Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Guide för behandling och förebyggande av sömnlöshet

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bild för artikel om behandling av sömnlöshet

2 maj 2024 4 min läsning

nökad arbetstid och ständig tillgång till internet har skapat en värld som sällan sover. Statistiken är oroande. En undersökning från 2011 av Mental Health Foundation visade att mer än 30% av britterna lider av sömnlöshet eller något annat allvarligt sömnproblem. Du kanske tror att du bara blir lite grinig av att inte få en god natts sömn, men i själva verket kan effekterna vara mycket mer skadliga.

När du lider av sömnbrist har du svårt att tänka klart. Forskning har visat att personer som inte får en hel natts sömn får betydligt lägre poäng på logik- och ordförståelsetester. De som lider av sömnbrist (mindre än sex timmar per natt) har långsammare reaktionstider och upplever minnesluckor som kallas "mikrosömn". När man kör bil kan detta vara farligt: i USA tros trötthet orsaka mer än 1.500 dödsfall i trafiken varje år. Sömnbrist kan också påverka din allmänna hälsa genom att minska nivåerna av hormonet melatonin.

Den goda nyheten är att forskarna har en överenskommelse om de bästa sätten att avvärja din sömnlöshet - ta en titt på behandlingsmetoder för sömnlöshet.

Vad ska man göra för att bekämpa sömnlöshet?

Vad kan du göra för att bekämpa sömnlöshet? Hur kan du säkerställa dig själv kvalitetssömn? Här är några saker du kan göra för att bli av med sömnlöshet.

Vakna vid samma tid varje dag

Det är frestande att sova länge på helgerna, särskilt om man har sovit dåligt under veckan. Men om du lider av sömnlöshet bör du gå upp samma tid varje dag för att träna kroppen att vakna vid en bestämd tid.

Eliminera alkohol och stimulantia som nikotin och koffein

En hand som vägrar ta emot ett glas alkohol

Effekterna av koffein kan vara i flera timmar, kanske upp till 24 timmar, så risken för att det påverkar sömnen är betydande. Koffein kan inte bara göra det svårt att få igång sömnen, utan kan också orsaka täta uppvaknanden. Alkohol kan ha en lugnande effekt under de första timmarna efter intag, men kan sedan leda till frekventa uppvaknanden och en sömn utan vila. Om du tar mediciner som fungerar som stimulantia, t.ex. avsvällande medel eller astmainhalatorer, fråga din läkare när de bäst ska tas för att minimera eventuell påverkan på sömnen.

Begränsa tupplurar

Även om tupplurar verkar vara ett bra sätt att ta igen förlorad sömn är det inte alltid så. Det är viktigt att etablera och upprätthålla ett regelbundet sömnmönster och träna sig själv att associera sömn med signaler som mörker och en konsekvent sänggåendetid. Tupplurar kan påverka kvaliteten på nattsömnen.

Motionera regelbundet

Regelbunden motion kan förbättra sömnens kvalitet och varaktighet. Träning omedelbart före sänggåendet kan dock ha en stimulerande effekt på kroppen och bör därför undvikas. Försök att avsluta träningen minst tre timmar innan du planerar att gå i pension för natten.

Begränsa aktiviteter i sängen

Sängen är till för att sova och ha sex och inget annat. Om du lider av sömnlöshet ska du till exempel inte balansera checkhäftet, studera eller ringa telefonsamtal när du ligger i sängen eller ens i sovrummet och undvika att titta på tv eller lyssna på radio. Alla dessa aktiviteter kan öka vakenheten och göra det svårt att somna.

Ät eller drick inte precis innan du går och lägger dig

en man arbetar på en bärbar dator sent på kvällen i mörkret

Att äta en sen middag eller småäta innan du går och lägger dig kan aktivera matsmältningssystemet och hålla dig vaken. Om du lider av gastroesofageal reflux eller halsbränna är det ännu viktigare att undvika att äta och dricka precis innan du går och lägger dig eftersom det kan förvärra dina symtom. Att dricka mycket vätska före sänggåendet kan dessutom överbelasta urinblåsan, vilket kräver frekventa toalettbesök som stör sömnen.

Gör din sovmiljö bekväm

Temperatur, belysning och ljud bör kontrolleras för att göra sovrummet gynnsamt för att falla i (och stanna kvar i) sömn. Dessutom kan du spraya din Lavander Sleep Spray för att förbättra din övergripande sömnkvalitet. Din säng ska kännas bekväm och om du har ett husdjur som sover i samma rum som du, överväg att låta husdjuret sova någon annanstans om det tenderar att föra oväsen under natten.

Välj rätt sängkläder

en kvinna som ligger ner på sängkläder i en säng

Att välja en madrass eller en kudde kan betyda mycket för sömnkvaliteten. Vissa människor föredrar bekvämligheten med memory foam, medan andra tycker att det är för varmt att sova på. Vissa föredrar stöd från en resårmadrass, medan andra tycker att den är för stel för att vara bekväm. Det handlar om individuella preferenser, och genom att välja rätt madrass kan du uppnå den komfortnivå som krävs för att sova.

Få all din oro överstökad innan du går och lägger dig

Om du ligger i sängen och tänker på morgondagen kan du överväga att avsätta en stund - kanske efter middagen - för att gå igenom dagen och planera för nästa dag. Målet är att undvika att göra dessa saker samtidigt som du försöker somna. Det kan också vara bra att göra en lista över t.ex. arbetsrelaterade uppgifter för nästa dag innan man går hem från jobbet. Det eliminerar åtminstone en uppsättning problem.

Minska stress

en kvinna som ligger ner på en säng för att koppla av

Det finns ett antal avslappningsterapier och stressreducerande metoder som du kanske vill prova för att få kropp och själ att slappna av innan du går och lägger dig. Några exempel är progressiv muskelavslappning (kanske med ljudband), djupa andningstekniker, bildspråk, meditation och biofeedback.

Överväg att delta i kognitiv terapi

Kognitiv terapi hjälper vissa personer med sömnlöshet att identifiera och korrigera olämpliga tankar och övertygelser som kan bidra till sömnlöshet. Dessutom kan kognitiv terapi ge dig rätt information om sömnnormer, åldersrelaterade sömnförändringar och hjälpa dig att sätta rimliga sömnmål, bland annat.

Produkter och aktiviteter som kan vara till hjälp

Du måste fråga dig själv: vad kan jag göra för att besegra sömnlösheten? Det finns några saker som kan hjälpa dig.

Bodyism lugn och ro

bodyism lugn och ro

Denna nattliga milkshake är utformad för att få dig att somna direkt. Ungefär en timme före sänggåendet vispar du ner en skopa av denna pulverblandning av kamomill, humle, havre, lakritsrot och rosmarin i ett glas mjölk och dricker. Ingredienserna minskar kroppens ångestnivåer och ökar din känsla av lugn.

Aromaterapi

Viktiga produkter för aromaterapi

Associates Deep Relax bad- och duscholja Doftsatt med vetivert, kamomill och sandelträ beskrivs denna olja ofta som "bättre än sömntabletter". Tillsätt oljan i badet eller applicera den på huden i duschen. Eller tillsätt några droppar i en näsduk och lägg i örngottet.

Valerian

Ingen vill bli beroende av piller, men valeriana är ett växtbaserat lugnande medel som har visat sig hjälpa dig att somna snabbare och få en bättre sömnkvalitet. Undvik alkohol när du tar valerian, och använd det inte på lång sikt.

Hypnos sömn

En nedladdningsbar podcast som du kan spela när du ligger i sängen och är redo att sova, Hypnos sömn är en idé av hypnoterapeuten Tim Smale, som hjälpte Alastair Campbell att komma i rätt sinnesstämning för att träna inför sina långa välgörenhetslöpningar.

Kudde för sund sömn

Ett paket med soundasleep-kudde

Om du vill lyssna på dina hörlurar men tycker att de är obekväma när du lägger ner huvudet, innehåller den här kudden en högtalare som inte stör någon i din omgivning. Lyssna på ett meditationsspår, en ljudbok eller vitt brus.

Fitbit Flex

Det här armbandet mäter inte bara hur mycket du rör på dig under dagen, utan registrerar även dina sömnmönster på natten genom att registrera dina rörelser och din puls. Det ansluts till datorns USB-port så att du kan se hur mycket du faktiskt sover. FitBit Flex har också ett tyst vibrationslarm, vilket innebär att du kan vakna utan att väcka en slumrande partner.

Kombinationsbehandling

En blandning av akupunktur, massage och hypnoterapi som är utformad för att hjälpa till att sänka kroppens nivåer av kortisol - ett hormon som produceras när kroppen utsätts för stress.

Yoga

en kvinna som gör yoga

Det finns minst 10 asanas (kroppspositioner) i yoga som tacklar sömnlöshet. På nätet kan du lära dig allt från framåtböjningar och mjuka ryggvridningar till att ligga med benen mot väggen.

Meditation

en kvinna som mediterar

Många tekniker för att övervinna sömnlöshet kretsar kring att lugna sinnet och sänka hjärtfrekvensen. Meditation är inte annorlunda och ber oss att rikta uppmärksamheten mot andningen snarare än att vara besatta av vår sömnbrist.

Slutsats

Sömnlöshet är ett mycket vanligt problem i moderna människors liv. Nästan 1/3 av britterna har svårt att somna på kvällen. Det finns många olika orsaker till sömnlöshet, inklusive stress, övertänkthet, överarbete och många andra former av överflödig njutning. Lyckligtvis, oavsett orsaken, finns det universella sätt att bekämpa sömnlöshet, vanligtvis relaterade till att organisera ditt liv bättre och administrera några användbara aktiviteter och terapier för behandling av vinter sömnlöshet.

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Sömnråd för att hjälpa dig att sova

Utvalda bilder av Dysania
22 april 2024

Dysania 101

Det skiljer sig från en enkel brist på motivation att stiga upp som händer sporadiskt. Försök att föreställa dig detta: föregående dag var du under...
Utvald bild för väger du mer på natten
22 april 2024

Väger du mer på natten?

Som du snart kommer att se finns det många faktorer som påverkar viktfluktuationer. Från din genetik till vad du äter, det finns en hel del saker som kan påverka...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska