Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur länge håller madrassöverdrag?

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsult

En profilbild för Gary, TSA presentatör

Presenteras av

Gary - Våra presentatörer

Stäng-knappen

22 april 2024 8 min läsning

Hur länge håller en bäddmadrass? Tja, det beror på!

Men innan vi börjar prata om det här "det beror på", låt oss först förklara vad en bäddmadrass är. En bäddmadrass är nämligen ett slags extra lager som läggs ovanpå din madrass. Vi lägger det där av två skäl att förlänga livslängden på vår älskade madrass och att ge våra älskade kroppar mer komfort och stöd. Därför kan man lugnt säga att de är en smart investering.

Så nu när du vet vad en bäddmadrass är och nu när du vet hur detta extra dämpande lager kan förlänga madrassens livslängd och bidra till sömnkvaliteten, låt oss komma till saken. Det vill säga, låt oss berätta hur länge bäddmadrasser vanligtvis håller och vad du kan göra för att förlänga deras genomsnittliga livslängd.

Vad är en bäddmadrass?

Som tidigare nämnts, en bäddmadrass fungerar som en extra kudde som du lägger på din madrass (vilken vanlig madrass som helst).

Om du investerar i en bäddmadrass av god kvalitet kommer den utan tvekan att skydda din madrass på undersidan (från smuts och slitage) och göra det möjligt för dig att äntligen få en god natts djup sömn.

En bild av en vit bäddmadrass


Nuförtiden finns det många olika typer av bäddmadrasser. De är tillverkade av olika material och har därför olika funktioner. Låt oss därför nämna några av de vanligaste typerna av bäddmadrasser. Vem vet, kanske hjälper detta dig att bestämma att du behöver byt ut din bäddmadrass och skaffa dig en ny - en som passar hela din kropps behov.

Bäddmadrass i latex

Tidigare var latex topper inte så populär. De flesta människor undvek det eftersom det var tillverkat av syntetiska material. Men när åren gick lärde vi oss alla att latex faktiskt inte är så illa. Tvärtom - det är fjädrande, hållbart, flexibelt och allergivänligt.

Om du bestämmer dig för en bäddmadrass i latex - fråga din sängvaruhandlare om antingen Dunlop latex toppers eller Talalay bäddmadrasser.

Dessutom, om du frågar oss, om du bestämmer dig för att köpa den här typen av bäddmadrass, kommer du att få en behandling. Varför är det så? För att den här bäddmadrassen håller länge! Den kommer att tjäna dig mellan 12 och 14 år. Om du tycker att detta inte är mycket, låt oss berätta att alla andra toppmadrasser vanligtvis håller 5 år mindre.

Bäddmadrass av fjäder

För alla fina människor där ute har vi övermadrasser av fjäder. Dessa är fyllda med fjädrar eller dun från gäss och ankor och de är perfekta om du letar efter något som mjukar upp din fasta madrass.

Men om du bestämmer dig för att välja denna bäddmadrass, kom ihåg att den kan vara ganska dyr. Dessutom är dess livslängd inte heller så lång. Om du tar hand om den ordentligt, den kan hålla mellan 8 och 10 årmen till slut kommer alla fjädrar att komma ut ur tyget och sticka dig som en galning.

Bäddmadrass i ull

Kanske måste marknadens bästa bäddmadrass (och den dyraste) helt enkelt vara den som är tillverkad av ull. Men det finns en god anledning till det. Bäddmadrasser i ull andas nämligen extremt bra - de håller din säng sval på sommaren och varm på vintern. Och dessutom.., dessa toppers garanterar en bekväm sovyta och en livslängd på över 12 år.

Men denna toppare kommer också med några nackdelar. Eftersom den är på den tjockare sidan kan det vara knepigt att ta hand om den. Och du måste ta hand om det eftersom ull, som du vet, är ett material med högt underhåll. Om du inte rengör den regelbundet kan du lätt förlora några år av toppens livslängd.

Bäddmadrass av memoryskum

Bäddmadrasser av memory foam är definitivt en favorit bland alla som sover. Varför är det så? Eftersom de har en mjuk och konturerande natur som tilltalar i stort sett alla. Denna mjuka och konturerande natur de har är bra för människor som har vissa hälsotillstånd som smärta i rygg, nacke och leder, överdriven snarkning etc. De är med andra ord mycket stödjande.

Det bästa med memory foam-toppers är att de kan förvandla din hårda madrass till en mjuk och din mjuka madrass till en hård. Om du sover varmt kan du dessutom välja en memory foam-toppmadrass som är infunderad med en slags kylande gel - en gel som kyler toppmadrassen och därmed dig. Och om du är en kallsovare kan du välja ett tjockt memory foam, ett skum som värmer upp din natt.

Naturligtvis är dessa toppar av minneskum lätta att ta hand om, de är underhållsfria, ganska överkomliga och om du tar hand om dem väl, de håller i allt från 7 till 10 år. Dessutom.., bäddmadrasser av memory foam är också allergivänligaSå om du är allergiker är det här den topper du behöver.

Bäddmadrass i fiber

Fibermadrassöverdrag är också populära - men de är inte populära för att de är bra. Snarare är de populära på grund av sin låga prislapp och på grund av den snabba lösning de ger. Den här typen av övermadrasser är nämligen helt tillverkade av tyg som efter en tids användning (ungefär ett år) blir plattare och förlorar alla sina "övermadrassegenskaper". På grund av att de är "tunna" blir dessa typer av bäddmadrasser är lätta att rengöra.

Hur länge håller bäddmadrasser?

Som du har sett beror den genomsnittliga livslängden för en bäddmadrass på många faktorer. Men i allmänhet kommer den bäddmadrass du köper att hålla i allt från 5 till 15 år. Om du vill ha något som håller längre måste du vara beredd att betala mer och ta hand om det mer. Och om du inte bryr dig om livslängden, köp något billigare och något som du kan slänga in i tvättmaskinen när det behövs.

Faktorer som påverkar livslängden på en bäddmadrass

Vi kan inte bara säga att bäddmadrassens livslängd beror på många faktorer och sedan inte berätta om dessa faktorer. Det skulle bara inte vara trevligt, eller hur? Naturligtvis skulle det inte det. Så utan vidare, här är några faktorer som påverkar livslängden på en bäddmadrass:

Tips för att öka livslängden på din bäddmadrass

Om du investerar i en högkvalitativ bäddmadrass vore det synd att inte göra ditt bästa för att förlänga dess livslängd. Och om du investerar i överdrag som inte håller den kvaliteten vore det synd att låta den "investeringen" gå till spillo. Underhåll dem därför - var inte lat.

För att säkerställa att din bäddmadrass håller länge (och för att säkerställa att bäddmadrassen ger dig den vilsamma nattsömn som den lovade) måste du i de flesta fall ta ut den till din trädgård eller balkong och skaka den. Då försvinner damm och smuts och den blir lite fluffigare.

Men om din bäddmadrass har fläckar (t.ex. från spill) bör du naturligtvis rengöra den. Men innan du gör det, ta en titt på etiketten. Vissa bäddmadrasser kan tvättas och torkas i din maskin, men vissa kan inte det. Om du har en som inte kan maskintvättas och torkas, rengör den bara på plats och låt den lufttorka. Dessutom, en gång i veckan, när du dammsuger ditt hem, gör ett försök att dammsuga din topper också. Detta kommer också att bli av med damm och fluffa upp det.

Och, naturligtvis.., glöm inte att du också måste vända på din bäddmadrass då och då! En gång i månaden skulle vara perfekt! Detta kommer att hjälpa din topper att slitas jämnare och därmed förlänga livslängden på din topper.

Slutsats

Sammanfattningsvis är bäddmadrasser en bra sak om du vill ha en vilsam sömn och en skyddad madrass undertill. Men hur länge din bäddmadrass kommer att göra dessa två saker beror på många faktorer. De viktigaste är, som vi nämnde, vilka material du väljer och vilket underhåll du utför. Så om du vill köpa en perfekt bäddmadrass och om du vill att den ska hålla länge, vet du vad du ska göra.

Referenser och resurser: 
Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska