Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur tvättar man en madrassdyna och gör den ny?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Utvalda bild av hur man tvättar en bäddmadrass.

2 maj 2024 8 min läsning

Idag ska vi svara på frågan "hur man tvättar bäddmadrass?".

Oavsett om det är genom bäddmadrasser, madrasskydd eller övermadrasser är det alltid en bra idé att skydda din madrass från fläckar och förlänga dess hållbarhet.

Men bäddmadrassen måste också rengöras! Så idag ska vi gå igenom alla varianter av bäddmadrasser och diskutera hur du kan hålla dem rena! Till att börja med:

FÄRDIGHETSNIVÅ KRÄVS: 2/5.

ERFORDERLIG ARBETSTID: 1-2 timmars arbete, 8+ timmar för att slutföra.

VERKTYG/UTRUSTNING DU BEHÖVER:

  • Vaccum
  • Sprayflaska
  • Destiljerad vit vinäger
  • Citronsaft
  • Enzymbaserat rengöringsmedel
  • Vatten
  • Milt lågskummande tvättmedel
  • Nedåtriktad lösning
  • Milt rengöringsmedel
  • Tvättmaskin
  • Torkningsmaskin.

Hur ofta ska jag tvätta min bäddmadrass?

Låt oss först svara på frågan om hur ofta du bör tvätta din bäddmadrass. Även om den inte är i frontlinjen (som dina lakan), suger den ändå åt sig mycket smuts. Så du bör åtminstone rengöra en bäddmadrass en gång om året.

Det är dock mycket bättre att ta det säkra före det osäkra och göra det var 3-4:e månad. Och det här säger sig självt, men om du råkar spilla något på bäddmadrassen ska du rengöra den direkt.

Och det sista scenariot jag vill ta upp är om du har allergier och/eller bor med husdjur. I det här fallet måste du själv bedöma hur ofta du får utbrott och utgå från det. I svåra fall kan du till och med behöva tvätta din bäddmadrass varje vecka eller så.

Måste jag tvätta den ofta om jag har husdjur?

en bild av ett husdjur som står på en bädd för husdjur

Som jag redan har nämnt innebär husdjur att du måste rengöra bäddmadrassen oftare - detta gäller dubbelt för allergiker. Särskilt om ditt husdjur fäller hår och tycker om att tillbringa mycket tid med dig i sängen.

Men även något så till synes oskyldigt som en hamster kan innebära mer frekvent städning om du låter dem springa runt i din säng - eftersom du aldrig vet om naturen ringde dem när du inte tittade.

Att rengöra bäddmadrassen skyddar inte bara dig från att andas in djurhår och döda hudceller under natten, utan det skyddar även ditt husdjur. Så var inte lat och håll saker och ting rena.

Rengöring av bäddmadrass i bomull

Det första steget för alla dessa olika bäddmadrasser är att läsa rengöringsanvisningarna på etiketten. När allt kommer omkring vet ingen hur man rengör en bäddmadrass bättre än den person som tillverkade den. Och eftersom bäddmadrasser av bomull är särskilt knepiga och måste rengöras flera gånger om året, är det här information du vill ha.

Nu när det är ur vägen, låt oss gå igenom det mest allmänna tillvägagångssättet du bör ha. Ta först och främst en dammsugare (helst med borsttillsats) och ta bort allt skräp och alla klumpar som kan ha hamnat på bäddmadrassen.

Släng sedan in den i tvättmaskinen, med varmt eller kallt vatten och milt tvättmedel. Återigen bör du läsa på etiketten på produkten för att ta reda på detaljerna.
Efter det, om etiketten tillåter det, torktumla på lägsta temperatur. Det hjälper också att kasta in gummitorkbollar för att hålla bäddmadrassen fluffig. Men om du inte har några fungerar tennisbollar lika bra.

Om det inte går att torka i maskin kan du helt enkelt lufttorka den utomhus. I vilket fall som helst ska du se till att alla delar av bäddmadrassen är helt torra innan du lägger tillbaka den på madrassen, så att det inte kan bildas mögel.

Rengöring av en bäddmadrass med vinylrygg

Vinyl används ofta för madrasskydd och har ofta ett vattentätt membran och kan därför bara torkas av. Men när det gäller bäddmadrasser med vinylrygg är det bara halva sanningen - eftersom det fortfarande finns bomull inblandad också.

Så först och främst bör du kontrollera om du kan tvätta den i maskin. De flesta bäddmadrasser med vinylrygg kan tvättas i maskin, men det skadar aldrig att vara säker. Använd kallt eller varmt vatten, ställ in tvättmaskinen på en skonsam cykel och använd ett milt tvättmedel.

Och precis som med bäddmadrasser i bomull ska du om möjligt slänga in den i en torktumlare på låg värme och slänga i tork-/tennisbollar så att madrassen kan behålla sitt fluff. Om inte, torka det utomhus eller lägg det på en ren yta i huset med ordentlig ventilation och vänd på det med några timmars mellanrum så att det torkar jämnt.

I vilket fall som helst vill du torka vinylsidan först och sedan vända den för att torka bomullssidan. Och när du är säker på att den är helt torr kan du placera den tillbaka på sängen.

Rengöring av en bäddmadrass av skum

När det gäller rengöring är dynor av minnesskum överlägset mest komplicerade. Till skillnad från de två föregående posterna kan du inte bara kasta en skummadrass i en tvättmaskin, eftersom skummet skulle skadas bortom reparation. Till denna punkt föreslår vissa människor till och med att kasta ut din skummadrass och få en ny när den blir för smutsig.

Men om du skulle rengöra den, är det så här processen skulle se ut. Först och främst, använd en dammsugare och bli av med eventuella smutsklumpar som kan ha bildats på båda sidor av skummadrassen. Sedan, helst, skulle du bara vilja hålla dig till fläckrengöring. För att göra detta, använd ett enzymbaserat rengöringsmedel och börja från utsidan av det färgade området och arbeta i cirklar mot det. Om du inte har något enzymbaserat rengöringsmedel till hands kan du också använda en lösning med lika delar vatten, destillerad vit vinäger och citronsaft.

När antingen lösningen eller det enzymbaserade rengöringsmedlet har applicerats, låt dem sitta i cirka tjugo minuter och använd sedan en våt svamp för att försiktigt rengöra det, se till att dutta och inte gnugga. Torka slutligen av bäddmadrassen med en ren trasa eller handduk tills den är torr.
Och om det inte går att punktrengöra och hela ytan behöver en djupare rengöring upprepar du processen, sköljer lätt med ett handhållet duschmunstycke och låter den lufttorka. Du kan också använda en annan lösning - med en del milt, lågskummande tvättmedel till två delar vatten och sedan rengöra den på det sätt som beskrivs.

Rengöring av en bäddmadrass för ägglåda

Ägglådans madrass är ett utmärkt ställe för smulor och dammkvalster att gömma sig på. Så det mest uppenbara första steget är att dammsuga båda sidorna av ägglådans madrass. Du kan också ta bort all stoppning från madrassen och helt enkelt skaka bort oönskad smuts och smulor.

Men om det finns några fläckar måste du rengöra den som en skumdyna - så det kan krävas lite mer arbete. Du kan dock ha tur eftersom vissa tillverkare faktiskt tillverkar bäddmadrasser av ägglådor som är tillräckligt robusta för maskintvätt - kontrollera bara skötselråden. Om du har tur kan du använda en kommersiell eller stor tvättmaskin, sätta den på en känslig cykel och använda milt tvättmedel för att få jobbet gjort.

Om inte, kan du använda samma metod för fläckrengöring som för bäddmadrasser av skumplast - se till att dutta och använd antingen en lösning med lika delar vatten, destillerad vit vinäger och citronsaft eller ett enzymbaserat rengöringsmedel.

Rengöring av en bäddmadrass

De två första stegen för att rengöra en bäddmadrass är desamma som för alla tidigare bäddmadrasser. Använd en dammsugare för att få bort smulor och smuts och kontrollera på etiketten om dynan kan tvättas i maskin.

Om bäddmadrassen kan tvättas i maskin ska du först kontrollera om den har några revor (så att du inte får en fjädrar överallt) och använd sedan en frontmatad tvättmaskin, kör den på ett känsligt program med kallt vatten och antingen ett lågskummande tvättmedel eller ett särskilt duntvättmedel.

Och om dynan har märkbara fläckar är det bäst att gnugga dem med lite tvättmedel eller dunrengöring före tvätten så att de lättare kommer ut. Se bara till att låta lösningen sitta i cirka 20 minuter så går det bra.

När det gäller att torka dynan är den vanliga taktiken att ställa in torktumlaren på låg värme och kasta in torktumlare/tennisbollar ett bra sätt. Men se också till att dra ut dynan ur torktumlaren ungefär var femtonde minut för att fluffa upp den och ta bort eventuella klumpar som kan ha bildats.

Steg för rengöring av en bäddmadrass

Bara så att vi alla är på samma sida, låt oss gå igenom de grundläggande stegen ännu en gång. Och för att upprepa, kontrollera alltid på innehållsförteckningen om dessa metoder gäller för din produkt.

Ta bort dynan från sängen

Montering av bäddmadrass

Du vill inte riskera att tvättmedel eller rengöringslösning rinner ner på madrassen, så det är bäst att ta av den innan du börjar rengöra.

Dammsug dynan

en bild av rengöring av en bäddmadrass med en dammsugare

Oavsett om du använder tvättmaskin eller bara punktstädar vill du först få bort alla smulor, dammkvalster eller skräp. Och kom ihåg att dammsuga båda sidorna av bäddmadrassen.

Bli av med lukter

en sked bakpulver på ett träbord

Om din bäddmadrass är helt ny ska du inte bli förvånad om den luktar lite konstigt. Speciellt om den innehåller skum på något sätt. Oroa dig inte och låt den bara ligga i ett välventilerat rum så försvinner lukten inom någon dag. Men om du har haft den ett tag måste du angripa källan direkt.

Att strö bakpulver ovanpå bäddmadrassen, låta det sitta i några timmar och sedan dammsuga upp det är det enklaste sättet att bli av med otäcka lukter. Du kan också lämna en skål full med vinäger i samma rum så att den absorberar en del av de obehagliga lukterna.

Om det inte fungerar måste du antingen rengöra dynan helt eller till och med byta ut den mot en ny.

Ta bort fläckar

En bild av en fläckig madrass

När det gäller att ta bort fläckarär det alltid bra att använda en svamp med antingen milt rengöringsmedel eller en rengöringslösning och gnugga det drabbade området.

Se bara till att gå från utsidan av fläcken och inåt, så att fläcken inte sprider sig. Efter detta kan du antingen tvätta hela mattan i tvättmaskinen eller upprepa processen och fläckrengöra den bit för bit.

Stänk dynan med en rengöringslösning

en bild av en man som rengör en madrass

I de fall mattan inte kan tvättas i maskin är det bästa att strö en rengöringslösning över hela dynan, låta den sitta i cirka 20 minuter och använda en svamp för att torka bort lösningen med lätta duttar eller gnugga ur dynan om den är mer slitstark.

Skölj dynan och lufttorka den

en bild av en man som rengör en bäddmadrass med vinäger

Slutligen kan du antingen använda en handduk för att få bort överflödig fukt eller låta den lufttorka. När du lufttorkar ska du se till att den lufttorkar jämnt - vänd på den ungefär var tjugonde minut. Och om du inte kan hänga upp mattan på en tvättlina kan du placera den på en ren, plan yta i ett välventilerat rum.

Vad är skillnaden mellan bäddmadrasser, madrasskydd och resårmadrasser?

När du tittar runt på internet kanske du ser att dessa tre termer används i ett ganska liknande sammanhang. Faktum är att du kanske har läst "hur man rengör ett madrasskydd" och nu undrar om du kan använda samma råd för din bäddmadrass.

Kort sagt har en bäddmadrass, ett madrasskydd och en toppmadrass alla en mycket likartad funktion. De gör din madrass lite mjukare och skyddar den mot fläckar och smuts. Tänk dock på några saker.

En bäddmadrass är i allmänhet mycket tjockare än en resårmadrass, och den kan sällan tvättas i maskin på grund av sin storlek. Den är dock mycket mjukare än en bäddmadrass. Och madrasskydd är vanligtvis tunna men fokuserar mer på att skydda madrassen från fläckar än att öka komforten - så de är vanligtvis vattentäta och lite mer grova.

Även om de alla är ganska lika och vissa rengöringstips kan tillämpas på alla tre, är det inte så att en storlek passar alla. Titta alltid på skötselråden och se till att du väljer rätt metod.

Relaterad läsning:

Slutsats

Nu när allt är sagt hoppas jag att dessa rengöringsmetoder har hjälpt dig och att din bäddmadrass är så bra som ny! Om inte, oroa dig inte - det här kan vara ett tillfälle att skaffa en ännu bättre, ny bäddmadrass. Och du kan vara säker på att Sleep Advisors finns där för att hjälpa dig att välja den allra bästa!

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvalda bilder för hur man sover med högljudda grannar
26 april 2024

Hur sover man med högljudda grannar?

Efterklokhet är alltid 20/20, så vi misstänker att det här tipset inte kommer att vara användbart för många av er. Men om du fortfarande är i förberedelsefasen ...
Utvalda bild av hur man somnar på tio sekunder.
02 maj 2024

Hur man somnar på 10 sekunder?

Den första frågan som uppstår är om det alls är möjligt att somna på 10 sekunder? Detta är verkligen en legitim fråga eftersom ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska