Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur man tar på sig ett påslakan

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvald bild för Hur man tar på sig ett påslakan

2 maj 2024 4 min läsning

Att ta på sig ett påslakan är inte alltid lätt. Tja, det är inte lätt om du inte känner till alla tips och tricks för att lägga på täcken. lyckligtvis gör vi det! Vi kommer inte att vara någon grindvakt, oroa dig inte!

Det enklaste sättet att lägga på ett påslakan på ett påslakan är förmodligen California Roll Method, även känd som burrito-metoden. Lägg påslakanet på sängen och det påslakan du tidigare vänt ut och in. Lägg det platt på fotändan av sängen och se till att alla kanter är täckta. Om påslakanet har hörnband eller tryckknappar ska du fästa dem ordentligt. Börja sedan från ena sidan för att rulla ihop allt som en burrito. Målet är att vända ärmens öppning. När du rullar ut påslakanet ska du göra det försiktigt och skaka det för att räta ut det.

Följande traditionella metod är mycket lik den föregående. Här börjar du dock i omvänd ordning. Lägg först täcket på sängen, vänd locket ut och in och lägg det ovanpå.

Vad du behöver

En bild av en glad kvinna som bäddar sin säng.

För att skydda ditt täcke från yttre påverkan och för tidiga skador:

  • Skaffa ett lämpligt skydd för det - eftersom du är här och läser den här artikeln vet du förmodligen redan vad ett påslakan är.
  • När du köper ska du vara uppmärksam på material, mått (särskilt på påslakanets öppning) och tillverkare. Du kommer att bestämma måtten efter att du har köpt påslakanet eller det du redan äger.
  • Tänk på andra egenskaper hos produkten, t.ex. hur den stängs. Du behöver en plan yta att placera täcket på, helst din säng.

Du kan använda två metoder för att göra processen snabb och enkel. Det är viktigt att göra varje steg på rätt sätt så att fyllningen fördelas jämnt och så att produkterna inte skadas.

Steg-för-steg-guide

Du kan välja California/burrito eller den traditionella metoden. Du kan också göra allt själv eller tillsammans med en partner. I vilket fall som helst omfattar processen fyra grundläggande steg.

1. Lägg ut påslakanet

Den första regeln är att vända påslakanet ut och in. Utan detta skulle metoden inte vara meningsfull. Det är dock lika viktigt att placera det på en plan yta och kontrollera hörnen på täcket. Ytan får inte vara för hög eller för låg för att du ska kunna slutföra varje efterföljande steg framgångsrikt.

2. Placera täcket inuti överdraget

Nästa steg inkluderar ett täcke. Du placerar det inuti överdraget så att det ligger i linje med det. Detta innebär att hörnen på täcket måste luta sig mot varandra. Tack vare denna position kan du utföra hela proceduren själv. När du har försäkrat dig om att täcket är korrekt lagt kan du fortsätta.

3. Dra upp dragkedjan eller knäpp upp locket

Det är viktigt att fästa dessa två element ytterligare, annars kommer hela processen att vara förgäves. Kontrollera alltid att du har knutit det tillräckligt hårt, så att du inte behöver upprepa processen flera gånger.

4. Skaka ur och ordna locket

En bild av en kvinna som bäddar sin säng.

När det är helt rullat och du har vänt på påslakanet kan du stänga det, ta de övre hörnen och skaka det en gång till. Gör detta flera gånger, om det behövs, tills ytan är helt plan. Det är ett tecken på att allt är på sin plats. Om påslakanet är mindre än överdraget kan det hända att du måste upprepa denna process varje morgon. Det finns dock en skillnad mellan materialen. Var uppmärksam på denna faktor också.

Tekniker för att sätta på ett påslakan

För att vara säker på vilken metod som fungerar bäst för dig, prova båda. Till att börja med bör du fokusera på de viktigaste stegen du behöver ta för att få rätt effekt.

Burrito (California) metod täcke

Kalifornienmetoden kallas också burritometoden av uppenbara skäl. Det bästa är att vända ut och in på filten och lägga den platt över sängen. Ändan måste vara stängd och på ena sidan av sängen. Därefter tar du täcket och placerar det platt ovanpå. Kontrollera om några korrigeringar behöver göras innan du börjar rulla. Den ska vara parallell med hörnen på överdraget. När du har kontrollerat att allt är i sin ordning ställer du dig på den sida där den stängda änden är och börjar rulla ihop allt till en korvform. Vänd slutligen öppningen mot dig och avsluta processen. Lyft på locket och skaka det.

Påslakan med traditionell metod

En bild av en man som tar på sig ett påslakan på ett påslakan.

Namnet "traditionell metod" uppstod på grund av dess breda användning. Det är en enkel procedur som du kan göra utan hjälp, även om ditt täcke är stort. Lägg täcket plant på sängen och vänd ut och in på överdraget. Gör detta stående, ta tag i två hörn av täcket, dra dem mot dig och vänd dem ut och in. Släpp inte hörnen, utan vänd dem snabbt så att täcket passar in i överdraget. Nu återstår bara att skaka ut det och dra i resten av överdraget för att jämna ut sängkläderna. Nu kan du stänga den.

Tricks och tips för påslakan

Ett av de vanligaste tvivlen är om man ska knyta den eller inte. Det beror helt på vilken typ av täcke som används. Om det är ett täcke med knytband kan du knyta det för att skydda det från att röra sig på insidan av täcket. Ett annat potentiellt problem kan vara storleken på täcket. Om det är en nyans mindre än den skyddande delen är det nödvändigt att skaka det varje morgon för att jämna ut det. Ett undantag är silkestäcket eftersom detta material är mycket halt. I så fall är slipsar den perfekta lösningen.

Slutsats

Om du vill spara tid och energi kan du be någon att hjälpa dig. Du kan behöva ett par extra händer. I så fall behöver du inte hålla dig strikt till en metod. Placera täcket på sängen så att det kommer upp lite högre mot sänggaveln. Låt alla ställa sig på varsin sida av sängen, vända mot varandra.

Ta samtidigt tag i överdraget och lägg det med öppningen vänd mot huvudändan. Lägg sedan den nedre delen av täcket på överdraget. Dra i det samtidigt som du håller upp hörnet och skjut överdraget med den andra handen. Om hörnet på påslakanet är i linje med hörnet på överdraget har du gjort ett bra jobb. Du kan skaka ut påslakanet och överdraget och sedan nåla ihop båda ändarna tills de möts i mitten. Om det finns en dragkedja bör endast en person göra det.

Relaterade produkter:

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (1)

Joanne 14/05/2024

Tack så mycket!


Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska