Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Kan du hosta i sömnen och är det farligt?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Kvinna hostar

22 april 2024 5 min läsning

När du är vaken kan du kontrollera din andning. De nödvändiga signalerna för en sådan åtgärd kommer från den del av hjärnan som kallas motorcortex. När du sover är det inte möjligt att kontrollera andningen frivilligt. Men kan man hosta i sömnen?

När du är under stor fysisk ansträngning eller när du försöker lugna ner dig kan du sakta ner/öka hastigheten på din andning. När du somnar kan hjärnan inte längre kontrollera din andning för att skydda dig och säkerställa ett jämnt flöde av syre under natten. Sömnparalys är ett bra exempel. Om du någonsin har upplevt detta tillstånd vet du att du under sömnparalys inte kan kontrollera din andning.

Att hosta är verkligen inte samma sak som att andas, men i det här fallet finns det en koppling som vi kommer att förklara i den här artikeln. I allmänhet är hosta kroppens svar på irritation i halsen och luftvägarna. Därför verkar det logiskt att du också kan hosta i sömnen. Men är det verkligen så? Låt oss ta reda på det tillsammans - kan man hosta i sömnen och är det farligt?

Är det fysiskt möjligt att hosta när man sover?

en kvinna sover i en remfas

Om vi var tvungna att besvara denna fråga med ja eller nej, skulle vårt svar vara nej. Men frågan är utan tvekan mer komplex och kräver en förklaring. Vet du att en sömncykel består av fyra sömnfaser? Dessa fyra faser är indelade i non-REM och REM. REM-sömn är en period av djup sömn. Under en natt upprepas sömncykeln flera gånger, vanligtvis ca 5 gånger.

Relaterad läsning:

Under REM-sömn (rapid eye movement) är det inte möjligt att hosta. Vi kan säga att du är förlamad under dessa ögonblick. Om det inte vore så skulle du vara mycket aktiv under natten eftersom allt du gör i din dröm skulle upprepas i verkligheten. Sömngång är ett undantag, men det har vi redan gått igenom. ämne i en separat artikel. Du kan hosta under icke-REM-sömn eftersom detta är perioder av lätt sömn. Tänk på att det finns vissa hälsotillstånd som kan orsaka hosta även under djup sömn, och sådana tillstånd är vanligtvis mycket farliga.

Vilka är de främsta orsakerna till hosta i sömnen?

I över 90% av fallen är orsaken till hosta i sömnen något av följande hälsotillstånd. Även om dessa är ganska vanliga hälsotillstånd innebär det inte att de är ofarliga och att du inte bör söka hjälp av en läkare. Denna artikel ska inte användas som ersättning för råd från en läkare.

Kronisk hosta

Människor som lider av kronisk hosta blir så vana vid tillståndet att de nästan slutar uppmärksamma det. Det är ett stort misstag. Orsaken till kronisk hosta kommer förmodligen inte att försvinna av sig själv. Kronisk hosta är inte ett livslångt tillstånd, men det underliggande medicinska tillståndet måste botas och då kommer hostan att försvinna. Kronisk hosta kan vara ett symptom på cancer och andra farliga sjukdomar, så det kan vara ödesdigert att strunta i kronisk hosta.

Relaterad läsning:

Obstruktiv sömnapné

Ökningen av antalet överviktiga människor har lett till en ökning av antalet fall av obstruktiv sömnapné. Obstruktiv sömnapné är betydligt vanligare än central sömnapnémen det finns patienter som lider av båda. Du kan inte själv diagnostisera sömnapné, men någon måste föreslå för dig att du har andningsuppehåll under natten, som åtföljs av snarkning, hosta och kippande efter andan.

GERD

En man i säng som lider av gastroesofageal refluxsjukdom.

Om du lider av gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) bör du uppsöka en gastroenterolog, inte en lungläkare. När sfinktern i matstrupen blir svag klarar den inte längre av att hålla magsyran borta från halsen, och sura uppstötningar blir vanliga. Hosta är kroppens naturliga försvarsmekanism för att rensa halsen från magsyra. Läkaren kommer förmodligen att skriva ut någon typ av medicin mot GERD, men du måste också ta hand om din kost och förbättra din livsstil.

Relaterad läsning:

Infektioner

Alla luftvägsinfektioner kan leda till hosta i sömnen. När den delen av kroppen är infekterad kommer slemhinnan att producera för mycket slem som svar, vilket leder till postnasalt dropp. Då kommer du ständigt att behöva rensa halsen, men den känslan försvinner först när det postnasala droppet upphör. Användning av avsvällande medel före sömn är till hjälp.

Relaterad läsning:

Allergier

En bild av en man som tar hostmedicin medan han är täckt av en filt

Bland andra obehagliga symtom som orsakas av allergier är allergier relaterade till pollen särskilt ökända för kittlande och torr hosta. Det känns som om halsen är helt torr trots att man dricker vätska, och man har också en känsla av att någon kittlar halsen med en fjäder.

Tiotals miljoner människor världen över lider av detta problem, särskilt under vårmånaderna. Så här är det, Att sova med allergier är också ett vanligt problem.

Sova på en lutande yta

Kanske är din nacke inte i rätt läge och det är därför saliven glider där den inte borde. Fundera på om kudden du sover på är lämplig för din sömnposition och kroppsbyggnad. Om ett byte av kudde kan lösa problemet med hosta i sömnen har du tur, det är den enklaste lösningen.

Relaterad läsning:

Finns det någon medicin för att förhindra hosta i sömnen?

En bild av en äldre patient som håller i medicin mot Parkinsons sjukdom.

Det finns mediciner vars primära syfte är att sluta hosta. Sådana mediciner kan användas om orsaken är hosta förkylning eller allergier. Om hostan orsakas av något annat medicinskt tillstånd är det nödvändigt att ta itu med problemet på ett annat sätt.

De två typer av hostmediciner som oftast används är hostdämpande och slemlösande medel. Hostdämpande medel ska, som namnet antyder, dämpa hostan och är därför idealiska före sänggåendet. De innehåller ofta ämnen som verkar på det centrala nervsystemet, så att de stoppar hostan och gör dig sömnig. Slemlösande medel löser upp slem och gör det lättare för dig att driva ut det från luftvägarna.

Men slemlösande medel bör inte tas på eftermiddagen och kvällenannars kommer du förmodligen inte att kunna somna. Även om hostan kommer att vara kortare tack vare slemlösande medel, kommer du först att hosta mer eftersom slemlösande medel stimulerar utdrivningen av slem.

Hur blir man av med hosta i sömnen?

en kvinna som sover på sidan för att hon har hosta

Om hostan inte är en följd av en förkylning eller om du inte vill ta mediciner kan du överväga andra metoder som har visat sig vara mycket användbara i denna situation.

Naturligtvis är detta inte en fullständig lista och vi är säkra på att många av er har era egna huskurer. Faktum är att du gärna får dela med dig av dina lösningar mot hosta i kommentarsfältet för att hjälpa alla! Men låt oss nu gå igenom de metoder som vi rekommenderar att du provar.

Kör en luftfuktare

En bild av en avfuktare.

Ditt hem ska absolut inte vara fuktigt eftersom det är skadligt både för din hälsa och för väggar, möbler och hemmet i allmänhet. Om du märker en dumpning i rummet, köp en avfuktare. Men luften får inte vara för torr eftersom det kan orsaka hosta och göra dig mottaglig för infektioner. En luftfuktare rekommenderas om du tycker att luften är för torr, vilket ärligt talat inte är fallet särskilt ofta.

Skaffa en luftrenare

Luften har aldrig varit så förorenad i historien som den är idag. Detta leder till klimatförändringar, och de extremt varma temperaturer som drabbade London och resten av Storbritannien och slog tidigare rekord är bästa möjliga indikator på den nuvarande situationen. Det är nödvändigt att vi alla vidtar åtgärder för att bevara miljön, och vad du kan göra för dig själv just nu är att köpa en luftrenare. Efter bara några minuter kommer du att märka att luften i hemmet är mycket behagligare att andas.

CPAP

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) är en form av ventilation som används för att behandla svårare former av sömnapné. CPAP ser till att luftvägarna förblir öppna medan du sover och att du kan andas normalt. Detta är mycket viktigt för sömnkvaliteten och för att bibehålla ett friskt hjärta.

Relaterad läsning:

Sluta röka

De skadliga effekterna av rökning har varit kända sedan 50-talet, men av någon anledning röker fortfarande ett stort antal människor. Det finns en märkbar trend att från år till år färre och färre människor har denna skadliga vana. Det är bra, och om du är bland dem som fortfarande röker, sluta så snart som möjligt. Du kommer att göra dig själv en stor tjänst.

Behandla astma (om du lider av det)

Om du inte behandlar din astma riskerar du att få permanenta skador på dina lungor och luftvägar. Ärrbildning i lungorna kommer att uppstå, vilket kommer att påverka din livskvalitet så länge du lever. När du når det här stadiet är skadan oåterkallelig. Det är därför du måste behandla astma innan oåterkalleliga konsekvenser har uppstått.

Slutsats

En nattlig hosta är mycket irriterande eftersom du vanligtvis hostar värre efter att du har gått och lagt dig. Du kan försöka minska eller stoppa den nattliga hostan genom att använda hostdämpande medel som påverkar hostreflexen. Detta gäller särskilt om du lider av en vanlig förkylning, övre luftvägsinfektioner eller influensa.

När du lider av ett annat tillstånd är behandlingsmetoden annorlunda och omfattar ofta antihistaminer, CPAP och andra metoder. Om du vaknar och hostar är det troligt att du befann dig i en lätt sömnfas. När du har gått till läkaren kommer han eller hon att utföra de nödvändiga kontrollerna och sedan vet du vad nästa steg är. En läkarundersökning kommer också att visa om du lider av något av de tillstånd som till och med kan orsaka hosta under REM-sömn.

Med andra ord, kan man hosta i sömnen? Ja, det kan man. Är det farligt? Det kan vara farligt eller helt obetydligt.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Relaterade inlägg

Sömnråd för att hjälpa dig att sova

en bild av en kvinna som försöker sova efter en gallblåseoperation
02 maj 2024

Hur man sover efter gallblåsoperationen?

Så vad gör en gallblåsa? Det är ett litet, päronformat organ som ligger under levern i den högra övre delen av buken. Gallblåsan är...
mardrömmar och vetenskap
02 maj 2024

Mardrömmar: Vetenskapen och psykologin bakom det

Även om vi lätt kan hitta medicinska förklaringar till sömnens nödvändighet, kan vi fortfarande inte förklara drömmens nödvändighet med samma...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska