Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Bästa sättet att sova med kompressionsfraktur

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bild av bästa sättet att sova med kompressionsfraktur.

2 maj 2024 11 min läsning

Vad är det bästa sättet att sova med kompressionsfraktur? Är det på ryggen eller på sidan? Vilken madrass ska du använda? Låt oss ta reda på det!

Visste du att det bästa sättet att sova med en kompressionsfraktur är på rygg?

De flesta människor inser inte att det bästa sättet att få skelettet att läka snabbare är att sova på rygg.

Om du har drabbats av en kompressionsfraktur bör du läsa på och följa dessa tips för att få bästa möjliga chans att läka snabbt. Det kan kännas obekvämt i början, men det är värt det för en snabb återhämtning.

Vad är en kompressionsfraktur?

Vertebral kompressionsfraktur (VCF) är en typ av fraktur som uppstår i ryggradens ben.

Ryggraden består av en serie ryggkotor, och varje ryggkota dämpas av en liten broskkudde. Dessa kuddar hjälper till att absorbera effekterna av vardagliga aktiviteter, och de gör det också möjligt för ryggraden att böja och vrida sig.

Men.., med tiden kan brosket börja brytas nedvilket gör ryggkotorna sårbara för skador.

Det finns dock inga vetenskapliga belägg för detta påstående, åtminstone inte i den bemärkelsen att det skulle påverka hjärt-kärlhälsan att sova på sidan.

En bild av en läkare som undersöker en patients röntgenbild och kompressionsfraktur.

En VCF kan uppstå när en ryggkota kollapsar på grund av extra tryck på benet. Trycket kan orsakas av ett fysiskt trauma, t.ex. en bilolycka, eller av ett medicinskt tillstånd, t.ex. osteoporos. [1]

Dessa frakturer uppstår oftast i ryggradens bröstkorg (mitten) och ländrygg (nedre delen av ryggen). De kan vara smärtsamma och försvagande, men med rätt behandling blir de flesta helt återställda.

Vilka är tecknen på vertebral kompressionsfraktur?

Det finns många olika symtom på VCF. Det betyder dock inte att du har en kompressionsfraktur varje gång du får ont i ryggen.

Symtomen på en ryggskada kan vara många, så det är bäst att uppsöka läkare så snart du märker något.

De som anges nedan kan tyda på frakturerade ryggkotor.

Svår ryggsmärta

Det vanligaste symtomet på en kompressionsfraktur är svår ryggsmärta som kan förvärras när du står eller sitter under långa perioder, och den kan lindras genom att du ligger ner.

En bild av en kvinna som lider av ryggsmärtor på grund av felaktig sömnställning.

I vissa fall kan det brutna benet trycka på en nerv och orsaka domningar, stickningar eller svaghet i armar eller ben, men mer om det senare.

Ökad ryggsmärta när du går

Ett annat vanligt symptom är att smärtan ökar när man går. Detta sker eftersom den viktbärande aktiviteten sätter extra tryck på frakturen, vilket kan vara ganska smärtsamt. Därför kan det hända att du behöver använda en rullator eller käpp som stöd eller överväga att slappna av och lägga dig ner.

en bild av en man som lider av nacksmärtor

Muskelspasmer

Det är inte ovanligt att uppleva muskelspasmer i de omgivande områdena av kompressionsfrakturen. Muskelspasmer/dystoni är vanligtvis ett resultat av kroppens naturliga reaktion på skadan och ytterligare belastning (kompensation för ryggraden i obalans) på själva musklerna.

en bild av en ung kvinna som lider av höftsmärta

Urinerings- och tarmproblem

Även om det inte är vanligt kan kompressionsfrakturen i vissa fall orsaka urinvägs- eller tarmproblem. Detta inträffar när frakturen sätter press på ryggmärgen eller nerverna i området, vilket leder till inkontinens eller urinretention. [2]

Svaghet i armar/ben

Som vi har nämnt tidigare, om frakturen klämmer eller trycker på en nerv kan det orsaka domningar, stickningar eller svaghet i armar eller ben.

En bild av en man som känner sig svag i händer och ben.

Vad kan orsaka vertebral kompressionsfraktur?

VCF orsakas vanligtvis av (svår) osteoporos, fysiskt trauma eller ett underliggande medicinskt tillstånd.

Benskörhet

Benskörhet är ett tillstånd som gör att du förlorar bentäthet. Med andra ord leder det till att skelettet försvagas och blir tunt. Detta gör dem mer benägna att gå sönder.

Att leva med osteoporos i ryggraden är inte lätt, och det kan drabba många människor. Det är vanligare hos kvinnor (efter klimakteriet) än hos män och hos personer med sjukdomen i släkten, men i stort sett alla människor löper någon form av risk.

Fysiskt trauma

Ett fall, en bilolycka eller annat allvarligt trauma kan orsaka en kompressionsfraktur. Det är mer sannolikt att detta inträffar om du har osteoporos, eftersom kraften i stöten är mer benägna att orsaka en fraktur i ett försvagat ben än i ett friskt.

Underliggande medicinska tillstånd

Vissa medicinska tillstånd, t.ex. cancer, kan försvaga skelettet och göra det mer känsligt för frakturer.

Andra tillstånd som ankyloserande spondylit, som är en form av artrit som drabbar ryggraden, kan orsaka VCF. [3]

Osteomyelitsom är en infektion i benet, kan också leda till VCF, och det kan även Pagets sjukdom göra.

Hur kan du kontrollera för VCF?

Vi har sagt det tidigare, men vi upprepar det. Diagnostisera inte dig själv baserat på en domnad arm eller ryggsmärta. Men ignorera det inte heller.

Enligt NHS kan långtidseffekterna av en spinal kompressionsfraktur leda till kronisk smärta, kyfossamt förlust av höjd.

Genomgå därför följande för att kontrollera om VCF finns.

Röntgen, CT eller MRT

Det finns flera sätt att kontrollera VCF. Det vanligaste diagnosverktyget är röntgen, som kan visa om det har skett någon kotkollaps.

CT- och MR-undersökningar används också för att diagnostisera VCF. Dessa skanningar ger en mer detaljerad bild av ryggraden och kan hjälpa till att identifiera små frakturer som kanske inte syns på en röntgenbild.

En bild av en läkare som undersöker en röntgenbild.

Vad kan man göra för att behandla VCF?

Det här är den del som du förmodligen är mest intresserad av.

Det finns flera behandlingsalternativ för VCF, och den bästa åtgärden beror på frakturens svårighetsgrad och dina individuella omständigheter.

I många fall kan VCF behandlas utan operation, men om allt annat misslyckas kan en operation bli nödvändig.

en man vilar under dagen

Vila

Det enklaste du kan göra för VCF är att vila. Detta innebär att du tar en paus från fysisk aktivitet och lägger upp fötterna så mycket som möjligt. [4]

Du kanske också vill överväga att sova på rygg med en kudde under knäna eller på sidan med en kudde under knäna. en kudde mellan benen. Detta minskar trycket på frakturen och gör att den kan läka, men vi återkommer till det senare.

Walker/cane

Inte direkt en behandling, utan mer ett sätt att göra livet enklare, att använda en rullator eller käpp kan hjälpa till att minska trycket på kompressionsfrakturerna och göra det möjligt för dig att röra dig utan alltför mycket smärta.

I ärlighetens namn kan det hjälpa frakturer att läka om man tar bort trycket från frakturerade ryggkotor, men det kommer ändå att ta lite tid och man kan inte riktigt betrakta det som en behandling i allmän mening.

Gå så rakt som möjligt

Förböjd kroppshållning kan ge ytterligare belastning på frakturen och fördröja läkningsprocessenDärför är det viktigt att försöka gå så rakt som möjligt. Om du löper risk att drabbas av VCF kan en bra hållning dessutom bidra till att förhindra att sjukdomen utvecklas från första början.

Använd en stol för att lättare kunna resa dig ur sängen

Att gå upp på morgonen kan vara en tråkig och smärtsam uppgift när du har VCF. Ett bra sätt att göra det lättare är att placera en stol bredvid sängen så att du kan sätta dig upp och använda stolen som hjälp för att komma upp på fötterna.

En bild av en man som försöker ta sig ur sängen med hjälp av en rullstol.

Ryggstöd

När det blir för tufft och du bara inte orkar med smärtan längre kan det vara dags att investera i ett ryggstöd.

En ryggortos är en utrustning som hjälper till att stödja ryggraden och avlasta frakturen. Det kommer att läka ryggkotorna, men det tar 8 till 12 veckor innan ortosen gör sitt jobb ordentligt och du känner av förändringen.

Terapi

Sjukgymnastik kan hjälpa dig att förbättra rörelseomfånget och stärka musklerna runt frakturen. Detta kan i sin tur bidra till att minska trycket på frakturen och påskynda läkningsprocessen.

Det är viktigt att notera att du bör undvika sjukgymnastik tills smärtan från frakturen har avtagit tillräckligt. Annars riskerar du att göra mer skada än nytta. Rådgör också med en sjukgymnast innan du börjar.

En bild av en kiropraktor som utför en sjukgymnastisk behandling.

Förutom sjukgymnastik kan smärtstillande läkemedel ges för att hjälpa dig att hantera problemet.  Bisfosfonater och kalcitonin är två av de vanligaste läkemedlen som används för att behandla VCF och stabilisera bentätheten för att hjälpa till med osteoporos. Andra läkemedel som gabapentin, Flanax och Advil är till för att lindra smärta.

Kirurgi

Om det inte finns någon annan behandling är ryggkirurgi det enda alternativet.

Det vanligaste kirurgiska ingreppet vid kompressionsfrakturer i ryggraden är vertebroplastik, vilket innebär att man injicerar bencement i den brutna kotan för att stabilisera den. [5]

Ingreppet kan utföras under narkos eller med lokalbedövning tillsammans med lugnande medel och tar vanligtvis mindre än en timme (per ryggkota).

En bild av en sjuksköterska som tar ett kirurgiskt instrument.

Kyfoplastik är ett annat alternativ, och det är lite mer komplicerat än vertebroplastik. Det innebär att en ballongliknande anordning förs in i kotan och blåses upp för att skapa ett hålrum. Bencementet injiceras sedan i hålrummet för att stabilisera kotan. [6]

Båda ingreppen är minimalt invasiva och har en relativt låg risk för komplikationer.

Hur kan man minska VDF-smärta när man sover?

I stort sett all smärta kan påverka sömnförmågan, men smärta från kompressionsfrakturer kan vara särskilt störande.

Det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan och få en bättre natts sömn:

Undvik vattensängar

Även om de kanske är roliga, vattensängar är en dålig idé om du har VCF. Dessa sängar ger inget som helst stöd och kan faktiskt förvärra smärtan.

En bild av en modern sovrumsdesign.

Sov på en fast madrass

Vilken typ av madrass du har är inte så viktigt. Det som är viktigt är att den är fast.

En fast, ortopedisk madrass ger mer än tillräckligt stöd för ryggen och hjälper till att avlasta frakturen, vilket lindrar smärta och obehag samt underlättar återhämtningen.

en bild av en kvinna som kontrollerar fastheten hos en madrass

Madrasser som dessa kanske inte är de mest bekväma (även om även det kan diskuteras), men de är värda det för en god natts sömn. Det finns en några sätt att göra din madrass fastare - om du inte vill köpa en ny madrass.

Sov på rygg

Som vi har sagt tidigare, sova på rygg är den bästa positionen för personer med VCF. Det tar bort trycket från frakturen och förhindrar ytterligare skador.

en kvinna sover med en ögonmask på ryggen

Om du inte är van vid att sova på rygg kan det ta lite tid att bli bekväm. Men när du väl gör det kommer du att se (och känna) skillnaden.

Använd en kudde

En kil eller till och med en vanlig kudde kommer att vara en livräddare.

När du ligger på rygg kan du placera en kudde under knäna för att minska trycket på nedre delen av ryggen och lindra smärtan.

Om du föredrar att vila på sidan böjer du knäna och placerar kudden mellan knäna.

En bild av en kvinna som håller en kudde mellan knäna.

Vi rekommenderar inte att du sover på magen, men om du gör det - ha en vanlig kudde under midjan för att jämna ut ryggraden.

Är kompressionsfrakturer att betrakta som en bruten rygg?

Kotfrakturer betraktas som brutna ben, och man skulle kunna hävda att en kompressionsfraktur faktiskt är en bruten rygg.

Tekniskt sett är det dock inte det. Kompressionsfrakturer i ryggraden uppstår när ryggkotorna kollapsar, medan ett "brott" uppstår när benet bryts eller splittras.

Detta betyder dock inte att du inte kommer att uppleva någon smärta. Faktum är att smärtan som orsakas av en kompressionsfraktur kan beskrivas som "svår smärta", samma som vid en impacted fraktur när benen krockar med varandra.

Hur lång tid tar det innan en spinal kompressionsfraktur slutar göra ont?

Det här är en svår fråga eftersom det varierar från person till person och beror på hur lång tid det tar för en fraktur att läka.

För vissa kan smärtan avta inom några dagar, medan andra kanske måste hantera den i två eller tre månader. I de flesta fall kommer dock smärtan att börja förbättras inom de första veckorna och fortsätta att göra det i takt med att frakturen läker.

en bild av en kvinna som lider av smärta i nedre delen av ryggen

Allt detta förutsätter naturligtvis att du följer den rekommenderade behandlingsplanen och tar väl hand om dig själv.

Om du gör allt enligt regelboken och inte har en allvarlig skada kan du förvänta dig att vara helt återställd inom två till tre månader.

Slutsats

Där har du det.

Det här är det viktigaste du behöver veta om ryggmärgskompressionsfrakturer.

Vi hoppas att den här artikeln var till hjälp och att du nu har en bättre förståelse för vad dessa är, hur de uppstår, hur man behandlar dem och viktigast av allt - hur man sover med dem.

Referenser & källor

  1. Neurokirurgiska tillstånd och behandlingar, AANS.org
  2. Motoriska och blåsdysfunktioner hos patienter med Verebral-frakturer vid thorakolumbalförbindelsen, NLM.gov
  3. Trender i sjukhusvistelser för vertebral kompressionsfraktur, NLM.gov
  4. Jämförande studie av perioden med absolut sängvila vid vertebral kompressionsfraktur, NLM.gov
  5. Vertebroplastik, Mayoclinic.org
  6. Kyfoplastik, Hopkinsmedicine.org
Rekommenderad läsning:

Kommentarer (2)

Radivoje 03/05/2024

Hej Judy, vi är glada att du tycker att vår artikel är användbar! Om du är osäker rekommenderar vi att du rådfrågar din läkare. Vi önskar dig lycka till!


Judy 13/05/2024

Utmärkt förklaring. Jag började tro att jag skulle ha ont för alltid och att det inte var normalt att känna så. Väntar på röntgenresultat. Känner mig säker på att smärtan jag upplever är helt normal och inte övertänker mer.


Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Sömnråd för att hjälpa dig att sova

Utvald bild för Circadian Hacking Kan det hjälpa dig att sova bättre
02 maj 2024

Kan Circadian Hacking hjälpa dig att sova bättre?

Om du aldrig verkar få tillräckligt med sömn eller är på väg att resa kan dygnsrytmsjustering vara din biljett till att äntligen få lite vila och återhämtning.
Bild på central sömnapné.
02 maj 2024

Central sömnapné

Symtomen på både central och obstruktiv sömnapné är likartade. Alla dessa symtom, liksom överdriven sömnighet på dagtid, kan också vara...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska