Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Grinig partner? Får de tillräckligt med sömn av hög kvalitet?

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsult

Utvalda bilder för Grumpy partner

2 maj 2024 8 min läsning

Är din partner grinig? Kanske får han (eller hon) inte tillräckligt med sömn! Låt oss se hur du kan hjälpa din griniga partner att vända upp och ner på den där sura minen.

Har du en grinig partner? Innan du skyller på din man eller fru, fundera på varför du så ofta konfronteras med din partners dåliga humör och vad som egentligen är fel. Om du inte kommer på något, har din partner förmodligen inte fått tillräckligt med sömn natten innan.

Men när sådana dagar upprepas handlar det om något annat. I de flesta fall förvandlas utmattning till ett kroniskt problem. Sådana personer har också en negativ effekt på sig själva och människorna i deras omgivning. Orsaken till grinighet kan vara många andra förhållanden eller situationer. Vi har relationsråd för dig och många fler saker du bör lära dig för att hjälpa din humöriga partner att övervinna problem med sitt eget humör. Relationsexperter anger stress som en av de många orsakerna till känslomässigt missbruk och skilsmässa.

Orsaker till grinighet

En bild av en person täckt med täcke som håller i en kopp.

Surhet eller dåligt humör är resultatet av något otillfredsställt behov i familjen eller relationerna. Vad kan vara en källa till nervositet? Det är t.ex. normalt att känna sig nervös när man byter jobb, har ett offentligt framträdande eller till och med ska genomgå en läkarundersökning. När vi ställs inför sådana situationer utsöndrar kroppen stresshormoner som svar på omständigheterna.

Det är också en förberedelse för att hantera "hotfulla" händelser. Det är en evolutionär mekanism som hjälper oss att överleva. Naturligtvis kan den upprepas då och då, beroende på livsomständigheterna.

Några andra situationer som oftast orsakar nervositet är att träffa en okänd person, förbereda sig för en resa eller flytta.

Bristande sömnkvalitet

Konsekvenserna av sömnbrist är många, bland annat en hög grad av irritabilitet och förändringar i partnerns humör. Detta kan förvandlas till en ond cirkel, eftersom stress orsakar sömnlöshet. Lyckligtvis kan man lösa detta problem genom att tillämpa rätt förfaranden. På grund av ett sådant tillstånd är det svårare att uttrycka positiva känslor och se när någon är lycklig.

Ett positivt ansiktsuttryck kan t.ex. verka neutralt om din partner är grinig. Sömnbrist under en längre tid kan leda till hallucinationer och förvrängd perception. Kom ihåg de gamla tortyr- och förhörsmetoderna. Extrem sömnbrist skulle orsaka förödelse på det mänskliga psyket. Så det skadar hjärnan och orsakar till och med låg självkänsla.

Medicinska tillstånd

Hälsotillstånd påverkar människor olika, men vissa hälsotillstånd kan leda till att ångest utvecklas och leda till dåligt humör. Det kan vara diabetes, hjärtsjukdom, högt blodtryck, astma, psoriasis eller cancer. Orsaken kan också vara brist på folsyra, vitamin B5 och C-vitamin. De är ansvariga för att reglera kortisolnivåerna. De finns i fisk, baljväxter, fullkornsprodukter, solrosfrön, frukt och grönsaker.

Vi kan skylla den förkylning du hade förra månaden för den griniga fasen. Även om förkylningssymtomen är borta är det inte alltid humöret blir bättre. När immunförsvaret bekämpar en förkylning frisätter det cytokiner. Det är molekyler som passerar blod-hjärnbarriären och fastnar på nervcellerna. Som du vet hanterar de känslor och orsakar därför grinighet. Effekten av ett dåligt humör varar i veckor eller månader. Vissa virusinfektioner kan ge upphov till ett postviralt syndrom.

Stress och ångest

Nervositet är en naturlig reaktion på en krävande livssituation genom vilka vår kropp och vårt sinne talar om för oss att vi inte är helt redo för den utmaning vi står inför. Ny teknik och höga krav leder idag ofta till en känsla av otillfredsställelse. Vi är ofta oförmögna att reagera på nya förhållanden. På så sätt kan grinighet bli ett ganska vanligt tillstånd.

Men saker och ting verkar alltid bättre än vad vi subjektivt upplever att de är. Du har säkert någon gång tänkt att alla i din omgivning märker hur nervös du är, samtidigt som din omgivning uppfattar dig som en självsäker person. Genom olika tekniker kan du övervinna och kontrollera grinighet. Du kan också hjälpa din partner med stresshantering. Prata med honom eller henne för att engagera den naturliga inre potentialen och få kroppen att återgå till ett neutralt tillstånd.

Effekter av dålig sömn

En bild av en kvinna på dåligt humör.

Den mest uppenbara konsekvensen av sömnbrist är utan tvekan trötthet. Hjärnan behöver sömn för att bearbeta känslor genom glykemisk sammansättning. Det leder också till en minskning av leptin, det hormon som gör att du känner dig mätt. Det är mer sannolikt att du längtar efter kaloririka livsmedel, eftersom forskning bekräftar att sömnbrist försvagar aptitkontrollen för vissa livsmedel.

Din hud åldras snabbare på grund av ökad kortisolproduktion. Det är ett hormon som bryter ner kollagen, det protein som gör att huden ser ung ut.

Problem med reaktioner och bedömning är möjliga, liksom med hjärtat och blodkärlen. Brist på sömn påverkar också testosteronnivån, liksom antalet spermier och deras rörlighet.

Humörsvängningar

Humörsvängningar är en integrerad del av livet. Är de normala? Ja, så länge de inte påverkar ditt liv eller livet för människor i din omgivning. Eftersom många saker kan påverka dina känslor under dagen är det inte lätt att hitta orsaken. Hos kvinnor, En av de främsta orsakerna är hormonella störningar. Det finns andra hälsofrågor som du bör tänka på. I varje äkta partnerskap och förhållande försöker man lösa djupare frågor och dämpa sina egna reaktioner på problem.

Det kan handla om störningar i hjärt-kärlsystemet eller sköldkörteln. Maten du äter påverkar också ditt humör, liksom förekomsten av fysisk aktivitet. Stress kan också bero på missnöje med arbetet eller andra aspekter av livet. Oavsett vad det är, är det direkt relaterat till sömnkvaliteten.

Svagt immunförsvar

På grund av problem med immunförsvaret är kroppen mer mottaglig för infektioner. Personer som sover för lite löper mycket större risk att drabbas av förkylningar och influensa eftersom en sådan vana hotar immunförsvaret. Då är du mer utsatt för många mikroorganismer och skadliga bakterier.

Det är därför det är viktigt att ta hand om sömnkvaliteten eftersom du på så sätt stimulerar produktionen av antikroppar som skyddar kroppen mot skadlig påverkan. Ångest, som är ett symtom på sömnbrist, bidrar till att försämra immunförsvaret. Psykisk stress är ännu mer påfrestande och försvårar kroppens kamp mot viruset.

Dåligt minne och koncentrationssvårigheter

Otillräcklig sömn påverkar de kognitiva förmågorna negativt, inklusive minne. Problem kan uppstå med att lära sig och minnas nytt innehåll och ökad glömska av tidigare inlärt innehåll. Kognitiva färdigheter stöds av specifika neurala nätverk och påverkar perception, motorik, språk, visuell bearbetning och exekutiva funktioner.

Den sömnkvalitet som krävs är inte densamma för oss alla, men genomsnittet är minst sju timmar. Du bör se till att inte försova dig eftersom för mycket sömn kan orsaka sömnighet på dagtid. Din förmåga att minnas och återkalla information vid viktiga tillfällen kommer säkert att förbättras.

Strategier för att förbättra sömnkvaliteten

En bild av en schackpjäs som tar andra schackpjäser

Bättre sömnkvalitet uppnås med hälsosamma vanor. Först och främst menar vi att vakna och gå och lägga sig vid samma tid varje dag. Ja, det är viktigt att göra det på helgerna också. Vad uppnår du genom att göra det? Du hjälper din hjärna att avgöra när det är dags att sova. Det är därför melatonin börjar utsöndras en halvtimme före läggdags och förbereder dig för kvalitetssömn.

Mindre variationer är acceptabla, men att ha en exakt läggdags är att föredra. Genom att vakna vid samma tidpunkt reglerar du sömnfaserna. För att hjälpa dig att slappna av, skapa rutiner för sänggåendet. En säng ska bara vara avsedd för att sova i, inte för att utföra många andra uppgifter. Tänk på vilka förhållanden du sover i, t.ex. rumstemperatur, ljusflöde och isolering.

Sömnhygien

För att skapa en god sömnhygienär det viktigt att begränsa användningen av elektroniska enheter före sänggåendet. Det är att föredra att inte ha dem i rummet eftersom de bara väcker dig. Detta gäller även TV. Skärmlampor talar om för hjärnan att den inte ska utsöndra melatonin och att det är dags för aktivitet. Om detta verkar ouppnåeligt kan du gradvis minska användningen och slå på enhetens nattläge. Många människor sover också under dagen när de är trötta.

Tänk dock på vad du vill få ut av det. Att sova 10-30 minuter kan till exempel öka din prestationsförmåga, koncentration och ditt humör. Å andra sidan riskerar du att sova längre om du går in i REM-fasen många gånger, vilket innebär att du kommer att ha svårt att vakna.

Det stör nattsömnen. Motionera under dagen eftersom fysisk aktivitet får kroppen att slappna av och förbereder den för sömn. Naturligtvis ska du vara försiktig med vad du stoppar i dig på kvällen. Det hjälper om du undviker stora måltider och konsumtion av alkoholhaltiga drycker och energidrycker.

Kognitiv beteendeterapi

Det är den vanligaste metoden för psykoterapi som bevisligen förbättrar den mentala hälsan och livskvaliteten. Ohälsosamma känslor som depression, ångest och ilska leder till dysfunktionellt beteende. Lyckligtvis är det inte sakerna som stör människor utan hur de ser på dem. Det är därför kognitiv beteendeterapi är lösningen. Den utgår från att tankar orsakar dessa känslor och beteenden och ger dig utrymme att ändra din uppfattning och må bättre. Den används också av psykiskt friska personer som behöver hjälp med att lösa mindre problem.

Till exempel är problemet mental trötthet orsakad av överdrivet arbete. Det används också framgångsrikt vid sömnlöshet, aggressionsproblem och ätstörningar. Kognitiva beteendeterapier inkluderar hemuppgifter som att föra anteckningar om känslor, humör, sömnvanor eller andra aktiviteter.

Medicinska behandlingar

Lösningen på stress, spänningar och sömnlöshet kan också vara medicinering. De kan klassificeras i tre grupper. Dessa är naturläkemedel, lugnande medel och hypnotika. Innan du köper och dricker några sömntabletter, även om de är naturliga, bör du försöka ändra din livsstil och söka professionell hjälp. Det är också viktigt att konsultera en expert, eftersom varje tillstånd kräver ett annat tillvägagångssätt. På senare tid har det visat sig att beteendeterapi och beteendeförändringar kan hjälpa de flesta att förbättra sin sömnkvalitet.

Naturliga sömnmedel kan vara valeriana, pepparmynta eller kamomill. Du kan också utforska olika tilläggserbjudanden som melatonin eller magnesium. Antihistaminer används vanligtvis för att behandla allergier. Vissa av dem har också en lugnande effekt, vilket är anledningen till att de hjälper dig att somna lättare, sova bättre och minska ångest.

5-minuterstekniken

Det är nödvändigt att närma sig allt på ett konstruktivt sätt. Lösningen på äktenskapsproblemet beror på orsaken till dålig sömn såväl som orsaken till grinighet. Till exempel har någon långvarig sömnlöshet medan en annan person känner effekterna av en tidszonförändring. Därför används olika tillvägagångssätt. Oavsett val är hälsosamma livsstilsvanor en förutsättning. Att använda tekniker för att lindra stress och nervositet är inte på sin plats. En av de mest kända är "5-minuterstekniken". Det är en teknik för ordrepetition.

En person kopplar en viss känsla till ett ord i en stressig situation och upprepar det bara. Så småningom kommer den känslan att manifestera sig. Poängen är att fokusera på ett ord ett ögonblick och sedan vända uppmärksamheten tillbaka till det du håller på med. Andningsövningar i buken är lika effektiva. Peka ut potentiella lösningar för din partner.

Slutsats

Förhoppningsvis är det allt du behöver för att hjälpa din griniga partner att vända upp och ner på sin sura min! Men om du har några egna tips är du välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna. När allt kommer omkring är området för griniga partners och botemedlet mot deras grinighet en oändlig vetenskap!

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska