Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Kolhydrater före sänggåendet - Gör kolhydrater dig sömnig?

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Certifierad sömnkonsult

Utvalda bilder för Kolhydrater före sänggåendet

22 april 2024 4 min läsning

I den ständiga strävan efter en vilsam natts sömn har förhållandet mellan kolhydrater och sänggående blivit ett intressant ämne. Genom att fördjupa sig i den gamla frågan - gör kolhydrater dig sömnig? - öppnar sig en fascinerande undersökning av sambandet mellan våra kvällsmåltider och strävan efter en lugn natts sömn.

Är de sena kolhydratsuget en dold allierad i jakten på ljuva drömmar, eller kan de vara orsaken till att du vänder och vrider på dig?

Följ med oss när vi fördjupar oss i mysterierna, verkligheten och de vetenskapliga insikterna kring den eviga frågan: påverkar konsumtion av kolhydrater före sänggåendet verkligen lugnet i vår sömn? Förbered dig på att avslöja det fängslande samspelet mellan näring och sömn i vår strävan att dechiffrera hemligheterna bakom den ultimata gåtan med godis vid läggdags.

Bör du äta kolhydrater innan du går och lägger dig?

Ja!

Så länge du skiljer de "bra" kolhydraterna från de "dåliga" - det vill säga så länge du separera enkla kolhydrater från de komplexa!

Låt oss förklara.

Enkla Vs. komplexa kolhydrater

En bild av bröd.

Okej, så vi har de här kolhydratkompisarna, eller hur?

Enkla kolhydrater är som de coola killarna som festar hårt och bryts ner superfort. Du hittar dem i godis, läsk och alla dessa processade godsaker. De ger dig en snabb energikick, men sedan, pang! Du kraschar och känner dig trött och hungrig.

Nu är komplexa kolhydrater Squad är lite mer avslappnad. De är fullkorns-, grönsaks- och baljväxtgruppen. De här killarna tar god tid på sig att brytas ner och ger dig en långsam och stadig energifrisättning. Ingen galen blodsockerberg-och-dalbana här. Dessutom kommer de med en sidekick som kallas fiber som är fantastisk för matsmältningen och håller dig mätt.

Anledningar till att äta kolhydrater före sänggåendet

Kroppen behöver energi för att fungera, och kolhydrater är utmärkta för att producera långsiktig och kortsiktig energi. De har också en positiv inverkan på sömnkvalitet, men det viktigaste är att uppnå en balans. I så fall är det nödvändigt att öka intaget av bladgrönsaker och andra grönsaker, särskilt om du har ätit livsmedel som bröd, pasta och ris.

Bättre sömn

Det visar sig att det där suget efter snacks vid läggdags kan vara din biljett till drömlandets lycka.

När du äter kolhydrater innan du går och lägger dig släpper du loss kraften i tryptofan, den sömniga superhjälten i din mat. Den här killen boostar serotonin och melatonin, den dynamiska duon som viskar ljuva drömmar i ditt öra.

Så nästa gång du funderar på att ta ett mellanmål, ta en rimlig dos kolhydrater - en bit pizza, en handfull kex - och låt sömnvibbarna rulla in.

Men kom ihåg vad vi sa ovan - Var uppmärksam på enkla och komplexa kolhydrater! Om du vill mumsa på en pizza, gör den själv med näringsrika ingredienser. Om du köper en i affären, en som är full av enkla kolhydrater, kommer du bara att hålla ögonen öppna hela natten.

Bättre återhämtning (glykogenpåfyllning)

Kolhydrater - de är som den hemliga såsen för vårt uppdrag att återställa hjärnan och musklerna.

Föreställ dig detta: vår hjärna är som ett hungrigt monster och kolhydrater är dess favoritsnacks. De fyller också på det som kallas glykogen, en bränslereserv som finns i vår lever. Saken är den att dessa glykogenreserver är som snacksen på en fest - de tar slut ganska snabbt. Så, för att hålla festen igång, vi måste fylla på glykogennivåerna dagligen. Fullkornsprodukter, som att tugga i sig en toast med fullkornsvete, är VIP-passet till denna glykogenuppladdning.

Förhindra snacks sent på kvällen

Okej, låt oss prata om det sena kvällssnackset - det är inte bara ett begär, det är en vetenskaplig sak också. Så, dina sockernivåer tar en nosedive före sänggåendet, vilket gör att din kropp går, "Yo, mata mig!" Nu är fångsten, om du har laddat upp på enkla kolhydrater, är det som att hälla bränsle på "Jag behöver ett mellanmål" eld.

Nu ska du få höra - allt småätande är inte dåliga nyheter. Om du sträcker dig efter de bra sakerna, som komplexa kolhydrater, är du ute efter en behandling. De är som ett lugnande piller för din hunger och håller dig nöjd under lång tid. Och gissa vad? Kvalitetsingredienser innebär inga magbesvär och inga smygande extra kalorier. Det är som en win-win - du håller dig mätt och det sena kvällsmatsmonstret tar en tupplur.

Anledningar till att undvika kolhydrater före sänggåendet

En bild av en kvinna som håller sig om magen

Kolhydrater kan vara din kropps kompis, men det finns tillfällen då du kanske vill ge dem en chans till.

Så kolla upp det - de komplexa, som med extra fiber, tar sin tid på sig att bryta nervilket innebär att de inte påverkar ditt blodsocker i brådrasket.

Å andra sidan kan de enkla, som den sockerhaltiga godheten i choklad och godis, ställa till med en del problem.

Håll dig till de stärkelserika och du kommer förmodligen att undvika de besvärande vibbarna.

Men om du fortfarande inte är övertygad, här är några extra skäl till att eventuellt hålla dig borta från kolhydrater för tillfället.

Uppblåsthet och andra magproblem

Livsvanor spelar roll, och om du väljer fel kolhydratgrupp kan din mage göra uppror. Tänk kramper, sura uppstötningar, hela dramat - inte coolt. Om du känner av intolerans kan din mage skicka röksignaler i form av uppsvälldhet, gaser eller toalettbesvär. Bröd, bakverk, pasta och laktosberikad mjölk kan vara bråkmakarna.

Men vänta lite, pizza får ett pass! Rulla bara med fermenterad deg och följ några näringsråd, så kommer du att ta dina sömnpiller som ett proffs.

En plötslig höjning av blodsockret (kontrollera glykemiskt index)

Okej, så här är det med blodsockerberg-och-dalbanor. Att slamma vissa sötsaker är som att sätta dina sockernivåer på ett raketskepp - upp, upp och bort. Å andra sidan går stärkelserika livsmedel långsamt fram och ger blodomloppet en gradvis glukosintroduktion.

Nattetid är som ett chill-läge för din ämnesomsättning. Energiförbränningen tar en paus, så att vräka i sig en kolhydratladdad middag kanske inte är sömnpatrullens bästa drag. Åh, och glöm inte bort glykemiskt index (GI) - det är som en hastighetsmätare för hur snabbt blodsockret stiger efter att du har ätit kolhydrater.

Slutsats

Okej, folk, låt oss bryta ner kolhydratspelet. Våra kroppar gör detta magiska trick och förvandlar kolhydrater till socker eller glukos. När kolhydratförrådet börjar ta slut säger den: "Nu bränner vi lite fett för att få energi!" Coolt, eller hur? Men här är kicken - våra hjärnor är sockerdjävlar. De behöver den där glukosspåret för att fungera regelbundet. Skippa kolhydraterna och du kan få en resa med trötthet, grinighet och en VIP-biljett till ångest-depression-insomnia-klubben.

Sprid ordet vidare

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska