Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur man överlever januaridepressionen

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bilder för Hur man överlever januaridepressionen

2 maj 2024 4 min läsning

Nu när julhelgen närmar sig sitt slut och det nya året börjar är det viktigt att prata om hur man kan komma till rätta med januaridepressionen.

Den tredje måndagen på det nya året är känd som Blå måndag, eftersom det i genomsnitt är den dag då människor tenderar att känna sig mest ledsna. Och det är logiskt. En del har hoppat av sina nyårslöften vid det här laget, det finns knappt något solljus och det brukar vara alldeles för kallt för några roliga aktiviteter.

Så idag ska vi ta en titt på några allmänna tips som kan hjälpa dig att bekämpa denna deprimerande dag och börja året på rätt sätt!

Tips för att förbättra din mentala hälsa under januari

Även om vi inte bara kan knäppa med våra virtuella fingrar och göra allt bättre, finns det konkreta steg du kan ta för att förbättra ditt allmänna humör. Alla metoder kommer inte att fungera för alla, men förhoppningsvis ger det här dig en grov idé om var man ska börja.

Få i dig så mycket solljus som möjligt

En bild av solljus som skiner på några moln

En av de främsta orsakerna bakom Januariblues är brist på solljus. Om du tenderar att vakna senare på dagen känns det som om hela dagen tillbringas i mörker. Det kan i sin tur göra dig mindre villig att gå ut, vilket ytterligare förstärker känslan av att vara instängd och hindrar kroppen från att få i sig D-vitamin.

Men bara för att det är färre timmar med dagsljus betyder det inte att du inte kan få något ljus! Om du inte har något jobb kan du prova vakna tidigare och gå ut på en promenad medan solen fortfarande är framme. Bara detta kan få januari att kännas som en mindre deprimerande månad.

Och om du har ett jobb, försök hålla gardinerna öppna och sitta bredvid fönstret. Bara det faktum att du får in naturligt ljus på ditt kontor kan få dig att må lite bättre på lång sikt.

Men om det inte heller är ett alternativ för dig, är allt hopp fortfarande inte förlorat. Eftersom mental hälsa har blivit mer omtalat under de senaste åren har en ny produkt utformats för att lösa just detta problem. Den kallas en ljuslåda. Och som namnet antyder efterliknar det utsläppet av naturligt ljus och hjälper till att bekämpa säsongsbunden affektiv sjukdom. Om du vill veta mer är det bara att söka på ljusterapi.

Håll dig aktiv

En bild av två personer som vilar på en yogamatta efter att ha tränat och varit aktiva

Januariblues manifesterar sig i en känsla av extrem tröghet - Du känner inte för att gå ut, träna eller göra något annat än att sova och se på din favoritserie. Det är dock mycket viktigt att bekämpa dessa känslor.

När allt kommer omkring kan träning vara precis det öka din mentala hälsa behöver under dessa vintermånader. Träning tenderar att få dig att känna dig som om du förbättrar din sömnkvalitet och kan till och med öka din självbild, vilket alltid är en bra sak.

Så om du kan, titta på att få ett gymmedlemskap. Och om det är för obekvämt finns det en miljon videor online om hur man tränar hemifrån. Om du känner dig lite självmedveten efter semestern och alla familjemiddagar kan det därför vara den perfekta tiden att komma i form.

Försök att äta hälsosamt

En bild av en hälsosam måltid i en kopp.

Vi kan inte prata om att träna utan att också nämna att äta hälsosamt. Det är ju trots allt så, en hälsosam kost kan göra underverk för din kropp och ditt sinne. Och för att vara tydlig, vi menar inte nödvändigtvis att gå på diet. Januari är redan den mest deprimerande månaden, och att svälta sig själv kommer inte att göra det bättre.

Se snarare till att din kropp får vad den behöver för att må bra. Istället för skräpmat, släng in lite färsk frukt. Och i stället för sockerhaltiga drycker, prova lite gammaldags hemgjord lemonad!

Vi är säkra på att du har hört allt detta förut, men en hälsosam kost gör underverk när det gäller att bekämpa ditt dåliga humör. Du kommer att ha mer energi under hela dagen, en bättre självbild, och (om det är det som är ditt mål) du kanske till och med går ner lite i vikt.

Relaterad läsning:

Bättre sömnkvalitet

Även om det kan verka konstigt är "bättre sömnkvalitet" en ett av de bästa nyårslöftena du kan ha. Och du kan bokstavligen göra det med slutna ögon.

Att sova bättre kommer inte bara att lyfta ditt humör och förhindra nedstämdhet, utan det kommer också att få dig att känna dig mer energisk. Dessutom kommer sju timmars kvalitetssömn att slå tio timmars dålig sömn varje gång - för att inte tala om att du också får ut mer tid av dagen.

De två föregående tipsen kommer redan att ta dig en lång väg när det gäller att förbättra din sömnkvalitet, men du kan kolla in vår artikel om ämnet förbättrad sömnkvalitet om du vill ha en mer detaljerad förklaring.

Hjälp till självhjälp

En bild av en kvinna som läser en självhjälpsbok

Även på årets mest deprimerande dag finns det fortfarande saker du kan göra för att hjälpa dig själv att hålla dig kvar på hästen. Till exempel motion och en hälsosam kost.

Men du kan också avvärja den negativitet som har jagat dig under det senaste året. Du kan till exempel Försök att skriva ner alla dina tankar och känslor i en dagbok. - eftersom en fysisk manifestation av dina bekymmer kan få dem att verka mindre hotfulla.

Du kan börja varje morgon med positiva affirmationer för att påminna dig själv om att du är värd och kapabel till kärlek. Eller lära dig en ny färdighet och återfå det där självförtroendet som du kanske har förlorat under den kalla årstiden.

Vi vill dock påpeka att vi inte talar om svår depression, utan snarare om att bara känna sig ledsen och nedstämd. Om du misstänker att ditt tillstånd kan vara allvarligare än så, föreslår vi att du tar en titt på nästa tips.

Sök professionell hjälp

En bild av en professionell terapeut som hjälper en patient

Även om det fortfarande kan verka tabubelagt för vissa att söka terapi, är det viktigt om du har allvarliga depressiva episoder. När allt kommer omkring kan inte ens den bästa supportgruppen alltid hjälpa dig lika mycket som en certifierad professionell.

Relaterad läsning:

Och om du har andra problem också, som missbruk av substanserMed tanke på att du redan har ett allvarligt tillstånd skulle vi säga att det är viktigt att du får någon form av hjälp.

Och eftersom vi vet att många människor lider av mental stress men inte vet hur de ska nå ut - ska vi göra det så enkelt som möjligt. Om du vill veta mer om alla tillgängliga hotlines för mental hjälp föreslår vi att du ger denna lista en titt.

Vad är säsongsbetonad affektiv sjukdom?

En bild av en urblåst ballong med en smiley på

En viktig sak att komma ihåg när man talar om januariblues, eller den blå måndagen, är att det inte bara är ett talesätt. Säsongsbunden affektiv sjukdom, eller SAD som det också kallas, är en verklig diagnos som drabbar miljontals människor från hela världen.

Och det är viktigt att veta, för det sista du behöver är att känna att du är ensam om det här eller att dina symtom är ogiltiga. SAD drabbar många människor och det är helt normalt att känna sig lite nere eller som att du har låg energi under slutet av hösten och in på vintern.

Så om du känner ångest inför det hela, eller tror att du är den enda som lider, ska du veta att de flesta av oss också har januariblues och att vi alla kommer att klara det här tillsammans.

Vad är det som orsakar mitt dåliga humör?

En bild av ägg med tecknade rynkade och olyckliga ansikten

På ett fysiskt plan är det tre huvudfaktorer som leder till säsongsbunden affektiv sjukdom. För det första.., de mörkare månaderna kan störa din biologiska klocka eller dygnsrytm. Inte bara det, utan det kan också leda till en minskning av serotoninutsöndringen, vilket kan få dig att känna dig mer nere.

Och till sist.., årstidsväxlingarna kan störa dina melatoninnivåervilket kan leda till depression och att du i allmänhet känner dig ledsen oftare. Så oavsett om du väljer terapi, en ljuslåda eller till och med medicinering - vet bara att detta är en naturlig sak och att det finns hjälp där ute.

Slutsats

Och det är så du kan stå upp mot januaridepressionen! Om du har några egna tips är du välkommen att lämna dem i kommentarerna. Och om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss direkt!

Rekommenderad läsning:

Referenser & resurser

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska