Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Tips för att arbeta från sängen

en profilbild av TSA-författaren Andjela

Skrivet av Anđela Rajković

Sömnkonsult

Utvalda bilder för att arbeta från sängen

2 maj 2024 4 min läsning

Det är lockande att arbeta från sängen. Att förvandla madrassen till ett hemmakontor kan dock leda till vissa hälso- och fokusrelaterade problem. Men det finns en väg runt allt detta - så fortsätt läsa.

Ända sedan utbrottet av coronaviruset har människor ersatt sina företagskontor med hemmakontor. Till en början var dessa hemmakontor deras gamla skrivbord i något hörn av huset eller matsalsbordet som ingen någonsin använder ändå. Men med tiden, när människor blev mer bekväma med att arbeta hemifrån, började de långsamt byta ut skrivborden mot sängar.

Missförstå oss inte - det finns många fördelar med att arbeta från sängen. Du sparar till exempel mycket mer tid och energi när du inte behöver förbereda dig för jobbet och pendla, du behöver inte ta itu med irriterande kollegor, du kan vara mer med din familj osv.

Men som det alltid är i livet måste allt som har fördelar också komma med vissa nackdelar. Att arbeta från sängen kan t.ex. minska din fokus, motivation och produktivitet, det kan få dig att gå upp i vikt och öka risken för att utveckla vissa fysiska hälsoproblem, och det kan till och med få dig att känna dig deprimerad och orolig, dvs. det kan påverka din psykiska hälsa.

Lyckligtvis finns det en lösning på allt detta. Försök bara att följa de flesta av våra tips så kommer du att kunna njuta av alla fördelar med att arbeta från sängen samtidigt som du undviker nackdelarna.

Hur kan man göra det bekvämare att arbeta från sängen?

Ärligt talat är det ingen bra idé att arbeta i sängen. Det är inte en bra idé på grund av alla de tidigare nämnda problem som det kan utlösa. Lämna därför att ligga i sängen för att sova, titta på tv och göra andra aktiviteter. Men om du absolut måste arbeta från sängen, här är några saker du bör göra.

Investera i en bra madrass

klämma Panda madrassskum

Först och främst, om du planerar att sova på natten och arbeta från sängen på dagen måste du investera i en bra madrass till ditt sovrum. Annars kommer hela din kropp att börja göra ganska ont.

Men.., köp inte vilken madrass som helst - du behöver en som passar just dina behov. Tänk därför först på madrassens fasthet. Om du vill ha något som är mjukt och bekvämt ska du välja en madrass som är gjord av minnesskum. Men om du vill ha något fastare, välj en resårmadrass. Båda dessa har för- och nackdelar.

En memory foam-madrass får dig till exempel att känna dig som om du sitter på ett moln, men den kan också göra dig sömnig. En resårmadrass ger dig fasthet och studs, men den kan orsaka smärta i nedre delen av ryggen om du ligger på den hela tiden.

Sömnexperternas råd är att välja något mittemellan. Det vill säga att välj en hybridmadrass. Denna madrass har fjädrar på undersidan och minnesskum på ovansidan - denna kombination ger den perfekta balansen när det gäller fasthet.

P.S. När du köper en madrass, välj en med avtagbara lock! Om du har självkontroll gäller detta inte dig. Men om du inte har det, vet du redan vad vi tänker på - att arbeta från sängen innebär också att äta och dricka från sängen. För att undvika fläckar på madrassen bör du därför alltid välja en madrass med avtagbart överdrag.

Få tillbaka stöd för dig själv

En bild av Ett bra stöd med ryggkuddar för att kunna arbeta från sängen.

Nu när du har en ordentlig madrass måste du tänka på ditt ryggstöd. Och nej, den där högen med kuddar och filtar bakom ryggen är inget stöd. Du behöver något som ger dig stöd för nacke och ländrygg samt något som främjar en bra hållning. Tror du att det inte finns? Japp, det gör det! Och det kallas för en sängkil eller en kroppsställning.

Ja, de här ser inte fantastiska ut - i ärlighetens namn ser de hemska ut. Men de kommer att hjälpa dig att sitta på ett mer naturligt sätt när du sitter i din skrivbordssäng.

Med hjälp av dem kan du räta ut ryggen och nacken och ha något stadigt att luta dig mot. När du sitter i den här positionen får din hjärna dessutom intrycket av att du sitter på en stol, vilket gör dig mer produktiv.

Hitta ett stabilt underlag att arbeta på

En bild av en kvinna som använder en bordsbricka i sängen.

Låt oss ställa en fråga till dig - Var lägger du din bärbara dator när du arbetar från sängen? Ligger den på din mage? Eller ligger den på en kudde? Båda sätten är oacceptabla. De är oacceptabla eftersom det för det första inte är bra för ryggen och nacken eftersom du alltid kommer att sitta framåtlutad. Och för det andra är det inte bra eftersom en ojämn yta och en yta av olika tyger kommer att skada processorn i din dator.

Så.., För att skona både nacke och rygg och din dator bör du hitta ett stadigt underlag att arbeta på. Ja, det kan vara ett brickbord eller till och med en tavla.

Men om du vill vara professionell även när du arbetar på distans från din säng ska du skaffa en av de justerbara sängbrickorna som är särskilt utformade för bärbara datorer. Du kan enkelt ställa in dessa ovan och äntligen ha den bärbara datorn i din ögonhöjd.

Med den här brickan blir det mycket enklare att tillbringa tid i sängen. Du kommer att få intrycket av att du arbetar från ditt skrivbord, och därmed kommer du alltid att vara i det arbetsläget, men samtidigt kommer du fortfarande att få vila från din säng.

Ha förvaring inom räckhåll

En bild av ett nattduksbord med en kopp kaffe på.

Föreställ dig det här - du arbetar som en galning och dina kreativa juicer flödar som aldrig förr, men du blir törstig eller hungrig så du måste avbryta allt och gå till ditt köksbord. Kanske kommer all inspiration och produktivitet att fortsätta, men kanske kommer allt att sluta. Av denna anledning vet alla distansarbetare, det vill säga alla arbetare som arbetar hemifrån, att de måste har någon form av förvaring i direkt anslutning till sin arbetsstation (vilket är en säng i det här fallet).

Relaterad läsning:

Så för att undvika dessa situationer, är ditt enda alternativ att hitta ett större nattduksbord eller en mindre hylla och ställa den bredvid sängen. Detta skapar ett extra förvaringsutrymme där du kan ställa drycker och snacks, och naturligtvis ett extra utrymme för dina arbetssaker.

Ett spillsäkert kärl är ett måste

En bild av ett spillsäkert kärl.

Att köpa ett spillsäkert kärl är väl använda pengar! Låt ingen säga något annat till dig. Naturligtvis kostar de här mer än en vanlig kopp (mycket mer), men de kostar ändå mindre än en ny bärbar dator, nya kuddar eller en ny madrass. Vi behöver inte berätta för dig att det snabbt kan eskalera när du arbetar från sängen och dricker kaffe - så snart du försöker ändra din position kommer du att spilla kaffe överallt.

Så är det, bespara dig alla dessa besvär och kostnader och investera i ett spillsäkert kärl. Det kan till exempel vara en läckagesäker tumbler. Detta kan kosta cirka 10$ och du kan hitta det i stort sett var som helst - från Amazon till din lokala stormarknad.

Ligg inte på sängen efter jobbet

En bild av en kvinna som ligger på sin säng och arbetar på sin laptop

Du måste skapa sunda gränser, åtminstone några av dem. Vi förstår att det kan vara mycket lockande att arbeta från sängen men försök också att sitta på den där stolen och använda det där skrivbordet då och då. Om du ligger på sängen medan du sover, medan du arbetar och förmodligen även medan du njuter av "din" tid (tittar på TV, surfar på nätet, umgås med vänner etc.) kan du allvarligt skada din hälsa - både den fysiska och den psykiska.

Att ligga ner under en längre period kan leda till att du går upp i vikt, ökar risken för hjärt- och kärlproblem och mycket annat.

Även om ditt hem är en trygg och lugnande plats kommer du att distansera dig från andra människor om du tillbringar för mycket tid där. Snart kommer du att börja känna dig ensam, orolig och till och med deprimerad. Så är det, Vad du än gör, när du är klar med ditt arbete, kliv ur sängen. Här är några förslag på saker du bör göra efter att ha legat mycket i sängen.

Rör på din kropp

En bild av en kvinna som sträcker på sig.

Eftersom du var i sängen hela natten, morgonen och förmodligen en en stor del av din dag, du fick din vila. Så snart du är klar med allt stänger du av datorn, tar på dig promenadskorna och gör vilken aktivitet du vill. Det kan vara att utöva en sport, ta en joggingtur, gå till gymmet eller bara ta en promenad. Gör detta även om du inte känner för det. Lita på oss, det är mycket bättre att tvinga dig själv att göra någon aktivitet nu än att lägga en liten förmögenhet på en sjukgymnast.

Relaterad läsning:

Socialisera

Att träna sinnet är lika viktigt som att träna kroppen. Distansarbete är bra för många saker, men det kanske inte är så bra för din mentala hälsa. Tänk bara på det - hur kommer det att påverka ditt liv om du sitter ensam hemma hela dagen, varje dag? Inte på ett bra sätt - låt oss säga det. Försök därför att umgås efter jobbet så mycket som möjligt.

Slutsats

Så håll bara allt vi har nämnt i åtanke och att arbeta från sängen bör vara enkelt och bekvämt! Men låt oss veta om du har några egna tips när det gäller att arbeta från sängen. Skriv bara din historia i kommentarfältet och förhoppningsvis kan vi alla lära oss något nytt.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Anđela Rajković
Som CPD-certifierad sömnkonsult och vältränad sömnentusiast finner jag stor glädje i att dela med mig av min expertis till våra läsare - helst de som älskar att sova. Med en bakgrund i engelska språket och litteraturen och en förkärlek för forskning söker jag alltid nya sätt att dela med mig av den senaste sömnvetenskapen och sängrelaterade upptäckter. Och när jag inte är i kontakt med mina läsare kan du hitta mig när jag utforskar naturen eller, ja, när jag kryper ner i sängen.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska