Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Ljusterapi 101

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsult

En utvald bild för Light Therapy

2 maj 2024 4 min läsning

De flesta av oss är i behov av ljusterapi nuförtiden!

Håller du med om detta påstående? Om du inte gör det - ja, då är det för att du inte vet hur välgörande ljusterapi kan vara för oss alla. Ja, för dig också! Läs därför den här artikeln. Vem vet - du kanske springer till affären för att köpa en av dessa ljusterapilampor så snart du är klar med att läsa.

Så här är vad du behöver veta om ljusterapi, dess fördelar och säkerhetsföreskrifter.

Vad är ljusterapi och hur fungerar det?

En bild av en kvinnas ansikte.

Låt oss först och främst berätta vad ljusterapi är. Ljusterapi (även känd som ljusterapi eller till och med fototerapi) är en terapi som används för att behandla flera psykiska problem. I första hand används den av personer som lider av säsongsbunden depression (eller vinterdepression som vissa vill kalla det). Det har dock visat sig vara bra även för personer som lider av icke-säsongsbetonad depression, bipolär depression, ångest, sömnlöshet, sömnstörningar i dygnsrytmen etc.

Men.., du behöver inte ha några psykiska problem för att använda denna ljusterapi. Du kan använda det under dessa dystra dagar för att få din kropp att producera mer melatonin och serotonin, det vill säga du kan använda det för att lyfta ditt humör och bli mer motiverad och produktiv under dagen.

Forskare tror att alla de tillstånd som nämns ovan har något att göra med bristen på naturligt solljus. Under vintern, när dagarna är korta och relativt mörka, utsätter vi oss vanligtvis inte för tillräckligt med ljus, och därmed ställer vi till det för våra hormoner. Vissa människor reagerar bra på allt detta, men andra börjar få depressionssymtom som irritabilitet, hjärndimma, slöhet, oförmåga att fokusera och koncentrera sig, ointresse för socialt umgänge, ångest, olika rädslor, viktuppgång etc.

Lyckligtvis kan ljusterapi hjälpa till med allt detta!

Men hur fungerar ljusterapi? Det vill säga, hur kan en ljusterapisession hjälpa mot alla de humörstörningar som vi nämnde ovan?

Allt börjar med en ljusterapilåda eller ljusterapilampa. Du kopplar in den här boxen (eller lampan), sätter på den och sitter framför den i ungefär 30 minuter. En halvtimme räcker för att huden och ögonen ska absorbera tillräckligt med ljus för att kroppen ska kunna producera tillräckligt med D-vitamin, melatonin och serotonin. - tre hormoner som är nödvändiga för en effektiv behandling av alla sjukdomar vi har.

Fördelar med ljusterapi

En bild av en kvinna som tittar i fjärran.

Som tidigare nämnts har ljusterapi många fördelar.

När vi använder ljusboxar eller lampor skickar vi ett meddelande till vår kropp att producera mer vitamin D. Vitamin D är oerhört viktigt när det gäller vår allmänna hälsa - både fysisk och mental hälsa.

Förutom D-vitamin hjälper ljusterapi till med produktionen av melatonin och serotonin. Melatonin är ett hormon som ansvarar för vår sömnkvalitet. Om vi har tillräckligt av det får vi sömn av god kvalitet. Men om vi inte har det, ja, då kommer vi troligen att få sömnstörningar. Slutligen hjälper ljusterapi till med produktionen av serotonin - ett hormon som vi behöver för att vara lyckliga.

Således, för att dra slutsatsen, ljusbehandling gör oss allmänt friska, glada och utvilade.

Men.., det är viktigt att nämna att denna behandling med starkt ljus inte nödvändigtvis botar alla de sjukdomar vi har (oavsett om det rör sig om säsongsbundna affektiva störningar, sömnstörningar, humörstörningar etc). Denna behandling kan endast lindra de symtom vi har. Dessutom ska du inte förvänta dig att symtomen försvinner efter den första användningen - du behöver flera, konsekventa ljusterapibehandlingar för att se några förändringar.

Vem bör använda denna typ av terapi

Vi har redan nämnt vilka som bör använda denna ljusterapi - vanligtvis personer som lider av årstidsbunden depression och icke-årstidsbunden depression. Men låt oss nämna ett par "grupper" av människor som också kan dra nytta av ljusterapi. Dessa är:

Olika typer av ljusterapi

En bild av en kvinna.

För behandling av alla de tillstånd som nämns ovan, vi bör använda lampor som producerar fluorescerande ljus med fullt spektrum. Dessa lampor imiterar i princip naturligt dagsljus. Men utöver detta kan vi också använda följande tre typer av exponeringslampor:

  1. Rött ljus
  2. Blått ljus
  3. Grönt ljus

 

Terapi med rött ljus bidrar till snabbare sårläkning. Blått ljus hjälper till med ärr. Och grönt ljus hjälper mot migrän. Men om du vill behandla SAD kommer din läkare eller psykiater förmodligen att föreslå att du använder fluorescerande ljus som är antingen vitt eller gulaktigt.

Lampor och lådor för ljusterapi - hur man väljer

Ljusterapilampor och -boxar finns i nästan alla former och storlekar. Du kan köpa en mindre som du kan ställa på skrivbordet och använda när du sitter framför den. Eller så kan du köpa en större taklampa och använda den när du studerar, arbetar, läser en bok osv.

Form och storlek är något som du bör välja efter eget tycke och smak. Lyckligtvis finns det många bra SAD-lampor där ute så att du kan välja och vraka hela dagen lång. Men när det gäller ljusintensitet bör du följa din läkares råd. Varför är det så? För om du väljer en ljuslåda med för svag ljusexponering kommer den inte att ha någon effekt på din SAD-behandling. Och om du väljer en ljuslåda med för stark ljusexponering kan du göra mer skada än nytta. Rådgör därför alltid med din läkare innan du påbörjar en ljusterapibehandling.

Men om du vill köpa en ljusterapilåda eller lampa som du kan använda för att lyfta humöret, bör du välja en lampa som har en ljusintensitet på 10.000 lux. Du kan helt enkelt inte gå fel med den här!

Fråga dessutom alltid om den ljusterapilampa du köper har ultraviolett ljus (UV-ljus) "proppar". Ultraviolett ljus är inte bra för oss - Det påverkar våra hudceller och kan leda till många hudåkommor.

Säkerhetsaspekter för denna typ av behandling

En bild av händer som skyddar en träfigur.

Nu när du vet allt som finns att veta om ljusterapilampor, låt oss ge dig några säkerhetstips som du definitivt bör ta hänsyn till innan du sätter dig framför din ljusterapilampa eller låda:

  • Titta aldrig direkt på ljusterapilampan - placera den i en vinkel
  • Sitt 20 tum från lampan (ungefär)
  • Använd en ljusterapilampa i 30 minuter varje dag - inte mer än så
  • Välj 10.000 lux - denna ljusintensitet passar de flesta människor
  • Uv-ljus är din värsta fiende - undvik det

Bonustips: Ljusterapi på kvällen är inte bra för dig. Gör dina ljusterapisessioner direkt på morgonen om du vill förbättra SAD, höja ditt humör, sluta vara lat på vintern osv.

Har ljusterapi några nackdelar?

Om ljuset från din ljusterapilampa är för starkt kan du tyvärr uppleva vissa biverkningar. I de flesta fall är dessa:

Dessutom.., Tänk på att det finns vissa personer som inte alls har nytta av ljusterapi.. Tänk på att det finns vissa personer som kan drabbas av allvarliga konsekvenser och försämra sitt hälsotillstånd om de använder den här typen av behandling. Till exempel ska du hålla dig borta från ljusterapi om du har (eller om du har haft) något av följande problem

Slutsats

Förhoppningsvis har alla de saker som nämnts ovan övertygat dig om att ändra din inomhusbelysning. Det spelar ingen roll om du har något av de tillstånd som nämns ovan eller inte, prova ljusterapin i flera veckor. Vem vet - kanske är det just det som du behöver för att övervinna dessa blå måndagar och alla andra sorgliga, kalla vinterdagar. Men var försiktig - välj din lampa med omsorg och var uppmärksam på alla säkerhetsföreskrifter och tillverkarens anvisningar!

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Kvinna vaknar upp lycklig
22 april 2024

Vad är skönhetssömn?

Att få tillräckligt med sömn kan bidra till att förbättra hudens utseende, minska stressnivåerna och till och med förhindra att vissa hälsotillstånd utvecklas...
Utvalda bilden för hur man sover med smärta i nedre delen av ryggen
22 april 2024

5 tips för att sova med ryggsmärta

Ja, ja, ja, ja! Din sömn och smärtan i nedre delen av ryggen hänger ihop! Tänk bara på det - hur kan du få en god natts sömn om du har ont i...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska