Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur sover djur? - Roliga fakta om djurs sömn

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilder av fakta om djurs sömn

22 april 2024 2 min läsning

Att påstå att människor skiljer sig från djur är inte direkt någon uppenbarelse. Men du skulle bli förvånad över hur olika vi kan vara. I dag går vi igenom de mest intressanta fakta om djurs sömn som vi kunde hitta och förundras över vad som händer i djurriket.

För att visa hur mycket djurens sömnmönster skiljer sig från våra, låt oss börja med den häpnadsväckande nyheten att forskarna är inte ens säkra på om alla djur sover på samma sätt som vi gör. Detta beror på att det är oerhört svårt att mäta sömnaspekter som REM-sömn.

Vissa djur beter sig på helt andra sätt än människor när de går in i vad vi antar är långsam sömn, vissa har otroligt korta sömncykler, och vissa djur verkar inte sova alls. Så låt oss gå igenom alla de mest fascinerande sömnvanorna vi kunde hitta i djurriket!

Dolphins

En bild av en delfin som håller en boll i munnen

Det här är en av de mer populära fakta om djurs sömn, men den är ändå ganska intressant. Nämligen, delfiner sover genom att bara stänga av halva hjärnan så att den andra halvan kan hålla dem utom fara. Genom att jonglera hjärnaktiviteten på det här sättet får de all den vila de behöver samtidigt som de undviker potentiella hot och drunkning.

Och vi menar verkligen jonglering, eftersom delfiner växlar vilken hemisfär som är aktiv under vila så att de kan sova ordentligt. Tänk nu om människor också kunde göra det!

Fåglar

En bild av en fågel som sitter på en gren och sover.

Precis som delfinerna sover fåglarna unihemisfäriskt och stänger bara av halva hjärnan. De har dock en hel del fler knep i rockärmen. Till exempel.., vissa fåglar (som ankor) sover med ett öga öppetoch håller ständigt utkik efter rovdjur.

Dessutom behåller de sin muskeltonus medan de sover, vilket innebär att de kan hänga upp och ner eller sitta på tunna grenar när de tar en tupplur. Och som om dessa ovanliga sömnvanor inte vore nog har de också förmågan att gå in i torpor - ett energisparläge som saktar ner kroppsfunktionerna för att spara energi.

Slutligen kan vissa fågelarter (nämligen de som tillbringar mycket tid i luften) till och med sova när du flyger. Detta sker oftast genom att fågeln får lite luft och sedan glidflyger eller genom att den tar flera små power naps.

Fruktflugor

Tro det eller ej, skillnaderna mellan hur djur sover jämfört med människor är som allra lägst när det gäller bananflugor. Precis som människor sover de på natten och vaknar när solen skiner, och de sover i cirka tio timmar.

Det innebär att flugor i princip har ett sömnschema som de flesta människor bara kan drömma om. Och det förklarar också hur bananflugor har energi nog att surra runt ditt ansikte i fem timmar.

Hamstrar

En bild av en hamster som sticker huvudet genom en låda

Om du någonsin har haft en hamster (eller någon annan gnagare) som husdjur har du kanske sett dem sparka med benen och rycka med morrhåren när de sover. Detta beror på att vissa gnagare kan faktiskt uppleva REM-sömn och drömma!

Vi kan dock fortfarande inte säga om de är jämförbara med mänskliga drömmar. Vad vi vet är att de kan till och med ha mardrömmar och kommer att göra de mest bedårande ljud när de har dem.

Grodor

En bild av en färgglad groda som sitter på ett löv.

Av allt att döma är grodor bara förbryllande. De är inte bara övervintrande djur som kan snooza under vintern, utan de kan till och med utföra en liknande bedrift under sommaren. Och som om inte det vore konstigt nog, så är de faktiskt aktiva, kan vi inte ens se om de faktiskt sover.

Till exempel observerades det av forskare att Bullfrogs har samma responstid oavsett om det verkar som om den sover eller inte. Detta får dem att ifrågasätta om grodor överhuvudtaget behöver en god natts sömn.

Valrossar

En bild av en valross som sitter ovanpå en is

Även om valrossens sömnvanor inte är lika udda som de andra djuren som nämnts hittills, måste vi ge dem beröm för deras uppfinningsrikedom. Om de vill ta en tupplur kan de antingen fylla sina påsar med luft och flyta ovanpå vattnet eller till och med ta en tupplur under vattnet i några minuter.

Men om de vill ha fördelarna med djup sömn, de sänker ner sina betar i isen för att hålla sig flytande och sover i upp till 19 timmar! För att inte tala om att de inte heller verkar behöva sova varje natt som andra däggdjur.

Små brunfladdermöss

Av allt att döma, det bruna sättet fladdermöss sover är något som de flesta av oss skulle vara avundsjuka på. Det beror på att dessa mardrömsframkallande varelser kan sova upp till 20 timmar om dygnet. För att inte tala om att de också sover upp och ner.

Och trots allt detta anser naturen fortfarande att de inte får tillräckligt med vila - så, de går också i ide under vintern. Så man kan lugnt säga att dessa bevingade djur sover som kungligheter.

Havsuttrar

En bild av en havsutter som flyter ovanpå vattnet

Om du någonsin har sett hur havsuttern sover vet du redan att det är det sötaste som finns på hela planeten. Detta beror på att två uttrar håller ofta varandra i handen när de sover så att de inte glider iväg från varandra under natten.

De har också trasslar in sig i sjögräs och kelp av samma anledning, men handhållningen är mycket mer intressant. Varför vi inte har kommit så långt att människor också sover så här är en fråga värd att fundera över.

Elefanter

En bild av en elefant som står på ett kargt fält

Om brunfladdermöss är vad vi vill vara, så är elefanter vad vi ofta slutar som. Detta beror på att elefanter i det vilda bara sova några minuter i taget, vilket ger en total sömntid på cirka två timmar.

På toppen av detta, de sover också ståendeDe kan alltså inte ens göra det bekvämt för sig under dessa få minuter. Hästar praktiserar också denna stående rutin, även om de ibland lägger sig ner, eftersom det inte precis möjliggör REM-sömn att sova stående.

Fisk

En bild av en betafisk i mörkret

När det gäller hur fiskar sover, det är spektakulärt ospektakulärt. Till skillnad från människor, vars hjärna sover vid olika tidpunkter under natten, vilar fiskar i uppskjuten animation och är fortfarande i viss mån medvetna om sin omgivning.

Och med tanke på att de inte heller har ögonlock (för det mesta), den enda skillnaden mellan deras "sovande" fas och vakna fas är mängden rörelse. Med andra ord, det är mer som en dagdröm än något annat.

Slutligen gör vissa fiskarter (som papegojfiskar och läppfiskar) slembubbla sovsäckar medan de vilar. Även om det kan låta äckligt skyddar det dem från vissa parasiter, så det var ett nödvändigt sovarrangemang.

Giraffer

En bild av en giraff som tittar in i kameran

Precis som elefanter sover giraffer under en mycket kort tid. brukar ta snabba tupplurar under hela dagen med en sammanlagd längd på mellan 2-5 timmar. Men det är inte det som är det mest fascinerande.

Det som är fascinerande är att de lägger sig ibland ner, böjer på nacken och använder sin egen rumpa som kudde. Vi kan inte säga om det är lika bra som en kudde med memory foam, men de ser definitivt bekväma ut.

Sniglar

En bild av en snigel med gult skal på marken

Med tanke på att sniglar är ett av de få djur som har ett hus på ryggen kan man förvänta sig att de värdesätter sin skönhetssömn. Och du skulle ha mer rätt än du ens kan föreställa dig.

År 1846 bestämde sig British Museum för att visa upp en viss egyptisk ökensnigel som förmodligen hade dött under transporten. Och under 5 hela år gick allt enligt planerna. Men sedan bestämde den sig för att vakna upp och ge sig av.

Detta får inte bara alla andra djur att se ut som om de har dålig sömnkvalitet och en ynklig sömnlängd, utan vi vill också gärna tro åtminstone en person kände sig som om de levde i Natt på museet-världen för en sekund.

Ugglor

En bild av en uggla som ser väldigt sömnig ut

När vuxna ugglor sover ser de majestätiska ut och som ett riktigt rovdjur. Men när uggleungar sover är det en av de mest bedårande saker du någonsin har sett. Detta beror på att, Precis som människobarn kan små ugglor inte bära upp vikten av sina huvuden.

Så antingen griper de tag i något med klorna och lutar sig sedan mot ett träd/sina syskon eller lägg dig bara med ansiktet nedåt på golvet. Den senare situationen är både det roligaste och sötaste man kan se.

Valar

En bild av en val i vattnet

Att se en grupp valar sova är förmodligen det märkligaste du kan uppleva på öppet hav. Detta beror på att dessa marina titaner vanligtvis kommer att bobba nära vattenytan i vertikal position medan de fångar några ZZZ.

Och under den här tiden.., de reagerar inte på höga ljud eller ens båtar som är i närheten. Men om du råkar stöta på en och tror att den har dött, då får du ditt livs skräckupplevelse.

Hajar

En bild av en haj nära vattenytan

Om du någonsin fallit ner i kaninhålet med djurfakta, vet du förmodligen att vissa hajarter måste fortsätta simma för att kunna andas. Så, vad tror du, hur sover de då?

Svaret är både enkelt och briljant. Agera som gigantiska apex-Yoyos, hajar simmar upp, somnar och vilar sedan medan deras kropp naturligt glider ner genom vattnet. Men när de blir för låga vaknar de och upprepar processen från början. Och finns det något bättre sätt att avrunda dessa fakta om djurs sömn än med denna förvånansvärt fåniga vana?

Slutsats

Och det var allt om våra favoritfakta om djurs sömn! Som du kan se kan det vara helt annorlunda att fånga ZZZ i djurriket än i våra mysiga små sovrum. Vilken fakta om djurs sömn var din favorit? Låt oss veta det i kommentarsfältet!

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Referenser & resurser

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska