Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur håller man sig vaken i Opera?

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsult

Utvalda bilder för hur man håller sig vaken på operan

2 maj 2024 5 min läsning

Har du svårt att hålla dig vaken under en operaföreställning? Vi är här för att berätta hur du kan hålla dig vaken.

Har du sett den franska filmen The Intouchables? Om så är fallet vet du varför jag tar upp detta ämne. Skämt åsido, människor kan somna under opera av flera olika anledningar. En av de viktigaste faktorerna är trötthet på grund av en hektisk dag. Att lyssna på utmärkt musik som spelas i ett trevligt utrymme som ett operahus utan elektronisk överföring har en mycket lugnande effekt på oss. Att blunda i några minuter är vanligare för att bättre kunna fokusera på framförandet. På så sätt ökar risken för dåsighet.

Du faller in i ett halvt medvetslöst tillstånd, det är bara du och musiken som flödar genom din kropp. Du vill dock vara extra försiktig så att du kan uppleva ett enastående framträdande. Det finns flera sätt att förhindra det.

Vad är den nationella operadagen?

En bild av operasäten

En sofistikerad scenisk-musikalisk konstform med olika kostymer och roller skapades omkring 1600 i Italien. Ordet opera härstammar från det italienska uttrycket opera in music (konstverk, performance art). Med tiden blev den tillsammans med den klassiska musiktraditionen ett populärt tidsfördriv och den första operasäsongen hölls i Venedig.

Operan var ursprungligen en hovfest, så redan från början användes den för att visa upp den rikedom och prakt som dåtidens monarkier och aristokrater åtnjöt. Det finns olika typer av operor, till exempel opera buffa och opera seria. Operan har haft en speciell plats i konstvärlden i århundraden, och den nationella operadagen firas den 8 februari. Det är ett tillfälle att lära sig mer om definitionen av och komplexiteten i denna musikaliska genre. World Opera Day firas den 25 oktober och anordnas av OPERA America, OPERA Europa och många operasällskap.

Hur firar man den nationella operadagen?

En bild av en operaartist på scenen

Innan du firar operadagen rekommenderar vi att du lär dig några intressanta fakta om opera. Eftersom den har en lång historia, sammanvävd med olika händelser och personligheter, kommer du säkert att lära dig något nytt. Hur lång var den längsta applådtackningen? Eller hur tilltalar man sångarna på ett lämpligt sätt om man gillade deras framförande? Hur tog resten av Europa emot operan? Det här är bara några av alla de fakta som kan intressera dig. Om du ännu inte har utvecklat en passion för opera kan du börja med grunderna. För att komma igång, välj den första nästa föreställning som du gillar. Kolla med dina lokala teatrar vad som erbjuds, så kan du uppleva operans underverk från bekvämligheten i ditt eget hem.

Försök att söka efter de mest kända operorna online av Verdi, Mozart och Wagner. Glöm inte att kolla in livestreamingen också. Du kan också planera en rundtur på lokala operahus eller musikteatrar. Många har rabatter under den här dagen, så varför inte dra nytta av dem? Om du har erfarenhet av att framföra musik kan du samla ihop ett kompani och skapa din egen opera.

Fördelar med att lyssna på opera och klassisk musik

Så här kan klassisk musik hjälpa dig att bli smartare och friskare och till och med ge dig en god natts sömn. Opera är mycket mer än ett behagligt bakgrundsljud. Den kan också framkalla eftertänksamhet och empati hos människor.

Bättre nattsömn

Att lyssna på klassisk musik före eller under sömnen kan vara en utmärkt "introduktion" till vilan. Med många streamingappar, bärbara högtalare och musikbarer är det enklare än någonsin att få ut det mesta av dess kraft. Eftersom musiken har ett långsamt tempo och är lugnande, får den oss att slappna av och lindra stress. Det gör den utmärkt för att förbereda hjärnan och kroppen för sömn. Den kan lyssnas på i svagt ljus, vilket är ytterligare ett plus för djup sömn. Att lyssna på harmonierna och rytmerna i klassisk musik kan ha en lugnande effekt på människor och därmed bidra till att sänka blodtrycket.

Lindring av smärta

En bild av en opera

Den positiva effekten av opera har observerats hos personer med akut och kronisk smärta. Detta innebär att den också har terapeutiska egenskaper. Till exempel hjälper Beethovens "Månskenssonat" många människor att somna. Det minskar deras hjärtfrekvens och förbättrar syremättnaden, vilket innebär att det också leder till snabbare återhämtning från stress. Just sådan musik kan lindra patienternas smärta. I slutändan ger den dem också en känsla av hopp och kontroll. På så sätt avleder den deras uppmärksamhet.

Minska stress, ångest och depression

Att lyssna på musik kan vara en kompletterande terapi för patienter med vissa hjärtsjukdomar. När man lyssnar på musik utsöndrar hjärnan samtidigt endorfiner, som förbättrar hjärtats tillstånd. Så det hjälper dig att slappna av, vilket ersätter att gå till ett spa eller få en massage. Samtidigt kan du lyssna på världsberömda sångare och dra nytta av vila och avkoppling. Frisättningen av neurotransmittorn dopamin i hjärnan främjar goda känslor och lindrar ångest. Genom att sakta ner hjärtfrekvensen minskar andningsfrekvensen och mängden känslomässig stress. På så sätt sänks också kortisolnivån.

Förbättrar minnet och kreativiteten

Kan musik stimulera våra hjärnceller, eller distraherar den oss när vi arbetar? Det beror helt på vad du väljer. Operaföreställningar hjälper till exempel till med jobb där det finns många detaljer att uppmärksamma. Det har en läkande effekt på hjärnan och stimulerar inlärning och arbete, liksom minnet. Resultatet av lyssnandet är att vänster och höger hjärnhalva synkroniseras, vilket leder till att tankeförmågan ökar. Mozarts musik kan t.ex. hjälpa till att värma upp hjärnan inför aktiviteter som matematik eller schack. Klassisk musik som präglas av positiv energi, som Antonio Vivaldis verk, kan också stimulera kreativt tänkande.

Förbättrar hälsan

Du blir inte bara smartare utan också friskare av att lyssna på bra musik. Även om du inte direkt kan påverka ett specifikt hälsoproblem eller IQ genom att lyssna, är det tydligt att det finns ett samband mellan musik och känslor. Det får dig att känna dig gladare och sänker i sin tur kortisolnivåerna. Som du vet är det ansvarigt för många fysiska och psykiska problem. Det hjälper också mot migrän, högt kolesterol och hjärtsvikt. Verken av Tjajkovskij, Verdi och Bach kan vara till stor nytta för dig. De minskar takykardi och stabiliserar andningen. Trevlig musik stimulerar fantasin och stärker viljan.

Hur håller man sig vaken under operaföreställningar?

En bild av en kvinna som försöker hålla sig vaken med påklistrade ögon

För att kunna hålla dig vaken under evenemanget måste du aktivera specifika muskelgrupper. Du kanske inte kan röra dig och stå upp, men du kan röra fingrar och tår. Försök också att aktivera käken genom att tugga tuggummi. Sådana sammandragningar stimulerar blodflödet. Lyft ibland på ögonbrynen, ändra benens position eller rör på händerna. Kom ihåg att dricka tillräckligt med vätska och äta rätt mat. Hoppa till exempel över enkla kolhydrater, eftersom de gör dig sömnig. Det viktigaste är att du är utvilad. Annars kommer du att ha svårt att hålla dig fokuserad även med dessa tekniker.

Tips för att hålla sig vaken under operan

Om du känner dig sömnig under operan behöver inte tristess vara huvudorsaken till ditt tillstånd. Läkare säger att långvarigt sittande gör människor sömniga oavsett vad de gör, särskilt om de är passiva. Lyckligtvis finns det några subtila tekniker du kan använda för att hjälpa dig att hålla dig vaken.

Undvik koffein och alkohol

Spelar det någon roll hur mycket alkohol som konsumeras? Människor tolererar verkligen alkohol på olika sätt. Genetik och organism påverkar denna process avsevärt, men mängden alkohol som konsumeras är avgörande. Beroende på vilken typ av dryck det är kan du uppleva mild uttorkning.

De första symtomen på uttorkning är sömnighet, huvudvärk och snabb andning. Blodtryckssvaret på koffein varierar från person till person. Det beror också på produktens märke, liksom beredningsmetoden. Det är därför det rekommenderas att ta upp till två kaffe före operan. Det finns en risk för ett plötsligt hopp och tryckfall om du dricker mer.

Utbilda dig själv i förväg

Det viktigaste är att du lär dig tillräckligt om teknikerna innan du går till operan. På så sätt kommer du att kunna skapa kvalitetssömn och bättre organisera dina dagliga skyldigheter. Bra organisation sparar dig 50% av din energi, och du kommer att vara utvilad för månadens evenemang. Fråga också vänner som är operaälskare. Vi är säkra på att de har några bra tips till dig. Vissa musikaler påminner mycket om opera, så några av dem kanske föreslår att du börjar med den eller lätt opera innan du går över till de mest inflytelserika operakompositörerna.

Betala tillbaka din sömnskuld

Sömnen är avgörande för hälsan, vitaliteten och kroppens normala funktion. Men om du har en sömnskuld kommer du inte att kunna koncentrera dig tillräckligt under operan. Lösningen är att betala av denna skuld. Försök att gå och lägga dig före midnatt och ge kroppen tillräckligt med energi. Det är också viktigt att undvika långa perioder av sömn och tupplurar under dagen. Ditt sovrum bör vara luftigt, svalt och mörkt. Förvara elektriska apparater i ett annat rum och undvik kaffe, alkohol och stora måltider före sänggåendet. Träning under dagen hjälper dig att slappna av och förbereda dig för sömnen.

Slutsats

Dåsighet kommer ibland plötsligt. Även om du har sovit tillräckligt, ätit ordentligt och inte haft så mycket ansvar under dagen. Orsaken kan vara vilken yttre faktor som helst, t.ex. en förändring i lufttrycket eller hög temperatur. Om detta händer dig precis före operan kan dåsigheten vara mycket obehaglig. Så försök att göra det lättare för dig själv genom att andas djupt. På så sätt stimulerar du syreflödet och samlar mer energi. Du behöver inte ens resa dig upp från stolen för det. Fokusera på att andas in genom näsan och långsamt ut genom munnen, helst med slutna ögon. Du kommer att njuta av berömda operaföreställningar utan att somna till några gånger och det är det bästa sättet att fira antingen National Opera Day eller World Opera Day.

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvalda bild av hur man fixar en hängande madrass.
02 maj 2024

Hur fixar man en hängande madrass?

Madrassen är avgörande för en god natts sömn. Ignorera inte dess betydelse och fortsätt att använda en som inte ger dig tillräckligt med sömn...
Utvald bild av kan jag tvätta kuddar av minnesskum.
02 maj 2024

Kan jag tvätta kuddar med minneskum?

Memory foam bör tvättas för hand eftersom maskintvätt kan förstöra kudden. Det bör inte heller rengöras för aggressivt, eftersom...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska