Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Kan det vara farligt för hälsan att sova på golvet?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Bilden visar en person som sover på golvet.

2 maj 2024 7 min läsning

Att sova på golvet är ett ämne som det finns många motsägelsefulla fakta om. Medan vissa svär på att det är det perfekta sättet och att det har botat deras ryggsmärta, anser andra att det är skadligt att sova på golvet. Låt oss tillsammans ta reda på vad sanningen är.

I Storbritannien och i västvärlden i allmänhet är det normalt att sova i en säng. Från det att vi föds sover vi i en vagga, och senare köper vi olika sängramar. Men bara för att vi gör det på det sättet betyder det inte att det är praxis överallt i världen.

I Japan finns det till exempel en tradition av att sova på golvet. Japan är inte ett undantag, utan så ser det ut i större delen av Asien. I Afrika är det många som inte har råd med en säng, så de sover på golvet och får en god natts sömn.

Men det märks att golvsovning är på väg att bli en trend även i USA. Det finns flera anledningar till att allt fler sover på golvet, de främsta är minimalism, främjande av sömnkvalitet och ryggsmärta.

Det finns också ett betydande antal sovande som tycker att det är mycket bekvämt. Vi ska nu utforska allt som har med detta ämne att göra för att bättre förstå för- och nackdelar.

Sova på golvet och ryggsmärta

En bild av en mor och son som sover på golvet.

Ryggsmärta är förmodligen det första man tänker på när man pratar om att sova på golvet. Är du en av dem som letar efter smärtlindring? Vi måste säga att påståendet att ett hårt golv kan hjälpa mot ryggsmärta inte har något vetenskapligt stöd.

Det betyder inte att det är skadligt och att du ska sluta med det om det hjälper dig. Men du bör definitivt fundera på om din madrass är tillräckligt stödjande. Kanske är madrassen för mjuk och du letar därför efter stöd på golvet. Men golvet är för hårt, vilket inte heller rekommenderas på samma sätt som för hårda madrasser. Därför är det bäst att välja en mediummadrass om du lider av ryggsmärta.

Kommer det att hjälpa mig med min ischias att sova på golvet?

Ischiasnerven är den största nerven i människokroppen. Den sträcker sig från nedre delen av ryggen till fotsulan. Ischias är smärta i någon del av denna nerv och är ett av de vanliga problemen med en stillasittande livsstil. Den direkta orsaken är oftast en utbuktning eller ett diskbråck, men det kan också vara en förträngning av öppningen mellan kotorna eller något annat.

Om du har ischias kommer din läkare att rekommendera dig att köpa en fastare madrass. Du kan välja ett golv istället för en fastare madrass, men återigen finns det inga bevis för att det kommer att hjälpa dig. Det finns dock bevis för att en fast madrass är fördelaktig för detta tillstånd.

Relaterad läsning:

Kan jag förbättra min hållning genom att sova på golvet?

Du kan nog dra slutsatsen att vi kommer att säga samma sak igen. Att sova på golvet kan ha en positiv effekt på din hållning om du för närvarande sover på en för mjuk madrass som inte stöder din kropp, vilket leder till felaktig hållning.

Golvet hjälper bara tillfälligt, men så snart du reser dig upp blir hållningen dålig igen. Det är nödvändigt att stärka och sträcka musklerna så att de kan bibehålla en korrekt hållning utan hjälp. Om problemet inte bara är dålig hållning utan du vet att du har en sjukdom som skolios, se till att konsultera en läkare eller fysioterapeut.

Är det farligt för gravida kvinnor att sova på golvet?

Att sova på golvet anses vara säkert för gravida kvinnor. Det finns ingen objektiv anledning till varför du skulle undvika det om du känner dig bekväm. Det enda problemet kan vara att det är svårt att resa sig och lägga sig på golvet när du är i slutet av graviditeten. Om du tycker att det är en stor utmaning bör du gå tillbaka till sängen fram till förlossningen.

Det är också säkert för barnet att sova på golvet. Även om orsaken till plötslig spädbarnsdöd (SIDS) är ofta okänd, men kvävning orsakad av kuddar är en av de vanligaste kända orsakerna. Det är därför som plötslig spädbarnsdöd är mindre vanligt i kulturer där det är en del av rutinen att sova på golvet.

Att sova på golvet: En snabbguide

En bild av ett par som ligger på golvet och äter pizza.

Om du gillar att sova på golvet kommer vi inte att försöka övertyga dig om att du borde sluta med det. Vad vi kommer att göra är att ge dig en snabbguide.

Om du genomför följande justeringar kommer det att bli ännu bekvämare att sova på golvet och du kommer att somna snabbare än tidigare.

Har tillräckligt med utrymme runt omkring

Om du bestämmer dig för att permanent ersätta sängen med ett golv måste du rensa rummet. Det är nödvändigt att lämna dig tillräckligt med utrymme så att du kan röra dig fritt i sömnen. Detta är särskilt viktigt för rastlösa sömnare som kastar och vänder sig hela natten. När du har gjort tillräckligt med utrymme för att sova säkert, se till att rengöra golvet regelbundet. Golvet är smutsigare än sängen, så du måste städa det med några dagars mellanrum, om inte varje dag.

Lägg en yogamatta, madrass eller en filt på golvet.

Även om det är bekvämt att sova direkt på golvet, blir det bekvämare om du lägger en matta, madrass eller en filt. Golvet är för hårt och du behöver något som gör ytan lite mjukare, samtidigt som stödet förblir detsamma. Om du bara vill ha det lite mjukare kan du välja en matta eller en filt, och om du vill ha en sömnupplevelse som ligger närmare en säng kan du välja en bäddmadrass eller till och med en madrass.

Du bör vara medveten om att en madrass som placeras direkt på golvet i genomsnitt har kortare livslängd än en madrass som stöds av en sängram. Sömnföretag betonar alltid betydelsen av en robust sängram för livslängd och övergripande prestanda.

Testa din sovställning

har problem med axel- och höftsmärtor på en fastare madrass, och då är det säkert att situationen blir ännu värre på golvet. Så vi ser inte hur sidosovare kan dra nytta av detta. Men andra sovställningar - mag- och ryggsovare - kommer definitivt att ha en mycket bättre natts sömn på golvet jämfört med sidosovare. Kombinationssovare bör också testa det, eftersom det beror på vilken som är den primära sovpositionen för en kombinationssovare.

Använd en tunn kudde

Golvet håller ryggraden i linje och det är därför många människor väljer att ligga på golvet när de har ont i ryggen. Kudde med lågt loft är det enda svaret i den här situationen. En kudde med högre loft kommer att höja huvudet för högt och detta kommer att leda till nacksmärta.

Relaterad läsning:

Använd en extra kudde om du sover på magen

Att sova på golvet är bra för många som sover på framsidan, men de löper stor risk att få nack- och ryggbesvär även om kudden är lämplig. Det rekommenderas ofta att sova utan kudde, och om du fortfarande vill använda en tunn kudde, lägg till en annan under bäckenregionen. På så sätt minskar trycket på nacke och axlar avsevärt.

Prova en snabb tupplur för att se om det passar dig

Du vet inte om det är något för dig att sova på golvet eller inte om du inte provar det. Men testa inte detta sätt att sova hela natten, annars riskerar du att vakna upp med smärta. En snabb tupplur på eftermiddagen är en utmärkt indikator på om du ska prova en natts sömn eller om du omedelbart ska gå tillbaka till sängen.

Eventuella nackdelar med att sova på golvet

Det är helt klart att det måste finnas vissa nackdelar med att sova på golvet, annars skulle ingen använda en sängram. I så fall skulle sängramen vara en onödig möbel som bara tar upp värdefullt utrymme i sovrummet. Nackdelar som vi kommer att nämna är individuella. Det betyder inte nödvändigtvis att du kommer att uppleva samma nackdelar som någon annan. Vi vill bara göra dig uppmärksam på möjligheten att något sådant kan hända. Om du märker av något av följande symtom bör du överväga om det finns någon annan orsak eller om det beror på att du sover på golvet. Vidta åtgärder i enlighet med detta för att lösa problemet.

Nysningar, rinnande näsa och förkylning

En bild av en läkare som håller sig för näsan

Har du ett svagt immunförsvar? Eller är du en kallsovare? Om svaret på en eller båda av dessa två frågor är positivt, tror vi inte att det är bekvämt för dig att sova på golvet. Det är definitivt svalare på golvet, även om du lägger en filt under det. Anledningen är inte bara golvets kyla, utan den kalla luften är tyngre och tenderar att sjunka.

På sommaren kan det kännas skönt, men på vintern kan man bli förkyld. Nysningar och rinnande näsor kan förvisso vara symtom på många saker, inte bara att sova på golvet, men om du inte kan hitta orsaken kan det här vara en.

Hosta och väsande andning

Pipande andning är ett mycket specifikt ljud som är lätt att känna igen. Det kan bero på så många olika saker. Sömnapné är en av de vanligaste orsakerna, liksom förkylningar och astma. Du har förmodligen inte kikhosta, men någon annan typ av hosta följer vanligtvis med väsande andning. Om hosta och pipande andning beror på en förkylning eller en allergi återstår att avgöra. Säkert kan båda ha något att göra med att sova på golvet. Försök först att rengöra golvet ordentligt och ta bort även den minsta mängd damm. Övervaka sedan din hälsa för att se om du har några medföljande hälsoproblem.

Allergireaktioner och hudutslag

Allergier är vanligare än någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Orsaken är den höga exponeringen för kemikalier och andra giftiga ämnen. Det finns också allergier som alltid har funnits där, till exempel pollen- och kvalsterallergi. Om du börjar nysa och hosta så fort du lägger dig på golvet är det förmodligen en allergisk reaktion. Om du är allergiker så vet du vad som orsakar problemet. Om du inte är det måste du fundera på om du är allergisk mot damm eller mot golvrengöringsmedel. Utslag kan vara ett separat symtom på en allergi eller uppträda tillsammans med hosta och andra vanliga symtom.

Slutsats

Saker och ting är inte svartvita när det gäller att sova på golvet. Medan det för en person kan vara en lösning på ryggont och förbättrad sömnkvalitet, kan det för en annan person vara en mycket obehaglig upplevelse. Det är upp till dig att prova. 

Om du inte känner dig bekväm första gången kan du också överväga att lägga till en filt, en topping eller till och med sova i en sovsäck även om du är hemma. Om du regelbundet rengör golvet och ökar centralvärmen kommer du inte att frysa och du bör inte ha allergisymtom.

Relaterade produkter:

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvalda bild av hur man tvättar en bäddmadrass.
02 maj 2024

Hur man tvättar en madrassdyna

Låt oss först svara på frågan om hur ofta du bör tvätta din bäddmadrass. Även om det inte är på frontlinjen i striden (som din säng ...
Utvald bild för Hur man sover med tandvärk.
02 maj 2024

Hur man sover med tandvärk

Idag är det den nationella tandläkardagen! Och, i dagens anda - låt oss, The Sleep Advisors, berätta hur du sover med tandvärk!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska