Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Nattliga panikattacker 101

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilder för Nattliga panikattacker

2 maj 2024 6 min läsning

Om du någonsin har upplevt nattliga panikattacker vet du att de kan vara en ganska skrämmande prövning. Men kunskap är makt! Så här är allt du behöver veta.

Att vakna upp skakig och livrädd kan verkligen göra det svårt att somna om. Och om det händer tillräckligt ofta, du kanske till och med får ångest nattetid. Men vetenskapen är här för att hjälpa till!

Så vi kommer att beskriva allt du behöver veta om panikattacker nattetid och hur du kan göra upplevelsen så smärtfri som möjligt. Observera dock att detta bara är allmänna råd och att du alltid bör kontakta en professionell läkare om saker och ting blir allvarliga.

Hur skiljer sig en panikattack nattetid från en mardröm eller nattskräck?

En bild av en kvinna som lider av en panikattack

Innan vi går in på köttet och potatisen är det viktigt att reda ut vad en nattlig panikattack egentligen är. Det kan tyckas uppenbart för vissa (särskilt om du har upplevt panikattacker tidigare) men förvirring kan uppstå.

Nattskräck kan likna panikattacker eftersom de får den drabbade personen att kasta sig och vända sig eller till och med skrika under natten. Skillnaden är dock att nattskräck väcker dig inte och den drabbade personen kommer inte ens att minnas vad som skrämde dem från första början.

Mardrömmar är lite mer knepiga, eftersom de fysiska symtomen är mycket lika dem vid en panikattack. Nämligen.., Mardrömmar får personen att vakna, ofta åtföljd av ökad hjärtfrekvens, svettning och rädsla. Och till skillnad från nattskräck kan mardrömmar vanligtvis återkallas.

Slutligen ligger nattliga panikattacker någonstans mitt emellan. Precis som mardrömmar väcker de den drabbade personen, men precis som nattskräck, personen har inget minne av varför han eller hon plötsligt är vaken. Dessutom tenderar symtom på panikattacker på natten att vara allvarligare än vid mardrömmar eller nattskräck (ibland kan de till och med förväxlas med en hjärtattack).

Nattliga symtom på panikattack

En bild av en kvinna som tittar ut i fjärran orolig

Nattliga symtom på panikattack (NHS) ingår:

  • skakning
  • svettning
  • känner sig desorienterad
  • kyla
  • illamående
  • snabba och/eller oregelbundna hjärtslag
  • muntorrhet
  • andfåddhet
  • yrsel
  • en känsla av skräck/rädsla

Panikattacksymtom på natten är desamma som under dagen, och som du kan se är det inte precis en promenad i parken att uppleva panikattacker. Och det faktum att det kan inträffa under natten gör bara saker och ting mer förvirrande och skrämmande. Det är dock också viktigt att notera att många andra psykiska hälsotillstånd och sömnstörningar har mycket liknande symtom.

Därför föreslår vi att du tar hänsyn till några viktiga saker. För det första, tidpunkten. Som vi kommer att diskutera senare, personer som upplever nattliga panikattacker har vanligtvis också panikattacker under dagen. Ofta behöver man alltså både nattliga och dagliga panikattacker för att kunna vara säker på att det inte är något annat tillstånd.

För det andra, tänk på ditt mentala tillstånd. Många tillstånd har dock samma symptom fysiskt, känslan av intensiv rädsla bör peka dig i rätt riktning. Så detta kan vara en annan ledtråd för att skilja panikattacker från andra störningar.

Med allt detta sagt, att träffa en professionell är alltid det bästa alternativet och du bör inte självdiagnostisera baserat på dessa lösa riktlinjer. Speciellt eftersom vetenskapen fortfarande är lite luddig om vad som orsakar en panikattack i första hand.

Varför uppstår nattliga panikattacker?

En bild av en blå ballong med ett sorgset ansikte tecknat på den

Tyvärr har vetenskapen ännu inte fastställt exakt vad som orsakar nattliga panikattacker (eller panikattacker i allmänhet). Men vi vet att det är nära kopplat till hur vår hjärna och vårt nervsystem behandlar ångest och rädsla. Därför inkluderar riskfaktorer:

  • Har ångestsyndrom
  • Att vara deprimerad
  • Sömnstörningar som sömnlöshet och sömnapné
  • Tvångssyndrom och tvångssyndrom (OCD)
  • Användning av och/eller tillvänjning till substanser som alkohol och droger

Och som vi har nämnt kommer du sannolikt att få panikattacker under dagen också - eftersom nattliga panikattacker sällan är exklusiva.

Hur man behandlar ångest och panikattacker på natten

Även om det inte finns något sätt att förhindra nattliga panikattacker helt och hållet, finns det några saker du kan göra för att göra upplevelsen lättare för dig själv. Så låt oss gå igenom några olika sätt du kan minska symtomen på.

Och bara så att det är sagt, nattaktiva panikattacker är behandlingsbara. Så tappa inte hoppet om följande lista verkar överväldigande.

Undvik koffein, rökning och alkohol

Även om det är osannolikt att dessa saker utlöser panikattacker, de verkar göra dem mycket värre. När allt kommer omkring försämrar dessa ämnen ofta din övergripande sömnkvalitet och kan göra din kropp (och ditt sinne) mindre kapabel att hantera stress och spänning.

Med det sagt, om du är beroende av någon av dessa ämnenFör att göra processen lite enklare, se till att få råd eller hjälp från en professionell. Det är ju trots allt så, Att sluta helt plötsligt och utan vägledning kan orsaka ännu mer stress under de första veckorna.

Öva på andningsövningar

När du upplever nattliga panikattacker kommer du sannolikt att känna att du inte kan få tillräckligt med luft och det kan få dig att spänna dig ännu mer. Av den anledningen kan det vara till stor hjälp att ta för vana att göra andningsövningar med långa, kontrollerade in- och utandningar.

Inte bara andningsövningar hjälper dig att bli lugnare överlag, men de är också ett utmärkt verktyg för att klara av själva panikattacken och få det att kännas lite mindre allvarligt. Detta är särskilt användbart om du är ensam vid tidpunkten för attacken och behöver ett sätt att lugna ner dig snabbt.

Försök att hålla dig frisk

En hälsosam kost, regelbunden motion och tillräckligt med solljus är alla saker som kan göra ditt liv bättre överlag. Det är troligt att den här typen av livsstilsförändringar kommer att ge dig mer energi och en mer optimistisk syn på livet. vilket leder till mindre kronisk stress och förhoppningsvis färre panikattacker nattetid också.

Dessutom är dessa förändringar viktiga för god sömnhygienvilket bara kan gynna din mentala och fysiska hälsa ytterligare. Så det är en övergripande vinst.

Anlita hjälp av en terapeut

En bild av en kvinna med ångest på natten som håller sitt ansikte med handen

Även om det fortfarande finns ett visst stigma när det gäller att gå i terapi, är det en av de bästa sakerna du kan göra för att bekämpa psykisk ohälsa och skapa balans i ditt liv.

Som vi har sagt, panikattacker kan ofta vara en biprodukt av andra psykiska problemAtt gå till en psykolog kan därför vara som att slå två flugor i en smäll. Så om du misstänker att du lider av depression eller har diagnostiserats med posttraumatiskt stressyndrom eller tvångssyndrom är det bästa du kan göra att träffa en terapeut.

Och även om du inte tror att dessa villkor gäller för dig, föreslår vi att du provar kognitiv beteendeterapieftersom det kan hjälpa dig att isolera stressutlösande faktorer och förhindra att du får frekventa panikattacker.

Sök efter lämplig medicinering

Om en nattlig panikattack är en alltför stressande situation för att kunna hanteras genom samtal eller andningsövningar, är det bästa alternativet att få lämplig medicinering. Det finns dock en sak som är viktig att komma ihåg.

Nämligen, ångestdämpande läkemedel skrivs ofta ut för att behandla panikattacker, men de kan bli beroendeframkallande. Så det kan vara en bra idé att prata med din läkare och se om du kan få växtbaserade alternativ.

Och om du gör det, välj de "starkare grejerna", gör ditt bästa för att inte helt förlita dig på det. Du kan till exempel använda medicinen för att ge dig själv lite sinnesro samtidigt som du arbetar med de andra stresslindrande metoderna som vi har beskrivit hittills och så småningom slutar med medicinen (naturligtvis under överinseende av din läkare).

Hur vet man om man har paniksyndrom?

En bild av en kvinna som är stressad i sängen

Att få en panikattack kan vara en isolerad händelse. Kanske har du helt enkelt haft en riktigt stressig vecka, druckit lite för mycket och rädslan överväldigar dig under några minuter. Men ibland finns det också ett mönster av upprepade panikattacker.

Enligt NHS, du kan ha en panikångestsyndrom om du har mer än en panikattack per månad som sedan följs av minst en månad av ångest för att eventuellt få en ny attack. Men oroa dig inte, paniksyndrom är behandlingsbart.

Kan en panikattack döda dig?

En bild av en kvinna som har en panikattack och håller sitt huvud med händerna

Även under en panikattack känner människor ofta en känsla av skräck och undergång, du kan faktiskt inte dö av en. När allt kommer omkring utlöses och manifesteras panikattacker genom en känsla av rädsla och inte en faktisk livshotande situation.

Med detta sagt ska du komma ihåg att nattliga panikattacker ibland är tecken på underliggande tillstånd. Så även om panikattacker inte kan skada dig, kan det underliggande tillståndet vara farligare.

Hur kan man lugna ångest på natten?

Som vi redan har nämnt är ett av de vanligaste sätten att bekämpa nattliga panikattacker att göra sitt bästa för att hålla sig lugn och avslappnad på kvällen. Dessutom är det långt ifrån idealiskt för din sömnkvalitet att vakna upp mitt i natten med ångest. Så här är några sätt du kan göra just det:

Vaknar jag med bröstsmärtor - har jag en panikattack?

Det är helt naturligt att få panik när man upplever bröstsmärtor, särskilt när de plötsligt rycker upp en ur en trevlig dröm. Och tyvärr kan detta vara ett symptom på ett brett spektrum av tillstånd. Vi rekommenderar att du tittar på hela listan här.

Men om du snabbt vill ta reda på om det var en panikattack är det här vad vi föreslår att du tar hänsyn till. Har du tidigare vaknat upp med ångest mitt i natten och har du någonsin haft en panikattack under dagen?

Om svaret på båda dessa frågor är ja, finns det en god chans att du upplevde en panikattack när du vaknade. Det är dock alltid bättre att ta det säkra före det osäkra (särskilt när det gäller bröstsmärtor), så se till att kontakta din läkare och få deras bedömning.

Referenser & resurser

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Utvalda bilder för Bäddsoffa mått
22 april 2024

Förståelse för bäddsoffans mått: En omfattande guide

Så din tidigare sittplats är nu din sovplats och sittdynorna och ryggdynorna är din nya madrass. Och vi säger att dessa s...
Utvald bild för hur man dekorerar en studiolägenhet.
22 april 2024

Hur man inreder en studiolägenhet

Ett annat effektivt sätt är att gå igenom din garderob och göra dig av med kläder och skor som du inte har använt under det senaste året. Lita på oss, du...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska