi. Det finns en punkt där den är lite mörk, men det är inget alltför allvarligt. Och så måste vi påpeka att det här är en av de få sagor där huvudpersonen faktiskt har sunt förnuft, vilket är en trevlig omväxling.

14. Askungen

En bild av omslaget till Cinderella

När det gäller skildringen av den elaka styvmodernFå berättelser har varit så inflytelserika som Askungen. Och det beror främst på hur lätt alla kunde sympatisera med hjältinnans situation och det fruktansvärda sätt hon behandlades på.

Med detta sagt presenterar berättelsen också en av de bästa flyktfantasiernaDen goda fen är en ikonisk karaktär och en universell symbol för många barn runt om i världen. För att inte tala om att hon också ger många möjligheter för föräldrar att vara kreativa och göra sina barns dag till en fest, med trollstavar, sånger och kanske Disney-filmatiseringen.

13. Riket

En bild av omslaget till The Kingdom

Även om titeln på denna saga från Jess Rothenberg kan låta lite intetsägande, är berättelsen i sig allt annat än det. Och det är ett särskilt bra val om dina barn gillar Star Wars mer än Törnrosa. Detta beror på att berättelsen är av sci-fi-karaktärmed halv-androider i centrum. Nämnda androider framför till och med sagor i denna utopiska framtidsvärld - det vill säga tills någon karaktär blir avbruten och skulden faller på hjältinnan.

Så även om den här sagan är långt ifrån den vanliga historien om en prinsessa, magiska bönor eller en kannibalhäxa, tycker vi ändå att den är ett utmärkt val. Trots allt finns det fortfarande moraliska lärdomar att hämta, atmosfären är med rätta fantastisk och berättelsen i sig är ganska gripande.

12. Den fula ankungen

Omslagsbilden till sagan Den fula ankungen

Det är ingen hemlighet att i den moderna eran, problem med självbilden är på en rekordhög nivå. I en tid då sociala medier är allestädes närvarande och den förmodade skillnaden mellan "skönheten" och "odjuret" blir alltmer uttalad, är en saga som Den fula ankungen ett måste att läsa.

Detta beror på att den lär ut vikten av (och existensen av) inre skönhetsamtidigt som man avråder från att mobba dem som är annorlunda än en själv. Dessutom är berättelsen i sig helt enkelt hälsosam och gör den till en mycket trevlig läsning.

11. Prins Lindmask

Omslagsbilden till sagan Prins Lindorm

Den här historien är faktiskt en nordisk saga, samlad av Asbjornsen och Moe och översatt av Sir George Webbe Dasent. Och var medveten om att den berättar en ganska unik historia.

Vid första anblicken är allt som det ska - en kung kan inte få barn, de utför en hemlig rit, de följer inte instruktioner och det finns allvarliga konsekvenser. Men de ödesdigra konsekvenserna kommer i form av en lindorm (som är som en orm) som är kungens första son.

Nämnda lindorm hindrar också sin yngre bror från att gifta sig innan de hittar en brud som inte har något emot människoätande ryggradslösa djur. Och slutet på den här bisarra sagan är något du bara måste uppleva för att förstå.

10. De tre små grisarna

Omslagsbilden till sagan De tre små grisarna

Precis som den lilla rödluvan, den här sagan ger dig gott om utrymme att visa upp din skådespelartalang. Att göra huff och puff-rutinen är något som vi är säkra på att många föräldrar uppskattar, och det är av goda skäl.

Och om du på ett subtilt sätt vill få ditt barn att bli arkitekt är det här förmodligen rätt väg att gå. Och den här berättelsen är också riktigt bra i en nypa, som det är mycket lätt att komma ihåg och ta fram när barnen behöver några minuters underhållning innan de ska sova.

9. Moln te apor

En bild av omslaget till Cloud Tea Monkeys

Om du vill lära dina barn att fasorna med både kapitalism och privat sjukvårddå är det här berättelsen för dig! Skämt åsido, denna saga av Mal Peet och Elspeth Graham berättar historien om en liten flicka vars mamma hade blivit sjuk.

Eftersom hon inte har råd med en läkare försöker hon fortsätta sin mammas jobb med att plocka teblad. Det visar sig dock vara svårare än vad den lilla flickan hade föreställt sig. Men precis när allt hopp var ute kommer några snälla apor in i bilden.

Även om denna saga har en anmärkningsvärt stor frånvaro av älvor (och andra mystiska varumärken), tycker vi ändå att det är en bra bok att läsa. Den är trots allt ganska hälsosam i slutet och kan enkelt följas upp med en resa till djurparken om du verkligen vill få dina barn att häpna.

8. Guldlock och de tre björnarna

En bild av omslaget till Guldlock och de tre björnarna

Det som gör den här sagan så bra är att kan det fungera som ett lärorikt ögonblick i flera år. När ditt barn vill ha något som är för sött eller försöker springa för fort, kan du påminna det om att allt det bästa finns i mitten.

Detta enkla koncept är så viktigt även bland vuxna att vi ofta hänvisar till "Guldlock-zonen" när vi pratar om politik, recept eller till och med nya madrasser. Fast det sistnämnda kanske bara gäller oss.

Ändå tycker vi att denna ikoniska saga förtjänar lika mycket uppmärksamhet nu som den gjorde för flera decennier sedan. Även om du också bör påpeka att det inte är något de bör upprepa att komma in i någons hem oinbjudna (särskilt inte en björns).

7. Den förtrollade jungfrun

Detta Den portugisiska sagan från Zofimo Consiglieri Pedroso har alla kännetecken från andra traditionella berättelser. Du har en kung med tre döttrar som alla är redo att gifta sig, två prinsar och en bonde.

Och som det brukar vara, dottern som hamnar hos bonden blir utstött av resten av familjen tills ett övernaturligt ingripande kommer in i bilden. Så, inget vi inte har sett förut. Men vi tycker ändå att det är värt att titta närmare på.

För det första avskräcker den från att döma människor efter deras sociala klass. För det andra har berättelsen i sig alla infall som andra sagor som säkert kommer att hålla dina barn underhållna och glada.

6. Pinocchio

En bild av omslaget till Pinoccio

Även om Disney-filmatiseringen definitivt gav några barn den oöverträffade rädslan för att förvandlas till åsnorär själva historien mer än väl värd att återbesöka.

För det första är det ett av de mest direkta exemplen på varför du bör vara sanningsenlig i livet - en läxa som alla barn förhoppningsvis borde lära sig. Och även bortsett från den moraliska lärdomen är Pinocchio bara en utmärkt berättelse som kan hålla de flesta lyssnare engagerade.

5. Skuggan

En bild av omslagsbilden för The Shadow

Denna saga av Hans Christian Andersen är visserligen mycket mörk och därför inte riktigt lämplig för mycket små barn. Historien i sig är dock ganska fascinerande och moralen, även om den är något dyster, kan också vara ganska viktig.

Den berättar historien om en man som en dag förlorar sin skugga för att långt senare möta den igen som människa. Den tidigare skuggan är otroligt pessimistisk om livetoch hävdar att den har sett allt mörker som mänskligheten har att erbjuda, medan mannen förblir optimistisk och idealist.

Och det visar sig att skuggan får en ganska stor belöning i livet medan mannen lider. Återigen, det är långt ifrån en upplyftande historia - men vi kan definitivt se att det finns en dedikerad publik för den här typen av saga.

4. Den lilla sjöjungfrun

En bild av omslaget till Den lilla sjöjungfrun

Sjöjungfrur är bland de de mest populära fantasivarelserna hittills och det är tack vare den här sagan (och en massa uttorkade sjömän). För att inte tala om att Disney-filmatiseringen är något av deras bästa!

Vi tror att de flesta barn har en fascination när det gäller havet och vad som kan leva under ytan och den här berättelsen tar vara på den nyfikenheten och gör den ännu starkare. Dessutom lär berättelsen dig värdefulla läxor som "gräset är inte alltid grönare i någon annans sjö" och "sälj aldrig din röst för att vara med någon". Visserligen kan den andra läxan vara viktigare för föräldrarna än för barnen.

3. Enbärsträdet

En bild av omslaget till The Juniper Tree

Vid det här laget har du säkert redan valt ut en saga som skulle vara perfekt för att få dina barn att somna. Den här historien är dock inte för den som är svag i hjärtat. Det är trots allt en Brother Grimm-saga utan Disneys PG-13-censur.

Med det sagt är det ändå en sann saga med alla dess kvaliteter - med en ond styvmor, en talande fågel, flera män som är villiga att ge bort värdefulla föremål till huvudpersonen och mord. Vi kommer inte att gå in på detaljer eftersom det här är den typ av berättelse som du måste uppleva utan spoilers.

2. Rumpelstiltskin

En bild av omslaget till Rumpelstiltskin

Det här är en av de historier som kan lätt bli en skräckfilm om man bara ändrar slutet en aning. Den handlar om den lilla tomten som kan förvandla halm till guld. Denna tjänst har dock ett pris - nämligen ditt förstfödda barn.

Så när en framtida drottning inser att hon kanske kommer att förlora sitt första barn, får hon i uppdrag att hitta hans riktiga namn för att kunna betala tillbaka sin skuld. Och precis som med några av de berättelser vi har nämnt hittills kan du vara mycket kreativ när det gäller hur du väljer att berätta historien (särskilt om du kan göra röster).

1. Blåskägg

En bild av omslaget till Bluebeard

Till sist, låt oss tala om Blåskägg. Även om berättelsen i sig har ett lyckligt slut (spoilervarning), kan du göra den till en ganska varnande berättelse. När allt kommer omkring innehåller historien sex döda fruar och en nyckel som aldrig kan torkas bort från blod.

Så, definitivt inte ett perfekt val om dina barn är känsliga. Med det sagt är det fortfarande en otroligt intressant historia som läses som en blandning mellan ett mordmysterium och en traditionell saga. Och om det låter som en bra kombination för dig, uppmuntrar vi dig starkt att ge den en titt.

Populära sagor vs obskyra/moderna sagor

Förhoppningsvis har du nu ett bra urval av både traditionella sagor och några mindre kända/moderna berättelser att välja mellan. Men vi ville avsluta med våra två cent om vilken av dessa berättelser du bör plocka upp.

Och svaret är - alla. Vi tycker att klassiska sagor kan vara ganska viktiga för att förstå vissa talesätt och kulturella utvecklingar. Men vi tycker inte heller att du ska begränsa din bokhylla till att bara innehålla populära berättelser.

Och även om det kan vara nostalgiskt att läsa klassiker, att läsa nya sagor kan ge dig lika mycket glädje som ditt barn. Faktum är att vissa av dem förmodligen bara bör avnjutas av vuxna (som Enbärsträdet). Men låt oss veta vad du föredrar nere i kommentarerna! Och vilka berättelser finns på din topp 20-lista över sagor?

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska