Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Sova med en förkylning

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilder för att sova med en förkylning.

2 maj 2024 12 min läsning

Förkylning är en akut virusinfektion i de övre luftvägarna som även kan drabba de nedre luftvägarna. Det kallas för övre luftvägsinfektion eller URTI (upper respiratory tract infection). Även om dessa infektioner oftast är relativt ofarliga, orsakar förkylningar många besök hos husläkaren och frånvaro från arbete och skola.

Här kommer vi att diskutera symtom, överföring, de bästa sätten att hantera en förkylning och hur du kan göra det bekvämare att sova.

Vad orsakar en förkylning?

Virus orsakar förkylningar. Förkylningar är så vanliga eftersom många av de virus som orsakar dem inte ger något långvarigt skydd efter infektioner, och vissa av dem finns i flera olika typer. Rhinovirus, som har minst 100 serotyper, är den vanligaste orsaken till förkylning hos både barn och vuxna. Rhinovirus är orsaken i över 50% av fallen. Andra virus som orsakar förkylning är RSV, humant metapneumovirus, influensavirus, parainfluensavirus, adenovirus samt coxsackievirus A och B.

Dessa virus kommer in i kroppen genom munnen, ögonen eller näsan och gör dig sjuk på natten först, och sedan gör de dig sjuk i flera dagar - många dagar. Det finns två vanliga smittvägar - den ena sprids via infekterade droppar i luften. Ett annat är genom kontakt med någon som är förkyld eller genom att dela förorenade föremål. Om du rör vid ögon, näsa eller mun efter en sådan kontakt är risken att du blir sjuk ganska stor.

Symtom på förkylning

Immunsystemets reaktion på en infektion kan vara den främsta orsaken till förkylningssymtomen, som orsakas av en virusinfektion i de övre luftvägarna. Symtomen på vanlig förkylning varierar inte beroende på ett specifikt virus som orsakar sjukdomen. Hos äldre barn och vuxna är rinorré, nästäppa och ont i eller kliande hals typiska symtom. Rinnorréen är till en början klar men kan bli färgad när sjukdomen fortskrider. Feber (>38°C) är ovanligt hos vuxna.

En bild av en sjuk kvinna i säng.

Andra symtom är huvudvärk, muskel- och ledvärk, svår sjukdomskänsla, hosta, rinnande ögon och brist på energi. Akuta förkylningssymtom går vanligtvis över inom tre dagar och som mest 5-7 dagar. Men det kan ta lite längre tid innan symtomen försvinner helt. I synnerhet hosta kan vara envis. Vuxna behöver i genomsnitt 18 dagar för att helt återhämta sig från hosta, vilket kan ta upp till tre veckor för barn.

Rinnande eller täppt näsa

Det första symtomet på en vanlig förkylning är vanligen en rinnande näsa, som har till uppgift att skölja ut den ökade virusfloran så att antalet virusinfekterade celler minskar. Dessa symtom uppstår när överflödig vätska får blodkärl och slemhinnor i näsan att svullna. Inom tre dagar tenderar näsflödet att bli tjockare och gult eller grönt till färgen.

Men om dessa symtom varar i mer än tio dagar, du börjar få gul/gröna näsflöden, svår huvudvärk eller smärta i bihålorna, bör du överväga att kontakta läkare, eftersom du kan ha fått en bihåleinflammation.

Nysning

Nysningar är ett annat vanligt symptom. Det är en reflex som ska skydda oss. För att hindra ett irriterande ämne från att gå från näsan till bihålorna eller lungorna nyser du för att trycka ut det. Det är kroppens sätt att kasta ut en inkräktare.
Nysningar utlöses när slemhinnorna i näsan och halsen är irriterade. När ett förkylningsvirus infekterar näscellerna frigör kroppen sina naturliga inflammatoriska mediatorer, såsom histamin. När de inflammatoriska mediatorerna frigörs får de blodkärlen att vidgas och läcka, och slemkörtlarna utsöndrar vätska. Detta leder till den irritation som orsakar nysningar.

Ont i halsen

Halsont innebär att vävnadsinvasionen av den spridda virusfloran har börjat, följt av inflammation, som vanligtvis består av de fyra klassiska tecknen rodnad, svullnad, smärta och värme. Halsont känns torrt, kliar och kliar, vilket gör det smärtsamt att svälja och till och med svårt att äta fast föda. Om du har ett ihållande halsont (som varar i tre till fyra veckor), om du har halsont och mycket hög feber eller om du känner dig varm och skakig bör du uppsöka läkare eftersom halsont sällan kan vara ett symptom på ett allvarligare tillstånd.

Hosta

Hosta är den vanligaste orsaken till besök i primärvården och kan pågå i tre veckor eller mer. Det är en naturlig reflex som är kroppens sätt att avlägsna irriterande ämnen från de övre (halsen) och nedre (lungorna) luftvägarna. Hosta hjälper kroppen att läka och skydda sig själv. Hosta kan vara torrhosta eller brösthosta. Vid torrhosta produceras inget slem. Hosta i bröstet ("produktiv" hosta) producerar slem och kan orsaka en känsla av trängsel i bröstet. Den goda nyheten är att de flesta hostor försvinner inom tre veckor, även om vissa, så kallade postvirala eller postinfektiösa hostor, kan pågå i upp till 8 veckor.

Feber

Systemisk feber är ett viktigt medfött försvar. Ju högre kroppstemperaturen är, desto lägre är i viss mån virusets spridningshastighet. Därför är den genomsnittliga kroppstemperaturen ett viktigt försvar mot bakterie- eller virusinfektioner. Faktum är att virusspridning hämmas kraftigt av höga temperaturer (högre än 37,5 °C).

Eftersom det tar lite tid (minst 2-3 dagar) att aktivera den adaptiva, specifika immuniteten mot invaderande virus, använder kroppens försvarssystem den höga febern som ett ospecifikt försvarsverktyg direkt efter virusinfektionen, vilket fungerar på mycket kort tid. Feber är ovanligt vid förkylning hos vuxna. Det är dock vanligt hos spädbarn eftersom den vuxne har utsatts för många förkylningsvirus och efterföljande infektioner inte utlöser ett starkt immunsvar. Däremot är virusen nya för spädbarnet.

Brist på energi

Brist på energi är ett vanligt symptom vid många olika infektioner. Det är en normal del av kroppens svar på att bekämpa sjukdom eftersom du blir trött när så mycket av din energi går åt till att bekämpa förkylningsviruset. Vanligtvis försvinner tröttheten snabbt när kroppen har hanterat infektionen. Postviral trötthet är när den trötthet som börjar med en virusinfektion fortsätter under en längre period efter att infektionen har försvunnit.

Brist på energi är vanligtvis förknippad med muskelvärk och smärtor - myalgi. Cytokinernas effekter på skelettmuskulaturen orsakar myalgi. Proinflammatoriska cytokiner har varit inblandade i att inducera nedbrytningen av muskelproteiner. Nedbrytningen av muskelprotein som svar på kyla kan vara fördelaktig eftersom den mobiliserar proteiner och aminosyror som kan omvandlas i levern till opsoniner och andra komponenter i immunförsvaret.

Svåra symtom, mindre ofta förekommande

Allvarliga symtom är lyckligtvis sällsynta, men de kan inträffa. Du måste känna igen dem i tid och boka en läkartid. De inkluderar:

Tips för att sova med en förkylning

Att få en god natts sömn är en av de viktigaste aspekterna av att återhämta sig från en sjukdom. Tyvärr kan nästäppa och rinnande näsa göra det svårt att somna. God sömn hjälper kroppen att förbereda försvaret, medan sömnbrist påverkar immunförsvaret negativt. Mycket tyder på att för kort vila ökar risken för att drabbas av förkylning. På samma sätt är sömn under en förkylning en viktig del av tillfrisknandet. När du är förkyld, eller när du är sjuk i allmänhet, ska du därför göra ditt bästa för att sova mer. Och inte bara det - gör ditt bästa för att öka din sömnkvalitet. Lita på oss, ju bättre du sover, desto snabbare blir din återhämtning.

En bild av en sovande man.

Här är några tips om hur du kan sova med en förkylning, lindra symtomen och förbättra sömnkvaliteten.

Använd ett avsvällande medel för näsan

En avsvällande nässpray är en av de mest effektiva förkylningsmedicinerna som minskar svullen vävnad i näsan, vilket kan minska slemproduktionen. Detta hjälper dig att andas lättare, särskilt när du försöker sova. Du kan hitta dem i form av piller, nässprayer eller droppar.

Undvik att använda avsvällande medel för länge, eftersom långvarig användning kan leda till rebound-symtom och göra dig mer överbelastad än du var i början.

Avsvällande medel som innehåller pseudoefedrin kan öka blodtrycket och hjärtfrekvensen. Ta det inte utan att först kontrollera med en läkare om du har hjärtsjukdom, högt blodtryck, prostataproblem, diabetes eller sköldkörtelproblem. Om inte en läkare rekommenderar det, bör du inte heller använda steroid nässpray på barn.

Duscha innan du sover

En varm dusch ger lindring av förkylnings- och influensasymtom. Du bör ta ett varmt bad, men inte för varmt. Ta några djupa andetag när badrummet är fullt av ånga. Varm ånga kan hjälpa till att öppna bihålorna. Ångan löser upp det intorkade slemmet och kan hjälpa näsan att rinna av före sänggåendet, vilket minskar smärta och trängsel. En del tycker att massage av huden som täcker bihålorna främjar ytterligare dränering. Att ta en varm dusch före sänggåendet kan också hjälpa en person att slappna av innan han eller hon försöker sova.

Drick te eller annan varm dryck

När du är sjuk behöver din kropp extra vätska medan den försöker bli frisk. Här är några drycker som du kan konsumera när du är förkyld:

Te har antivirala, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Även om det inte finns några bevis för att te lindrar täppt näsa, har studier visat att varma drycker kan få människor att känna sig bättre med sina förkylningssymtom och somna lättare. Teet kan kännas ännu bättre om du tillsätter honung eller citron. Citron kan hjälpa till att bekämpa infektioner, medan honung kan lindra hosta.

Varmt vatten med citron håller dig återfuktad och löser upp täppthet och trängsel. Citron innehåller också mycket C-vitamin, vilket kan göra en förkylning något kortare om du får i dig det regelbundet.

Klara soppor ger dig kalorier när du kanske inte har så mycket aptit. Värmen hjälper också till att bryta upp slem.

Använd en luftfuktare

Luftfuktare tillför fukt till luften. Även om de inte har visat sig vara effektiva för att behandla förkylningssymtom kan de göra det lättare att andas. Torr luft kan irritera halsen och näsgångarna. Vissa människor gillar att tillsätta eteriska oljor, som pepparmynta eller eukalyptus, i luftfuktaren. Det är viktigt att rengöra luftfuktare regelbundet, eftersom fukt kan främja tillväxten av bakterier och svampar. Så när du köper den bästa luftfuktaren som den brittiska marknaden har att erbjuda är det bäst att först läsa maskinens instruktioner om rengöring och desinficering.

Andra sätt att hjälpa en förkylning

Du kan också använda eteriska oljor, även om det inte finns mycket forskning om deras effektivitet, men de är säkra och många har god erfarenhet av att använda dem.

En bild av en sjuk man som håller i äpplen.

Trängseln förvärras på natten eftersom det är svårare för näsan och bihålorna att tömma sig. Detta innebär att slem samlas i huvudet, vilket gör det svårare att andas och kan orsaka bihålehuvudvärk på morgonen. Att sova med huvudet på höjden kan hjälpa till att dränera slem och lindra trycket i bihålorna. Rekommendationen är att ligga på rygg och använda en extra kudde för att stötta upp huvudet.

Ta ett NSAID-preparat

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID-preparat) har använts i stor utsträckning för att behandla smärta och feber i samband med vanlig förkylning. Denna grupp av läkemedel lindrar smärta och feber genom att dämpa de ämnen i kroppen som orsakar smärta och hjälper till att kontrollera kroppstemperaturen. Studier har visat att NSAID effektivt kan behandla andra förkylningssymtom, såsom nysningar, huvudvärk, öronsmärta samt led- och muskelsmärta. Vissa NSAID-preparat är receptfria.

NSAID-preparat är säkra för de flesta människor när de tas i rätt dos under en kort tid. På grund av riskerna med överdosering av smärtstillande läkemedel är det viktigt att hålla reda på hur mycket du tar och hur länge.

Använd hostmedicin

En kvardröjande hosta, oavsett om den beror på förkylning eller annat tillstånd, kan vara frustrerande och obehaglig, särskilt när man försöker slappna av eller sova. Som vi redan sagt finns det några typer av hosta, så beroende på typ bör olika typer av läkemedel användas.: undertryckande medel, slemlösande medel och salvor som du applicerar på din hud som kallas topicals.

Hostdämpande medel verkar genom att blockera hostreflexen. Den vanligaste ingrediensen är dextrometorfan. Denna typ av medicinering används inte för att behandla hosta med slem.

Slemlösande medel verkar slemlösande, vilket i sin tur kan hjälpa din hosta att få bort slemmet och rensa luftvägarna. Vissa läkare säger att dricksvatten är det bästa sättet att bli av med slem, men du kan också använda mediciner som guaifenesin. Detta läkemedel tunnar ut dräneringen, vilket gör det lättare att flytta ut.

Kamfer och mentol är naturliga behandlingar som är avsedda för utvärtes bruk. De kommer vanligtvis i en salva som du smörjer på halsen och bröstet. Deras starkt luktande ångor kan lindra din hosta och öppna upp ditt täppta huvud.

Gurgla med en saltvattensköljning

Det finns bevis för att sköljningar med saltlösning (saltvatten), som ibland kallas nässköljning, kan lindra trängsel och relaterade symtom. Även om det inte är ett botemedel kan det hjälpa till att spola ut ett virus. Saltvattengurgling är billigt och enkelt att göra. När du sköljer med saltlösning ska du bara använda destillerat vatten. Du kan också koka vatten och låta det svalna till rumstemperatur. Att använda saltvattenspray kan bidra till att minska vävnadsinflammation i näsan och minska täpptheten. Sprayer med enbart koksaltlösning innehåller inga läkemedel, så de är vanligtvis säkra under graviditeten.

Slutsats

Även om vi alla har varit förkylda många gånger i livet är varje gång lika obehaglig. Det påverkar vår vardag och även vår sömn. Eftersom sömnen är särskilt viktig för en snabb återhämtning måste du göra allt för att ge dig själv minst 8 timmars god nattsömn, även om du annars sover mindre. Vi hoppas att våra tips har hjälpt dig. De ersätter inte medicinsk rådgivning, så om du märker en försämring ska du omedelbart gå till läkaren.

Rekommenderad läsning:

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Sömnråd för att hjälpa dig att sova

Utvalda bilder för behandling av smärta i nedre delen av ryggen
25 april 2024

Orsaker till smärta i nedre delen av ryggen & behandling

Eftersom det är en av de mer uppenbara orsakerna måste vi först tala om postural ryggsmärta. När allt kommer omkring, med både våra jobb och våra fritidsaktiviteter...
sjuk man
24 april 2024

Att sova med influensa

Det första du bör försöka göra för att förbättra din sömn när du har influensa är att ta näsdroppar och använda en extra kudde för att höja din h...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska