Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Varför känns mina ögon tunga och trötta hela tiden?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Ögonen stängs

22 april 2024 5 min läsning

Har du någonsin undrat varför dina ögon känns tunga och trötta hela tiden? Låt oss gå igenom några av de potentiella förklaringarna.

Känner du någonsin att dina ögon känns tunga och trötta hela tiden?? Typ hela tiden? Om du gör det, oroa dig inte - du är inte ensam. Faktum är att det uppskattas att nästan alla levande människor kommer att uppleva denna känsla någon gång i livet.
Så vad är det här för känsla och varför får vi den? Vad är det för känsla som resulterar i trötta, tunga och värkande ögon som är känsliga för starkt ljus?

Kan det orsakas av ett antal sakerVad beror det på, till exempel datorskärmar, sömnbrist, muskeltrötthet och annat? Det ser så ut från där vi sitter. Men vad är det för något?

Är det ögontrötthet?

En bild av en ung svart kvinna som har en ögontrötthet,

Det är det nog. Ögontrötthet, även känt som astenopi, är en typ av visuell dysfunktion som leder till ansträngda ögon och obehag. Det orsakas ofta av långa perioder av närarbete, t.ex. läsning eller datoranvändning.

Symtomen är bland annat ansträngda ögon, Huvudvärk, suddig syn och svårigheter att fokusera - men mer om det senare. Även om det kan vara frustrerande och till och med smärtsamt är ögontrötthet vanligtvis inte så allvarligt och kommer att lösa sig själv med vila. Så om du känner att dina ögon är tunga och trötta hela tiden beror det sannolikt på ögontrötthet och en tupplur eller två bör lösa problemet.

Men det kan finnas mer. Även om det inte är vanligt kan ögontrötthet vara ett symptom på ett allvarligare underliggande tillstånd, till exempel glaukom eller grå starr, eller kanske till och med cancer.

Om du upplever svår eller ihållande ansträngning eller trötthet i ögonen är det därför viktigt att du uppsöker en ögonläkare för att utesluta andra möjliga orsaker.

Symptomen på ögontrötthet

Nu när vi vet lite mer om ögontrötthet ska vi ta en titt på några av de vanligaste symptomen. Som vi nämnde tidigare kan dessa inkludera:

Oskärpa i synen

En bild av en suddig syn.

Om du upplever ögontrötthet är ett av de symtom som du sannolikt kommer att uppleva suddig syn. Det beror på att när ögonen är trötta kan de inte fokusera lika bra. Precis som ögontrötthet i sig är dimsyn vanligtvis ofarligt, men det kan vara ett tecken på andra allvarligare ögonåkommor.

Och det här borde vara självklart, men det här räknas bara om du vanligtvis inte har suddig syn. Så om du har burit glasögon i flera år är det ganska vanligt att ha suddig syn utan dem på.

Att se dubbelt

Ett annat vanligt symptom på ögontrötthet är att man ser dubbelt. Det händer när ögonen inte kan fokusera ordentligt och saker ser ut att vara två bilder istället för en. Detta kan vara mycket oroande, särskilt om det händer plötsligt och från ingenstans, men det är vanligtvis ingen anledning till oro. Såvida du inte kör bil eller använder tunga maskiner. I så fall ska du stanna omedelbart. Detta gäller i lika hög grad för dimsyn eller dubbelseende.

Torrhet i ögonen

En bild av en kvinna som använder ögondroppar.

Om du lider av ögontrötthet eller om du i allmänhet har problem med ögonhälsan, kanske du tycker att dina ögon känns torra och kliar. När ögonen är trötta kan de nämligen inte producera så många tårar som vi behöver. Detta kan leda till en känsla av torrhet samt klåda och irritation.

Observera dock att dessa symtom också kan orsakas av några olika tillstånd. Det mest anmärkningsvärda är att det kan vara ett tecken på allergi. Så om det är vår finns det en god chans att allt pollen i luften är orsaken till din klåda.

Ömma och varma ögon

Ett annat symptom på trötta ögon är ömma eller varma ögon. Detta inträffar när musklerna i ögonen blir trötta och de börjar kännas ömma. De kan också kännas varma och obehagliga att röra vid.

Rinnande ögon

Det är lite paradoxalt, men när våra ögon känns trötta, torra och kliande kommer de också att vattnas mer. Detta beror på att de försöker kompensera för bristen på tårar. Men rinnande ögon kan också vara ett symptom på andra tillstånd, t.ex. Allergier eller infektioner, och inte bara ögontrötthet.

Orsakerna till ögontrötthet

En bild av en man med trötta ögon.

Det finns många orsaker till att människor upplever ögontrötthet. En av de vanligaste orsakerna är överansträngning av ögonen, som orsakas av att man tittar på en datorskärm eller annan digital enhet under en längre tid. Andra orsaker till ögontrötthet kan vara att man stirrar på starkt ljus, läser för länge eller arbetar i en dåligt upplyst miljö.

Förutom dessa finns det också tre anmärkningsvärda tillstånd som kan orsaka ögontrötthet. Så låt oss snabbt gå igenom dem alla och se om de ligger bakom din ögontrötthet.

Syndrom vid datorseende

Computer vision syndrome, eller digital eye strain, är en term som används för att beskriva en grupp symtom som uppstår när du tillbringar långa perioder med att titta på skärmar på digitala enheter. Symtomen omfattar ansträngda ögon, huvudvärk, smärta i nacke och axlar och till och med dimsyn.

Sjukdom i ögats yta

Ocular surface disease är en term som används för att beskriva ett tillstånd som påverkar ögats yta och gör att ögonen torkar ut ganska snabbt. Detta kan leda till ett antal symtom, bland annat ögontrötthet, irritation, rodnad och dimsyn.
Vad värre är, är att detta tillstånd kan förvärras av kontaktlinser och av luftkonditionering.
Eftersom sjukdomen drabbar ögats yta är dessutom ögonfilmen benägen att rivas sönder och återhämtar sig inte lika bra som den borde.

Muskulär trötthet

Muskeltrötthet är en verklig företeelse och kan påverka ögonmusklerna precis som alla andra muskler i kroppen. När du överanvänder ögonmusklerna, särskilt ciliarmuskeln som styr ögonens fokus, kan de bli ansträngda, vilket kan leda till en känsla av trötthet.
Extraokulära muskler påverkas också av trötthet. När du använder dessa muskler för mycket kan de bli ansträngda och trötta, vilket kan leda till en tyngdkänsla i ögonen samt dubbelseende eller okorrigerad syn.

Hur behandlar man ögontrötthet?

Även om problemet vanligtvis försvinner av sig självt kan du påskynda processen genom att följa några enkla tips för ögonhälsa.

Minska exponeringen för skärmar

en man arbetar på en bärbar dator sent på kvällen i mörkret

Om du upplever ögontrötthet, se till att du ger dig själv en paus från skärmen. Att ta en paus var 20:e minut kan bidra till att minska ögontröttheten.

Också, undvik elektronik i sovrummet till varje pris. Det blå ljuset från skärmar kan göra det svårt att somna och förvärra effekterna av ögontrötthet. Det beror på att blått ljus kan få din kropp att "tro" att det fortfarande är dagsljus ute. Så det här är också ett ganska praktiskt tips om du har lidit av sömnlöshet.

Använd skyddsglasögon

Blåljusglasögon är utformade för att blockera skadliga blåljusvågor. Och även om de inte är perfekta kan de bidra till att minska ögontröttheten.
Se till att glasögonen sitter bra och inte belastar näsan eller öronen för mycket. Du bör också rengöra glasögonen regelbundet för att förhindra att bakterier ansamlas och orsakar ytterligare ögonproblem.

Dämpat ljus får trötta ögon att slappna av

Om du har svårt att hålla ögonen öppna kan du prova att dämpa belysningen. Det kommer att hjälpa dina ögon att slappna av och minska påfrestningarna på dem.
Du kan också prova att använda en luftfuktare för att tillföra fukt till luften. Detta hjälper till att förhindra att ögonen torkar ut, vilket kan förvärra tröttheten.

Använd konstgjorda tårar

Om dina ögon är torra och irriterade kan det hjälpa att använda konstgjorda tårar. Detta hjälper till att smörja ögonen och minska en del av det obehag som orsakas av problemet.
Se bara till att använda artificiella tårar som är fria från konserveringsmedel. Konserveringsmedel kan orsaka irritation och göra trötta ögon värre.

Vad händer om mina ögon fortfarande känns tunga och trötta hela tiden?

En bild av en optiker som undersöker kvinnors syn.

Om du upplever något av de symtom som anges ovan och du inte kan bli av med dem oavsett vad du gör - är det viktigt att du besöker en ögonläkare så snart som möjligt. Även om det bara handlar om en lätt smärta och lite torrhet. Besök en ögonläkare.

De kan hjälpa till att utesluta eventuella underliggande medicinska tillstånd och hjälpa dig att hitta det bästa behandlingsalternativet efter en enda ögonundersökning. I vissa fall kanske dina ögon bara behöver lite vila, men i andra fall kan en mer aggressiv behandling vara nödvändig. Tveka inte att söka hjälp om du känner att dina ögon ständigt är trötta och tunga - det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

Så där har du det. Nu vet du varför dina ögon känns tunga och trötta hela tiden, och vad du kan göra för att lindra symptomen. Kom bara ihåg att ta pauser från skärmarna, använda konstgjorda tårar om ögonen är torra och uppsöka en ögonläkare om problemet kvarstår.

Slutsats

Om dina ögon känns tunga och trötta hela tiden kan det bero på något så enkelt som ögontrötthet. Så se till att ge dina ögon en paus då och då! Men du kan också behöva träffa en professionell om saker och ting är mer allvarliga. Men låt oss veta i kommentarerna om du någonsin har upplevt ögontrötthet och hur du övervann detta problem.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Relaterade inlägg

Sömnråd för att hjälpa dig att sova

Kvinna som sover på mage
23 april 2024

Är det dåligt att sova på magen?

Människans ryggrad är inte tänkt att vara platt. I själva verket är den S-formad, med en naturlig kurva som börjar vid basen av nacken och fortsätter hela ...
en kvinna i en säng leker med telefonen innan hon ska sova
02 maj 2024

Blått ljus: Därför bör du sluta titta på skärmar innan du somnar

För det första måste du påminna dig själv om att den tid du tillbringar innan du går och lägger dig måste användas med omsorg. Vad du gör innan du går och lägger dig kan ha...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska